Dolandırıcıların akılalmaz yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez de dolandırıcılar ölen üniversite mezunlarının diplomalarını kullandılar. Sahte diploma skandalının bir üniversite çalışanının şifresinin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği ileri sürülürken 8 kişiye sanki o üniversitenin mezunuymuş gibi diplomalar hazırlandığı öğrenildi. Türkiye'nin en iyileri arasında yer alan bir üniversitede yaşanan olayda üniversite yönetimi de harekete geçti ve konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yer alan "diploma sahteciliği" konusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ayrıca diploma ve denklik sahteciliklerine ilişkin her türlü iddia ve ihbarların titizlikle incelendiğini ve gerekli görülen durumlarda bunun adli ve idari mercilere bildirildiğini belirtti.
Sahte diploma üreten üretimi her geçen gün artarken; dolandırıcılar, yüklü para karşılığında bu belgeleri kendilerinden alıp kazanca çevirmek isteyenleri de dolandırıyor. Kendilerini uyanık sanan bazı kişiler, adeta kendi elleriyle tuzağa düşüyor. Adlarına düzenlenmiş sahte diplomaları kiraya verip kazanç elde etmeye çalışırken paralarını kaptıranlar, "Sahte diplomamı göndermediler" diye dolandırıcılardan şikâyetçi oldu.
Antalya'nın Konyaaltı Belediyesi’nde yaşanan skandal, Türkiye'nin gündemine oturdu. Belediyeye bağlı şirkette, çalışanların maaş ödeme işlemlerini yapan büro personeli Çiğdem B.'nin, kendine hem yüksek, hem de her ay birden fazla maaş ödemesi yaptığı belirlendi. Yapılan inceleme sonrası bir skandal daha ortaya çıktı. Çiğdem B.'nin üniversite diplomasının da sahte olduğu belirlendi. Bu yolla 567 bin TL'yi üzerine geçiren Çiğdem B. hakkında dolandırıcılık suçundan dava açıldı. İşte detaylar...
Yüksek Öğretim Kurumu, olası sorunların ve sahtecilik gibi durumların önüne geçebilmek amacı ile e-Devlet kapısı aracılığı ile bir sistem hizmete sunmuştur. Bu sistem Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’dir. Birçok resmî işlem gibi bu işlemler de e-Devlet kapısına giriş sağlayarak yapılabilmektedir.
Cem Küçük, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı'na getirilen Ediz Zeyrek’i yazdığı bugünkü köşesinde, Gazeteci Deniz Zeyrek’e “Abin için ricacı oldun mu?” sorusunu yöneltti. Küçük ayrıca, Deniz Zeyrek'in ODTÜ diplomasını göstermesini istedi.
14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlere kısa bir süre kala, gündemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mezuniyet belgelerine ilişkin tartışmalar devam edince o belgeler paylaşıldı. 23-24 Mart Dezenformasyon Bülteni'nde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversite mezunu olmadığı ve lisans diplomasının bulunmadığı" iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Erdoğan'ın öğrencilik dönemine ve mezuniyetine dair belgelerin yanı sıra üniversiteyi kazandığı belge dahil olmak üzere pek çok doküman paylaşıldı.
Deprem felaketi sonrası yapıların deprem dayanıklılığı gündem oldu. Konuyla ilgili farkındalığın arttığı süreçte, inşaat mühendislerinin internet ortamında 'kiralık-satılık diploma' ilanları dikkat çekti. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, "Meslek etiği bilincinde olmayan üyelerimiz diplomalarını yapı denetim firmalarında, gitmedikleri şantiyelerde ya da kamu ihalesi işi yapan firmalarda kiralıyor. Karşılığında belli ücret alıyor" dedi. İşte detaylar...
Sahte doktor Ayşe Özkiraz ile ilgili her geçen gün akılalmaz yeni bir bilgi gelirken bu defa ortaya çıkan skandal bir kez daha tüm vatandaşlara "Pes" dedirtecek türden oldu. Çünkü bir çetenin internetten sahte diploma satışı yaptığı belirtildi. Üstelik çetenin işletme diploması için 15 bin lira, hukuk diploması için 100 bin lira gibi farklı fiyat tarifelerinin olduğu da aktarıldı. Çetenin iddiaları arasında yer alan 'e-devlet', 'KPSS' ve 'kamuda iş başvurusu' detayları da şoke etti.
Rektör Prof. Dr. Erhan Afyoncu: - "Biz şahsımız ve öğrencilerimiz sadece Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlıyız. Onun dışındaki hiçbir bağlılığı kabul etmiyoruz. Atalarımızda olduğu gibi devlete bağlılığımız tam olacaktır"