Elazığ'da 8 Kasım'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası 6 il için yeni bir uyarı geldi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, acil önlemler alınması gerektiğini belirttiği 6 ili sıralayıp "Halkın bilinçlendirilmesi hayati derecede önemli diye düşünüyorum" dedi. Sözbilir, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğunu belirtti.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 9 kilometre derinliğinde oluşan deprem kısa süreli paniğe neden oldu.
Merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem, pek çok ilde hissedildi ve vatandaşlarda panik yaratacak sarsıntıya neden oldu. Depremin ardından gözler uzmanlara çevrildi. Deprem uzmanları depremin büyüklüğüyle alakalı aynı noktaya parmak basarak "Hasar verebilecek bir deprem" ifadelerini kullandı. Peki, bu depremin artçıları olacak mı? Başka depremler bekleniyor mu? Hangi bölgeler risk altında? Uzmanlar artçılara da vurgu yaptı. İşte '3 bin yıldır kırılmayan fay' detayı...
6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremde birçok çevre illerde yıkıma neden olurken, binlerce kişi de enkaz altında can verdi. Üzerinden bir buçuk sene geçse de yıkımın büyüklüğü nedeniyle yaralar hala sarılmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir yandan şehir merkezlerine sağlam temeller üzerinde, sosyal donatılı yaşam alanları inşa edilirken, diğer yandan da yıkıma uğrayan köylerde modern köy konutları yapılmasını hedeflediği açıkladı.
Muş'un Varto ilçesinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kısa süreli paniğe neden olan deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli o ille ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İçelli, ölü olarak tabir edilen fayların deprem üretebileceğini söyledi. Bingöl ve çevresini uyaran uzman isim, "Orada da 6 veya 6,5'lik bir deprem çok büyük yıkımlara ve can kayıplara yol açacaktır" dedi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş deprem sonrasında jeologlar ve bilim insanları tetikteydi. Büyük bir yıkıma ve ölüme neden olan deprem sonrası Kahramanmaraş’ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulunarak, 2 il için uyarıda bulundu.
Hatay'ın Antakya ilçesinde akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Bir binanın yıkımı esnasında deprem kabini üreten firma tarafından canlı insanla gerçekleştirilen sağlamlık testi, yıkımı yapan firmanın tepkisine neden oldu. Deprem kabinlerinin içinde insan olduğunu bilmeden yıkımı gerçekleştiklerini belirten şantiye sorumlusu Osman Karslı, “Kilitli olduğu için içerisinde insan olabileceğini düşünmedik” dedi. İşte akıl almaz olayın detayları...
Deprem felaketinde yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Gaziantep’teki Furkan Apartmanı ile ilgili 6. duruşma görüldü. Mütalaasını açıklayan savcılık makamı, 3 sanığa üst sınırdan ceza isterken 1 sanık hakkında da beraat talep etti. Duruşma 19 Temmuz'a ertelenirken duruşma sırasında tutuklanmama güvencesi ve kırmızı bültenin kaldırılmasını isteyen firari sanıkların avukatı Ersan Şen ise yoğun tepkiye maruz kaldı. Şen'e tepki gösteren vatandaşlardan biri "Senin paraya mı ihtiyacın var?" dedi.
Ülkemizde birçok kez ciddi can kayıplarına neden olan doğal afetler yaşanmıştır. Deprem neticesinde binalarda da ciddi hasarlar meydana gelmekte ve maddi yönden de kayıplar oluşmaktadır. Bu maddi yönden yaşanan kayıplar için deprem sigortası yaptırmak zaruri hâle gelmiştir. DASK olarak da anılan zorunlu deprem sigortasında bireylerin bilmesi gereken en önemli konuların başında adres kodu gelmektedir. Peki, adres kodu nedir, nasıl öğrenilir ve DASK adres kodu sorgulama nasıl yapılır?
İstanbul'da da hissedilen bir deprem meydana geldi! Son dakika bilgisine göre AFAD, Yalova Merkez'de 3.5 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı. 09.21'de meydana gelen deprem, İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da da hissedildi. Sabah saatlerinde yaşanan sarsıntı kısa süreli korkuya neden oldu.
Bilim Akademisi üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, dikkat çeken bir deprem uyarısında bulundu. Görür, "Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir. Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor. Bizim bunu halletmemiz lazım" dedi. Görür ayrıca, "Şimdi Tunceli, Pülümür, Bingöl yöresinin tehdit altında olduğunu düşünüyorum. 6 Şubat depremleri Adana'ya giren faylara stres yüklemiş olabilir. O bölgelerin dikkatli olması lazım" ifadelerini kullandı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programındaki açıklamalarıyla gündem oldu. Yerel seçimlerde iki partiden adaylık teklifi aldığını duyuran Naci Görür, neden kabul etmediğini de açıkladı. İşte Görür'ün tekliflere yanıtı...
Türkiye tam bir yıl önce bugün Kahramanmaraş'tan gelen deprem felaketiyle uyandı. Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen asrın felaketi 50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Tüm Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin birinci yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlar anılıyor. Depremzedeler, afetin etkilediği tüm il ve ilçelerde düzenlenen anma etkinlikleriyle geceyi sokaklarda geçirdi.
Hepimizin yüreğini yakan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti! Asrın felaketi 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Mynet olarak 365 gün öncesiyle sonrasını değerlendirmek amacıyla Malatya ve Adıyaman’a giderek hem vatandaşın hem konteyner kentteki çocuklarımızın son durumunu hem de yapımı tamamlanan konutları inceledik. Hem acı hem de umudun iç içe olduğu bölgede konteynere asılmış olan 'Birlikte iyileşeceğiz' yazısı ise her şeyi özetliyordu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, yapımı tamamlanan afet konutlarından 6 bin 100'ü şubat ayında hak sahiplerine teslim edilecek.
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından bölgede yaşanan artçı depremler Doğu Anadolu Fayı ile ilgili uyarıların da artmasına neden oldu. Önce Prof. Dr. Naci Görür şimdi de Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaptıkları açıklamalarda "Anadolu gerildi, durdu. Beklemede" ifadelerini kullandı. İşte Doğu Anadolu Fayı ile ilgili uzmanlardan gelen son dakika açıklamalarının detayları…
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, martta temelleri atılan deprem konutlarından 350'sinin, ay sonunda hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
Yer kabuğunun en üst bölümünde bulunan katmanlarda belirli bir süre içerisinde enerji birikimi olur ve bu enerji birden bire boşalır. Bu durum, yeryüzünün sallanmasına ve depremlerin yaşanmasına neden olur. Türkiye deprem açısından oldukça riskli bir bölgededir. Bu bölgede çok sayıda insanın yaşamını yitirmesine neden olan birçok deprem olmuştur. Bu depremlerden biri 2023 Kahramanmaraş depremidir. Peki, 2023 Kahramanmaraş depremleri, hangi gün, saat kaçta, kaç büyüklüğünde oldu, ne kadar sürdü?
Hatay'da 6 Şubat depremlerin yıkıma neden olduğu İskenderun ilçesinde temeli atılan 3 bin 986 deprem konutunda çalışmalar sürüyor.
Gümüşhane'de peş peşe meydana gelen depremler bölgede yaşayanlarda paniğe yol açtı. Depremlerin can ve mal kaybına neden olmadığı ifade edilirken deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. "Arkadaşlarım Gümüşhane’de olan depremleri merak ediyorlar" diyen Görür, depremlerin stres birikimi yapabileceğini ifade ederek o bölgeyi işaret etti.
Dünyanın birçok noktasında sel, toprak kayması, hortum ve fırtına gibi birçok farklı doğal afet yaşanmaktadır. Bu doğal afetlerin hepsi birbirinden kötüdür ve etkileri de bir o kadar sarsıcıdır. Deprem de bu doğal afetler arasında bulunur. Deprem, zaman zaman çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan ciddi bir olaydır. Bir deprem olduğunda, depremin hem büyüklüğü hem de şiddeti ayrı bir öneme sahiptir. Peki, depremin büyüklüğü ve şiddeti aynı mıdır?
Dünya üzerinde yaşanan ve yıkım ile birlikte can kaybına da neden olan çok sayıda doğal afet çeşidi bulunmaktadır. Bu doğal afet türlerinden de biri yer sarsıntısı olarak da bilinen depremdir. Türkiye, bilindiği üzere deprem bölgesi olarak tabir edilen bölgeler arasında yer alır. Toplum tarafından zelzele olarak da isimlendirilen depremin öncü, volkanik ve çöküntü gibi birçok farklı çeşidi vardır. Peki, Deprem nedir, neden olur? Deprem nasıl oluşur?
Deprem, en büyük doğal afetlerin başında gelmektedir. Yer kabuğunda yer alan tabakaların birbirleri üzerinde basınç yapması neticesinde meydana gelen bu depremlerin bazıları tehlikeli olup pek çok yıkıma sebep olabilir. Deprem sonucu onlarca insan hayatını kaybedebilir veya enkaz altında kalabilir. Depremler de kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılır ve her bir depremin özelliği farklıdır. Artçı deprem de bu deprem türleri arasında bulunmaktadır. Peki, artçı deprem nedir ve neden olur?
Türk bilim insanı ve yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde “Deprem Neden Yıkıyor?” konulu konferans gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Ercan, büyük deprem olan bölgelerde aynı büyüklükte depremlerin olabileceğini vurguladı. Ercan, 2035 ile 2045 yılları arasında Erzincan’da büyük bir deprem olabileceği uyarısında bulundu. İşte detaylar...
Türkiye 6 Şubat gecesi saat 04.17'de bir felaketi yaşamış 11 ilde yıkıma neden olan depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bazı yerleşim bölgeleri yıkıcı depremden dolayı tamamen yerle bir oldu. Bu büyük afetin ardından 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası düzenlendi ve canlı yayında 115 milyar lira yardım toplandı. AFAD'a bağış yapmak isteyen vatandaşlar da 9 milyon SMS gönderdi. Toplam 122 milyar lira bağış toplanan gecenin ardından AFAD depremzedelere aktarılan tutarı duyurdu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceğini söyledi. Kalafat, "Marmara'da büyük bir deprem olduktan sonra denizin kenarına gidilmemesi gerektiğini kesinlikle bilmemiz gerek" ifadelerini kullandı.
Son dakika: Van'da bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 4.7 olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.6 olarak duyurdu. Çevre illerden de hissedilen deprem paniğe neden oldu.
Son dakika haberi: İzmir'de saat 16.30 sularında deprem meydana geldi. AFAD sarsıntının büyüklüğünü 3.7 olarak açıkladı. Bazı vatandaşlar deprem nedeniyle büyük panik yaşarken Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan ilk açıklama geldi. Ersoy depremin fazla hissedilmesinin nedeni olarak zemini gösterdi. İşte detaylar...
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nden Doç. Dr. Talih Özdaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından kişinin baş dönmesi yaşamasına neden olan vertigo hastalığının normal zamanlara göre 2 kat arttığını söyledi. Doç. Dr. Özdaş, dizziness hastalığında da aynı oranda artış olduğunu belirterek, "Literatürde artçı sarsıntıların sıklığı ve hissedilmesine bağlı olarak vertigo ve dizziness şikayetlerinde 1-2 yıl deprem etkisinin sürmesi bekleniyor" dedi.
Fas'ta cuma günü meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki deprem sonrası Marakeş şehrinde binlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlercesi ise yaralanmıştı. Şehrin birçok noktasında büyük yıkıma neden olan deprem sonrası enkaz altından sağ kurtarılanlar felaket anlarını anlattı. Bir depremzedenin "kurtulduğumuza sevinemedik" sözleri duyanların yüreğini dağladı...
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya ve Adıyaman'da bugün dinamitler patladı, gözyaşları döküldü, panik yaşandı. Malatya'da ağır hasarlı 12 katlı 2 bina yıkılırken daire sahiplerinden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Adıyaman'da ise temel kazıları için dinamit patlatıldı. Patlama binalarda sarsıntıya neden olunca vatandaşlar deprem olduğunu sanıp kendilerini can havliyle dışarı attı. Panik anları kameralara yansıdı.
Son dakika deprem haberi: Malatya'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 16.39'da gerçekleşen depremin çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Öte yandan AFAD, saat 16.40'da yani depremden yaklaşık 1 dakika sonra 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha olduğunu duyurdu. Depremler Malatya'da korku ve paniğe neden oldu. Bir AVM’de yaşanan panik anları da kameralara yansıdı. Bu depremlerin ardından Malatya saat 18.18'de 4.2 ile bir kez daha sallandı.
6 Şubat depreminde ara katı yıkılarak ekseni kaydığı için ilginç görüntünün ortaya çıkmasına neden olan 4 katlı bina korkutuyor. Deprem felaketinde binanın 1., 2. ve 4. katının yıkılmadığı, 3. katının ise yıkılarak ortadan kaybolduğu öğrenildi. Ancak 4. kat yaklaşık 30 derecelik açıyla dönünce ortaya şaşkına çeviren bir manzara çıktı. Bir mahalle sakini "Bina her an yıkılabilir. Mahalle sakinleri olarak biz korkuyoruz" dedi.
Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğünde deprem anları güvenlik kamerasına yansıdı. Kozan'da büyük sarsıntıya neden olan ve herkesi panikleten deprem şuana kadar alınan bilgiye göre biri ahşap 3 evin kısmen yıkılmasına neden olduğu öğrenildi.
6 Şubat'ta 11 ilde yıkıma neden olan depremin ardından Türkiye beklenen Marmara depremini konuşmaya başladı. Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depreminin minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını belirterek, "Eğer bu büyüklükte bir deprem olursa beklenen hasar Güneydoğu'da 11 ilin toplamından fazla olur." ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, "Önce en riskli, can kayıplarına neden olması yüksek olan binaları tespit edip müdahaleleri ve kaynaklarımızı buralara yönlendirmemiz lazım. Burada kentsel dönüşümün önemi ortaya çıktı." dedi.
Deprem bölgesi Adıyaman’da, çadırlar arasında görülen yılan paniğe neden oldu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Şanlıurfa'da, şu an itibarıyla 3 bin 205'i kent merkezinde olmak üzere 6 bin konutun inşaatına başlandığını belirterek, ilk teslimatı kasımda yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Son dakika haberi: Adana'nın Saimbeyli ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem kent sakinlerinde kısa süreli tedirginliğe neden oldu. AFAD'dan ve Adana Valisi Süleyman Elban'dan depremle ilgili açıklamalar geldi. İlk depremden yaklaşık 1 saat sonra yine Saimbeyli merkez üslü bir deprem daha gerçekleşti.
Antalya'da çatlak, yarılmış, altı mağara olan, falez üzerinde bulunan yapı deprem felaketi sonrası görüntüsüyle tartışmalara neden oldu. Mülk sahibi, yapının incelenmesi için özel bir şirkete başvurdu. Şirket başvuru üzerine mülkte incelemelerde bulunup, bir rapor hazırladı. İnceleme sonucu yapı için 'Kontrollü hasar performans düzeyini sağladığı ve yapıda güçlendirme gerekmediği' raporu verildi. İşte detaylar...
"Asrın felaketi" diye isimlendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'nın Akçadağ ilçesinde deprem konutlarının inşası sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da, 9 bin 664 kalıcı konutun yapım süreci başladı.
Adana'nın Saimbeyli ilçesinde, deprem ve yağışlarda heyelana neden olan yamaçtaki kaya parçalarının kontrollü düşürülmesi için çalışma başlatıldı.
TIME'ın "en etkili 100 kişi" listesinde yer alan Haluk Levent, ödülü reddettiğini sosyal medyadan açıkladı. Deprem bölgesinde yaptıklarıyla gündem olan Haluk Levent "Amerika’ya gitmeme kararı aldım" diyerek ödülü neden istemediğini açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un konuk olduğu canlı yayına gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un sözleri damgasını vurdu. Deprem sonrası ve öncesi yürütülen çalışmalara değinilirken konu TOKİ'ye gelince Ersoy daha önce sarf ettiği sözler dolayısıyla pişmanlığını dile getirdi. Ersoy ayrıca TOKİ'ye gelen eleştirilerin neden haksız olduğunun ortaya çıktığını savundu.
Deprem felaketinin ardından deprem bölgesindeki fayların büyük bir deprem üretme potansiyelinin olup olmadığı merak ediliyor. Uzmanların konuyla ilgili araştırmaları sürüyor. Son olarak Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde 5 gün boyunca yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
Rusya’nın Kamçatka bölgesinde TSİ 06.06'da 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Kamçatka yarımadasında büyük paniğe neden olurken bölge sakinleri kendilerini sokağa attı. İlk incelemelerde hiçbir binanın yıkılmadığı ancak çok sayıda yapılan derin çatlaklar olduğu tespit edildi.
Deprem tahminleriyle ön plana çıkan Prof. Dr. Naci Görür'ün ardından bir uzman isimden daha İstanbul için ciddi uyarı geldi. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Malatya gibi illerimizde büyük yıkıma neden olan depremin ardından Marmara'daki panik de sürüyor. Prof. Dr. Süleyman Dalğıç, İstanbul'daki o bölgeleri işaret etti.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerin ardından Kızılay'ın Ahbap Derneğine çadır satması kamuoyunda günlerce tartışılmıştı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık konuyla ilgili TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda açıklamalarda bulundu. Vatandaşa yönelik herhangi bir satışın yapılmadığını belirten Kınık, "Çadır satışından benim de Ahbap Başkanı'nın da haberi yoktu. Bana sorsalar Ahbap'a göndermeyin derdim." ifadelerini kullandı. Kınık, neden istifa etmediğini de açıkladı.