Türkan Saylan ölüm yıl dönümünde anılıyor. Tıp doktoru ve yazar Türkan Saylan 13 yıl önce bugün Prof. Dr. Türkan Saylan hayatını kaybetti. Yaşamı boyunca kendini bilime adayan Saylan, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türkan Saylan hakkında vatandaşlar araştırma içine girdiler. İşte merak edilenler!
Cüzzamla Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel: - "Hastamız beni arıyor, 'Bu ayakkabı sayesinde çarşıya gidebiliyordum. Şimdi evden çıkamıyorum' diyor. Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Çünkü ayakkabısı olmadan basamıyor. Bu nedenle ortopedik ayakkabı atölyesi onlar için çok önemli. 544 hastanın 400'ünün ortopedik ayakkabıya ihtiyacı var" - "Hastalıkları bitse de hastaların başka sağlık sorunlarıyla ilgilenmemiz lazım. Hastaların günlük rehabilitasyonlarının, koruyucu ve ortopedik ayakkabılarının sağlanması şart. Rehabilitasyonları ömür boyu sürmeli"
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kayıtlı cüzzamlı hasta sayısının 544 olduğunu, 2019'da 2 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.
Japonya Başbakanı Abe'den cüzzam hastalarının yakınlarına özür
Japonya Başbakanı Abe Şinzo, tecrit politikasına maruz bırakılan cüzzam hastalarının yakınlarına tazminat ödenmesi yönündeki mahkeme kararına hükümetin itiraz etmeyeceğini açıkladı
Mahkeme, cüzzam hastalarına uygulanan tecrit politikasının hastalar ve akrabalarının haklarını ihlal ettiğine hükmetti
Mahkeme, cüzzam hastalarına uygulanan tecrit politikasının hastalar ve akrabalarının haklarını ihlal ettiğine hükmetti
Sağlık Bakanlığınca, Türkiye'de kayıtlı cüzzamlı hasta sayısının 570 olduğu ve geçen yıl sadece iki yeni vaka tespit edildiği belirtildi - Türkiye'de cüzzam tanısı konan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığınca ücretsiz sağlanıyor, hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılıyor - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol: "DSÖ tarafından 2016 yılında 200 bin yeni olgu bildirimi yapıldı. Bu vakalar, özellikle Hindistan, Brezilya, Endonezya ve bazı Afrika ülkelerindedir"
Çinli araştırmacılar iki yeni cüzzam geni değişkeni tespit etti
İzmirli Rabia Narinç (76), içindeki yaşama sevinci sayesinde cüzzamı, meme kanserini ve felci yendi. Önce cüzzam oldu, sonra meme kanseri. En sonunda da felç olduğunu öğrendi ki, "En kötüsü felç olmaktı" diyor.
Yoksulluğun, savaşların, kıtlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü ve sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı ülkelerde yaşayan insanların kabusu olan cüzzam (lepra) hastalığı, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, günümüzde artık çağ dışı kabul edilen cüzzam hastalığının 2000 yılı öncesi Türkiye'de tamamen kontrol altına alındığını bildirdi. TTB, Türkiye'nin bu başarıya, yerleşik sağlık kuruluşlarının verdiği hizmet, bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarıyla ulaştığını kaydetti.