Müsilaj ya da diğer adlarıyla deniz salyası, kaykay hemen her tür bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen yapışkan bir maddedir. Bitkilerde bu kalın ve yapışkan madde su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüs, sukulentler, keten tohumları müsilaj bakımından zengindir. Yenilebilir olan müsilaj ilaç yapımında, suyla birleştirilerek yapışkan üretiminde kullanılmaktadır. Deniz salyası ya da deniz musilajı denizde toplanan mukus benzeri bir organik maddedir. Özellikle Akdeniz’de yoğun bir şekilde görülmektedir. Yoğun ve büyük deniz salyası kütleleri E.koli gibi barındırdıkları bakterilerle deniz hayatı için tehlike oluşturmakta ayrıca deniz canlılarının süzgeçlerini tıkayarak oksijensiz kalarak ölmelerine yol açmaktadır.
Türkiye'de başta İstanbul'da olmak üzere birçok kentin belası haline gelen müsilaj (deniz salyası) uykusundan uyandı. Avcılar sahillerinde yeniden müsilaj görülmeye başladı. İstanbul Boğazı'ndan gelen görüntüler tedirgin etti. Müsilaj için "Görür görmez kaçın, denize girmeyin" uyarısı geldi.
İzmit Körfezi'nin bir bölümü kahverengiye büründü. Tedirgin eden görüntülerin alg çoğalması nedeniyle meydana geldiği belirtilirken su yüzeyinde çok sayıda denizanası görüldü. Uzmanlar, "Bu organizmalar da deniz salyası üretiyorlar ve dolayısıyla eğer sayıları aşırı çoğalırsa deniz salyası oluşumuna da katkıları daha fazla olur" dedi.
AK Parti'nin üzerinde çalıştığı müsilajla mücadeleye ilişkin 30 maddelik yasa teklifi, bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
İzmit Körfezi’nin rengi ‘kokolitofor’ isimli organizmalar nedeniyle turkuaza dönerken, Tütünçiftlik sahili ise denizanalarının istilasına uğradı. Küçük boylardaki binlerce denizanası sahili kapladı.
İstanbul'da müsilaj kabusu yeniden ortaya çıktı. Sahillerde havaların ısınmasıyla yeniden görülmeye başlayan müsilaj hızla yayılıyor. Tuzla açıklarında aynı noktada bir gün arayla çekilen görüntüler müsilajın artış hızını ortaya koydu.
Marmara Denizi'nde geçen yıl etkili olan müsilaj benzeri kirlilik, İstanbul'da bazı sahillerde yeniden görülmeye başlandı. yapılan çalışmalarda, müsilajın havaların ısınmasının ardından su sıcaklığının artmasıyla tekrar ortaya çıkma şartlarının oluştuğu tespit edilmiş, uzmanlar bu konuda uyarılarda bulunmuştu.
Marmara Denizi'nde görüldüğü zaman büyük endişe yaratan müsilaj, toprağa dökülünce uzmanlar ikiye bölündü. Aradan geçen 10 ayda toprakla karışan müsilajın kahverengi renk alması ve üzerinde su birikintileri oluşması toprakta da zararlı olabileceği tartışmalarına neden oldu. Müsilaj Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nuray Çağlar, müsilajın toprakta çürüdüğünü ve bunun doğal bir süreç olduğunu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kapıkıran ise, müsilajlı toprağın nakledilmemesi gerektiğini söyledi.
"Marmara Denizi’nde müsilaj var mı?" sorusunun cevabı, eğitim için dalış gerçekleştiren Pendik Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin (PEAK), denizin derinliklerini görüntüleyen su altı kamerasına yansıdı. Çekilen görüntülerde geçen sene etkili olan müsilaja (deniz salyası) rastlanmadı. Denizin tabanındaki temizlik su altı kamerası ile görüldü.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin denizlerinde kâbus haline gelen, deniz salyası olarak da bilinen müsilajla ilgili tedirgin edici bir uyarı geldi. Uzman isim tekrar geleceğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi'ndeki müsilaja ilişkin son durumu değerlendirdi. Okyar, "Marmara Denizi'nde evet şu an bir müsilaj var. Geçen seneki gibi etkili olmasını beklemiyoruz, istemiyoruz ve umuyoruz olmaz" dedi. Balıkçılar ise geçen yılın aksine müsilaj görmediklerini ifade ettiler.
Son dakika: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son günlerde Marmara Denizinde yeniden müsilaj (deniz salyası) görüldüğü iddiasıyla ilgili "Marmara Denizinin yüzeyinde de değil, derinde de şu an için müsilaj yoktur" dedi.
Geçtiğimiz yıl neredeyse Marmara Denizi'nin tamamını kaplayan müsilaj kâbusu İstanbul'da yeniden ortaya çıktı. Maltepe sahili açıklarında müsilaj (deniz salyası) tabakası havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı.
Bursa'da normalde arıtma işlemi yapılarak salınması gereken sanayi atığı sular merkez Yıldırım ilçesi Samanlı deresine arıtılma yapılmadan salındı. Özellikle Gürsu, Kestel ve merkez Yıldırım ilçelerinin kesişme noktasında bazı sanayi kuruluşları atık sularını arıtmadan deşarj ediyor. Atık suların boşaltıldığı alanı inceleyen DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, ''Bu kimyasal atıklar derelere salındığı müddetçe bu yıl da müsilajla karşı karşı geleceğiz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçıların destek ödemelerinin bu hafta yapılacağını bildirdi.
Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj yüzeyden temizlense de tehlike halen devam ediyor. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin halen daha soğuyamadığını ve müsilaj tehlikesinin yeniden kapıda olduğunu ifade ederek gidişattan dolayı üzgün olduğunu belirtti.
Kocaeli Başiskele'de sahil şeridinin belirli bölümlerinde binlerce ölü denizanası kıyıya vurdu. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, denizanası ölümleriyle ilgili ölçümler yapılacağını belirtti.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, müsilajın Marmara Denizi'ndeki su ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştırıyor. Erkan, hamsi, istavrit gibi balıkların müsilajdan az etkilendiğini ancak dil balığı, mezgit gibi dip balıklarının daha az tüketilmesini önerdi. Kirliliği olduğu gibi bünyesine alan midyenin ise hamile ve yaşlıların daha az tüketilmesi istendi.
İzmit Körfezi’nde etkisini kaybeden müsilajın ardından, kırlangıç, levrek ve torik türündeki balıklar sürüler halinde gezmeye başladı. Dalgıç tarafından kaydedilen görüntülerde, müsilajın deniz suyu içerisinde de etkisini kaybettiği görüldü.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nun görev süresinin 1 ay uzatılmasına ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazetede yayımlandı.
Aylarca müsilaj kâbusunun esir aldığı Marmara Denizi'nde şimdi de oksijen azlığı ortaya çıktı. Bunu "Çok ciddi bir problem" olarak belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, iyice arttığını da ekledi.
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, Yalova'da incelemelerde bulundu
Düzce’de belediye öncülüğünde kurulan katı atık arıtma tesisi, tüm şehirden toplanan çöplerden enerji üretiyor. Marmara denizini geçtiğimiz aylarda etkisi altına alan müsilajın da tesiste enerjiye dönüştürülmesi için çalışmalar devam ediyor. İlk verilerin olumlu netice verdiği öğrenildi.
Deniz salyası (müsilaj) yüzünden Marmara Denizi'ndeki balık türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı değerlendirmelerinin ardından "Marmara Denizi'nde av sezonu ertelenmeli mi?" tartışması başladı. Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak, "En azından 1 Eylül ve 15 Nisan arası balıkçılık kısmen durdurulması lazım" derken Prof. Dr. Mustafa Sarı ise "Avcılığı kapatalım, müsilaj çözülsün diye bir şey yok" açıklamasını yaptı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem: - "İzmit Körfezi'nde yaklaşık 700 metreküp müsilaj temizliği yaptık. Müsilaj olmamasına rağmen alınan önlemler ve bundan sonra yapılacak çalışmalar durmayacak"
Hava sıcaklıklarının artmasıyla 'Marmara'da müsilaj var mı', 'Ege denizinde müsilaj var mı' soruları herkes tarafından cevaplanmayı bekler oldu. Deniz salyası olarak bilinen müsilaj ile ilgili yeni görüntüler geldi. Müsilaj, yüzeyin 20-30 metre derinliğinde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Akıntıyla Kuzey Ege'ye yayılan müsilaj, deniz çayırlarının ölümüne yol açıyor. Sonbaharda yaşanacak plankton patlamasıyla müsilajın çoğalabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini uzaydan da görüntüledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde ilk 20 metrede deniz salyasına (müsilaj) rastlanmadığını belirterek, "Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor. Orta kademede müsilaj sıkışmış durumda. Bilim insanlarımız Marmara Denizi'nde yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde suyun berraklaşmasıyla balıkların görünmeye başladığını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde başlatılan ''Müsilaj Temizleme Seferberliği'' kapsamında yapılan çalışmalarla İstanbul kıyılarındaki müsilajın etkisini yitirdiği gözlendi.
Başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonunda çalışacak isimler ile görev dağılımları belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Marmara Denizi'nden toplanacak balıkların yenip yenmeyeceği hakkında açıklama yaparken vatandaşların aklındaki birçok soru işaretini de giderdi. "Av yasağı ne zaman bitiyor?" , "Marmara Denizi balığı yenir mi?" sorularının yanıtı merak konusuydu. İşte ayrıntılar...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, müsilaj nedeniyle Marmara Denizi’nden tutulan balıkların tüketilmesi konusunda bir sıkıntı olmadığı söyleyerek, "Av yasağının özellikle Marmara Denizi üzerinde devam etmesiyle ilgili henüz bir gereksinim duymuyoruz" dedi.
Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu ile ilgili çözüm üretilmesini hedefleyen Yükseköğretim Kurulu (YÖK), nitelikli bilim insanları yetiştirilmesi için "Deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği", "Çevre ve atık" alanlarında doktora yapacaklara YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamında burs verilmesini kararlaştırdı.
Rize’de vatandaşların denizin üzerinde görerek müsilaj sanılan katman dalgadan kaynaklı kabarcık çıktı. Gerçeği öğrenince rahatlayan esnaf, ''Marmara’da ki olayı duyunca bizde endişelendik. Çok şükür korkulan değilmiş'' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Marmara Denizi'ndeki sahillerin hızla temizlendiğini ve büyük değişimin umut verici olduğunu belirtti.
Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale kıyılarının, yaklaşık 4 haftadır yoğun bir şekilde etkili olan müsilajdan temizlik çalışmaları ile arındırılmasıyla vatandaşlar balık tuttu, denize girdi, sahilde yürüyüş yaptı - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: - "Durum iyiye gidiyor. Şu anda Çanakkale Boğazı'nda azaldı, arka tarafta da Teke Burnu'ndan sonra Saroz'a doğru yok diyebiliriz" - Çanakkale'de balık tutan Taylan Varoluş: - "Umarız bu çalışmalarla müsilaj bitecek, etkisini yitirecek, Marmara Denizi eski güzel günlerine kavuşacak"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara'daki müsilaj problemine ilişkin 3 senelik takvim belirlediklerini belirterek, "Ama ben inanıyorum ki önümüzdeki 1,5-2 yıl içinde bu takvim ile birlikte adımlarımızı atacağız, o azot ve fosfor seviyesinde, olması gereken seviyeyi yakalamak suretiyle Marmara'mızı eski haline getireceğimizi düşünüyorum." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde devam eden müsilaj temizleme çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Kurum, "Toplam 10.434 metreküp müsilajı düzenli depolama alanlarına gönderdik. " dedi.
Yaz sezonunda çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri olan Şile Uzunkum Plajı’nda bu yıl da mavi bayrak dalgalanmaya başladı.
Aylardır etkisini gösteren ve Marmara Denizi'nin kabusu olan deniz salyası (müsilaj) ile ilgili olarak uzmanlardan önemli bir açıklama geldi. "Deniz salyalı denizde yüzülebilir mi?" sorusuna yanıt veren nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, ''Deniz salyasının olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' açıklamasını yaptı.
İBB, Marmara Denizi’nin altını ve üstünü tehdit eden müsilaj ile mücadele etmeyi sürdürüyor. 20 gün içinde 2 bin 516 metreküp müsilajı bertaraf eden İBB, deniz yüzeyi temizleme teknelerinden tarama ve dökü gemilerine kadar tüm araçlarını görevlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ni ve kıyılarını denizden ve havadan, 7 gün 24 saat anlık takip ettiklerini belirterek bugün itibarıyla 500 bölgede yapılan çalışmalar neticesinde toplam 8 bin 405 metreküp müsilaj toplandığını bildirdi.
Çanakkale'nin turizm cenneti Bozcaada'da görülen müsilaj tatilcileri tedirgin ederken, turizmcileri de kaygılandırdı. Bozcaada sevgisiyle bilinen oyuncu Ata Demirer, sosyal medyada paylaştığı video ile ada sahillerinde müsilaj olmadığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde toplam 6 bin 929 metreküp deniz salyasını (müsilaj) temizlediklerini, 26 işletmeye faaliyetten men cezası ve 14 milyon 214 bin TL idari para cezası uyguladıklarını açıkladı.
İstanbul’da sahil şeritlerinde zaman zaman yoğunlaşan deniz salyası istilasındaki son durum havadan görüntülendi. Suadiye Sahili'nde çekilen görüntülerde tekneler, salya kaplı denizde ilerlerken ilginç görüntüler oluşturdular.
Antalya’da yaşayan ve 'Deli mi ne' kanalının sahibi eski milli sporcu ünlü fenomen Fester Abdü, müsilaja dikkat çekmek için Marmara Denizi’nde dalış gerçekleştirdi. Dalış anlarını kayda alan Abdü, gençlere çevre bilincini aşılamak için görüntüleri 7,5 milyon takipçisiyle paylaşacak.
Pandeminin yanı sıra artan balık fiyatları ve Marmara Denizinde görülen müsilaj balıkçıların işlerini bitme noktasına getirdi. Trabzon Balık Hali’nde bugünlerde tezgâhların çoğu kapalı olurken, az sayıdaki balıkçı esnafı son yılların en sakin yaz dönemini yaşıyor.
Marmara Denizi'nden çıkan müsilaj(deniz salyası), Şile Kömürcüoda Katık Atık Bertaraf Tesisleri'nde toplanıyor. Depolama alanı çöplerin döküldüğü yerin hemen yanında bulunuyor. Toprağa dökülen müsilajın kahverengi renk aldığı ve su birikintilerinin de oluştuğu görülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda yürüttüğü Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi'nde görev alan ve Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumları ile ilgili çalışmalarına devam eden bilim insanları, ilk kez derin Marmara’da yani 100 metre ve ötesindeki müsilaj tabakalarını inceledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Marmara Denizi'mizdeki müsilaj seferberliğimizi gece gündüz demeden hep birlikte çalışarak sürdürüyoruz. Denizimizi tertemiz yapıp masmavi görüntüsüne kavuşturacağız" dedi. Öte yandan Bakan Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında kurulan Bilim ve Teknik Kurulunun başkanlığına getirilen Prof. Dr. Hasan Mandal'a başarı diledi.
Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj (deniz salyası) nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kentteki mavi bayraklı plajlarda vatandaşların denize girmemeleri yönünde uyarı tabelaları koydu.
İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) bir grup bilim insanı, Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin tespitleri ve olası çözümleri içeren teknik değerlendirme raporu açıkladı. Raporda, müsilaj sorununun çözümü için 10 öneride bulunuldu.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ege Denizi'nde müsilaj (deniz salyası) yoğunluğu beklemediklerini açıkladı. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nden 13 günde 4 bin 929 metreküp müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini belirtti.
Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında geçen hafta görülen çizgili yunus sürüsü, vatandaşlar tarafından tekrar görüntülendi. Yunusların, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sebebiyle Bodrum’a gelmiş olabileceği ifade edildi.
Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, Balıkesir Erdek’te yaptıkları incelemelerde, farklı yüzlerce omurgasız ve alg türüne ev sahipliği yapan ve oksijen üretmeleri sebebiyle "Denizlerin akciğerleri" olarak adlandırılan ’Deniz çayırı’nın üzerinin tamamen müsilajla kaplandığını söyledi. Taşkın, ışık alamaması sebebiyle fotosentez işlevini kaybedecek olan deniz çayırının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde devam eden deniz salyası (müsilaj) temizleme çalışmalarıyla ilgili olarak "22 Haziran Salı günü Kocaeli Körfez'de 4, Pendik Marina'da 1 noktadan Marmara Denizi'mizin 30 metre derinliğine oksijen vereceğiz." açıklamasını yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla yarın başlatılacak proje kapsamında ileri teknolojik cihazlarla, Kocaeli Körfezi'nin 4 farklı noktasında ve Pendik Marina'da belirlenen bir alandan denizin 30 metre derinliğine oksijen verilerek çözülmüş oksijen miktarı artırılacak - Bakan Kurum: - "Daha önce göllerde oksijen seviyesini artırmaya yönelik yapılan ve başarılı sonuçlar elde edilen çalışmalar var. Benzer bir uygulamayı Marmara Denizi'nde belirlediğimiz noktalarda uygulamaya başlayacağız"
Marmara Denizi’nde etkisi artarak devam eden müsilaj, denizin altını tamamen beyaza bürüdü. Müsilajın öldürdüğü deniz canlıları ise, dalgıç kamerası tarafından görüntülendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde devam eden deniz salyası (müsilaj) temizleme çalışmalarıyla ilgili olarak "12'nci günün sonunda 353 metreküp müsilajla birlikte toplam 4 bin 555 metreküp temizleyerek bertarafa gönderdik" açıklamasını yaptı.
"Kurallara aykırı davranan 14 işletmeye faaliyetten men cezası uyguladık. Marmara Denizi'mizi, sahada gece gündüz sürdürdüğümüz çalışmalarımızla hep birlikte temizliyoruz"
Silivri sahiline onlarca ölü yengeç vurdu. Silivri sakinleri daha önce böyle bir durum yaşanmadığını belirterek ölümlerin müsilaj kaynaklı olabileceğini belirtti.
Çanakkale Boğazı’nda bir süredir yoğun şekilde görülen müsilaj, geçtiğimiz günlerde az miktarda da olsa Kuzey Ege’ye kadar ulaşmıştı. İki gündür lodos esen hava nedeniyle Bozcaada’da balıkçı barınağı ve limanın içi büyük ölçüde müsilajla doldu. Ortaya çıkan görüntü, turizm cennetinde endişe yarattı.
Müsilajdan kurtulan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinin kıyıları bu sabah yeninden salya ile kaplandı. Balıkçı limanında salya çölünü andıran görüntüler ortaya çıktı.
Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası, denizin dibinde görüntülendi. Gölcük ilçesinde bulunan Halıdere’de dalış yapan Levent Şişman, müsilajın suyun altında beyazlaşarak, alt tabakada çürümeye başladığını fark etti. İlk kez deniz salyasının siyahlaşmış halini gördüğünü söyleyen Şişman, "Bu bizim ilk kez gördüğümüz bir görüntü. Suyun altında beyazlaşıp, alt tabakada da siyahlaşmış yani çürümeye başlamış. Müsilaj ocak ayında ortaya çıktı. Bunlar aslında kademe kademe ilerliyor'' dedi.
İzmit Körfezi’nin dibinde, dalgıç Levent Şişman tarafından görüntülenen deniz salyası, yengeçleri öldürdü. Şişman, "Topak topak deniz tabanını örtmüş, altında kalan canlıları da boğmuş, resmen öldürmüş. Bunun altında yengeç var, ekosistemdeki canlılar var, deniz otları, deniz çayırları, yosunlar var. Bunlar, balıkların yumurtalarını bıraktıkları yerler. Bunların ölümlerine sebep olmuş" ifadelerini kullandı.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Balık Hali’nde müsilaj yüzünden balık satışları düştü.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum, "Marmara Denizi için başlattığımız bilimsel çalışmaları inşallah temmuz ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Koruma bölge ilanı çalışmalarımızı temmuz ayı itibarıyla tamamlamak istiyoruz" dedi.
Marmara Denizi kıyılarını kaplayan müsilajın (deniz salyası) Caddebostan Sahili'ndeki yoğunluğu artarken, ekiplerin temizleme çalışmaları devam ediyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) akademisyenlerinden oluşan çalışma gurubu, müsilajı uydu görüntüleri üzerinden takip eden kod yazdı.
İstanbul sahillerini kilometrelerce kaplayan musilaj (deniz salyası) uzaydan görüntülendi. Musilaj öncesi ve sonrası çekilen fotoğraflar felaketin boyutunu gözler önüne serdi.
Marmara’yı etkisi altına alan Müsilaj (Deniz Salyası) oldukça korkunç bir çevre kirliliği sonucu ortaya çıktı. Tüm Marmara yüzeyini kapsayarak denizin oksijen almasına engel olan Deniz Salyası’na birçok belediye müdahale ederek çözüm bulmaya çalışıyor. Ancak ne yazık ki çalışmalar yetersiz kalıyor. Marmara’da yaşanan bu müsilaj kabusundan sonra ise şimdi de Sargassum ortaya çıktı. İzmir’de ortaya çıkan Sargassum pek çok kişiyi korkutuyor.
Marmara Denizi'ndeki deniz salyası (müsilaj) sorununa karşı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, bakteriyle mücadele yöntemi geliştirdi. Yenikapı Yediemin Limanı’ndaki müsilaj, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde yok oldu. Dip temizliği için de ‘Bakteri ile Müdahale’ denemelerine başlanacak.
Endişe verici boyutlara ulaşan müsilajla ilgili Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Özdemir, "Hava sıcaklığı arttıkça denizdeki oksijen miktarı azalacaktır. Oksijen azaldığı zaman müsilajın biraz daha artması beklenir" dedi.
Marmara Denizi’ni kaplayan müsilajın, denizde oluşturduğu tahribat son haliyle havadan görüntülendi. Görüntülerde, geçen haftaya oranla bazı bölgelerde deniz salyası yoğunluğunun azaldığı görülürken, yer yer ise yoğun salya oluşumu dikkat çekti.
Müsilajın etkisi altındaki Marmara ve İstanbul Boğazı'nın her köşesinde kaçak midye avcıları göze çarpıyor. Uzmanlar ise müsilajın azalması için midyelerin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekiyor. Midyelerin zehirli maddelerden daha az etkilendiğini belirten uzmanlar, içerisinde zehirli maddeleri biriktiren midyelerin tüketilmesi halinde felç bile geçirilebileceği uyarısında bulundu.
Marmara'da görülen deniz salyası (müsilaj) istilasının ardından İzmir'in Dikili ilçesi kıyılarında görülen Sargassum (Kahverengi Alg) isimli deniz yosunları görülmeye başlandı. Konuyla ilgili acil uyarı gelirken yosunların Akdeniz ve Ege’de de deniz ekosistemini hızla olumsuz etkileyeceği ve turizm faaliyetlerini sekteye uğratacağı belirtildi.
Çanakkale Boğazı’nda 3, 5 aydır görülen müsilaj, havaların ısınması ve deniz sezonunun açılmasına rağmen artış gösteriyor. Halk arasındaki adıyla deniz salyası, Çanakkale Boğazı ile kıyılarında görülmeye devam ediyor.
Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası olarak bilinen müsilaj bu kez Bakırköy kıyılarını sardı. Sahilde deniz salyası ile oluşan tabaka, drone ile görüntülendi.
Yalova'da deniz salyasıyla kaplanan kıyıda rastlanan görüntü kahretti. Suda balık bulmayı planlayan martı, deniz salyalarına saplandı. Kendini kurtaramayan martının imdadına temizleme çalışması yapan ekipler yetişti.
Müsilaj yani deniz salyasının Marmara Denizi'ndeki etkisi devam ettiriyor. Bu kez Bakırköy kıyılarını saran salyalar, sahilde tabaka oluşturdu. Ortaya çıkan manzara drone ile görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesini ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede dile getireceğini belirterek "Zira 24 Nisan bizler için maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değil" açıklamasını yaptı.
İstanbul'da, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj (deniz salyası) sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar sürüyor. Sıcaklığın artmasıyla birlikte ise bazı vatandaşlar denize girdi. Reuters'ın çektiği karelerde vatandaşların müsilaja aldırmadığı görüldü.
Marmara'da etkili olan deniz salyasıyla mücadele sürerken, İzmit Balık Pazarı’nda satışlar durma noktasına geldi. Balıkçı Kemal Bineklioğlu, “Müsilajdan dolayı balık pazarına gelen insan sayısı azaldı. Her gelen ‘Marmara balığı mı?’ diye soruyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde başlatılan seferberlik kapsamında 4 günde toplam bin 197,2 metreküp deniz salyası (müsilajı) temizlediklerini duyurdu.
Marmara Denizi'nde görüldükten sonra gündeme gelen ve deniz salyası olarak bilinen müsilaj konusunda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi akademisyenleri yaptıkları çalışmada sona doğru geldi. Yapılan açıklamada deniz salyasından yaralara merhem olacak kozmetik jel ve krem yapılabileceği kaydedildi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Harita Mühendisliği Bölümü tarafından, Marmara Denizi'nde görülen müsilajın (deniz salyası) optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak yoğunluk ve zamansal değişim haritaları çıkarıldı.
Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj (deniz salyası) sorununun nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için komisyon kurulmasına dair TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Marmara Bölgesi belediyelerinin üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsilaj sorununu çözmek için birlikte harekete geçti. Ayrıca Müsilaj ve Marmara Denizi, ekim ayında yapılacak Marmara Urban Forum’da da masaya yatırılacak.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, yüzme alanlarından alınan numunelerin bazılarında bakteriyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine denize girilmesi yasaklandı. Öte yandan işletmeciler de deniz salyasının neden olduğu kirlilikten dolayı endişeli olduklarını dile getirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajı (deniz salyası) uydu aracılığıyla uzaydan görüntüledi.