Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, "Bir gebe kadının demir eksikliğiyle çocuk sahibi olması, gebeliğini bu şekilde tamamlaması, kendi bebeğinin de demir eksikliğiyle doğmasına neden oluyor. Öte yandan düşük ağırlıklı çocuk sahibi olma riski, gebelik komplikasyonu dediğimiz erken doğum riski artıyor." dedi.
Ferritin, vücudun demir depolama ve yönetiminde önemli rol oynayan bir proteindir. Demir, hemoglobin üretimi için hayati bir mineral olup, oksijenin kırmızı kan hücrelerine taşınmasını sağlar. Ferritin düzeylerinin düşük olması, vücudun yeterli demir depolayamadığını ve bu nedenle hemoglobin üretiminin olumsuz etkilenebileceğini gösterir. Bu durum, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini azaltarak, anemiye ve genel yorgunluğa yol açabilir. Peki, ferritin düşüklüğü nedir?
Demir vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biridir ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Ancak, birçok kişi demir eksikliği yaşar ve bu durumun ciddi sonuçları olabilir. Demir eksikliği, vücudun yeterli miktarda demir alamaması veya demiri yeterince emememesi durumunda ortaya çıkar. Demir eksikliğiyle başa çıkmak mümkündür. Sağlıklı bir diyetle, demir açısından zengin yiyecekleri tüketmek önemlidir.
Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan demir, birçok önemli fonksiyonu destekler. Demir eksikliği dünya genelinde sıkça görülen bir sağlık sorunudur. Demir eksikliği hem gençlerde hem de yetişkinlerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Genellikle saç dökülmesi, yorgunluk ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan bu probleme karşı etkili bir doğal yöntem bulunuyor. Üstelik uygulaması da oldukça kolay.
Demir eksikliği insan vücudu için yaygın ve önemli bir sağlık sorunudur. Bu durum vücuttaki demir depolarının yetersiz olması veya kullanımının artması sonucu meydana gelir. Demir hemoglobin adı verilen proteinin temel bileşenlerinden biridir ve kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasını sağlar. Demir eksikliği vücut için ciddi sonuçlara yol açabilen bir sağlık sorunudur ve teşhis edilip tedavi edilmesi önemlidir.
Demir eksikliği halsizlik, dikkat dağınıklığı, geçmeyen yorgunluk ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Uzmanlar demir eksikliğini gidermek için tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Demir oranı yüksek gıdalar sağlığımız için fayda sağlasa da bu gıdaların yanlış tüketimi büyük riskler oluşturabiliyor.
Demir, akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Vücut, beyin gelişimi ve hormon üretimi dahil olmak üzere çeşitli işlevler için bu oksijene büyük ölçüde güvenir. Sağlığımız için vazgeçilmez olmasına rağmen, dünya nüfusunun şaşırtıcı bir oranında demir eksikliği var. Beslenme yetersizliğinin nedeni olmadığı durumlarda, aşırı polifenol alımı sorumlu olabilir.
Çürüklerin çoğu bir yaralanmadan sonra ortaya çıkar. Yaralandığınızda, cildinizin yüzeyinin hemen altındaki kan damarları hasar görür ve bu da kanın sızmasına neden olur. Bu, morluğun koyu rengine neden olan bir kan gölü oluşturur. Ancak bazen morarma daha az belirgin başka nedenlerle de olabilir. Giyinirken vücutta fark edilen ve genellikle görmezden gelinen vücut morarmalarının çok dikkatli şekilde takip edilmesi gerekiyor. Çünkü o morarmalar vücudunuzun imdat sinyali olabilir.
Hastalıklar tüm hayatımı etkileyebiliyor. Dünya üzerinde birçok farklı hastalık bulunuyor. Pika sendromu da en ilginç hastalıklardan. Uzmanlar yabancı madde yeme isteği olan pika sendromuna neden olan durumun demir eksikliği anemisi olabileceğini belirtti.
Demir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali bulunmadığında ortaya çıkar. Kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, vücudu derinden etkileyerek hastalıklara açık hale getiriyor. Demir eksikliği başta kalp hastalıkları olmak üzere bağışıklık sisteminde zayıflama ve hastalıklara daha kolay yakalanma gibi durumlar yer alıyor.
Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Vücudumuzda demir eksikliği olursa en önemli sonuç kansızlık (anemi) olur. Demir eksikliği anemisi dünyada en çok görülen anemi türüdür. Demirin yetersiz alımında, gebelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklarda, düşük doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde demir ihtiyacı fazladır.
Huzursuz bacak sendromu toplumda sıklıkla karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor. Önemsiz olarak görülen ve istemsiz olarak bacağın titremesine neden olan bu hastalığa birçok sebep yol açabiliyor. Huzursuz bacak sendromu genellikle göz ardı edilse de uzun süreli titremeler sürüyorsa doktora başvurmak gerekiyor.
Vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi için gerekli olan vitamin ve mineraller içinde en önemlilerinden biri demirdir. Vücut tarafından üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demirin en önemli görevlerinden biri; oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımıdır. Yeterli demir olmadığında ise, vücut kan hücresi yapımında zorlanır ve doku-organlar düzgün çalışmaları için gerekli olan oksijeni alamazlar.
Demir eksikliği, vücutta anında bazı etkiler göstermeye başlayabilir. Özellikle demir eksikliğini tırnaklarda ortaya çıkan lekeler sayesinde fark edebilirsiniz. Demir eksikliği, kanın vücudun dokularına oksijen taşımak için gerekli olan yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinden yoksun olduğu bir durumdur. Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemi tipidir. Peki, demir eksikliği nedir, demir eksikliği belirtileri nelerdir?
Ülkemizde özellikle de kadınlar ve çocuklarda çok yaygın görülen önemli bir sorun demir eksikliğine ne iyi gelir? Vücudumuz için temel bir mineral olan demir, kan yapımının yanı sıra, fiziksel büyüme, nörolojik gelişim, hücresel fonksiyonlar, bazı hormonların sentezi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için olmazsa olmaz öneme sahiptir. Demir eksikliğine ne iyi gelir? Demir eksikliği tedavisinde evde neler yapılabilir? demir eksikliğine iyi gelen besinler hangileridir?
Demir eksikliği baş ağrısı, yorgunluk ve sık sık enfeksiyonlara yakalanma gibi durumlara neden olabiliyor. Ancak bu olumsuz durumların önüne doğru beslenmeyle geçebilirsiniz. Demir açısından zengin 7 yiyeceği haberimizde derledik...
Demir değerinin düşük olması demir eksikliği anemisini meydana getirebiliyor. Bu durumun belirtileri ise halsizlik ve yorgunluk olarak karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda daha büyük bir sorunu gizleyebilir. Erken teşhis oldukça önemlidir.
Özellikle Türk mutfağında kahvenin çok önemli bir yeri bulunuyor. Kahve içme saatleri belirli bir zaman sonra düzenli hale gelebiliyor. Yemekten sonra içilen kahve oldukça sık rastlanan demir eksikliğine neden oluyor. Eğer kahveyi yemekten sonra içiyorsanız haberi okuyarak bu alışkanlığınızdan uzaklaşabilirsiniz…
Sürekli olarak istemsiz bir şekilde bacağınızı mı sallıyorsunuz? Bu istemsiz yaptığınız hareketinizden ötürü çevrenizden sık sık uyarı alıyor olabilirsiniz. Eğer bilinçli olmadan bacağınızı sallıyorsanız huzursuz bacak sendromuna sahip olabilirsiniz. Bu sendroma neden olan etkeni bularak çözmeniz mümkün olabilir…
TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk: - "Vücuttaki demir düzeyi yerine konduğunda hastalık semptomlarının genel olarak ortadan kalktığı biliniyor"
Dünya nüfusunun 4’te 1’inde demir eksikliği bulunduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, “Çocuklar, gebeler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar demir eksikliği açısından risk taşımaktadırlar. Demir eksikliği olanlarda halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi görülebilmektedir” dedi. Ayrıca, Doç. Dr. Soyer, demir eksikliğinin görüldüğü kişilerde toprak veya buz yeme isteğinin görülebileceğini açıkladı.
Bir bardak kırmızı biber günlük C vitamini alımının yüzde 200'ünden ve A vitamini alımının %100’ünden fazlasını içerir. Bu iki vitamin güçlü antioksidan özellikleri ile hücreye zarar veren bir molekül türü olan, beraberinde damar sertliği, kalp hastalığı, eklem kireçlenmesi, eklem romatizması ve astım gibi iltihabi durumların oluşmasına yol açan serbest radikalleri etkili bir şekilde nötralize eder.
Pek çok kişinin dönem dönem şikayet ettiği rahatsızlıklardan olan kansızlık insanlar tarafından araştırılıyor. Bu doğrultuda kansızlık neden olur ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtı araştırılıyor. Dr. Mesut Ayyıldız, kansızlıkla alakalı önemli bilgiler verdi. Peki, kansızlığa ne iyi gelir? Hangi yiyeceklerde demir var? İşte detaylar...
Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, Demir Eksiliği Anemisi hastalığının belirtileri ve çözümüyle ilgili bilgiler paylaştı.
Demir eksikliği, dünya genelinde beslenmeye bağlı en sık görülen sağlık problemlerden biridir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, çok yaygın görülse de kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi edilmediği durumlarda geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki demir eksikliği neden görülür? Belirtisi nedir?
Yorgunluk ve halsizlik şikayetleriyle doktora gittiğinizde büyük ihtimalle doktorun ilk aklına gelen teşhis kansızlık olur.
Dünyada beslenmeye bağlı en sık ve yaygın eksiklik olarak görülen demir eksikliği, basit bir sorun gibi görülse de , yaşamsal öneme sahip. Konu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sabri Kemahlı bu nedenle eksikliğin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımının tedaviye yanıt yüzdesini arttırdığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmenin de önem taşıdığını söyledi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımının tedaviye yanıt yüzdesini arttırdığını söyleyerek, "Demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmek de faydalıdır." dedi.
Demir eksikliği son dönemlerde sıkça duyduğumuz bir sağlık problemi haline geldi. Özellikle kadınlarda ve çocuklarda yaygın şekilde görülen demir eksikliği ile baş etmenin ilk adımı demir yapan yiyecekler tüketmekten geçiyor. Vücudun temel ihtiyaçları arasında bulunan demir, zengin demir içeren besinlerle kansızlığı gidermeye yardımcı oluyor. İşte sağlığınız için tüketmeniz gereken demir yapan yiyecekler...
Çoğunlukla önemsenmeyen nasılsa geçer diye düşünülen yorgunluğunuzun sebebinin demir eksikliği olabileceğini biliyor muydunuz? Demir eksikliği sürekli yorgunluğa sebep olduğu gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Ancak kırmızı et tüketerek günün yorgunluğunu ortadan kaldırabilirsiniz. Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Sedat Işık demir eksikliğine dair bilgileri sizlerle paylaştı.
Dr. Fevzi Özgönül, demir eksikliğinin dünyada çok sık rastlanan bir beslenme sorunu olduğunu söyledi.
Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz, demir eksikliğinin halsizlik gibi şikayetlere neden olduğunu belirterek, “Halsizlik ve yorgunluk şikayeti olan bireyler anemi açısından değerlendirilmelidir” dedi.
Çocuklarda en sık görülen kansızlık nedeni demir eksikliği anemisi olarak belirtiliyor. Kas, kalp, kemik, beyin gibi organlar çalışırken, yüksek miktarda demire ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle ebeveynlerin hızlı büyümenin olduğu 0-2 yaş süt çocukluğu döneminde ve 14-16 yaş adölesan dönemde demir eksikliği açısından dikkatli olmaları gerekiyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, kadınlarda cinsel isteksizliğe psikolojik sebeplerin dışında demir eksikliği, B12 ve D vitamini yetersizliklerinin yol açabileceğini söyledi. Dr. Altın, “Demir eksikliği kadınları aşktan soğutuyor” ifadelerini kullandı.
Halsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu sağlık sorununun adı; demir eksikliği!
Halsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu sağlık sorununun adı; demir eksikliği!
Bir yaş sonrası dönemde çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olması nedeniyle demir gereksinimi artıyor. Tüketilen besinlerin yeterli demir içermemesi sonucu bu dönemde, çocuklarda demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi görülebiliyor. İşte çocuklarda demir eksikliğini önlemenin yolları...
Kişilerin genel sağlık durumunu ve yaşam kalitesini önemli derecede bozabilen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor. Demir düzeylerinin düşüklüğü genellikle kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizlikten kaynaklanır. Demir eksikliği riski en fazla olanlar arasında bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve kronik hastalıkları olan kişiler yer alır.
Dünyada en sık beslenme bozukluğu olarak görülen demir eksikliği özellikle çocuklarda görülen çok yaygın bir sorundur. Çocukların hem fiziksel hem beyinsel gelişimleri için çok önemli olan demir eksikliği, enfeksiyonlara zemin hazırlayıp birçok soruna yol açarken okul performansını da olumsuz etkileyebilir.
Demir seviyesinin yetersiz olması halinde ortaya çıkan problemler yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir. Bu sebepten ötürü demir eksikliğiyle ortaya çıkan belirtilerin doğru bir şekilde izlenmesi ve sorunun teşhisi halinde hızlı müdahaleyle çözülmesi önem taşır. Erken teşhiste beslenme programını düzenleyerek dahi hastalığın etkilerinden kurtulmak mümkün. Demir eksikliği belirtilerini ve tedavi aşamalarını detaylıca anlattığımız makalede görebilirsiniz.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 26 Kasım Dünya Demir Eksikliği Günü’nde kansızlık ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Kişilerin refah ve yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 26 Kasım Dünya Demir Eksikliği Günü’nde kansızlık ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Kişilerin refah ve yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor.
Bu makalede demir eksikliği sorununuzun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca kanda düşük demir seviyesine neden olan şeyleri ve doğal olarak demir seviyelerini nasıl arttırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eksikliği vücutta pek çok sağlık sorununa sebep olan demir, yaşamımız için hayati bir öneme sahip.
Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemi türünü oluşturuyor.
Kayseri'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, demir eksikliğinin ciddi zeka geriliğive davranış bozukluğuna yol açtığını söyledi.
İnsan sağlığı için gerekli olan demir elementinin eksikliği, zeka geriliğine de yol açabiliyor.
Kendini sürekli halsiz ve yorgun hissetme hali… Sebebini çoğu zaman hava değişimine ya da iş hayatının yoğunluğuna bağladığımız bu sorunlar aslında altta yatan kansızlığın habercisi olabiliyor.
Uz. Dr. Ahmet Güzelçiçek, bebeklik ve çocukluk dönemindeki demir eksikliğinin bilişsel gelişimi geciktirip, zeka düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebildiğini söyledi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, demir eksikliği anemisinin, çocuklarda zeka gelişim geriliği, davranış bozukluğu ve psikolojik gelişim geriliğine yol açarak sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Osmaniye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü doktorlarından Sibel Dalkıran, çayın demir eksikliğine neden olduğunu belirterek, çocuklara çay içirilmemesi uyarısında bulundu.
ABD'li bilim adamları, demir eksikliği çeken bebeklerin ileride zihinsel gelişim açısından geri kaldıklarını ortaya koydu.
Sağlık İl Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, "Çocuklarda ölümcül olabilen demir eksikliği anemisinin önüne geçmek için başlatılan kampanya sürüyor. Kampanya hayati önem taşıyor" dedi.
Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, beslenme sorunları nedeniyle demir eksikliği bulunan çocukların daha çekimser ve içe kapanık olduğunu belirterek, "Demir yetersizliği, çocukların öğrenme ve zihinsel yeteneklerini köreltebiliyor" dedi.
Erken yaştaki demir eksikliğinin, tedavi edilse bile, çocuğun ulaşabileceği zeka düzeyinde kalıcı geriliğe sebep olabileceği belirtildi.