Deprem konusunda acı hatıralar biriktirdiğimiz ülkemizde 17 Ağustos felaketinin yıl dönümüne günler kala İstanbul'da test yapılan binaların son durumu bir kez daha korkuttu. İnceleme için ziyaret edilen 114 bin binanın mülk sahipleri izin vermediği için sadece 35 binine test yapılabildi. 300'den fazla binanın kendi kendine çökme riski bulunurken binden fazla binanın deprem güvenliği olmadığı belirlendi.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan Adana'daki Sami Bey Apartmanı'nda 40 kişi can verdi. Binanın firari müteahhidi Abdullah Aybaba ile kırmızı bültenle aranan kızı Eda Aybaba Çelik'in yargılandığı davada şoke eden detaylar ortaya çıktı. Binada annesi, babası ve kardeşi ile birlikte 12 yakınını kaybeden Seda Fidancan, "Binanın raylı sistem olduğunu, sağlam olduğunu, depreme dayanıklı olduğunu söyleyince satın aldık. Bina ilk sarsıntıda yıkıldı" dedi.
Bursa'nın Gemlik ilçesi merkez üssü ve 5 ili etkileyen 6.7 büyüklüğünde deprem tatbikatı, vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kısa mesaj başlatıldı. AFAD tarafından, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde gerçekleştirilen tatbikat, 24 saat kesintisiz devam edecek. Bursa AFAD Müdürü Mehmet Buldan "Bu büyüklükte bir deprem olması halinde 32 bin bina hasar görürken, yaklaşık bin 48 kişi hayatını kaybedebilir" dedi.
Tüm Türkiye, İstanbul Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili gelişmeleri sabah saatlerinden itibaren endişeyle takip etti, enkazdan acı haber geldi ve 1 kişi hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Enkazdan yaralı olarak çıkarılan Mikail Atlı yaşadıklarını depreme benzetip "Sabah önce bir sallandı. Uyandım, ne oldu diye pencereden dışarı bakayım derken daha çok sallandı, düştü bina" ifadelerini kullandı. "Evimiz başımıza yıkıldı" diyen Atlı "Bir kadın gördüm, ağzı, burnu kanlar içindeydi" dedi.
Küçükçekmece’de 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı bina çökmesi sonrası İstanbul'daki sorunlu yapılar bir kez daha gündem oldu. Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Deprem bile gerekmeden yıkılabilen binalarımız var. İstanbul’da hemen hemen her sene 2-3 tane böyle olay yaşamaktayız. İstanbul'da 2 bin 3 bin binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırıyor" dedi.
Tekrdağ’ın Çorlu ilçesinde apartman dairesinde patlama meydana geldi. Patlamada 1 kişi ağır yaralandı. Apartmanda yaşayan İsmail Dişçi, “Patlamayla birlikte bina deprem gibi oynadı yerinden” dedi. İşte detaylar...
Tokat'ta akşam saatlerinde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.6 olarak açıkladı. Deprem Samsun, Sivas, Kayseri, Çorum gibi çevre illerde de hissedildi. Bölgede çok sayıda artçı meydana gelirken Bakan Koca depremde bir kişinin etkilendiğini açıkladı. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, "Tokat'ta 191, Yozgat'ta 7 bina hasar gördü" dedi. Ayrıca Tokat'ın genelinde ve Yozgat'ın 3 ilçesinde eğitime bir gün ara verildi.
Tayvan güne 25 yılın en güçlü depremiyle sallanarak uyandı. 7.4 büyüklüğündeki sarsıntı ülkenin doğu kıylarını etkiledi. Çok sayıda bina yıkıldı ve heyelanı tetiklediği ifade edildi. Depremin meydana geldiği anlarda havuzun keyfini çıkartan bir adamın güvenlik kamerasına yansıyan görüntüsü depremin şiddetini gözler önüne serdi.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Depremlerde binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Depremin etkilediği 11 ilde yüzlerce bina yıkıldı. Deprem afetinde yaptığı maddi yardımlar ve çabalarıyla akıllara kazınan bir isim de Oğuzhan Uğur oldu. Uğur'dan depremle ilgili duygulandıran bir paylaşım geldi.
Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmesi beklenen büyük deprem için paylaşılan harita bir kez daha adeta 'Önlem' diye bağırıyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz ile Doç. Dr. Korhan Erturaç tarafından hazırlanan haritadaki siyah ve kırmızı alanlar, İstanbul'da en çok hasar alması beklenen bölgeleri gözler önüne serdi. İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde deprem senaryoları için kullandığı sözlerle dikkat çeken Tüysüz, olası depremde hasar alacak ve çökecek bina sayılarını da açıkladı.
Kahramanmaraş'ta deprem felaketinde 80 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de yaralandığı Ebrar Sitesi'nin N bloğuyla ilgili davanın ilk duruşması, görüldü. Ebrar Sitesi'nin kurucusu Tevfik Tepebaşı (81) savunmasında, "Yerin çürük, depremin de beklenenden büyük olmasından dolayı bina yıkılmıştır" dedi. İşte detaylar...
Kağıthane’de sabah saatlerinde 3 katlı binanın balkonu çöktü. Büyük bir gürültüyle çöken balkonun altında kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Çökme anı güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Çöken balkonun bulunduğu binada oturan bir vatandaş "Burada bir balkon göçmesi var. Biz uyuyorduk. Göçtüğünü de duymadık. Ben bir kaza oldu zannettim. Alt kat üst kat kimse fark etmedi. Deprem de olsa biz duymayız. Çünkü binada deprem güçlendirmesi var" dedi.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde çökme riskine karşı çevresindeki binalar boşaltılan 15 katlı bina kontrollü olarak yıkıldı. O anlarsa kameraya yansıdı.
Türkiye'nin acı gerçeklerinden biri olan deprem kendini hatırlatmaya devam ediyor. Dün gece Yalova'da açıklarında meydana gelen deprem İstanbul'da da hissedilmişti. Büyük depremi tetikler mi soruları henüz yanıt bulamamışken İstanbul'da bazı aileler evsiz kaldı. Depremde hasar gören bir bina boşaltıldı.
Antalya'nın ilk ve tek şehir hastanesi açılış için gün sayıyor. Temel ve bina arasına kolonlar üzerine yerleştirilen 718 izolatör sayesinde bina, büyük depremlerde dahi en az hasarla sağlık hizmeti vermeye devam edecek. Bina, sismik izolatörler sayesinde deprem anında dört yana 32'şer santimetre hareket ederek, hasar riskini en aza indirecek.
Diyarbakır'da deprem sonrası tahliye edilen 8 katlı bina, yıkım sırasında çöktü. O anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı.
Deprem felaketinden etkilenen Diyarbakır’da 95 yaşındaki Fuat Bozkurt, deprem sonrası bina sakinlerinin terk ettiği 8 katlı binada tek başına yaşıyor. Binada iş yeri olan esnaf Abdullah Ayan da sakinlerin korkudan binayı terk ettiğini, sadece esnafın ve Bozkurt'un durduğunu söyledi. Depoda 10 bin bidon peynir olduğunu belirten Ayan "Bize emanet olarak bırakılmış. Sezon sonu sahiplerine teslim edilmek üzere. Şu an 35-36 milyon TL değerinde. Biz bunu koruyoruz. Bunun için burada bekliyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi'ni açıkladı. Bakan Özhaseki, "Yapılan kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan tıkanıklığı iş uzamasını tebligat kararına alındı. Tebligatı e-devlet üzerinden yapılması, bina üzerine asılması ve muhtarlıklarda olması konusunda hemfikir olundu" dedi. Bakan Özhaseki ayrıca kentsel dönüşümde "3'te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yola çıkalım" ifadelerini kullandı.
Mudanya Belediyesi, ilçe genelindeki mevcut yapı envanterinin deprem risk seviyelerinin tespit edilmesi için “Hızlı Tarama Yöntemi” başvurularını almaya başladı.
Yüksek Mimar-Yüksek İnşaat Mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir için endişelendiren açıklamalarda bulundu. 30 Ekim 2020'de İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen depremde 18 binanın çöktüğünü belirten Moriwaki, "18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı. İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz." dedi.
Bursa’da kentsel dönüşüm sebebiyle yıkılacak 5 katlı bina, "Deprem Yatak Projesi" için yerle bir oldu. Yıkılarak toz bulutuna dönen binanın zemin ve üçüncü katına yerleştirilen çelik konstrüksiyonlu yatak, enkazdan sağlam çıktı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya ve Adıyaman'da bugün dinamitler patladı, gözyaşları döküldü, panik yaşandı. Malatya'da ağır hasarlı 12 katlı 2 bina yıkılırken daire sahiplerinden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Adıyaman'da ise temel kazıları için dinamit patlatıldı. Patlama binalarda sarsıntıya neden olunca vatandaşlar deprem olduğunu sanıp kendilerini can havliyle dışarı attı. Panik anları kameralara yansıdı.
6 Şubat depreminde ara katı yıkılarak ekseni kaydığı için ilginç görüntünün ortaya çıkmasına neden olan 4 katlı bina korkutuyor. Deprem felaketinde binanın 1., 2. ve 4. katının yıkılmadığı, 3. katının ise yıkılarak ortadan kaybolduğu öğrenildi. Ancak 4. kat yaklaşık 30 derecelik açıyla dönünce ortaya şaşkına çeviren bir manzara çıktı. Bir mahalle sakini "Bina her an yıkılabilir. Mahalle sakinleri olarak biz korkuyoruz" dedi.
Son dakika haberi: İstanbul Sarıyer'de inşaat alanının yanındaki yolda sabah saatlerinde çökme meydana geldi. İstinat duvarının bir bölümü inşaat alanına doğru çökmesi nedeniyle çevredeki binalarda büyük korku yaşandı. Deprem oluyor zanneden mahalle sakinleri kendilerini dışarı attı. Yetkililer, inşaat alanında inceleme yaptı. İnşaat alanı ve çöken bölüm havadan görüntülendi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken çevre binalar tedbir amaçlı boşaltıldı. Öte yandan sokakta 2 bina mühürlendi.
Depremin vurduğu Hatay’da bulunan 6 katlı yamuk bina, görünümüyle vatandaşları tedirgin ederken, hikayesiyle ise dikkat çekiyor. Deprem nedeniyle böyle olduğu düşünülen binanın, aslında ilçenin ismi olan Kırıkhan’dan etkilenilerek yamuk balkonlu mimari ile yapıldığı öğrenildi.
Adana'da sabah saatlerinde bir deprem meydana geldi. AFAD, 08.44'te meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı. Vatandaşlar deprem nedeniyle paniğe kapıldı. Kimi valizlerini kimileri de sadece bebeklerini alıp dışarı çıktı. Fatma Küra isimli vatandaş "Beşik gibi sallandı bina. Hemen dışarı çıktım" dedi.
Son dakika haberi: Adana'nın Kozan ilçesinde 08.44'te 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Mersin, Hatay, Niğde, Osmaniye gibi çevre illerde de hissedildi. Deprem sonrası vatandaşlar panik yaşadı, balkondan atlayanlar oldu. Kozan'da metruk bina yıkıldı. Prof. Dr. Okan Tüysüz "Daha büyük bir deprem olur mu?" sorusuna yanıt verdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve AFAD Başkanı Yunus Sezer'den de açıklama geldi. İlerleyen saatlerde 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.
İzmit Belediyesi, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem sonrası ağır hasarlı olarak tespit edilen binanın yıkım işlemini gerçekleştiriyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, konutta Yarısı Bizden kampanyasına bugüne kadar 108 bin 246 bina için başvuru yapıldığını açıkladı. Kurum deprem bölgesinde kaldırılan enkazlarla ilgili de merak edilen soruya yanıt verdi: Deprem hafriyatı ne olacak? İşte detaylar…
Adıyaman’da kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, iddiaya göre, depremde ağır hasar alan evlerin mutfak tezgahları dahil birçok şeyi söküp çaldı. Hırsızlar, mutfak tezgahları ile evlerin dolaplarını, zemin parkelerini, kapıları, avizeleri, spot lambaları, elektrik tesisatını, su ve elektrik sayaçlarını bile aldı. Bina sakinleri, hırsızlık olaylarına tepki göstererek "Anlamadığımız bir şey ise mutfak tezgahlarına kadar çalınması. Nasıl bir vicdan var, nasıl bir insanlık var" şeklinde konuştu.
Deprem felaketinden etkilenen iller arasındaki Diyarbakır’ın, yaklaşık 400 bin nüfusuyla kentin en büyük ilçelerinden olan Bağlar için korkutan bir uyarı geldi. Prof. Dr. Orhan Kavak, ilçenin zemin ve bina yapım tekniği açısından çok kötü durumda olduğunu ifade etti. Kavak, “Bağlar’da bulunan bütün ağır veya orta hasarlı binalar hepsi yorulmuş durumda. Bitkin durumdalar, her an yıkılmaya maruz kalabilirler. Hatta belki küçücük bir artçı depremde yıkılma durumu söz konusu” dedi. İşte detaylar...
Elazığ'da deprem felaketinden 1 hafta sonra 2 bloklu 5 katlı Nadir Apartmanı'nın bodrumu, kaynağı bilinmeyen yer altı suyu ile doldu. İki kez itfaiye ekiplerince boşaltılan su, tekrar dolmaya başlayınca bina sakinleri bu kez su pompası ile tahliyeye başladı. Sürekli su alan zemin nedeniyle 19 aileden 14'ü binayı terk etti, kalanlar ise yetkililerden kalıcı çözüm istiyor. İşte detaylar...
Deprem felaketinin ardından deprem bölgesi dışındaki illerde de tedirginlik sürerken riskli binalar çok daha fazla gündem olmaya başladı. Özellikle İstanbul Bağcılar'daki bir bina sosyal medyada çok konuşulmuştu. İki farklı bina üst üste konulmuş gibi görünen apartmanla ilgili Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir'den de açıklama gelmişti. Son olarak gören herkesi şaşkına çeviren o binanın yarın yıkılacağı öğrenildi. Açıklama, Bağcılar Belediyesi'nden geldi. İşte detaylar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından koordinasyonundaki Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı 7 köyde 310 adet kalıcı köy evlerinin inşasına başlandığını anlatan bir video yayımladı. Bakan Kurum mesajında, “Deprem bölgesinde sadece bina inşa etmeyeceğiz, o şehrin ruhunu da yansıtacak yaşam alanları kuracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız! 143 bin köy evimizi de bu anlayışla inşa edeceğiz!” dedi.
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu deprem bölgesi için 'silika' uyarısı yaptı. Her binada asbest olduğunun söylenemeyeceğini ama silikanın, bina, beton, kum ve toprağın olduğu her yerde bulunabileceğini aktaran Akkoyunlu, bölgede asbest riskinden çok silika riskinin konuşulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Mehmet Bayram da bölgeye gıda, su ve giyeceğe ek koruyucu toz maskelerinin de gönderilmesi, yıkım işlerinde gönüllü çalışanların koruyucu önlemlere dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Uzun yıllar önce aile fertleri arasında husumet oluştu, araya dargınlık girdi. 20 Şubat günü Savaş Cünedioğlu, Hatay'daki İlkser Apartmanından eşyalarını çıkarmak istedi, yardım için de 15 yıl sonra barıştığı kuzenleri Hüseyin ve Servet Cünedioğlu kardeşleri çağırdı. O sırada Hatay 6.4'le sallandı, bina enkaz yığınına dönüştü, 4 kişinin bulunduğu binadan yalnızca bir kişi sağ çıkarılabildi. Anne Rüveyde Cünedioğlu, "Keşke hep küs kalsaydık akrabalarla" dedi.
Depremin yaralarının sarılması için çalışmalar sürerken, yeni görüntüler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu görüntülere son olarak bir yenisi daha eklendi ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depreme ait yeni görüntüler ortaya çıktı. İzleyenleri dehşete düşüren o anlarda gecenin adeta gündüze döndüğü görüldü, buna ek olarak bir binanın çökme anı da görüntülerde yer aldı. Ortaya çıkan görüntüler yaşanan felaketi bir kez daha gözler önüne serdi.
Şanlıurfa’da ağır hasarlı olan ve kontrollü bir şekilde yıkımı yapılan 9 katlı binanın yıkılma anı kameraya yansıdı.
Deprem felaketinin ardından 7.7 ve 7.6'lık sarsıntıların merkez üssü olan Kahramanmaraş'tan şoke eden görüntüler gelmeye devam ediyor. Depremlerde, Dulkadiroğlu ilçesi Çiğli Mahallesi’ndeki 2 katlı binanın yönünün yaklaşık 1 metre değiştiği ortaya çıktı. Binanın önünden fay hattının da geçtiği görülürken deprem esnasında binada kimsenin olmadığı, bina sahibinin kısa bir süre sonra Almanya'dan evi onarmak için şehre geleceği öğrenildi.
Dayanıklı zeminde sağlam bina bulmakta zorlanan İstanbullular, deprem için 'B planı' yapmaya başladı. Birçoğu da şehir merkezinden uzakta, özellikle de Çatalca'da ev ve arsa satın alıyor. Fiyatlar şu anda 1 milyon TL’ye yükselmiş durumda. Ancak yaza doğru talebin de artmasıyla yüzde 100’lük zammın yolda olduğu dile getiriliyor.
Deprem felaketinden sonra, uzun süredir uyarıların yapıldığı beklenen olası Marmara depremine ilişkin tedirginlikler de arttı. Vatandaşlar oturduğu bölgenin deprem riskini araştırırken yaşadıkları binaların da ne kadar güvenli olduğunu merak ediyor. Ancak İstanbul'da riskli sınıfına giren çok sayıda bina bulunuyor. Bu binaların bazılarındaki tablo hem şaşkına çevirdi hem de korkuttu. Özellikle bir binada kolona sadece yumruk darbesi vurulduğunda dahi parçaların döküldüğü görüldü.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören binaların yıkımı devam ediyor. Adıyaman’da yıkımı yapılan bir bina iş makinesinin üzerine devrildi.
Son dakika deprem haberine göre, Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, depremin, yerin 9.6 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi. Deprem Adıyaman'ın yanı sıra Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep'te de hissedildi. Malatya'da ise ağır hasarlı bir bina depremin etkisiyle yıkıldı. Öte yandan Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 4,5 olarak kayıtlara geçti. İşte son dakika deprem haberinin detayları...
Deprem felaketi sonrası depreme dayanıklı binalar için birkaç yöntem öne çıkıyor. Bunlardan en dikkat çeken ise perde duvar kullanımı. Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, 'Şili formülü'nün bu esasa dayandığını ifade ederek, "Tipik olarak bina güçlendirilmesinde yapılan şey binalara perde eklenmesidir. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor" dedi. İşte 'Şili formülü'nün detayları...
Deprem felaketlerinin ardından herkes binasının sağlamlığını araştırmaya başladı. Şimdi de bina tespit fırsatçıları çıktı. Aynı bina için her firma farklı fiyat verirken bakanlığa bildirmeleri gereken rapor için de ‘el altından yapıyoruz’ şeklinde bir açıklama getirerek yapılan işlemlerin bakanlığa bildirilmediği iddia edildi.
Son dakika haberi... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde 1 milyon 728 bin binanın incelendiğini, 227 bin 27 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.
Adıyaman’da meydana gelen yıkıcı deprem felaketi sonrası şaşkına çeviren bir görüntü ortaya çıktı. Bir binanın birinci, ikinci ve dördüncü katı havada dururken, üçüncü katı ise ortadan kayboldu. Deprem nedeniyle yıkılarak ilginç görüntülere sahne olan bina, havadan görüntülendi. İşte olayın detayları...
Kahramanmaraş depremi ile ilgili acı bir gerçek daha ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş eski Temsilcisi Mehmet Kuruçay, 20 yıl boyunca Kahramanmaraş’ı uyardı sonuç alamadı. Kuruçay yaptığı açıklamada “Keşke o röportajı aynı yerde binalar yıkılmadan verebilseydim. Ebrar Sitesi’nde uygulamalarda 4 katlı olan binalar 10 katlı yapıldı. Bu bina deprem olmasa bile yıkılacak’ dedim, depremde ilk yıkılan binalardan biri oydu” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler Suriye’nin kuzeyini de etkilemişti. Binlerce bina yerle bir olurken depremde Suriye’de 6 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Depremlerden etkilenen Suriye’de 2 kişinin kolera nedeniyle hayatını kaybetmesi büyük endişe yarattı.
Türkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı da 45 bini geçti. Kahramanmaraş'ta Hatay'da, Gaziantep'te, Adıyaman'da binlerce bina enkaz haline geldi. Yüksek şiddetli artçı sarsıntılar da hem Malatya hem de Hatay'da devam ediyor. Niğde ve Kayseri'de de hasar oluşturmayan depremler oldu. Tüm gözler beklenen Marmara depremindeyken uzman isimden gelen yorum İstanbul'un o ilçelerinde yaşayanları rahatlattı.