Bugüne kadar özgün tekniğiyle sayısız sanat eserine can veren çağdaş sanatın öncülerinden ressam İrfan Önürmen, atını NFTulle vagonuna sürerek şimdi de NFT teknolojisini sanat dünyasıyla buluşturuyor. NFTulle adını verdiği yenilikçi dijital bir koleksiyon tasarlayarak Türkiye’de ilke imza atan Önürmen, projesinde yer verdiği 150 eşsiz NFT ile sanatseverlere kültürel semboller ve teknik boyutlar aracılığıyla sürekli değişen dünyanın hikâyesini aktarıyor.
Bir dönemin efsanesi olan Winamp, ikonikleşen tasarımını NFT olarak açık artırmaya çıkarmaya hazırlanıyor. Winamp, NFT'den elde edilecek gelirin hayır projelerine aktarılacağını söyledi.
"NFT nedir?" sorusu pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. NFT'ler yani Değiştirilemez Tokenler (NFT), fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımalarıdır. Bu tokenler, kripto para birimlerinin tersine birbirleriyle takas edilememektedir. Son olarak Twitter'da popüler olan bir fotoğrafın NFT ile satılması sonrası, "NFT nasıl satılır?" sorusu araştırılıyor. Peki NFT nedir, nasıl alınır? NFT nasıl satılır? İşte NFT örnekleri...
Bir NFT koleksiyoncusunun yaptığı ufak bir hata 1 saniyeden daha kısa sürede 1 milyon dolar kaybetmesine neden oldu. Kullanıcı, eserini 444 ETH (yaklaşık 1 milyon dolar) yerine yanlışlıkla 444 wei'ye sattı. 444 wei, 1 cent'in bile altında bir fiyat.
NFT (Değiştirilemez Token) pazarı büyürken, Bull Market Girlfriends'in yakın zamanda piyasaya sürülen "kız arkadaş" (Girlfriend) NFT koleksiyonu, tartışmaların odağı haline gelmiş durumda. Satışa çıkartılan "kız arkadaş" NFT'leri dikkatleri üzerine çekerken, Jake takma isimli bir kişi, satın aldığı kız arkadaş NFT'si için "Beni terk etmeyecek ve bu rahatlatıcı bir duygu" dedi.
Yüksek varlığa sahip kişilerin sanat ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplam değeri 1,44 trilyon dolara ulaştı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, genç koleksiyonerlerin yüzde 64'ü NFT'lere güçlü bir ilgi duyduğunu vurgulanırken, yüzde 43'ü sanat eserleriyle bağlantılı kısmi yatırımlarla ilgilendiğini kaydetti.
NFT (Değiştirilemez Token) furyası giderek büyürken, İngiliz bir telekomünikasyon şirketi dünyanın ilk SMS'ini NFT olarak sattı. İşte "Mutlu Noeller" dileğinde bulunan ilk SMS'in NFT'sinin fiyatı...
NFT (Değiştirilemeyen Token), gün geçtikçe popülerleşiyor. Bored Ape Yacht Club'ın 300 bin dolarlık NFT'si ise ilginç bir olaya konu oldu. Satıcı, NFT'nin fiyatında yazım hatası yapınca 300 bin dolarlık NFT çok düşük bir rakama satıldı.
NFT dünyasına hızlı bir giriş yapan ünlü komedyen Cem Yılmaz, NFT sektörüne yakın bir isim olan ünlü yeni medya sanatçısı Refik Anadol'a hediye gönderdi. Yılmaz'ın Anadol'a hediyesi "CYHEAD000008 GENTA" isimli NFT'si oldu. Refik Anadol, hediye için "NFT dünyasında tarihi bir veri" ifadesini kullandı.
Ünlü komedyen Cem Yılmaz, NFT'lerini geçtiğimiz günlerde bir platformda satışa sunmuştu. Cem Yılmaz'ın üç NFT'si yaklaşık 24 bin 500 dolardan alıcı buldu.
Ünlü komedyen Cem Yılmaz, NFT (Değiştirilemez Token) furyasına katılan isimlerden biri oldu. Cem Yılmaz, bir platform üzerinden NFT koleksiyonunu satışa çıkardı.
NFT dünyasında gerçekleştirilen bir satış daha gündem konusu olmayı başardı. 8 ay önce sadece 0.1 Ethereum'a (128.9 dolar) satın alınan Ringers #109 NFT'si, 2.100 Ethereum'a (yaklaşık 6.9 milyon dolar) satıldı.
İnternetin en dikkat çeken viral görüntülerinden biri olan "Yan bakan Chloe"nin NFT olarak satılacağı açıklandı. Şimdi 10 yaşında olan Chloe Clem, 2013 yılında annesinin sürpriz bir Disneyland gezisine verdiği tepkiyi internette paylaşmasıyla ünlenmişti.
Bugünlerde dudak uçuklatan fiyata satılan NFT en fazla tartışılan konular içerisinde yer alıyor. Peki satışa sunulan bu kaya NFT'si nasıl bir içeriğe sahip?
Çağımızın getirdiği teknolojik yenilikler ile birlikte dijital ürünlere sahip olmak insanlar arasında yaygınlaşmaya başladı. NFT sektörünü mercek altına alan Ege Genç İş İnsanları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, NFT'lere son 3 yılda 200 milyon dolardan fazla para harcandığını söyledi.
Sosyal medyanın etkili olduğu teknoloji çağında giyinmek sadece giyinmek olmaktan çıktı. Tarih boyunca moda akımları ve her dönem trend olan ürünler vardı. Ancak moda teknolojiyle harmanlandığında günümüzde oldukça çılgın bir trende imza attı.
Yeni Medya Sanatçısı Refik Anadol tarafından hazırlanan NFT eser, bir platform üzerinden satışa çıkarıldı. Anadol'un 'şiirsel bir veri heykeli' olarak tanımlanan NFT eseri, 87 bin dolara satıldı.
NFT çılgınlığı büyüdükçe onun hakkında yazıp çizen kişi sayısında da önemli ölçüde artış yaşandı. İnsanlar özellikle son dönemlerde daha fazla ilgi göstermeye başladı. İşte NFT hakkında merak edilenler.
Salvator Mundi tablosu NFT satışa çıkartıldı. Dünyanın en pahalı tablosu olarak bilinen ve Kasım 2017'de satılan Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi resminin NFT versiyonunda ise çok ufak bir değişiklik var. Salvator Mundi NFT'si için beklenti ise 450 milyon dolar.
Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin 15 yıl önce platformu kurarken attığı ilk tweet'i NFT olarak 2,9 milyon dolara satın alan Türk asıllı iş insanı Sina Estavi akıllı bir yatırım yaptığını söyledi.
Dijital sanatçı Krista Kim, dünyanın ilk dijital NFT evi olarak adlandırdığı Mars House adlı eserini satışa çıkardı. Sanatçı, NFT eseri için yapılan 288 Ethereum'luk (yaklaşık 515 bin dolar) teklifi kabul etti.
Günümüzde teknolojinin hızla dönüşümüyle birlikte sanat galerileri NFT pazar yerlerine, kağıt paralar ise kripto paralara dönüşmüş durumdadır. Dönüşümün baş döndürücü hızı hiç şüphesiz sanatı da etkiledi. Koronavirüs salgınıyla birlikte sanat alanında eşi benzeri görülmemiş bir değişim yaşandı. Sanatseverler NFT (Non-Fungible Token) tabanlı eserlere yöneldi.
NFT furyası Türkiye'ye de sıçradı. Dijital sanatçı Tarık Tolunay, Galata Köprüsü'nü ve Karaköy'ü gösteren ''Fractal İstanbul - Pandemi'' isimli eserini NFT haline getirerek satışa sundu. Eser, 20 Ethereum'a yani yaklaşık 36 bin dolara alıcı buldu.
Tesla ve SpaceX'in CEO'su, aynı zamanda 'Tesla'nın Tekno Kralı' Elon Musk, NFT için dikkat çeken bir paylaşıma imza attı. NFT hakkında bir müzik paylaşan Musk, şarkıyı NFT olarak sattığını söyledi. Daha önce bir dijital sanat eseri 69.3 milyon dolara satılan 'Beeple' lakaplı Mike Winkelmann ise Musk'ın NFT ürününe dudak uçuklatan bir rakam teklif etti.
Giderek inanılmaz bir hızla büyüyen 'kripto sanat' piyasası, sanat dünyasını geri dönülmez bir şekilde değiştirmeye ve sanatçılara yeni fırsatlar sunmaya başlıyor.
Dijital sanat 11 Mart'taki Beeple ismiyle bilinen Mike Winkelmann adındaki sanatçının eserinin 69,3 milyon dolara satılması sonrası dünyanın konuşmaya başladığı konu oldu. NFT trendinin sonu ne olacak, neden bu kadar pahalıya satıldı, İşte detaylar...