Türkçe'de bağlaçlar, bireylerin düşüncelerini daha etkili bir şekilde ifade etmelerine ve iletişimde daha anlamlı bir bütünlük oluşturmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, bağlaçların doğru kullanımı öğrenmek son derece önemlidir. Özellikle "de" ve "da" gibi ifadelerin yazımı sıkça kafa karışıklığına neden olur. Bu durumun başlıca sebebi, hem bulunma durumu eki olarak kullanılan hem de bağlaç işlevi gören "da"nın karıştırılmasıdır. Biri de nasıl yazılır?
Bağlaç olan -de, -da ve bulunma durumu eki görevini üstlenen -de, -da birbiriyle karıştırılan ögelerdendir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki güncel veriler ise iki ayrı görevde kullanılan bu ögelerin nasıl yazıldığının öğrenilmesini mümkün kılar. Dolayısıyla pek de ifadesinin doğru kullanımı açıklanırken ilgili sözcük öbeğinin ikinci ögesinin ne tür bir kelime olduğu mutlaka öne çıkarılmalıdır.
Bağlaç görevindeki de ile son ek olan -de'nin kendinden önce gelen sözcükten ayrı mı yoksa bitişik olarak mı yazılması gerektiği karıştırılan ögelerdendir. Bu da bende de ifadesinin ikinci ögesinin bir son ek mi yoksa bağlaç mı olduğunun açıklanmasını gerekli kılar. TDK tarafından açıklanan bilgiler incelendiğinde de bağlacı ile bulunma durumu eki olan -de ögesinin nasıl kullanılması gerektiği anlaşılır. Böylece bende de doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu kolaylıkla öğrenilebilir.
Günlük yaşamda sıklıkla kullanılan de, da bağlacının yazılı dildeki kullanımı üzerine hata yapılabilir. Bunun temel sebebi ise bağlaç olarak kullanılan de, da sözcüklerinin nasıl yazıldığı hakkında bilgi eksikliği yaşanmasıdır. TDK Yazım Kuralları Kılavuzu gibi temel kaynaklara başvurulduğunda ise olarak da doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu kısa sürede keşfedilebilir. Olarak da ifadesinin yer aldığı cümle örnekleri ise bu öbeğin ne anlamda kullanıldığını anlaşılır kılacaktır.
İletişimde en fazla yaşanan sorunlardan biri yazım hatalarına dikkat edilmemesidir. Yazılı iletişimde sırasında yapılan yazım yanlışları kişinin karşısındaki kişilere karşı eksi puan almasına neden olabilir. Hem oluşan bu kötü intibayı engellemek hem de dilimizi korumak için kullanılan kelimelerin yazım kurallarına dikkat etmemiz gerekir.
Dil, duygu ve düşünceyi ifade etmeye yarayan ögeler topluluğudur. Türkçe, dil sisteminde çeşitli ögeler ve ekler barındırır. Bu ögeler ve eklerin bazıları aynı gibi görünseler geldikleri sözcüklere kattıkları işlevleri farklıdır. Türkçede ögeler ve eklerin doğru ve kuralına uygun kullanımı oldukça önemlidir. Sıkça karıştırılan durumlardan birisi de bağlaç olan ve ek olan /da/ yazımıdır. Peki, bağlaç olan da nasıl yazılır ve nasıl ayırt edilir?