İngiltere'nin Cornwall bölgesinde binlerce ölü ve diri denizanası sahillere vurdu. Görüntüler sosyal medyada gündem yarattı. Yerel halk görüntülerin sonrasında büyük bir panik yaşadı. Yetkililer hava sıcaklıklarındaki değişikliklerin kıyılarda yoğunluk yaşanmasına neden olduğunu belirtti.
İklim değişikliği ve kirlilik bu kez Karadeniz'de yepyeni bir tehlike doğurdu. Son 5 yıla 'rhizostoma' türü denizanası popülasyonunda yüksek artış görüldü. Bu durum avlanan balıkların kalitesini azaltıyor, böylece ekonomik kayba da yol açıyor. Uyarılarda bulunan Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir "Denizanalarının yoğun olarak arttığı zamanlarda balıkçılar içinde zor bir avcılık operasyonu beraberinde gelmektedir" ifadelerini kullandı.
Dilimize verdiğimiz önemi göstermenin yollarından ilki kelimeleri doğru yazmak ve doğru telaffuz etmektir. Türkçemizi var eden sözcüklerin herhangi birinde tereddüde düşüldüğünde sözlük sayfalarından faydalanılması büyük önem taşımaktadır. Bu noktada kullanıcılara TDK sözlükleri sayfası yardımcı olmaktadır. Dilimizde yaygın olarak yazım tarzında imla hatası görülen sözcüklerden biri denizanası kelimesidir. Peki, denizanası nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Antalya'da kıyıya yakın sularda yoğun görülen denizanaları, denize girenlere zor anlar yaşattı. Kulaç atarken önündeki denizanasını fark edenlerden biri kısa süreli panik yaşadı. Tedirgin olanların bazıları da yüzerek denizanasının bulunduğu bölgeden uzaklaşıp, kıyıda güneşlendi.
Antalya'da denizde görülen ve paniğe neden olan yüzlerce denizanasından bir kısmı sahile vurdu. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Korkulacak bir durum yok. Deniz sezonu açılmadan denizanalarının da geçişi tamamlanmış olacak" dedi.
Mersin'de akademisyenler, küresel ısınma nedeniyle Kızıldeniz üzerinden geldikleri Akdeniz kıyılarında popülasyonunu artıran göçmen denizanalarının, balıkçılık sektörünü olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçeleri sahillerine çok sayıda denizanası ölüsü vurdu. Vatandaşlar, önceki yıllara göre sayılarında bir artış olduğunu belirtirken belediye ekiplerinin 1 traktöre yakın ölü denizanasını götürdüğünü söyledi. Prof. Dr. Deniz Ayas ise söz konusu denizanalarının zehirli türlerden 'göçmen denizanası' olduğunu ve ölüsüne bile dokunulmaması gerektiğini belirtti.
Akdeniz'e kıyısı olan Hatay'ın Samandağ ilçesinde yüzlerce ölü denizanası sahili kapladı. Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, "Bunun sebebi küresel iklim değişikliği, deniz yüzeyinin ısınmasıyla birlikte bu canlıların sayısı arttı. Tabi bu bizim önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntılara sebep olacak bir durum" dedi. Denizanalarının balık yumurtalarını ve yavrularını yediklerine de dikkat çeken Kayıkçı, "Bu balıkçılık açısından ciddi bir sıkıntıya neden olabilir" diye konuştu.
Çorum'da yolun karşısına geçmeye çalışırken kamyonetin çarptığı 9 yaşındaki çocuk yaralandı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, denizanası popülasyonunun Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde özellikle İstanbul kıyıları ile körfezde yoğun şekilde arttığı tespit edildi. İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar "Denizanası artışı artık her mevsimde yaşanıyor. Küresel ısınmanın tetiklemesiyle son 20-30 yılda denizanaları aşırı artış gösterdi" dedi.
İstanbul Boğazı'nda özellikle Arnavutköy sahilinde ortaya çıkan denizanası yoğunluğu ve çöpler dikkat çekiyor. Boğaz'daki o görüntüyle ilgili yorum yapan bir tekne çalışanı ise "Burada kirlilik olmasının sebebi betonun altına birikiyor. Bu genelde kış aylarında oluyor. Burada pislik çok oluyor. Bunun sebebi de restoranlardan ve teknelerden atılan pislikler. Denizanası da bu pisliğe geliyor. Pislik oldukça denizanası da olacak" dedi.
Yaz bitti ama tedirginlik devam ediyor! Turistlerin gözde adreslerinden İzmir'in Foça ilçesinde mavi renkli irili ufaklı deniz anaları kasımda bile istilayı sürdürdü. Turizm sektörünü olumsuz etkileyen durumun geçtiğimiz yıllarda bu denli yoğun görülmemesi şaşırttı.
İzmir Foça'da yaz sezonu boyunca görülen ve tatilcileri tedirgin eden mavi renkli denizanaları, eylül ayı boyunca da sahillerde gözlenmeye devam etti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, "Foça kıyılarında 35 yıldır gözlem çalışmaları yürütüyorum. İlk defa bu kadar yoğun miktarda denizanalarına rastlıyoruz. Ortada normal olmayan bir gelişme var." diye konuştu.
İzmir'in turistik ilçesi Foça'da, bazı sahillerde görülen denizanası istilası kentte adeta turizmi vurdu, plajlar boş kaldı. Uzun süredir yazlarını Foça'da geçiren vatandaşlar ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirtirken bu sene çok fazla denizanası olduğunu söyledi. Öte yandan denizanalarına temas sebebiyle hastanelere başvuruların devam ettiği aktarıldı.
Hem yerli hem de yabancı turistlerin gözde adreslerinden Foça'da tatilcilerde tedirginlik başladı. Renkleri koyu mavi, kuyrukları uzun ve bazıları korkutucu boyutlardaki denizanaları denize girilen noktaları adeta istila etti. Bölge sakinleri ilk kez bunca denizanasını gördüğünü söyleyip şaşkınlığını dile getirdi. Neredeyse yarım asırdır bölgede balık tutan Kaya Çakmak, "Bu canlılara dokunulduğunda ciltte yanma hissine neden oluyor, kaşındırıyor" deyip vatandaşlara uyarıda bulundu.
İstanbul'daki Maltepe sahilinde görülen dev denizanası panik yarattı. 4 metre uzunluğundaki denizanasının 'pusula denizanası' olduğunu açıklayan uzmanlar, vatandaşları uyardı. Söz konusu denizanasının zehirli olduğunu belirten uzmanlar, temas halinde yapılması gerekenleri açıkladı.
Çanakkale Boğazı'nda da görülen zehirli pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de artış gösterdi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, görüntüsüyle tedirgin eden, bahar aylarında görünürlüğü artan pusula denizanalarıyla ilgili "Zehir olarak diğer Marmara Denizi'nde yaygın olarak görülen beyaz denizanasına göre zehri daha etkili. Mümkünse dokunulmaması, karşılaşılırsa dikkat edilmesi gerekir. Sahilde görülürse dokunulmamasını tavsiye ederim" dedi.
Çanakkale Boğazı'nda, zehirli pusula denizanası sayısı son bir yılda hızla arttı. Balık popülasyonunu olumsuz etkileyen bu tür, insan sağlığı için de oldukça tehlikeli. Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Bu tür denizanalarının etoburdur. Daha çok balık yumurtaları ve larvalarla beslendiği için sayıları arttıkça, o bölgedeki balık popülasyonunun zayıflamasına da neden oluyorlar" dedi. Prof. Dr. Türkoğlu, teması halinde pusula denizanalarının insan sağlığı içinde tehlikeli olduğunu belirterek, uyardı.
Hong Kong'daki bilim insanları, şeffaf ve küp şeklinde kutu denizanaları keşfetti. Araştırmacılar, yeni keşfedilen türe Tripedalia maipoensis adını verdi. Tripedalia maipoensis denizanalarının 24 gözlü olduğu söyleniyor. 1,5 santimetre uzunluğundaki hayvanın insanları etkileyip etkilemediği ise merak ediliyor.
İstanbul Boğazı'nda denizanası istilası yaşandı. Sarıyer sahili denizanalarıyla doldu. Görüntü karşısında hayrete düşen vatandaşlar, denizanalarının yoğun denizdeki kirlilikten dolayı ortaya çıktığını söylerken sahili beyaza bürüyen denizanaları drone ile görüntülendi.
TikTok'ta paylaşılan bir video sosyal medyada hızla yayıldı. Videoda denize giren bir kişi, ahtapot sandığı büyük bir denizanasını kucaklayınca çığlık çığlığa kaldı. Denizanasına temasıyla canı yanan adam koşar adımlarla denize atladı. Halk arasında denizanası çarpması, ısırması veya yanığı olarak da bilinen denizanası sokması ciddi sağlık sorunların neden olabiliyor.
Marketten aldığı cam şişe suların içinden çıkanları görünce şaşkına dönen kadının paylaştığı video kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan konuların arasına girdi. İçinde denizanasına benzeyen cisimler olan suların görüntüleri yayınlayan kadın yayınladığı videoda ‘Bunu içtiğim gün oğlumla beraber hastanelik olduk’ ifadelerini kullanıyor.
İngiltere’de yaşanan kavurucu sıcaklıklar insanların açık hava ve deniz kenarına hücum etmesine neden oldu. Son aylarda artan böcek sokması vakalarının artmasının yanı sıra, sıcaklıklardan ötürü denizlerde de denizanası sayısında patlama yaşandı. İnsanlar denizanası sokması tedavisi olarak o bölgeye kendi idrarlarını sürüyorlar. Uzmanlar bunun kesinlikle yapılmaması gerektiği yönünde çağrıda bulundu. Bu yöntemin bu kadar etkili olmasının tek nedeni ise; Friends dizisi!
Son günlerde Marmara Denizi'nde sıkça rastlanan pusula denizanaları bu kez de Yalova açıklarında görüntülendi. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zehirli pusula denizanaları ile ilgili vatandaşları uyardı. Müdürlükten yapılan uyarıda, "Gerek kıyıda gerek denizde görüldüğünde temas edilmemelidir." ifadelerine yer verildi.
Denizanasıyla temas halinde amonyak, sirke veya tuzlu suyla ilk müdahalenin ardından sağlık kuruluşuna gidilmesi öneriliyor
İklim değişikliğine bağlı Büyükçekmece kıyıları başta olmak üzere Marmara Denizi’nde görülen zehirli ‘Pusula Deniz Anası vatandaşları endişelendirdi. Deniz analarının nadir olarak görüldüğünü belirten İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ahmet Yavuz Karaca, "Vatandaşların şuna dikkat etmesi gerekiyor. Denize girdiklerinde bu renkte bir deniz analarından uzak durmaları gerek. Dokunmamaları gerek. Dokundularsa eğer tatlı suya sürmemeleri gerek." dedi.
Marmara Denizi’nde pusula denizanası paniği yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda müsilaj sorunuyla boğuşan Marmara Denizi, şimdi de kolları 1 buçuk metreye kadar uzayabilen zehirli pusula denizanası patlamasıyla karşı karşıya. Tekirdağ ve İstanbul sahillerinde görüntülenen pusula denizanası hakkında bilgi veren uzmanlar, temas halinde o bölgenin sirkeyle yıkanması gerektiğini belirtti.
Atlantik Okyanusu'nda, Akdeniz'de, Ege Denizi'nde ve son olarak da Marmara'da görülen Pusula denizanaları Tekirdağ kıyılarında görülmeye devam ediyor. Uzmanlar bu canlılarla karşılaşanları dokunmamaları yönünde uyardı.
Prof. Dr. Şirin: "Kıyıya yakın kesimlerde görülen denizanalarına temas edilmemeli"
Marmara Denizi'nin Tekirdağ sahillerinde görüntülenen, dünyanın en zehirli türleri arasında yer alan pusula denizanaları vatandaşlarda endişe uyandırdı. Uzmanlar, zehirli denizanalarına dokunulmaması çağrısında bulundu. İşte haberin detayları...
Çanakkale Boğazı ve sahillerinde görülen, zehirli olduğu iddia edilen pusula denizanası İzmit Körfezi'nde de görülmeye başladı. Bazı vatandaşlar bu canlıyı ilk kez gördüklerini ve tedirgin olduklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl İstanbul Boğazı'nda etkili olan ve daha sona kaybolan müsilaj yeniden ortaya çıkmaya başlarken, bu yıl bir de denizanası tehlikesi gündemde. Boğaz'ın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına ilişkin uzmanlardan uyarı gelmeye de başladı. Bu canlıların görüldüğü yerlerde organik kirliliğin yoğun olduğu belirtilirken, müsailajın da artış gösterebileceği aktarıldı. Öte yandan denizanalarının, köpek balığından bile tehlikeli türleri olduğu ifade edildi.
Beşiktaş Arnavutköy sahilinde yüzeyi istila eden denizanası, tedirginliğe yol açtı. Geçtiğimiz yıl müsilaj tehdidi ile gündeme gelen İstanbul Boğazı'nda, ortaya çıkan bu görüntülerin yanı sıra bir de denize atılan çöpler, görenleri endişelendirdi. İşte o görüntüler!
İzmit Körfezi’nin rengi ‘kokolitofor’ isimli organizmalar nedeniyle turkuaza dönerken, Tütünçiftlik sahili ise denizanalarının istilasına uğradı. Küçük boylardaki binlerce denizanası sahili kapladı.
Çanakkale Boğazı'nda görülen zehirli pusula denizanaları endişe yarattı. Cep telefonu kamerası ile de görüntülen denizanaları konusunda uyarılarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
Antalya Körfezine kıyaya vuran binlerce denizaanası, bu sefer deniz çıyanının avı olurken görüntülendi. Suyun dibindeki denizanalarının üzerinde ağırlık oluşturarak kalkmalarını önleyen çıyanların, avlanma anları görüntülere yansıdı. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bundan sonra gittikçe azalacak. Endişe ve korkuya gerek yok. Turizm sezonuna doğru oldukça nadir gözükecekler" dedi.
Son aylarda Doğu Akdeniz’i saran denizanaları, Mersin’in merkezinde de sahillere kadar indi. Daha önce Silifke ve Erdemli ilçelerinde, özellikle de turizmin merkezi Kızkalesi’nde ölü olarak sahile vuran denizanaları, şimdi de Mersin’in merkez Mezitli ilçesi kıyılarında görüldü. Açık denizde balıkçıların kabusu haline gelen, sahillere de ölü olarak vuran denizanaları, deniz kenarında gezintiye çıkan vatandaşları tedirgin ediyor. Ölü denizanaları, zehirli özelliklerini bir süre daha koruyabiliyor.
Antalya sahillerinde görülen denizanaları için Prof. Dr. Jale Korun açıklama yaptı. Korkulacak bir şeyin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Korun, vatandaşları uyararak "Gördüğünüzde dokunmayın, elinize almaya çalışmayın" dedi.
Son günlerde Akdeniz'de yoğun şekilde ortaya çıkan denizanaları, kıyıya kadar geldi. Özellikle balıkçılar için büyük tehdit oluşturan denizanalarının sayısı Doğu Akdeniz'de de çoğaldı ve Mersin'in Kızkalesi sahiline vurdu.
Antalya Körfezi’nden geçiş yapan denizanası sürüsü, şiddetli poyrazla yörüngelerinden sapıp kıyıya vurarak telef oldu. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökoğlu, telef olan yüzlerce dev denizanasının Akdeniz’deki en büyük tür olduğunu belirterek, “Yakınına yaklaşmamaları ve dokunmamaları lazım. Yakıcı hücreleri var. Hassas bölgelere sürülürse yanma yaşanabilir." diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: - "Haziran ayında bu denizanalarının geçişleri tamamlanmış olacak. Dokunulmadığı sürece bir risk yok"
22 yaşındaki James Soale isimli bir genç çıktığı Avustralya tatilinde dünyanın en küçük ama en tehlikeli canlılarından biriyle karşılaştı. Irukandji denizanası olarak bilinen bu canlı genç adama temas etti. Olayın ardından korkunç bir acı hisseden genç adam ölüm kalım savaşı verdi. Yaklaşık 10 gün boyunca hastanede kalan genç adam, durumunun daha iyiye gittiğini ve hala hayatta olduğu için kendisini şanslı hissettiğini söyledi.
İngiltere’nin güney sahillerinde karaya vuran ölümcül denizanası istilası yetkilileri harekete geçirdi. Physalia physalis (Portuguese man o' war) ismiyle bilinen denizanası türünün tehlikelerinden söz eden uzmanlar, sahil kesimini ziyaret edenleri uyardı. Uzmanlar özellikle bu mevsimde görmeye alışkın olmadıkları bu türün sahilde kıyıya vurmuş ölü halindeyken bile zehrini aktarabildiğini ifade etti.
Hatay'daki balıkçılar, önceki gün avlanmak için teknelerle denize açıldı. Avlanma alanlarına teknelerini çeken balıkçıların serdikleri ağlara ise neredeyse balıktan çok denizanası takıldı. Farklı bölgelerde ağ bırakan balıkçılar, yine aynı manzarayla karşılaştı. Konu hakkında İskenderun Teknik Üniversitesi'nden açıklama geldi. Prof. Dr. Tahir Özcan, ''Çok erken bir dönemde kıyılarımıza görmeye başladık. Eğer akıntıya kapılırlarsa körfez içine de girebilir. Zehirli olduğu için dokunmasılar'' dedi
Zaman zaman Marmara Denizi'nin çevresindeki illerin açıklarında kendini gösteren denizanaları, bu kez Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi açıklarında kendini gösterdi. Deniz yüzeyini istila eden denizanaları, gün içerisinde lodosun esmeye başlamasıyla kıyıya doğru sürüklendi. Uzmanlar vatandaşlara denizanalarına kesinlikle dokunmamaları gerektiğini, zehirleyebilir uyarısında bulundu.
Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Antalya'nın Kaş ilçesinde yaptığı dalışta, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının istilasını belirledi. Bu türü 2000 yılında Türkiye'de ilk kez görüntüleyen Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.
Kocaeli Başiskele'de sahil şeridinin belirli bölümlerinde binlerce ölü denizanası kıyıya vurdu. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, denizanası ölümleriyle ilgili ölçümler yapılacağını belirtti.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, sahil şeridinin bir bölümü denizanası istilasına uğradı. Vatandaşların oluşan görüntü karşısında denizanalarının fotoğraflarını çektiği görülürken, yaşanan durumdan endişelendiklerini dile getirdiler.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, sahil şeridinin bir bölümü denizanası istilasına uğradı.
Kızıldeniz kökenli denizanası Antalya'da denize girenler için tehdit oluşturuyor. Konu ile ilgili uyarıda bulunan Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bölgede denize girenlerin elektrik çarpması gibi yakınmalarda bulunduğunu söyleyerek, “Çok yakıcı uzantıları var. Sopayla aldığım halde vücudumuzun çıplak noktalarında hemen etkisini gösterdi. Balıklara zararı yok" dedi.
Sakarya’nın Karasu ilçesinde dün 32 kişinin vücutlarında kaşıntılar oluştuğu deniz suyundan alınan numune temiz çıktı. Kaşıntıların deniz anasından kaynaklandığı belirlendi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 5 kiloluk zehirli denizanası sahile vurdu. Denizanasına temas eden bir kişi yaralanırken, deniz anası kürekle alınıp çöpe atıldı.
Marmara'nın güneyindeki balıkçılar müsilaj ile ilgili fay hatlarına dikkat çekti ve dikkat çeken iddialarda bulundu. Deniz salyasının erimiş denizanaları olduğunu söyleyen balıkçılar, denizanalarının toplu halde erimesine denizaltından geçen faylardan çıkan gazlar olabileceğini ileri sürdü. Hayatının 40 yılını denizde geçirdiğini belirten balıkçı Seyfettin Uçar, denizdeki müsilaj tabakasının ölmüş denizanası olduğunu iddia etti.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde kıyıya vuran ölü mor denizanaları, incelenmek üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine gönderildi. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü "Bu tür denizanalarına kesinlikle çıplak elle dokunulmamalı, çocukları ellememeleri konusunda ebeveynleri uyarmalıdır" uyarısında bulundu.
İstanbul Boğazı'nda ve Çanakkale çevresinde denizanası istilası yaşanıyor. Bu kez Kız Kulesi civarında etkili olan istila, sahil şeridi boyunca devam etti. İstilacı denizanaları sualtından ve havadan görüntülendi.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde denizanası yoğunluğu görüldüğünü; bunların Kızıldeniz göçmeni 'başıboş denizanası' popülasyonu olduğunu belirtti. Gökoğlu "Bu tür denizanası nisan ile mayıs ayları arasında akıntıları kullanarak göç ediyor. Yolunu şaşıranlar da Antalya Körfezi'ne giriyor" dedi. Öte yandan aslan balıklarının boylarının da 30 santimetreyi geçtiği, balıkların suların ısınmasıyla kıyılara daha çok yaklaşacağı belirtildi.
Avustralya’da bir genç "kutu denizanası" çarpması sonucu hayatını kaybetti.
İstanbul Boğazı denizanalarının istilasına uğradı. Boğazın kıyı şeridi, büyüklü küçüklü binlerce denizanasıyla beyaza büründü. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasının bu kadar çok olması, onlarca yılın bir sonucu aslında. Sadece 1-2 yılın ya da plastik sorunu çıktı bunun bir sonucu değil. Onlarca yılın, yanlış yapılan uygulamaların bir sonucu" dedi.