Deyim, dilimizde yerleşmiş ve mecaz anlam taşıyan kelime ya da kelime gruplarından oluşur. Şakak lâlesi de bunlardan biridir ve bir kişinin sürekli yanında bulunan, peşinden giden kişileri tanımlar. Bu deyim kişinin etrafında her zaman yer alan, adeta gölgesi gibi takip eden insanları ifade eder. Peki, Şakak lâlesi ne demek? Şakak lâlesi deyiminin anlamı nedir?
Türkçede deyim olarak kullanılan birleşik kelimelerden olan baş döndürücü TDK güncel sözlüğünde 3 ayrı şekilde tanımlanır. Sıfat türündeki bu birleşik kelimeyi oluşturan iki ögenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise bazen unutulur. Bu konuya dair net bilgi sunulması için TDK Yazım Kılavuzu’nun birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını temsil eden kategorileri incelenmelidir. Ardından baş döndürücü ifadesinin doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı detaylı olarak açıklanabilir.
Kültür ve dil içerisinde deyimlerin yeri oldukça önemlidir. Göz yummak deyimi de Türkçede çok fazla söylenen deyimlerden birisi konumundadır. Toplumda sıklıkla söylenen ‘göz yummak’ gibi deyimlerin doğru yazım şekilleri de deyimler sözlüğünde online olarak sorgulanabilmektedir. Deyimlerin anlamları ile birlikte nasıl yazılması gerektiği de oldukça önemli bir noktadır. Doğru yazım şekli araştırılan deyimlerden biri de ‘göz yummak’tır. Göz yummak nasıl yazılır? Ayrı mı, birleşik mi?
Gözün aydın deyimi hayırlı olsun, sonunda isteğine kavuştun anlamlarında kullanılır. Gözün aydın sözlü Türkçede sıklıkla kullanılsa da doğru yazılışı kafa karıştıran bir sözdür. Yazım kurallarına uymak isteyen pek çok kişi bu sözün nasıl yazıldığını araştırıyor. Türkçe sözlerin doğru yazılışlarına TDK karar veriyor. Peki gözün aydın nasıl yazılır, TDK'ye göre gözün aydın birleşik mi, ayrı mı yazılır?
Deyimler, kültür ve dil içerisinde önemli bir yer tutar. Gözü korkmak deyimi de Türkçede sıklıkla kullanılan deyimlerden birisi konumundadır. Toplum içerisinde çok fazla kullanılan ‘gözü korkmak’ gibi deyimlerin doğru yazım biçimleri deyimler sözlüğü sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Deyimlerin anlamları ile birlikte nasıl yazılması gerektiği de merak edilen konulardandır. Yazılışı merak edilen deyimlerden biri de ‘göze korkmak’tır. Gözü korkmak nasıl yazılır? Ayrı mı, birleşik mi?
Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçede yer alan sözcük tiplerinin güncel ve doğru yazım biçimlerini resmi sitesindeki yazım kılavuzlarında yayımlıyor. Halk arasında çok fazla kullanılan ‘gözü doymuş’ gibi deyimlerin doğru yazım biçimleri de deyimler sözlüğü sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Yazım kılavuzlarında en fazla aratılan konulardan biri deyimlerin nasıl yazılması gerektiğidir. Bu deyimlerden biri de ‘göze doymuş’tur. Gözü doymuş nasıl yazılır? Ayrı mı, birleşik mi?
Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe sözcüklerin güncel ve doğru kabul edilen yazım biçimlerini, resmi sitesindeki yazım kılavuzlarında paylaşır. Sıklıkla kullanılan ‘göze girmek’ gibi deyimlerin doğru yazılışı da TDK güncel sözlüğü sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Yazım kılavuzlarında sıklıkla aratılanlardan biri de deyimlerin nasıl yazılacağı konusundadır. Bu deyimlerden biri de ‘göze girmek’tir. Göze girmek nasıl yazılır? Ayrı mı, birleşik mi?