Hatay'ın Antakya ilçesinde 30 yıldır güvercin besleyen Mehmet Çiftçiler, 300 güvercinin yeni yuvası için ilginç bir çözüm buldu. Depremde hasar gören 5 katlı apartmanının çatısına, 40 bin TL harcayarak vinçle bir konteyner yerleştirdi. Durum çevrede can güvenliği korkusu yaşatırken görenler de şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Ülkeyi derinden sarsan 1999 depreminden 24 yıl sonra, binlerce cana mezar olan Kahramanmaraş depreminin ardından bankalar, İstanbul’dan göç etme kararı aldı. Türkiye’nin önde gelen bankaları merkezlerini başkent Ankara’ya taşımaya başladı.
Adana’da 6 Şubat depremlerinden sonra evde kalmaya korkup, Atatürk Yaşam Köyü’ne barınmaya gelen kadınlar, meslek sahibi olarak ev ekonomisine katkıda bulunmaya başladı. Kurslara giden kadınlardan biri "Halılarım çok olmasa da çanta satışlarım çok fazla oldu. Hala da yapmaktayım. Hem gelir ettim hem de çok sıcak bir ortam ile tanıştım" ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki deprem korkusu devam ediyor. Son olarak Bursa bugün sabah saatlerinde 4 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştı. Bursa depreminin ardından uzman isim Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir ‘büyük deprem’ uyarısı geldi.
Türkiye deprem korkusu yaşamaya devam ederken bilim insanlarının iller üzerindeki çalışmaları da aralıksız sürüyor. Son olarak İzmir'de Bornova Havzası'nın altında yeni faylar keşfedildi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer çalışmaların süreceğini belirterek, "Bütünü görmeden detaya inmeye çalışmak, bizi zamansal açıdan geriye götürebilir. Bu çok çok önemli." dedi.
Deprem Türkiye'nin gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. 6 Şubat'ta yaşanan acı olayın ardından uzman isimlerden peş peşe uyarılar geliyor. Jeofizik Y.Müh. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son paylaşımında deprem olmadan önceki yaşanacak belirtileri aktardı. Ercan, İstanbul'a da dikkat çekerek en korkutan 5 ilçenin adını verdi. İşte detaylar...
Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul ve çevre illerde de hissedilen depreme Zeynep Bastık da İstanbul'da yakalandı. Ciddi bir korkusu olan Bastık ağlamaktan krize girdi.
Bugün, İstanbul ve Edirne'de de hissedilen Çanakkale merkezli bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 4,6 olarak açıklandı. Peş peşe açıklamalar gelirken Prof. Dr. Naci Görür depremle ilgili "Muhtemelen bu yörede yüzey kırığı oluşturacak kadar bir deprem olmadı veya kırık (fay) tespit edilemedi. Bu depremler bölgedeki stres birikiminin belirtileri olarak yorumlanmalıdır" dedi.
Deprem korkusu ile karşı karşıya olan illerimizin başında gelen Düzce’de yaşanan olay tedirginlik yarattı. Kersendüzü Mahallesi'nde meydana gelen heyelan sonrasında AFAD yetkilileri harekete geçti. ‘Afete maruz bölge' ilan edilen 120 haneli mahalledeki toprak kaymalarının nedeninin köyün altından geçen su isale hattındaki sızıntı olduğu belirlendi. İşte akılalmaz olayın detayları…
Türkiye deprem korkusu ile yaşarken uzmanlardan gelen son dakika açıklamaları ile ilgili haberler de gündem yaratmaya devam ediyor. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Kayseri’de katıldığı bir panelde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Moriwaki açıklamasınra “Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1-3 metre yüksekliğinde tsunami meydana gelebilir” dedi. Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği ülkeleri ise tek tek saydı. İşte detaylar…
Türkiye’nin deprem korkusu her geçen gün artmaya devam ederken yaşanan yeni gelişmeler de tedirgin ediyor. Malatya’daki son günlerde meydana gelen depremlerin ardından uzman isimlerden sürpriz bir açıklama daha geldi. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki son 2 depremin aynı hatta ancak mevcut fay haritalarında olmadığını söyledi. Yeni fayla ilgili yapılan deprem tahmini ise bölgedeki korkuyu en üst seviyeye çıkaracak nitelikle oldu. İşte son dakika deprem haberinin detayları…
Anne, babalar, gençler, üniversite öğrencileri... Türkiye'nin merkezi olan İstanbul'da yaşayan milyonlarca kişinin geçim mücadelesi dışındaki en büyük sorunu deprem korkusu! Öyle ki, Anadolu'da yaşayan bazı kişiler standart işleri nedeniyle bile depremden çekindikleri için İstanbul'a gelmek istemiyor.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde AFAD verilerine göre 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Son olarak 4 Aralık sabahı Bursa'da gerçekleşen deprem İstanbul'da da yoğun şekilde hissedilmişti. Bursa'daki depremin ardından Marmara Denizi'nde dün gece bir deprem daha oldu! 4.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Yalova olduğu açıklandı. Deprem, İstanbul'da da ciddi şekilde hissedildi. Prof. Dr. Naci Görür'ün depremle ilgili açıklaması da merakla bekleniyordu...
İstanbul'da deprem korkusu bitmiyor. Ancak deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy son açıklamasıyla şaşkınlık yarattı. Olası Marmara Depremi ile ilgili malumatların çürütüldüğünü savunan Üşümezsoy, '7 ve üstü deprem' iddialarına gündem yaratacak bir yorum getirdi. Üşümezsoy, İstanbul'da "yegane risk" bulunan noktayı da gerçekleşmesi beklenen depremin büyüklüğüyle dile getirdi.
Prof. Dr. Celal Şengör'ün İstanbul'da deprem korkusu nedeniyle kenti terk etme kararı alması yankısını sürdürüyor. Beklenen deprem sonrası çizdiği senaryoyla yalnızca İstanbul'u değil, tüm Türkiye'yi korkutan Şengör, kararının perde arkasıyla ilgili yine çok konuşulacak sözler kullandı. "Benim derdim evimin yıkılması değil, çok korkunç bir şey olacak" ifadeleriyle dikkat çeken Şengör, İstanbul'daki göçmenlerin sayısına dikkat çekti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır’da yükselen arsa fiyatları inişe geçti. Emlakçılar, arsa fiyatlarının düşmesiyle satışlarda yüzde 10 yükselmenin olduğunu kaydetti. Deprem korkusunu atlatan vatandaşların yeniden güvenli konut arayışına girmesiyle arazi fiyatlarında yüzde 30 gibi bir düşüşün olduğu belirtildi.
Panik atak insanların hayatlarında beklenmedik ve yoğun korku veya endişe hissiyle beliren, ani ve geçici bir durumdur. Bu ataklar çeşitli semptomlarla birlikte gelir ve bireylerde kontrol kaybı hissi yaratarak günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Panik ataklar genellikle kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve hatta ölüm korkusu gibi fiziksel ve duygusal semptomlarla kendini gösterir. Peki, panik atak nasıl geçer?
Türkiye, genelinde satılık ev ilanlarında rekor kırıldı. Mart ayı ile birlikte satılık ev ilanları son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Satılık ev ilanları en çok Ankara, İstanbul ve İzmir'de arttı. Satılık ev ilanlarının ana nedeni, deprem korkusu ve kira artışına getiren yüzde 25'lik sınırlama ile evin yatırım aracı olmasından çıkması.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konut sayısı 11 milyon 759 bin adedi aşarken, sigortalılık oranı yüzde 54'ten yüzde 58,7'ye yükseldi. Sigortalılık oranının en yüksek olduğu illerin başında yüzde 91,9 ile Bolu gelirken, megakent İstanbul'da her 3 konuttan birinin sigortası bulunmuyor.
Uzmanlar, İstanbul'un Marmara Denizi'ne yakın ilçelerindeki binaların, zayıf zemin yapısından dolayı olası bir depremde hasar görmemesi için hızlıca yenilenmesi gerektiğini söyledi. İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ümit Karadoğan, "İstanbul'un Marmara'ya sınır olan yerleri alüvyon topraktan oluşuyor. Bu nedenle kıyı tarafları birinci derecede depremden etkilenecek yerler. Buradaki yapıların mevcut deprem yönetmeliğine uygun şekilde gözden geçirilmesi, güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor" dedi.
Bolu'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlar camilerde kalabilecek.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından olası Marmara Depremi yeniden gündem oldu. Beklenen depremde uzman isimler İstanbul'da yaşanabilecek yıkıma dikkat çekerken vatandaşlar, deprem riski az olan bölgelere rağbeti artırdı. Deprem riski düşük iller arasında bulunan Kırklareli'nde ev ve arsalara yoğun talep oluştu. Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, taleplere değinerek, "Şu an bölgemiz taleplere cevap veremeyecek noktada" dedi.
Deprem felaketinin ardından tüm yurtta deprem tedirginliği yaşanıyor. Depreme hazırlıksız yakalanma korkusu, karavan ve kamp malzemelerinde dikkat çeken bir talep artışına neden oldu. Artan taleple beraber fiyatlarda da artış yaşandı. Özellikle karavan üreticileri siparişlere yetişemezken beklenen İstanbul depreminden korkup da vatandaşların sürekli çekme karavan veya motokaravan aradığını söyledi. Çekme karavanda ocak ayında 100 bin TL olan aracın fiyatının 250 bin TL'ye çıktığı aktarıldı.
Deprem olur ve evdeki altınım enkazda kalır korkusu küçük yatırımcının güvenli limanı olan altını yastık altından çıkarttı. Kimi vatandaş fiziki altınını kendi takmayı tercih ederken kimi de kasa kiralama yolunu seçiyor. Bankalarda altın saklamak için kasalarda boş yer kalmadığı belirtilirken, vatandaşlar kuyumcuların da konuya dahil edilmesini talep ediyor.
Deprem felaketi sonrası İstanbullu da gelen peş peşe açıklamalar sonrası paniğe kapıldı. Megakentte iç göçün yanı sıra depremde daha güvenli sayılabilecek bölgelere taşınmalar arttı. İstanbul depremi korkusu yalı sahiplerini de harekete geçirdi. Yasak olduğu için yenileme ve tadilat yapılmayan Boğaziçi'ndeki yalı sahipleri yeni ev arayışına geçti. Sektör temsilcileri ise, “Binalarda bölgedeki yoğun nem nedeniyle korozyon meydana geldi ve yıllar geçtikçe bu konu daha çok önem kazanıyor” dedi.
Şarkıcı Seda Sayan'ın oğlu Oğulcan Engin ve Miray Daner deprem korkusu yüzünden harekete geçti. Levent'teki rezidanstan çıkmak isteyen ünlü çift evlerini iddiaya göre 250 bin TL’ye kiraya vermek için kolları sıvadı. İkilinin hedefi Kemerburgaz'da villa kiralamak...
Yaşanan depremler psikolojik olarak sadece depremden etkilenen bölgeleri değil tüm yurdu etkisi altına aldı. Birçok vatandaş deprem korkusu nedeniyle rahat bir şekilde uyuyamadığını paylaşıyor. Uzmanlar depremden sonra yaşanan uyku bozukluklarına müdahale edilmemesinin ciddi sorunlara neden olduğunu belirtiyor.
Kuraklık kabusu bu sene özellikle İstanbul’da vatandaşları korkutmaya başladı. İSKİ, ‘bu yazı problemsiz atlatacağımızı hesaplıyoruz’ açıklamasını yaparken uzmanlar büyük bir su sorununun oluşabileceği konusunda uyardı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ‘Böyle devam ederse İstanbul'un çok büyük bir su sorunu olacak’ dedi.
Büyük yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından ekranlara yansıyan enkaz altından çıkarılan döviz ve altın görüntüleri yastık altında tasarruf bulunduran vatandaşları harekete geçirdi. Benzer durumla karşılaşmak istemeyen vatandaşların yastık altında tuttukları altın ve dövizleri bankalara yatırmaya başladıkları ifade ediliyor. Yastık altından gelen dövizlerin büyük bölümünün döviz hesaplarından ziyade kiralık kasalara ya da Kur Korumalı Mevduata (KKM) yöneldiği söyleniyor.
Ceylan Ertem, 99 depremini Adapazarı'nda yaşamış ünlülerden biri. Kısa süre önce İstanbul'dan taşınan ünlü sanatçı, bir köye yerleştiğini açıklamıştı. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra, özellikle İstanbul'da vatandaşları deprem korkusu sarmış durumda. Ünlü sanatçı, bu tedirginlik nedeniyle, şehirde yaşayanlara köylere gelin çağrısı yaptı.
Eşinin deprem korkusu, İzmirli emekli elektrik teknisyeni Mustafa Tozan'ı harekete geçirdi. Emekli adam, eşinin korkusu nedeniyle TV ünitesi görünümlü, 66 ton ağırlığa dayanabilen deprem kabini üretti. Kabinin içerisinde ise emniyet kemerinden şarj aleti, sandık ve sirene kadar adeta yok yok. "Talep gelince bu iş ticarete döküldü" diyen Tozan, "Tasarım bana ait ama işin fikir anası eşim. Eşim artık en ufak bir sallantıda elindekini bırakıp saniyeler içerisinde kabine giriyor. İçi rahat." dedi.
Ev sahiplerinin binaları ve daireleri için deprem korkusu dolayısıyla almayı düşündükleri yapı denetim raporunda eğer sonuç ‘depreme uygun değil’ olarak çıkarsa, satın aldıkları yüklenici kurumlara ve müteahhitlere karşı tüketici kanunu çerçevesinde ayıplı mal hükmünden faydalanılarak tazminat davasından ev satış bedelini almaya kadar korunan hakları mevcut.
Haftanın ilk saatlerinde gerçekleşen felaketlerde 120 saatten fazla süre geride kaldı. Kahramanmaraş'ta 9 saat arayla meydana gelip 10 ilimizi etkileyen depremlerde hala mucize haberleri gelirken bilanço da gitgide ağırlaşıyor. Depremler sonucu can kaybı 20 bin 665, yaralı sayısı ise 80 bin 88 oldu. Müteahhidi yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan, Hatay'daki Rönesans Rezidans'ta yaşam belirtileri umutları yeşertti. Kahramanmaraş'ta ise 70 yaşındaki bir kadın 122 saat sonra sağ çıkarıldı.
Hipotermi hastalığı Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan deprem nedeniyle arama motorlarında en çok sorgulanan konular arasında yer alıyor. Havanın soğuk olmasının yanı sıra kar yağışı görülen bazı illerimizde enkaz altında kalan vatandaşların olması sebebiyle birçok hipotermi ile ilgili detaylar merak konusu oldu. Peki, Hipotermi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
Deprem korkusu sismofobi ile ilgili araştırmalar tüm Türkiye'yi yasa boğan ve 10 ilde kayıplara yol açan Kahramanmaraş depreminin ardından hız kazandı. Uzmanlar, depremin öngörülememesi nedeniyle psikolojik açısından travmatik bir deneyim olduğunu vurguluyor. Peki, deprem korkusu sismofobi nedir? Sismofobi nasıl geçer? İşte belirtileri ve tedavisi...
Kuzey denizindeki doğalgaz aramaları nedeniyle sürekli küçük çaplı depremlerin yaşandığı Hollanda'nın Groningen eyaletinde, her yıl ortalama 16 kişinin deprem korkusu ve gerilimine bağlı sorunlar nedeniyle erken öldüğü ortaya çıktı.
Kuzey denizindeki doğalgaz aramaları nedeniyle sürekli küçük çaplı depremlerin yaşandığı Hollanda'nın Groningen eyaletinde, her yıl ortalama 16 kişinin deprem korkusu ve gerilimine bağlı sorunlar nedeniyle erken öldüğü ortaya çıktı.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den deprem tahmini ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Görür, kesin bir dille yapılan deprem tahmini açıklamalarına tepki gösterdi. Her depremin kendi özgü davranışları ve belirtileri olduğunu söyleyen Görür, yapılan yanlış tahminlerin kamu düzenini bozabileceğini ifade etti. "Son defa size bilimsel gerçekleri yazacağım" diyen Görür, deprem tahminlerini falcılığa benzetti. İşte Görür'ün dikkat çeken o açıklamaları!
İzmir’in Seferihisar ilçesinde deniz suyunun çekilmesi endişeyi de beraberinde getirdi. Kimi bölgelerde su çekilmesi 30 metreyi bulurken, "depremin habercisi mi?" sorularını akıllara getirdi. Öte yandan suyun çekilmesi sonrası ortaya çıkan görüntü drone ile görüntülendi.
Akdeniz’de olan 6.4 büyüklüğündeki deprem Antalya’nın Alanya ilçesi, Mersin, Hatay, Adana, Konya gibi illerde yoğun bir şekilde hissedildi. Uzmanlar depremin şiddetinin yüksek olduğuna dikkat çekerken tsnami olasılığı hakkında da son dakika açıklamasında bulundular. Prof. Dr. Ersoy, ‘Tsunami olasılığı var. 6'yı geçen depremlerden sonra büyük dalgalar oluşabilir’ dedi. İşte son dakika haberinin detayları…
Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Aydınlar köyünde dün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından ağır hasarlı olduğu tespit edilen 15 bina tahliye edilirken, aileler geceyi AFAD ekiplerince kurulan çadırlarda geçirdi. Dünden bu yana 49 artçı sarsıntının yaşandığı bölgede hala deprem korkusu yaşanırken, ailelerin tüm ihtiyaçları Kütahya Valiliği’nce karşılanıyor.
İzmir’de meydana gelen 6.6’lık depremin ardından İstanbul’da beklenen büyük deprem korkusu nedeniyle Bağcılar’da bina dayanıklılık testine başvurular arttı.
Denizli'de Kovid-19'u yenerek görevinin başına dönen Dr. Yusuf Can Matrak: - "Deprem nasıl bir afetse bu pandemi de afet. Bunu ortadan kaldıramıyoruz ama önlemimizi alacağız. Maske, mesafe ve temizlikle bu işi başaracağız" - Özel bir hastanenin Başhekim Yardımcısı Mahmut Tekin: - "Doktor olmanıza rağmen acaba benim de nefesim daralacak mı, soluğum kesilecek mi, nasıl atlatacağım korkusu ve paniğini yaşıyorsunuz"
Denizli'de Kovid-19'u yenerek görevinin başına dönen Dr. Yusuf Can Matrak: - "Deprem nasıl bir afetse bu pandemi de afet. Bunu ortadan kaldıramıyoruz ama önlemimizi alacağız. Maske, mesafe ve temizlikle bu işi başaracağız" - Özel bir hastanenin Başhekim Yardımcısı Mahmut Tekin: - "Doktor olmanıza rağmen acaba benim de nefesim daralacak mı, soluğum kesilecek mi, nasıl atlatacağım korkusu ve paniğini yaşıyorsunuz"
Denizli'de Kovid-19'u yenerek görevinin başına dönen Dr. Yusuf Can Matrak: - "Deprem nasıl bir afetse bu pandemi de afet. Bunu ortadan kaldıramıyoruz ama önlemimizi alacağız. Maske, mesafe ve temizlikle bu işi başaracağız" - Özel bir hastanenin Başhekim Yardımcısı Mahmut Tekin: - "Doktor olmanıza rağmen acaba benim de nefesim daralacak mı, soluğum kesilecek mi, nasıl atlatacağım korkusu ve paniğini yaşıyorsunuz"
İstanbul Sultangazi'de kolonlarında çatlak olan bir binada yaşayan Emine Duygun, İzmir depreminin ardından geceleri uyuyamadığını söyledi. Deprem korkusu nedeniyle büyük korku yaşadığını gözyaşlarına engel olamadan anlatan Duygun, binadaki kolonların içinin boşaldığını söyledi.
İstanbul Beylikdüzü'nde 2 bin kişinin yaşadığı site sakinleri, deprem korkusu yaşıyor. 1 yıl önce yaşanan Silivri depremi sonrası '24 saatte boşaltın' tebligatı verilmesine rağmen maddi durumu olmadığı için riskli yapılarda yaşamaya devam eden vatandaşlar, psikolojilerinin bozulduğunu söyleyerek 'ölmek istemiyoruz' dedi. Site sakinleri, depremde enkaz altında kalarak ölmeden önce kendilerine uzanacak yardım elini beklediklerini açıkladı.
İzmir Seferihisar'daki yıkıcı depremin psikolojik etkilerinden de bahseden Sibel İzgiman, depremin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Toplumun her kesimini derinden üzen İzmir depremiyle ilgili küçük yaş gruplarının ailelerinden ayrılmak istemeyebileceklerini söyledi. Ancak bu tepkilerle baş edilmezse korku ‘travma sonrası stres bozukluğuna’ dönüşebileceğine dikkat çeken İzgiman, duyguların ifadesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Son zamanlarda sıkça yaşanan depremler, deprem korkusunu tetikliyor. Doğal afetlerin toplumda bıraktığı etkiler kaygı durumunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Kişilerde bıraktığı izler farklı sonuçlar ortaya çıkarırken konuyla ilgili bilgi veren Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Deprem, kişinin ailesi ve yakın çevresini de içerisine alan felaket senaryolarıyla tetiklenen bir korkudur. Depremin ne zaman olacağını, şiddetini ve yarattığı etkileri bilmemek bu korkuyu besleyen etkenlerdir” dedi.