Türkiye'den yılın 6 ayında Güney Kore Cumhuriyeti başta olmak üzere 7 ülkeye deniz salyangozu ihraç edildi.
Kanser, diyabet, hipertansiyon gibi tüm hayatı etkisi altına alan hastalıkların tedavisi için çeşitli araştırmalar yapılıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucunda deniz salyangozunun antikanser, antihipertansif, antimikrobiyal, antioksidan özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Uzmanlar deniz salyangozu çalışmalarının kanser, hipertansiyon gibi hastalıklar için doğal ilaç olabileceğini belirtti.
Türkiye'den yılın 10 ayında 7 ülkeye 7 milyon 113 bin 563 dolarlık deniz salyangozu ihraç edildi.
Türkiye'de tüketimi olmayan, sadece ihracata yönelik avlanan deniz salyangozu Fatsa ilçesindeki fabrikada işlendikten sonra başta Japonya olmak üzere Güney Kore, Çin, Hong Kong ve Tayvan'a gönderiliyor. Mavi suların derinliklerinden çıkarılan deniz salyangozlarının ülkemize çok ciddi ekonomik kazancı var.
Güney Kore, İspanya, Çin, Japonya, Tayvan, ABD ve İtalya'ya 1136 ton deniz salyangozu satıldı
Bölgeden yılın ilk yarısında 113 ton deniz salyangozu ihraç edilerek 528 bin doları aşkın gelir sağlandı
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak: - "Avcılığı yapılıyor, ekonomik getirisi var. Fakat deniz ekosistemi açısından baktığımızda bunlar beyaz kum midyesiyle beslendiği için o canlılar üzerinde biraz olumsuz etkisi var"
Deniz salyangozu ihracatı 1,1 milyon dolar kazandırdı
Son yıllarda Türkiye denizlerinde görmeye alışık olmadığımız türler kendini göstermeye başladı. Bunlardan biri de; genellikle Avustralya'nın sığ kıyılıklarında yaşayan oldukça zehirli bir tür olan Koni salyangozu! Akrep kadar zehirli olduğu söylenen ve çay bardağından ufak olan Koni salyangozu, Marmaris açıklarında bir balıkçı teknesinin ağına takıldı. Tek dokunuşunun 30 kişiyi öldürebildiği belirtilen Koni salyangozuyla ilgili inceleme başlatıldı.
İZSU Genel Müdürlüğünün Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğiyle yürüttüğü Oşinografik İzleme Projesi çerçevesinde alınan su altı görüntüleri, Körfez’deki iyileşmenin sürdüğünü bir kez daha ortaya koydu. Su altı fotoğrafçısı Murat Kaptan, İzmir Körfezi’nde ilk kez görülen “Janolus cristatus” cinsi kabuksuz deniz salyangozunun fotoğrafını çekerek Başkan Soyer’e hediye etti.
Türkiye'de tüketimi olmayan, sadece ihracata yönelik avlanan deniz salyangozu dış satımından yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 30 bin 869 dolar gelir sağlandı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan ve Japonya, Türkiye'den deniz salyangozu satın alan ülkeler oldu.
Avustralya Adaları ve Fransız Polinezyası'nda kazı çalışmaları gerçekleştiren bilim insanları topraktan çıkarttıkları kara salyangozları üzerine araştırmalarını genişletti. Salyangozların fosilleştiğini ve kitlesel yok oluşa işaret ettiğini ifade eden bilim insanları insanlığı uyardı. Dünyanın şu anda 6. kitlesel yok oluş içerisinde olduğunu belirten bilim insanları “İnsanlık için endişeliyiz” diyerek araştırmalarına devam edeceklerini bildirdi.
Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan, Japonya ve Bulgaristan'a 959 bin 611 ton deniz salyangozu satıldı - Deniz salyangozu ihracatının değer olarak yaklaşık yüzde 80'ini Karadeniz Bölgesi sırtladı
Antalya’da amatör olarak dalış yapan Ömer Eyican, son dalışında su altında ilk defa gördüğü bir canlıyla karşılaştı. Turuncu poşet zannederek eline aldığı canlıyı Eyican, inceledikten sonra denize bıraktı. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, canlının, Akdeniz'de çok nadir görülen ve zararı olmayan kaplumbağa salyangozu olduğunu söyledi.
Taylandlı kadın akşam yemeği için pazardan satın aldığı deniz ürününün içini açtığında talih kuşunun başına konduğundan habersizdi ama çok geçmeden milyoner olduğunu anladı. Zar zor geçinen ve annesinin tedavi masraflarını üstlenen kadın, şimdilerde bulduğu inci için en yüksek fiyat teklifini bekliyor.
Türkiye'den yılın ilk iki ayında 5 ülkeye yapılan deniz salyangozu ihracatından 2 milyon 675 bin 123 dolar gelir sağlandı. Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan, Japonya ve Bulgaristan, Türkiye'den deniz salyangozu satın alan ülkeler oldu.
Japon bilim insanlarının yeni araştırmasında bir 'doğa harikasına' yer verildi. Bazı canlıların bazı uzuvlarını bırakıp yenileyebiliyor olsa da iki deniz salyangozu türünün başlarını gövdelerinden ayırdığı ve vücutlarını yenileyebildiği görüldü. Araştırmanın insan hücrelerinin yenilenmesine dair çalışmalara yardımcı olması umuluyor.