Sübvansiyon kelimesi Fransızcaya ait olup dilimize ödünçlenen ve ekonomi alanında destekleme anlamında kullanılan ifadelerdendir. Bu ifadenin devlet tarafından gerçekleştirilen ne gibi yardımları içerdiği yaygın olarak araştırılır. Dolayısıyla sübvansiyonun kimlere verildiği, hangi yöntemlerle uygulandığı ve nasıl sınıflandırıldığı açıklanmalıdır. Böylelikle devlet tarafından yapılan ekonomik, sosyal, kamusal yardımların örneklendirilmesi de mümkün olacaktır.
Bingöl’de kuzeniyle birlikte kadın kooperatifi kuran Ayşe Eyüpkoca, devlet desteği alarak yufka üretim tesisi kurdu. Eyüpkoca 7 kadınla birlikte günde 350 kilo yufka üreterek Bingöl ve çevre illere satış yapıyor. İhtiyaç sahibi kadınların çalıştığını ve orada bir aile olduklarını söyleyen Eyüpkoca, yufkaların zincir marketlere ve yerel marketlere dağıtımını yaptıklarını anlattı.
"Ev hanımlarına emeklilik" haberleri milyonlarca kadın tarafından takip edilmeye devam ediyor. Çalışmayan ev kadınlarına emeklilik hakkıyla ilgili harekete geçildi. Kadınlar kaç gün, ne kadar prim ödeyecek?
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sürerken, bu saldırılar Türkiye kamuoyunun tepkisine neden oldu. Bu tepkiler neticesinde de İsrail şirketlerinden Coca Cola da boykot edilen markalar arasında yer aldı. Bazı basın yayın organlarında 'Coca Cola'ya devlet desteği' başlıklı haberler yer aldı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu haberleri sosyal medya üzerinden yalanladı.
Şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra 3 yıl önce Erzurum'daki köyüne dönüp hobi olarak 3 keçiyle hayvancılığa başlayan peyzaj mimarı Deniz Demir, devlet destekleriyle sürü sahibi oldu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde çok sayıda iş yerinin yıkılıp ağır hasar gördüğü Malatya'da, esnafın kalkınması ve ticaretin normale dönmesi için Fırat Kalkınma Ajansı 165 milyon liralık kaynak sağladı.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sağlanan hibeyle 2 bin metrekare arazi satın alarak tesis kuran girişimci, ilk hasadına hazırlandığı "beyaz şapkalı" kültür mantarını paketleyip marketlere doğrudan pazarlayacak.
Tunceli'de devlet desteğiyle koyun sürüsünü ıslah eden iki kadın üretici, süt miktarı, kuzu doğumu ve damızlık yetiştiriciliğinde yüksek verim almaya başladı - Üreticilerden Necla Kos: - "Modern yöntemlerle çalışma yürütüyoruz ve sürekli hayvanların bilgilerini veri defterlerine not alıyoruz. O yüzden daha eğitimli bir üretici olarak hayvanları yetiştiriyoruz"
Edirne'de çiftçi devlet destekli damla sulamayla çeltik ekti, verimi artırdı
Antalya'da geçen sene devlet desteğiyle suşi üretim fabrikası kuran 28 yaşındaki Ayhan Efe Ekmen, 40 otelin mutfağına suşi gönderiyor - Genç girişimci Ekmen: - "Denenmemiş bir şeyi yapmaya ve sektöre değer katacak suşi işi yapmaya karar verdim. Bu işe girişmek hiç kolay olmadı, sıfırdan bir iş kurmak sancılı bir süreç, biz de bu sancılı süreci çektik"
Kırklareli'nde dedesinin 10 yaşında hediye aldığı bir kovan ile arıcılığa başlayan ziraat teknikeri Furkan Çalışkan, "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" desteğinden yararlandı - 24 yaşındaki Furkan Çalışkan: - "Bu proje, bu destek beni 10 yıl ileri atlatmış oldu"
Sivas'ta ata mesleği besiciliği bir asırdır sürdüren Şimşek ailesi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun hibe desteğiyle 5 bin metrekarelik alan üzerine süt sığırcılığı tesisi kurdu - Halil Şimşek: - "Şu anda 45 hayvanım var. Bunlardan 30'u süt sığırcılığına yönelik ve tam kapasiteyle çalışıyorum"
Yozgatlı bir girişimci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteğiyle köyünde kurduğu tesiste bir tür katı yakıt olan pelet üretiyor - Girişimci Kazım Erdoğan: - "O kadar büyük bir talep var ki ürün yetiştiremiyoruz"
Tarım ve Orman Bakanlığı, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi"nin sağladığı desteklerden faydalanan Zeliha Can, manda sütünün yanı sıra kaymak, peynir, yoğurt, tereyağı ve çökelek satıyor
Çömlekköy'de vasfını yitirmiş orman arazisinde devlet desteğiyle oluşturulan 130 dönüm bademlikte hasat başladı - Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk: - "Badem üretimi bizim için yeni bir uğraş. Çok verimli ve tahmin ettiğimizden yukarı bir kazanç sağlıyoruz. Bu yıl ağaç başına 20-30 kilogram verim alırız diye düşünüyoruz"
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun yüzde 55'i hibe 550 kovan desteğinden yararlanan Sivaslı üretici, eşi ve çocuklarıyla köyünde bal üretiyor - Bal üreticisi Hakkı Doğan: - "Bu sevda, bu aşk bende hiç bitmedi, gittikçe de artıyor. Kışın Sivas'tayım ama arılarıma kavuşmak için baharın ve yazın gelmesini dört gözle bekliyorum"
GAP Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında aldığı hibe destekle girişimci olan Hüseyin Özdemirler: - "2011 yılında 300 inekle başladık, şu an 500 hayvanımız var. Bu işi yapabilmek için önce sevmek lazım, sevmeden bu işi yapamazsın"
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz: - "Türkiye'de 'yüzde 75 ayçiçeği sıkıntısı var' deniliyor. Ayçiçeği üretilemeyecek bir ürün değil. Biz yüzde 75 açığı kapatırız, gerekirse yüzde 50 de artırırız" - Çiftçi Mikail Avcı: -"Yüksek verim bekliyoruz, daha önce dekara 100-150 kilogram aldığımız yerden bu sene daha fazlasını bekliyoruz"