Ağız ve diş sağlığı genel sağlık için oldukça önem arz ediyor. Diş çürüklerinin sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Sindirim sisteminin de başlangıcı olan ağız, vücudumuzda kontrol ve tedavisinin aksatılmaması gereken bölgelerden biri. Öte yandan Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Özkan, diş eti hastalığının erkeklerde cinsel sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekti.
Ağız sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Diş, diş eti ve ağız bakımının düzenli olarak yapılması hem estetik hem de fonksiyonel açıdan bir dizi fayda sağlar. Dişler yiyecekleri çiğneme, konuşma ve gülümseme gibi günlük aktivitelerde önemli bir rol oynar. Ancak diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu gibi sorunlar ağız sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle düzenli diş temizliği, diş ipi kullanımı, diş hekimi kontrolleri ağız hijyeninin korunması açısından kritik önemlidir.
Dişlerin bakımının ve hastalıklarının aksatılması sadece görünümü ve değil çeşitli hastalıkları da etkiliyor. Sık sık yaşanan diş eti problemleri istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Uzmanlar göz ardı edilen diş eti kanamalarının ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyleyerek riske karşı uyarıyor.
Karaciğer sağlığını korumak vücudumuz için büyük önem taşıyor. Birçok nedene bağlı olarak gelişen yağlı karaciğer hastalığı ve karaciğer yetmezliği çok riskli durumlara sebep olabiliyor. Şiddetli yağlı karaciğer hastalığını erken teşhis etmek için vücutta görülen belirtilere dikkat etmek gerekiyor. İşte yağlı karaciğer hastalığının o riskli belirtisi...
Dişlerin görünüşü hem sağlık hem de sosyal açıdan önem taşıyor. Ne yazık ki birçok insan dişlerine gereken önemi vermiyor. İnsanlar dişlerin sadece görünüşünü etkilediğini düşünse de yapılan araştırmalara göre diş hastalıkları diğer hastalıkların riskini artırıyor.
Sağlıklı ve beyaz bir gülüş neredeyse herkes için epey önem taşıyor. Diş sararmaları ve lekelenmeler ise bunun önünde büyük bir engel oluşturuyor. Özellikle nikotin, sigara ve çay gibi alışkanlıklar; diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Diş macunu kullanarak dişlerinizde hem temizlik hem beyazlama etkisi arıyorsanız ve "En iyi beyazlatan diş macunu hangisi?" sorusu aklınızı karıştırıyorsa sizin için seçtiğimiz ürünleri inceleyebilirsiniz.
Dişleri çevreleyen diş etlerinin geri çekilmesi diş köklerini ortaya çıkararak diş dökülmelerine neden olabilir. Diş kaybını önlemek için diş çekilmesine nelerin iyi geldiğin bilmek gerekir. Diş eti çekilmelerini önlemek ya da durdurmak için doktor müdahalesi dışında evde uygulanabilecek doğal yöntemler var mıdır? Diş eti çekilmesine ne iyi gelir, nasıl geçer? Diş eti çekilmesini önlemek veya durdurmak için çözümler
Günlük hayatı olumsuz etkileyen diş eti şişmesine ne iyi gelir? Diş eti şişmesi nedenleri arasında iltihap, yanlış fırçalama ve kötü beslenme yer alır. Diş eti rahatsızlıklarından kurtulmanızı sağlayacak alternatif tedavi yöntemleri de mevcuttur. Doktor tavsiyesi dışında diş eti şişmesi ağrısını kesecek evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri hangileridir? Diş eti iltihabına iyi gelen doğal çözümler nelerdir?
Diş ağrısı tedavisinde diş ağrısı nedenlerinin saptanmasının ilk adım olduğuna dikkat çeken Diş Hekimi Zafer Kazak, dişte hissedilen ağrıların kaynağının diş, diş eti ya da kemikten kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Yaşanacak süreçte hastaları nelerin beklediğini anlatan Kazak, diş ağrısına ne iyi gelir diye evde çözüm bulmaya çalışmanın ağrıları daha çok artırabileceğini söyledi. Diş ağrısına iyi gelen yöntemlerin doktor tarafından uygulanacak diş ağrısı tedavisi ile belirleneceğini anlattı.
Çay ülkemizde en çok tercih edilen içecekler arasında yer alıyor. Türkiye çay tüketimi en fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Çayı içtikten sonra demlikte kalan çayı atıyorsanız atmadan önce bir kez daha düşünün! Demlikte kalan çayın faydaları saymakla bitmiyor. Faydalarını öğrendikten sonra çok şaşıracaksınız.
Diş çektirmek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşlar tarafından günün en çok araştırılan soruları arasında yer alıyor. Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başladı, 1 Mayıs Pazar akşamı ise sona erecek. Diş çektirmek orucu bozar mı? Ramazan'da oruçluyken diş çektirilir mi? sorularının yanıtı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan açıklamanın ayrıntılarına haberimizden ulaşabilirsiniz...
Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler.
Diş eti çekilmesi farklı nedenlerle ortaya çıkan ağız sağlığı sorunlarından biridir. Şeker hastalığından yanlış diş fırçalamaya diş taşı temizliğine kadar pek çok faktörün neden olduğu diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Konu ile ilgili bilgi veren Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya, diş eti çekilmesi tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Ağız kokusu insanların özgüven kaybına neden olurken nasıl geçer sorusunu da cevaplamak için fazlaca uğraşa girilir. Diş çürümesi, mide hastalıkları ya da doğru ağız bakımının uygulanmaması ağız kokusuna neden olur. Bunlardan hangisinin meydana geldiğini bilmek ağız kokusu nasıl geçer diye merak edenlere de istedikleri kesin çözümü sunabilir. Peki ağız kokusu nasıl geçer diye farklı yollar deneyenlerin başvurduğu gargara nasıl yapılır? Gargarada alkollü mü seçilmeli alkolsüz mü?
Doğumun öncesinde anne adayları hormonal değişiklikler yaşar. Buna bağlı olarak vücut dengesinde farklılıklar meydana gelir. Uzmanlar tarafından hamilelik sırasında ağız sağlığına özen gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Peki hamilelikte diş bakımı nasıl yapılır?
Bin aydan daha da hayırlı olarak kabul edilen Ramazan ayı bu gece ilk sahur ile başlıyor. Ramazan ayında orucun temel unsuru nefsi yeme ve içmeden mahrum bırakmaktır. Oruçluyken yapmak istediklerinden orucu bozulur diye endişe edenler için ise Diyanet merak edilen soruları yanıtladı. Peki, dudak yemek orucu bozar mı? Diş eti kanaması abdest bozar mı?
Erken doğum ya da düşüğe neden olabilen diş eti rahatsızlıkları ile ilgili uyarıda bulunan Diş Hekimi Zafer Kazak, gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve diş eti tedavisinin tamamlanmış olmasının önem taşıdığını söyledi.
Koronavirüs ile ilgili araştırmalar devam ederken Kanada ve İspanyol bilim insanlarının birlikte yürüttüğü çalışmada varılan sonuç endişeyi bir kat daha arttırdı. Dünyaya duyurulan çalışmaya göre, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış görülüyor.
Diş eti hastalığının koronavirüs ölümlerine davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar, yürütülen araştırmalar neticesinde diş eti rahatsızlığı bulunanların Covid-19 nedeniyle ölme ihtimalini 9 kat artırdığı saptandı. Uzmanlar, vatandaşları diş eti sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
‘Sağlıklı diş eti ne renk olmalı?’ sorusunun yanıtını çoğumuz merak ederiz. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, sağlıklı diş etinin dişlere sıkıca tutunmuş ve gülkurusu, pembe renkte olduğunu söyledi. Diş eti renginin kişinin sağlığını ele verdiğini söyleyen Tanfer, sağlıklı diş eti ile ilgili önerilerde bulundu.
Hamilelikte meydana gelen hormonal değişikliklerden anne adayının tükürük asidi fazlalaşıyor ve yine bu dönemde çok fazla kusma yaşandığı için diş ve diş etleri yoğun aside maruz kalıyor. Kadınların en fazla diş kaybı yaşadığı bu dönemde tedavi edilmeyen çürükler ve diş eti sorunları bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğmasına neden olabilir.
Diş eti hastalığının ülser, kalp, diyabet ve erken doğum gibi rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi.
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Varol Çanakçı, Türkiye'de 35 yaş üstündeki insanların yüzde 65-75'inde dişeti hastalığı bulunduğu ve bunun, kalp krizi, romatizma, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi birçok hastalığa yol açabildiğini söyledi.
Yetişkinlerde diş kayıplarının büyük bir çoğunluğu diş etlerinden ve dişleri çevreleyen kemikten kaynaklanır.
Dünyada en yaygın hastalıklardan biri olan diş eti hastalığının, Türk toplumunda yetişkinlerin yüzde 90'ında görüldüğünü vurgulayan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kandemir, "Diş eti hastalığını önlemek için dişlerin yüzeyleri düzenli olarak her gün diş fırçası ve diş ipi ile temizlenmelidir" dedi.
Diş teknolojisinde yeni bir çağ başladı. Diş Doktoru Alper Üke, diş sert dokusunda kullanılan Dentalr Lazer tekniğinin yeni ve pahalı bir teknik olduğunu ve bu tekniğin Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bile hekimlerinin henüz yüzde 3'ü tarafından uygulandığını söyledi.
Periodontitis ya da halk arasında bilinen adı ile 'piyore' dişleri saran kemik ve dişeti dokularinin iltihabıdır.
Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi Diş Hekimi Mehmet Karakuzulu, diş ve dişeti hastalıklarının insan yaşamını tehdit ettiğini belirtti.
Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bayram İlkimen, diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilir hastalık olduğunu bildirdi.
Erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70'inden fazlasının periodontal yani diş eti hastalıkları nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Türk Diş Hekimleri Birliği'nden (TDB) alınan bilgiye göre, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar olan periodontal hastalıklar, erken dönemde teşhis edildiklerinde başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor.