Demans Haberleri

Sofralardaki tehlikeye dikkat! Severek tüketiliyor ama demans riskini artırıyor!

Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.

Haber

Her gün bir avuç tüketin! Demans riskini büyük oranda azaltıyor

Sağlığınızı korumak tükettiğiniz besinlerden geçiyor. Günümüzde beslenme ile sağlık arasındaki ilişkiye dair birçok araştırma yapılıyor. Yeni bir araştırma, kuru yemiş tüketmenin, ileri yaşlarda demans riskini azalttığını gösterdi.

Haber

5 saatten az uyuyorsanız dikkat! Tehlikeli hastalığın riski 2 katına çıkıyor

Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin yanı sıra düzenli uyku da büyük öneme sahip. Yapılan çalışmalar, yetersiz uyku ile demans riski arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor.

Haber

Teflon gribine dikkat! Herkesin yaptığı hatayla ortaya çıkıyor... Alzheimer, demans ve kanser riskini artırıyor

Teflon tava ve tencereler mutfaklarda yapışmaması sebebiyle tercih sebebi. Yapılan araştırmaya göre yiyeceği koymadan teflon tavayı tek başına ısıtmaksa çok tehlikeli. Öksürük, nefes darlığı ve halsizliğe sebep oluyor. Üstelik sadece bu da değil. Kanser ve demans hastalıklarına da davetiye çıkarıyor.

Haber

Demans

Demans Hakkındaki Haberler Mynet'te. Demans Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Sakın hafife almayın! Alzheimer hastalığının erken görülen 8 önemli belirtisi

Alzheimer, temel ihtiyaçların bile giderilmesini engelleyerek yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan biri. Genellikle yaşlı kesimlerde yaygın olarak görülen Alzheimer hastalığının görülme oranının daha erken yaşlara düştüğü biliniyor. 65 yaş altı veya bazen 40 yaşlarına kadar erken görülen Alzheimer'ın bazı önemli belirtileri var. Erken teşhisin tedavi için büyük önem taşıdığı Alzheimer hastalığının bu belirtilerine dikkat ederek sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.

Manşet

Demans nedir, neden olur? Demans hastalığı belirtileri nelerdir?

Demans sadece bireyin zihinsel işlevlerini değil aynı zamanda aile bağlarını, toplumsal dinamikleri ve sağlık sistemlerini de derinden etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Ancak bilinçli bir yaklaşımla, bu zorluğun üstesinden gelmek mümkündür. Demansla mücadelede erken tanı ve tedavi hayati öneme sahiptir

Haber

Bu tehlikeli alışkanlık büyük ihtimalle sizde de var! 6 yıldan uzun süre araştırıldı... Demansa yakalanma riskini 4 kat artırıyor

Japonya'da 6 yıldan uzun süren bir çalışma yapıldı. Sadece bir şey yapan kişilerde unutkanlık hastalığı yani demansa yakalanma oranının belirgin derecede arttığını fark ettiler. Hem de bu oran tam 4 katıydı. Ayrıca çalışmada bunun beyindeki heyecanı azalttığı, tepkilerin gecikmesi ve dikkatin azalmasına yol açtığı ortaya çıktı.

Kadin

Sadece duştayken fark edebilirsiniz! Uzmanlar o hastalığın ilginç belirtisini açıkladı... Banyo yaparken kontrol edin

Uzmanlar; insanların banyo yaparken ya da duştayken fark edebileceği demans belirtisini ortaya çıkardı. Yeni bir çalışmaya göre; demansa yol açabilecek Alzheimer hastalığının erken uyarı işareti belirlendi. Bu semptomun doktorlar tarafından durumun daha hızlı teşhis edilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor. İşte banyo yaparken / duş alırken mutlaka kontrol etmeniz gereken o belirti...

Kadin

72 yaşındaki demans hastası annesine tabanca vererek intihar etmesi için ikna etti! 7/24 bakıcı olmak berbat bir şey diyerek kendisini savundu

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oklahoma eyaletinde yaşanan bir olay ülke basınında geniş yankı uyandırdı. 44 yaşındaki Jaydee Watts,annesi Lynda Watts'ın 10 Eylül'de intihar sonucu ölümüyle ilgili soruşturma sonrasında tutuklandı. 44 yaşındaki kadının annesine tabanca vererek onu intihar etmesi için ikna ettiği iddia edildi.

Trend

Hayat iksiri olarak anılıyor! Bu doğal ilacın faydaları saymakla bitmiyor

Doğa, insanların sağlığını olumlu etkileyebilecek sayısız bitki ve besini sunar. Bu bitkiler, yüzyıllardır geleneksel tıp ve yerel tedavi yöntemlerinin bir parçası olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun stres ve balgam giderici özelliğinin yanı sıra kalp hastalıkları ile tansiyon düşürmede birebir olduğunu söyledi. Her derde deva limon otunun saymakla bitmeyen faydaları haberimizde.

Haber

Tüm ebeveynleri ilgilendiriyor! Erkek çocuğu olanlar dikkat, o araştırma ortaya koydu, risk daha fazla

Tüm ebeveynleri ilgilendiren bir araştırma sosyal medyada tekrar gündem oldu. Yakın zamanda gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; erkek çocuk yetiştirmek beynin daha hızlı yaşlanmasına yol açıyor. Kız çocuğu olan kişilerde ise demans riskinin daha az olduğu kaydedildi. İşte detaylar...

Haber

Tırnaklardaki değişime dikkat! Tehlikeli hastalığın ilk belirtisi

Tehlikeli hastalıkların belirtileri insan vücudunda çeşitli şekillerde kendini belli ediyor. Bu belirtiler hastalıktan hastalığa farklılık gösteriyor. Önemli hastalıklarda belirtilerin erken fark edilmesi ise büyük önem taşıyor. Erken teşhis, demansın ilerlemesini geciktirmek için en iyi çözüm olarak görülüyor. Demans gibi hastalıkların ilk belirtisinin tırnakta görülen değişimler olduğu belirtiliyor.

Haber

Uzman her sabah yemeniz gereken protein deposu gıdayı açıkladı! Demansa karşı yüksek koruma sağlıyor

Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak görülüyor. Ancak birçok kişi işe, okula giderken kahvaltı yapmayı aksatıyor veya ayaküstü bir şeyler atıştırıyor. Yapılan araştırmalara göre kahvaltıda yenilen protein deposu bir gıdanın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanı demansa karşı koruma sağlayan gıdayı açıkladı.

Haber

Bu yiyecekler beyin sağlığını yerle bir ediyor! Bunama riskini artırıyor

Yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Yapılan araştırmalar günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin beyin sağlığını tehlikeye atarak bunama riskini artırabildiğini tespit etti. Uzmanlar beyin sağlığı için uzak durulması gereken yiyecekleri sıraladı.

Haber

Adeta protein bombası! Alzheimer ve kanser riski için büyük önem taşıyor

Yediğimiz yiyecekler çeşitli hastalıklara yakalanma riskini düşürebiliyor ve bazı hastalıklar için şifa kaynağı olabiliyor. Sağlıklı yüksek protein içeren bir gıdanın sağlık için oldukça etkili faydaları olduğu öğrenildi. Bu gıdanın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Haber

Uyku sırasında bu belirtileri yaşıyorsanız dikkat! Tehlikeli hastalığın habercisi olabilir

Günümüzde bazı hastalıklar belirtileriyle önceden kendini belli ederken bazıları ise sessiz sedasız ortaya çıkabiliyor. Vücudumuzda fark ettiğimiz önemli değişimler tehlikeli hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu nedenle en ufak değişimlerde hekime başvurarak erken teşhis yapmak hayat kurtarıyor. Uzmanların söylemlerine göre uyku sırasında yaşanan bazı durumlar yaygın hastalığın belirtisi olarak görülüyor.

Haber

Ağzınıza bile sürmeyin! Beyin sağlığını bitiren yiyecekler

Günlük hayatta tükettiğimiz gıdalar sadece enerjimizi değil organlarımızı da etkiliyor. Beyin yenilen yiyeceklerden en çok etkilen organlar arasında yer alıyor. Sık sık tüketilen ve sağlıklı olduğu düşünülen bazı yiyecekler beyin sağlığı için büyük risk oluşturuyor. İşte beyin sağlığını korumak için uzak durmanız gereken gıdalar...

Haber

Bu belirtisini kimse bilmiyor! Demansın erken uyarı işaretine dikkat

Demans, unutkanlığın yoğun olduğu birçok hastalığa verilen isimdir. Yaşlılarda sıklıkla görülen demansı erken teşhis etmek ve demans hastalığı hakkında bilinçli olmak bu sağlık sorununun seyrini değiştirmektedir. Demans belirtileri sadece unutkanlıktan ibaret değildir. Yapılan araştırmalar toplumda sıklıkla yaşanan bir durumun demansın erken uyarı işareti olabileceğini belirtiyor.

Haber

Bu ilacı kullananlar dikkat! Demans riskini yüzde 50'ye kadar artırıyor

Bilinçsizce kullanılan ilaçların çok sayıda yan etkisi bulunuyor. Bu yan etkiler uzun zaman içerisinde ortaya çıkabiliyor. Yapılan araştırmalar sıklıkla kullanılan bir ilacın demansa yakalanma riskini yüzde 50'ye kadar artırabileceğini buldu.

Haber

Bruce Willis kimdir, hastalığı ne? Dünyaca ünlü oyuncu Bruce Willis'ten kötü haber!

Bir süredir sağlık sorunlarıyla boğuşan dünyaca ünlü oyuncu Bruce Willis'ten bir kötü haber daha geldi. Zor Ölüm, 6. His, Ölümsüz, Ucuz Roman, Öldürme Arzusu gibi filmlerde oynayan Bruce Willis'ın sağlık durumunun iyiye gitmediği öğrenildi. Peki Bruce Willis kimdir, hastalığı ne? İşte detaylar...

Magazin

Milyonlarca kişinin kullandığı ilaç sağlığı tehdit ediyor! Bunama riskini yüzde 79 artıyor

Hastalıkları ve gündelik hayatta yaşadığımız bazı problemleri gidermek için kullandığımız birçok ilaç bulunuyor. Bu ilaçlar oldukça fayda sağlasa da çeşitli yan etkileri görülebiliyor. Bazı ilaçların yan etkileri yıllar içerisinde ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre çok sık kullanılan bir ilacın bunama riskini arttırdığı bulundu.

Haber

Sakın önemsiz görmeyin! Tehlikeli hastalığın ilk belirtisi yıllar önce görülüyor

Tuvalette alışkanlıklarında yaşanan değişimler genellikle yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve stresten kaynaklanıyor. Ancak bazı durumlar ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Yapılan araştırmalara Alzheimer hastalığının ilk belirtisi yıllar önce tuvalet alışkanlıklarındaki değişimlerle başlıyor.

Haber

Geceleri bu durumu yaşıyorsanız dikkat! Tehlikeli hastalığın ilk işareti... Hastaların yüzde 90'ı aynı belirtiyi yaşamış

Vücudumuzda, ruh halimizde, yemek yeme ve uyuma alışkanlıklarımızda görülen ufak değişimler genellikle göz ardı edilerek geçiştiriliyor. Ancak bu değişimler çok tehlikeli hastalıkların erken uyarı işareti olabiliyor. Demansın önemli belirtilerinin uyku sırasında yaşandığı açıklandı. Hastaların yüzde 90'ı bu belirtiyi yaşamış.

Haber

Sağlığınızı bilerek tehlikeye atmayın! Yumurtayı bu şekilde yemek kalp sağlığının en büyük düşmanı

Kahvaltıda yenilen yiyecekler tüm günümüzü etkilediği gibi vücudumuzda kalıcı etkilere de sebep olabiliyor. Uzmanlar kahvaltı öğününün atlanmamasını ve kahvaltıda sağlıklı beslenmeniz gerektiğini belirtiyor. Ancak oldukça faydalı olmasıyla bilinen yumurtayı yanlış şekilde tüketmek çok tehlikeli hastalıklara neden olabiliyor.

Haber

Her şey önceden hissediliyormuş! Alzheimer'ın en erken belirtilerine dikkat

Hastalıkların erken teşhisi hastalığın tedavisinde büyük önem taşıyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile hastalığın ilerlemesi önemli ölçüde yavaşlatılabiliyor. Tüm yaşamı etkisi altına alan ve temel ihtiyaçların bile giderilmesinde zorluk yaşatan Alzheimer hastalığının önceden hissedildiği öğrenildi. Bunama hastalıklarının en erken belirtilerine dikkat etmek hastalığın tedavisinde büyük bir rol oynuyor.

Haber

Dikkat! Bu kan grubuna sahip olanların bunama riski %82 fazla

Demans çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Genellikle yaşlılarda görülen demans tüm yaşamı etkisi altına alarak en temel ihtiyaçları karşılarken bile zorlanmaya neden oluyor. Demans olma riskini artıran birçok faktör bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre belirli kan grubuna sahip olan kişilerin demans olma riski %82 daha fazla.

Haber

Tırnaklardaki değişikliklere dikkat! Hastalığın en erken belirtisi... Sakın önemsiz sanmayın

Tırnaklarda yaşanan değişikler sıklık yaşanan durumlar arasında bulunuyor. Bu sebeple birçok tırnak hastalığı önemsiz görülüyor. Ancak uzmanlara göre tırnaktaki değişimlerin altında yatan çok ciddi hastalıklar olabiliyor. Demans gibi hastalıkların ilk belirtisinin tırnakta görülen değişimler olduğu belirtiliyor.

Haber

Ünlü diplomat Gencay Gürün'e büyük şok! Yeğeni fark etti, tam 10 milyon TL...

Ünlü diplomat Gencay Gürün, hayatının şokunu yaşadı. Demans hastalığına yakalanan Gürün'e vasi olarak atanan yeğeni reklamcı Aslı Bleda, halasının 22 yıllık hizmetlisinin kendi hesabına 10 milyon TL aktardığını fark etti. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada ifadesi alınan Fatma D. "Bahsi geçen tutarları tam olarak hatırlamıyorum ancak bana kendi rızasıyla verdi" diye konuştu.

Haber

Huzurevinde çekilen skandal görüntüler yürekleri sızlattı! Hemşire yaşlı kadına tokat atarken meslektaşları gülerek çekti

Arnavutluk’taki bir huzurevinde çekilen görüntüler sosyal medyayı adeta ayağa kaldırdı. Demans hastası olduğu belirtilen Miniere Nurja isimli bir hastanın kaçmaya çalıştığını öğrenen Aurona Pelaj odasına gelerek yaşlı kadını darp etti. O anların sosyal medyada paylaşılmasından sonra Aurona Pelaj ve görüntüleri çeken hemşirenin işine son verildi.

Trend

Bir daha burnunuzu karıştırmayacaksınız! İki korkutucu hastalık riski

Burnunuzu karıştırırken bir kez daha düşünün. Bu hareket genellikle insanlar arasında hoş karşılanmaz. Bu yüzden yapmamalısınız. Ancak her ne kadar hoş karşılanmasa da araştırmacıların iddiasına göre, yapılan yeni bir çalışma burun karıştırmak ile ilgili ilginç bir detayı ortaya çıkardı.

Haber

Skandal görüntüler! Huzurevi çalışanlarının yaşlılarla dalga geçtiği anlar sosyal medyadan tepki topladı

Sosyal medyada kısa sürede yayılan bir görüntü kullanıcıların tepkisini çekti. Bir huzurevinde hastalara bakmakla görevli olan personel kendi aralarında yaşlıların taklidini yaparak onlarla dalga geçtikleri anları sosyal medya uygulamasından paylaştı. Sosyal medyada gündem yaratan video izleyenlerin tepkisini çekince huzurevi yetkileri harekete geçerek personelleri işten çıkarttığını açıkladı.

Trend

Acı sevenler dikkat! Tüm yaşamı etkileyen hastalığa yakalanma riskini 2 katına çıkarıyor

Acı biberlerin yemeklerin yanında ve içerisinde sıklıkla kullanılıyor. Özellikle ülkemizden en sık kullanılan baharat arasında pul biberler yer alıyor. Biberin her halinin sofralarda bulunması sağlığınız için risk oluşturuyor. Yapılan araştırmalara acı biber yemenin bunama riski ile bağlantılı olabileceğini buldu.

Haber

İçmeden önce bir daha düşünün! Sıklıkla içtiğimiz gazlı içecekler diyabet ve demans riskini artırıyor

Yemeklerin yanında sıklıkla içtiğimiz içecekler sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. Özellikle gazlı ve diyet içecekler çok ciddi hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor. Uzmanlar gazlı içecekleri içenleri ölümcül hastalıkların riski hakkında uyarıyor.

Haber

Dişlerinizin bu halde olması sadece ağız sağlığınızı etkilemiyor!

Kötü ağız sağlığına sahip olmak, insanların düşündüğünden daha fazla zarar verebilir. Yeni bir çalışma, bir kişinin ağız sağlığının, bilişsel gerileme ve artan bunama riski de dahil olmak üzere diğer sağlık koşullarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu iddia ediyor.

Haber

Sık sık görüyorsanız sorun büyük! Kabuslar o hastalığın işareti olabilir

Uyku sırasında görülen kabuslar birçok insanın en rahatsız olduğu konular arasında bulunuyor. Bu kabuslar sağlığı tehlikeye atabiliyor. Yapılan araştırmalara göre belirli bir yaşın üzerinde görülen kabusların demans riski taşıyabileceği öğrenildi. Demans hastalığını erken teşhis edebilmek için rüyalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

Haber

50 milyona yakın kişi bu hastalığın pençesinde! Düşük maaş en büyük risklerden biri

Bunama dünya genelinde yaklaşık 47 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, hastalıkla ilgili yapılan son araştırmalardan veriler paylaştı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda işlenmiş gıdaların bunamayı tetiklediği ortaya çıktı. Uzmanların verdiği son bilgilere göre fakir semtlerde büyüyen ve düşük ücretlerle çalışan kişilerde bunama riskinin daha yüksek. Brezilya’da yapılan çalışmanın sonuçları şaşırttı.

Haber

Demans riskinizi düşürmek için yapmanız gerekenler basit! Diş sağlığı çok önemli

Demans tüm hayatımızı etkileyen hastalıklar arasında bulunuyor. Toplumda sıklıkla görülen demans hastalıkları için önlem almak hayati önem taşıyor. Üstelik demans için alınması gereken önlemler başka hastalıkların oluşmasını da önlüyor. İşte demans hastalığından korunmak için yapmanız gereken ilginç yöntem...

Haber

Diş sağlığını önemsiz görmeyin: Öyle bir hastalığa sebep oluyor ki... Çok şaşıracaksınız

Dişlerin görünüşü hem sağlık hem de sosyal açıdan önem taşıyor. Ne yazık ki birçok insan dişlerine gereken önemi vermiyor. İnsanlar dişlerin sadece görünüşünü etkilediğini düşünse de yapılan araştırmalara göre diş hastalıkları diğer hastalıkların riskini artırıyor.

Haber

Kansere karşı korur, bağırsakları çalıştırır, kilo verdirir, gençleştirir, demans riskini azaltır

Besinlerin sağlığa olan faydaları bilinen bir gerçek. Doğadaki besinlerin çoğu bünyeye ilaç gibi gelirken bazıları var ki sağlığınıza sağlık katıyor. Düzenli tüketildiğinde ömrü uzattığı öne sürülen besinlerin içeriğindekiler sizi hastalıklara karşı korur.

Haber

Yeni evi kabusu oldu! Demansa neden olan etken...

Demans unutkanlığa neden olan beyin hastalıklarına verilen hastalık ismi. Demans genellikle yaşlılıkta görüldüğü için erken yaşta tehlikeli olmadığı düşünülüyor. Ancak Avustralya'da yaşayan 37 yaşındaki Amie Skilton yeni taşındığı evinde bulunan küfler nedeniyle demans hastalığına yakalandığını belirtti.

Haber

Bu yiyecekleri mutfağınıza bile sokmayın! Demans riskini artırıyor...

Hatırlama, düşünme, akıl yürütme gibi bilişsel işlevlerin kaybına yol açan demans hastalığı, zamanla karakteri de değiştirir. Araştırmalarda demans hastalığınını tetikleyen nedenler arasında tüketilen besinler gösteriliyor.

Haber

Covid-19 geçirenler dikkat! Bu hastalıkların görülme riski çok daha fazla

Covid-19 etkileri aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor. Toplumda birçok insan insan Covid’e yakalandı. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanan kişilerde 2 yıl sonra bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yaygın olduğu tespit edildi.

Haber

Demans riskini azaltmanın 3 yolu, Demans nedir? Belirtileri nelerdir?

Demans en korkulan yaşlılık hastalıkları arasında bulunuyor. Yıllar geçtikçe demans hastalığına yakalanan kişi sayılarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar demans hakkında uyarılarda bulunarak demans olma riskinizi azaltacak 3 yöntemi açıkladı.

Haber

Demans riskinizi azaltmak için yapmanız gerekenler çok basit

Demans toplumu riske atan hastalıklar arasında bulunuyor. Genellikle belirli bir yaşın üzerinde görülmeye başlayan demans hastalığına yakalanma riskini azaltmak için yaşam alışkanlıklarının değişmesi gerekiyor. Uzmanlar doğru beslenme ve çeşitli hareketler ile demans olma riskini düşürebileceğinizi belirtiyor.

Haber

Yaşlılık hastalığı sanılıyordu! 6 yaşındaki küçük kıza konulan tanı endişe yarattı

Birçok hastalık yaşlılık hastalığı olarak biliniyor. Yaşlılarda sıklıkla rastlanan demans hastalığı hafıza kaybına ve günlük işlerin aksamasına neden oluyor. İleride demansa neden olan Sanfilippo sendromu 6 yaşındaki Sadie Haywood adlı kız çocuğunda görüldü. Bu hastalık çocukluk çağı demansına ve Alzheimer’a neden oluyor.

Haber

Sıklıkla yapıyorsunuz! Demans riskinizi arttırabilir

Demans, unutkanlığa sebep olan hastalıklara denilmektedir. Demans yaşamı oldukça olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Demansa neden olan etken tam olarak bilinemese de birçok faktör demans riskini arttırmaktadır. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda günlük hayatta sıklıkla yapılan alışkanlıkların demans riskini arttırabileceğini belirtti.

Haber

Daha sağlıklı sanıyorsunuz! Zararını bilseniz ağzınızı sürmezsiniz

Tüketilen yiyecekler ve içecekler sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Sağlıksız beslenme birçok hastalığa yol açabiliyor. Sıklıkla tüketilen diyet içeceklerin normal içeceklere göre daha faydalı olduğu düşünülse de bu doğru bilinen yanlışlar arasında bulunuyor. Yapay tatlandırıcılı içecekler birçok hastalığa yakalanma riskini arttırıyor…

Haber

Temel Reis gibi ıspanak yemek o hastalığa ilaç gibi geliyor

80’li ve 90’lı yıllara damga vuran çizgi film karakteri Temel Reis elinden ıspanağı düşürmemesi ve gücünü ıspanaktan almasıyla hafızalara kazındı. 16 yıl önce başlayan bir araştırmanın yayınlanan sonuçlarına göre ıspanağın inanılmaz bir faydası daha ortaya çıktı. Temel Reis gibi ıspanak yemek sizi bunama riskine karşı koruyabilir.

Haber

Mutlaka tüketin: Alzheimer’a karşı inanılmaz derecede etkili!

Alzheimer ve demans hastalığı birçok nedenden ötürü kaynaklanabiliyor. Dünya’da ve ülkemizde gün geçtikçe artış gösteren Alzheimerdan korunmak için haftada iki porsiyon mantar tüketilmesi öneriliyor. Oldukça fazla faydaları bulunan mantar Alzheimer ve demans olma riskini de azaltıyor.

Haber

Yalnızlık demansa neden oluyor!

Demans günümüzde sık karşılaşılan hastalıklardan. 65 yaş üstü her 10 kişiden birinde ve 75 yaş üstü her 4 kişiden birinde görülen demans olanların sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yalnız yaşayanların demansa yakalanma oranı daha yüksek! Demans olmanızı ileride önlemek için haberin içerisinde yer alan bazı yöntemleri alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Haber

Demans araştırması: Dünyada vakalar 2050'ye kadar üçe katlanarak 153 milyona çıkabilir

Uluslararası bir araştırmada dünya genelinde demans (bunama) vakalarının sayısının 2050'ye kadar 57 milyondan 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapıldı. Washington Üniversitesi Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nün (IHME) araştırmasında Türkiye'de de vakaların bu süre içinde yüzde 277 artarak 3 milyonu geçebileceği öngörüsü yer alıyor.

Haber

Demans hastalığı nedir? Demans hastalığının belirtileri ve tedavisi...

Unutkanlığın ön planda olduğu pek çok hastalığa verilen genel bir isim olan demans hastalığı özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanmaktadır. Son olarak Pakize Suda'nın da yakalandığı bilinen hastalığın belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. Peki Demans hastalığı nedir? İşte Demans hastalığının belirtileri ve tedavisi...

Haber

Pakize Suda'nın hastalığı nedir? Pakize Suda kimdir, kaç yaşında ve nereli?

Son olarak Demans hastalığı nedeniyle vasi atandığı haberi gelen Pakize Suda'nın hastalığı merak ediliyor. Akıl zayıflığı olarak da bilinen "Demans nedir, Demans belirtileri nelerdir?" soruları araştırma konusu oldu. Pakize Suda'nın kim olduğu ve kariyeri de merak konusu. Peki Pakize Suda'nın hastalığı nedir? Pakize Suda kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte ayrıntılar...

Magazin

Demans hastalığı ile mücadele eden Pakize Suda'nın yeğeni canlı yayında anlattı! Bana her şeyi unutarak ölmek istiyorum dedi

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan oyuncu, yazar Pakize Suda’ya (71), 'akıl zayıflığı' yaşadığı belirtilerek opera sanatçısı ablası Ayşe Suda tarafından vesayet davası açıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda düzenlenen rapor üzerine mahkeme, Pakize Suda'ya yeğeni Dilara Elagözlü'nün (46) vasi olarak atanmasına karar verdi.

Magazin

Pakize Suda'dan kötü haber! Akıl zayıflığı gerekçesiyle...

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan oyuncu, yazar Pakize Suda’ya (71), 'akıl zayıflığı' yaşadığı belirtilerek opera sanatçısı ablası Ayşe Suda tarafından vesayet davası açıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda düzenlenen rapor üzerine mahkeme, Pakize Suda'ya yeğeni Dilara Elagözlü'nün (46) vasi olarak atanmasına karar verdi.

Magazin

Erken yaşta önlem alın! 2050 yılında milyonlarca kişi Alzheimer'dan etkilenecek

Hafızayı, düşünmeyi ve davranışı etkileyen bir bunama türü olan Alzheimer hastalığında en büyük risk faktörü insanın yaşı olarak ifade ediliyor. Yaşam süresinin uzamasıyla da her geçen gün görülme sıklığı artan bunama yani demanstan 2050 yılında 2.3 milyon kişinin etkilenmesi öngörülüyor ancak erken yaşta uygulanmaya başlayan pratik önerilerle Alzheimer’ı önlemek bazı hastalarda mümkün olabiliyor. İşte Alzheimer'a karşı alınması gereken önlemler...

Haber

Demans nedir? İşte demansın belirtileri ve tedavisi

Demans belirli bir hastalık değildir, daha ziyade günlük aktiviteleri engelleyen hatırlama, düşünme veya karar verme yeteneğinin bozulması için genel bir terimdir.

Haber

Demans (bunama) hastalığı teşhisinde devrim niteliğinde buluş! Yapay zeka ile 1 günde tespit edilecek

Bunama olarak bilinen demans hastalığının belirtileri başlamadan önce yapılacak beyin taraması ile tespit edileceği duyuruldu. Uzman nörologların bile tespit etmekte zorlandığı benzerlikleri saptayabilen yapay zeka sayesinde gerçekleştirilebilen bunama (demans) teşhisi, bir sistemden yardım alınarak konuluyor.

Haber

Demans hastası çift, Mors alfabesini kullanarak huzurevinden kaçtı

ABD'nin Tennessee eyaletinde yaşlı bir çift Mors alfabesini kullanarak bulundukları huzurevinden kaçtı.

Haber

Britney Spears'a dair yeni iddia! Babası vasilik için kızının demansı olduğunu söylemiş

BBC'de yayımlanacak "The Battle for Britney" belgeseli ünlü yıldızın yaşadıklarına dair bilinmeyenleri ortaya koyuyor.

Magazin

İngiltere'de çarpıcı araştırma! Demans ve epilepsi hastalığının tedavisine katkı sağlayabilir

Beyindeki hidrojen sülfür (H2S) miktarının azaltılmasının bazı beyin rahatsızlıklarının tedavisine katkı sağladığı bildirildi.

Haber

İleri yaş grubunda en sık görülen hastalıklar içinde demans öne çıkıyor

Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması öneriliyor

Yurthaber

Koronavirüs demans hastalarını dört kat daha fazla öldürüyor

ABD’de yapılan ve 62 milyon tıbbi kaydın incelendiği yeni bir araştırma, demans (bunama) hastalarının koronavirüse yakalanma olasılığının iki buçuk kat, Covid-19'dan ölme olasılığının ise 4 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, demans hastalarının başkasının bakımına muhtaç olduğu için sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymakta güçlük çektiğini belirterek, yaştan bağımsız olarak aşılama çalışmalarında en yüksek öncelikli grupta olmalarını tavsiye etti.

Haber

Demans nedir? Demans hastalıkları nasıl anlaşılır?

Demans hastalıklarının halk dilindeki ismi bunamadır. Bu hastalıklar sebebiyle zihinsel faaliyetlerde öncelikle yavaşlama görülür ve sonrasında ise tamamen faaliyetlerin durması söz konusudur. Peki demans nedir? Demans hastalığı hangi belirtiler ile kendini gösterir?

Haber

Eski İngiliz yıldız futbolcu Bobby Charlton'a demans teşhisi kondu

İngiltere futbolunun efsane isimlerinden "Sör" unvanlı Bobby Charlton demansa yakalandı.

Spor

Demans nedenleri arasında yer alıyor! İşitme kaybı önlenebilirse...

Demans nedenleri arasında bulunan işitme kaybının önlenmesi durumunda demans riskinin yüzde 16 dolayında azaldığını söyleyen Prof. Dr. Barış Topçular, erken tanı ve tedaviyle işitme kaybı ve yol açtığı sosyal izolasyonun önlenebileceği, bunun da demans riskini düşürebileceğini anlattı.

Haber

Uzmanlardan abdominal obezite uyarısı! Elma vücut tipine sahipseniz...

Elma tipi vücut yapısına sahip olan kadınların demansa yakalanma olasılığının yüzde 40 daha fazla olduğunu belirten Dr. Murat Berksoy özellikle kadınlar arasında daha yaygın olarak görülen “abdominal obezite” konusunda uyarıyor:

Haber

93 yaşında koronavirüsü yendi!

Güney Kore'de, sadece 'demans' hastalığı olduğu ifade edilen 93 yaşındaki kadın koronavirüsü yendi. Gyeongsang kentinde yaşayan kadın, "ülkedeki iyileşen en yaşlı hasta" oldu.

Haber

Demans gençlerde de görülüyor

Alman Alzheimer Akademi Başkanı Mefküre Ülker: - "Genellikle 65 yaş üstü kişileri etkileyen ve insan belleğinin sık sık yanılması, yer-yön algısının bozulması, kişilik değişimleri şeklinde kendini gösteren demans hastalığı gençlerde de görülebiliyor"

Haber

Okuma yazma bilmemek demans riskini üç katına çıkarabilir

Okuma yazma bilmemek demans riskini üç katına çıkarabilir

Trend

Demans hastalığı eşini bu hale getirdi!

Demans hastalığının eşini nasıl değiştirdiğini gösteren fotoğrafları paylaştı. Paylaşım görenleri derinden sarsarken karısına bakan eşe birçok destek yorumu geldi.

Trend

Unutkanlığını üniversite eğitimleriyle yendi

Emekli olduktan sonra unutkanlık teşhisi konulan 71 yaşındaki Hasan Karadal, önce İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü'nü kazandı ardından da sadece 60 yaş üzeri bireyler için eğitim veren Ege Üniversitesi bünyesindeki "Tazelenme Üniversitesi"ne kayıt yaptırdı - Üniversite eğitimleri sayesinde hastalığı atlatan Karadal, ailesiyle mutlu bir yaşam sürüyor - Hasan Karadal: - "Kendimi şu an 28 yaşında hissediyorum. İleri yaşta sosyalleşme çok önemli. İletişim kurup tazelenmek gerekiyor. Yaşlılar bunu yaparsa eminim 2-3 ayda sonuç alacaklardır" - Hasan Karadal'ın kızı Ayşegül Karadal: - "Bu hastalık çok hızlı ilerliyor. Tazelenme Üniversitesi olmasaydı işimiz daha zor olacaktı. Şu anda hastalıkla ilgili sorunumuz kalmadı"

Yurthaber

Unutkanlığını üniversite eğitimleriyle yendi

Emekli olduktan sonra unutkanlık teşhisi konulan 71 yaşındaki Hasan Karadal, önce İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü'nü kazandı ardından da sadece 60 yaş üzeri bireyler için eğitim veren Ege Üniversitesi bünyesindeki "Tazelenme Üniversitesi"ne kayıt yaptırdı - Üniversite eğitimleri sayesinde hastalığı atlatan Karadal, ailesiyle mutlu bir yaşam sürüyor - Hasan Karadal: - "Kendimi şu an 28 yaşında hissediyorum. İleri yaşta sosyalleşme çok önemli. İletişim kurup tazelenmek gerekiyor. Yaşlılar bunu yaparsa eminim 2-3 ayda sonuç alacaklardır" - Hasan Karadal'ın kızı Ayşegül Karadal: - "Bu hastalık çok hızlı ilerliyor. Tazelenme Üniversitesi olmasaydı işimiz daha zor olacaktı. Şu anda hastalıkla ilgili sorunumuz kalmadı"

Haber

Eski futbolcuların demanstan ölme riski daha fazla

İskoçya'da yapılan bir araştırma, eski profesyonel futbolcuların demanstan ölme olasılığının 3 buçuk kat fazla olduğunu ortaya koydu

Haber

Her 3 saniyede bir kişi demansa yakalanıyor

Dünyada 50 milyon demanslı kişi olduğunu belirten Nörolog Prof. Dr. Gökhan Erkol, her 3 saniyede bir kişinin demans hastası haline geldiğini söyledi.

Trend

Her 3 saniyede bir kişi demansa yakalanıyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Erkol: - "Dünyada her 3 saniyede bir kişi demans hastası haline gelmektedir. Hala dünyada 50 milyon demanslı kişi vardır" - "2050'de tüm dünyadaki demanslı insan sayısının 150 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir" - "Ülkemizde de yaşlı nüfusun giderek artıyor olması, bizim de bu sağlık sorununu derinden hissetmemize yol açmaktadır. Bu yüzden demans için önümüzdeki yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak söz etmek hiç de yanlış olmaz"

Haber

Demans, ölüm nedenleri arasında 5. sırada

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet İlkin Naharcı: - "Tüm dünyada demans kaynaklı ölümler artmaktadır ve yaşlılar incelendiğinde demans ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır" - "Demans, erken evrede isimleri veya kelimeleri hatırlamada zorlanma, planlama ve organizasyon yapma yeteneğinde bozulma, günlük yaptığı işleri ve görevleri yerine getirmede güçlük çekme, nesneleri yanlış yerleştirme ve yeni öğrendikleri şeyleri unutma sıklıklarıyla kendini göstermektedir"

Yurthaber

Demans, ölüm nedenleri arasında 5. sırada

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet İlkin Naharcı: - "Tüm dünyada demans kaynaklı ölümler artmaktadır ve yaşlılar incelendiğinde demans ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır" - "Demans, erken evrede isimleri veya kelimeleri hatırlamada zorlanma, planlama ve organizasyon yapma yeteneğinde bozulma, günlük yaptığı işleri ve görevleri yerine getirmede güçlük çekme, nesneleri yanlış yerleştirme ve yeni öğrendikleri şeyleri unutma sıklıklarıyla kendini göstermektedir"

Haber

Alzaymır en sık görülen demans hastalığı olarak belirlendi

Zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile kendini gösteren demans hastalığına sahip bireyler arasında yapılan çalışmada, ilk sırayı alzaymır aldı - Doç. Dr. Mehmet İlkin Naharcı: - "Araştırmamızda, demans nedenleri arasında en sık görülen hastalığın alzaymır olduğu, bu hastaların tanıdan itibaren ortalama 4 yıl olmak üzere 12 yıla kadar yaşayabildikleri tespit edildi" - "Hastalarda, en çok kalp-damar hastalıkları, demans ve enfeksiyon kaynaklı ölümlerin görüldüğü ortaya konuldu" - "Uygun ve doğru bakımla hastanın çektiği sıkıntılar azaltılabilir. Ayrıca aile bireyleri ve bakıcıların hastalığın ilerleyişinde karşılaşabilecekleri zorluklara ilişkin farkındalıkları artırılarak hasta ile doğru iletişim geliştirilebilir"

Haber

Medeni durum ile demans arasında bağlantı olabilir

Boşanan kişilerin demans (bunama) hastalığına yakalanma riskinin evli kişilerden iki kat fazla olabileceği bildirildi.

Kadin

Medeni durum ile demans arasında bağlantı olabilir

Medeni durum ile demans arasında bağlantı olabilir

Haber

Yetişkinlikte sağlıklı kalp yaşlılıkta bunama riskini azaltıyor

Yetişkinlikte sağlıklı kalp yaşlılıkta bunama riskini azaltıyor

Haber

İçme suyunuz Alzheimer’a neden olabilir

Dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusun çoğalmasıyla birlikte, Alzheimer ve Demans gibi hastalıklarda da artış meydana gelmekte. Genetikten ziyade çevresel faktörlerin bu tür hastalıkların artışına neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Selen Gür Özmen, içme sularına ve beslenmeye dikkat çekti.

Trend

DSÖ'den bunama hastalığından korunma kılavuzu

Dünya Sağlık Örgütü, demansa ilişkin ilk kılavuzunu yayımladı - Kılavuzdan: - "İnsanlar, düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkolün zararlı kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı diyet yaparak ve sağlıklı kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini koruyarak bunama riskini azaltabilirler"

Haber

Alzheimer nedir? Alzheimer'dan korunmak için neler yapılmalıdır?

Demans (bunama) ile birlikte beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantılar giderek yok oluyor. En yaygın demans türü ise: Alzheimer. Yapılan son araştırmalara göre, irisin (egzersiz) hormonu; beyin hücrelerini yaralanma ve yaşlanmaya karşı koruyor. Yaşamı boyunca yetersiz fiziksel aktivite gösteren kişilerin, düşük irisin seviyesine sahip olduğunu belirten uzmanlar, egzersizin irisin hormonu üzerindeki önemine dikkat çekiyor.

Trend

İşitme kaybı bunamayı tetikliyor

Yurt dışında yapılan üç ayrı araştırma ile yaşlılarda işitme kaybının, bilişsel gerileme ve bunama olarak tanımlanan demansa yol açtığı, hastalığın seviyesini artırdığı, ancak işitme cihazı ve koklear implant gibi işitmeye yardımcı cihazlar kullanıldığında bunama riskinin azaldığı tespit edildi - Prof. Dr. Gonca Sennaroğlu: - "University College London'da yapılan araştırma ile hafif derecedeki işitme kayıplarının bile uzun dönemde kişilerde bilişsel gerileme oluşturduğu gösterildi" - "John Hopkins Üniversitesi Yaşlanma ve Sağlık Merkezi tarafından yapılan araştırma sonucunda, işitme kayıplı yaşlıların her yıl aşamalı olarak bilişsel gerileme yaşadığı görüldü" - "John Hopkins Üniversitesinde yapılan bir başka araştırma ile işitme cihazı ve koklear implant gibi uygulamaların, yaşlıların konuşma ve anlama kapasitelerini artırdığını ve bu kişilerin zihinsel olarak daha az yoruldukları belirlendi"

Haber

GRAFİKLİ - Dünyada 50 milyon kişi demans hastalığından muzdarip

Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın şekli alzaymır "21. yüzyılın kabusu" olarak tanımlanıyor - DSÖ'nün son verilerine göre, dünya genelinde 50 milyon demans hastası bulunuyor - Her 3 saniyede bir yeni demans vakası teşhis ediliyor - DSÖ, 2050'de demans hastası sayısının 152 milyona yükseleceğini öngörüyor - 2050'de demans hastalarının yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak

Yurthaber

GRAFİKLİ - Dünyada 50 milyon kişi demans hastalığından muzdarip

Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın şekli alzaymır "21. yüzyılın kabusu" olarak tanımlanıyor - DSÖ'nün son verilerine göre, dünya genelinde 50 milyon demans hastası bulunuyor - Her 3 saniyede bir yeni demans vakası teşhis ediliyor - DSÖ, 2050'de demans hastası sayısının 152 milyona yükseleceğini öngörüyor - 2050'de demans hastalarının yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak

Haber

Hava kirliliği yaşlılarda bunama riskini artırıyor

Hava kirliliği yaşlılarda bunama riskini artırıyor

Haber

Bunama kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor! Peki ama neden?

Kadınlarda demans (bunama) oranının erkeklerden daha fazla olduğu artık kabul ediliyor. Bu durum, hastalığa karşı mücadele yöntemlerini değiştirmeyi gerektiriyor.

Kadin