Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın çevrim içi belge tarama sistemini yılın ilk yarısında ziyaret eden 386 bin kişi, toplamda 5 milyon 626 bin belgeyi inceledi. 335 binden fazla belgenin ise görüntüsünü satın aldığı öğrenildi. Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türkler konusundaki belgeler en çok merak edilenler arasındaydı.
Günlük hayatta duyulan ve ve anlamı merak edilen ‘muhtıra’ kelimesi, TDK’ye göre farklı anlamları vardır. Arapça kökenli olan muhtıra kelimesi, herhangi bir şeyi anımsatmak ve uyarmak anlamında kullanılır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivindeki Osmanlı dönemine ait 2 bin 831 belge ve tapu tahrir defterleri, imzalanan protokolle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne teslim edildi - Devredilen defter ve belgeler arasında nahiye, köy ve mezralarda bulunan tımarların dirlik sahiplerine göre tutulduğu "Der-Dest Defterleri" ve Defterhanenin günlük bilgileri ile ilgili tutulan ve tımar sisteminin en önemli kaynağını teşkil eden "Ruznamçe Defterleri" de yer alıyor - Askerlerle ilgili bilgileri kapsayan, savaş sırasında da orduya dahil olacak cebecilerin kaydedildiği Cebe Defterleri de devredilen belgeler arasında bulunuyor
Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık: - "Osmanlı Devleti, 16. yüzyıldan itibaren bölgeye ilgi göstermiş, Hive, Buhara, Semerkand ve Hokand Hanlıklarına elçiler göndererek siyasi ilişkiler kurmuş, bölgedeki kardeş halklarla ekonomik, kültürel ve beşeri ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmıştır" - Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Uğur Ünal: - "Arşivimizde yer alan belgeler sadece Türkiye’nin geçmişine ait belgeler olmayıp aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin idaresinden ayrılmış bugünkü kırktan fazla bağımsız devletin de arşiv belgesi hüviyetindedir"
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünce Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi hafızasını içinde barındıran 40 milyon görüntü dijital ortama aktarıldı - Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ünal: "Şu anda 40 milyon görüntüye ulaşmış durumdayız. Sadece 2017'de 7,5 milyon evrakı dijital ortama aktardık. Bu yıl ise hedefimiz 8 milyonu aşmak" - "Bizim milletimize ve gelecek kuşaklara karşı önemli bir sorumluluğumuz o evrakın muhafaza edilmesi, her türlü fiziki saldırıdan veya temastan da korunması. Dolayısıyla biz artık bunları dijital ortama alıyoruz ve araştırmacıların, kamuoyunun hizmetine sunuyoruz"
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, son günlerde bazı basın-yayın organlarında yer alan "Atatürk'ün vasiyeti kayboldu” konulu haberlerle ilgili açıklama yaptı.