Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası faiz kararını açıkladı. Merkez piyasaları şaşırtmayacak şekilde faiz kararını yüzde 50'de sabit tuttu. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez'in kararı sonrası değerlendirmede bulundu. Memiş, devalüasyonun olup olmama ihtimalini açıkladı.
Mısır'da devalüasyon kararı alındı. Döviz kıtlığı yaşanan ve IMF’den milyarlarca dolarlık kredi arayışında olan Mısır’ın merkez bankası politika faizini bugün 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e çıkardı.
Sabit kur sisteminde hükümet tarafından alınan bir karar doğrultusunda oluşturulan devalüasyon; ülkenin para biriminin, diğer bir ulusal para birimi karşısında değerinin düşürülmesidir. İhracatın daha ucuza gelmesi gibi hedeflerle gerçekleştirilen devalüasyonun negatif etkileri de oluşabilir. Devalüasyon ne demek, etkileri nelerdir?
Ülkelerin para birimleri bozulan ekonomi doğrultusunda değer kaybedebilir. Bu durumlarda hükümetlerin aldıkları kararlar doğrultusunda bazı işlemler uygulanır. Devalüasyon da bu uygulamalardan biridir. Söz konusu ülkenin ticaret açığını kapatmak için devalüasyon yapılır. Devalüasyon nedir, neden yapılır?
Ülkelerin ekonomik durumlarında dalgalanmalar yaşanabilir. Bu dalgalanmalar sonucunda ülkelerin para birimlerinin değerlerinde düşüşler ya da artışlar görülür. Para birimi değerini kaybetmeye başlar. Revalüasyon böyle durumlarda uygulanan bir yöntemdir.
Döviz kurundaki hızlı artış birçok ürünün maliyet fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 50 kuruş olan madeni paranın 66 kuruşa üretildiğini ve maliyetinin değerinin önüne geçtiğini açıklamıştık. Yeni gelen zamlarla birlikte artık 50 kuruş değerindeki madeni para 83 kuruşa üretiliyor.
ABD Başkanı Trump: - "ABD faizleri artırırken, Rusya ve Çin para birimleriyle devalüasyon oyunu oynuyor. Bu kabul edilemez"