İnsanlarda ve hayvanlarda yaşanan kulak iltihabı sorunu, tıbbi terim olarak otit adıyla anılır. Kulağın iltihaplanması; kulak zarının arkasında yer alan kısımda sıvı birikimi, orta kulak kısmında kızarıklık, ağrı ya da şişme gibi farklı reaksiyonlarla birlikte görülebilir. Tedavisi erken tanı söz konusuysa mümkün olabilir.
Yazın çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklar olabiliyor. Özellikle bunaltıcı sıcakların etkisini gösterdiği bu dönemde çocuklar serinlemek için havuza veya denize giriyor. Ancak dikkati elden bırakmamak şart. Çünkü bazı durumlarda çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları veya kulak iltihabı görülebiliyor. Ayrıca, ishal, sıcak çarpması ve döküntülere karşı da ailelerin dikkatli olması gerekiyor.
Ağrı ve işitme kaybı ile belirti veren dış kulak iltihabı, egzama, sert cisimle dış kulak yolunu kaşıma, nemli kalma gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Dış kulak iltihabı belirtileri arasında kulağa baskı uygulandığı anda daha şiddetli bir ağrıyla karşılaşmak da yer alıyor. Bu tür durumlarda dış kulak iltihabı tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabiliyor.
Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen hastane kontrollerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, kulak hastalıklarının ertelemeye gelmeyeceğine dikkat çekiyor. İşitme ile ilgili sıkıntılara yol açabilecek kulak hastalıkları konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, kulakta en sık görülen 5 hastalığı ve etkilerini anlattı.
Dış kulak iltihabı serinlemek için havuz ve denizde zaman geçiren kişilerin en büyük düşmanı olabiliyor. Kulak ağrısı ve kulak tıkanması nedenlerinin dış kulak iltihabından kaynaklanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, Dış kulak iltihabı tedavisinde sirkenin önemli rol oynadığının altını çizdi. Dış kulak iltihabı tedavisinin aksatılmasının duyma kaybına bile yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, dış kulak iltihabı nedenleri arasında en önemlisinin bakteriler olduğunu anlattı.
Kulaklarımız bizim dış dünyayı algılamamızı sağlayan alıcılardır. Kulak sağlığı ihmal edilmemesi gereken önemli bir husustur. Kulak ağrısı da diş ağrısı kadar dayanılmaz ve şiddetli bir rahatsızlıktır. Peki, sık rastlanan dış kulak iltihabından korunmak için neler yapılmalı ve dış kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Gelin bu detayların hepsine birlikte bakalım.
Kurban Bayramı yaklaşırken pek çok insan tatil planları yapıyor. Ancak kulak sağlığına dikkat edilmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda dış kulak yolu enfeksiyonunda artış yaşanıyor ve tatil keyfi yarım kalıyor. Dış kulak yolu iltihabında erken tanı konulamaması hayatı etkileyebilecek boyutlarda enfeksiyonlara da yol açabiliyor.
Kirli havuz sularının yanı sıra kulağı çubukla veya kirli havluyla temizlemeye çalışmak dış kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak iltihabı, kendini korumada yetersiz olan çocuklarda ve diyabet hastalarında daha sık görülür
Uzmanlar, yaz aylarında en çok karşılaştıkları durumlardan birinin ‘yüzücü kulağı’ olarak da bilinen dış kulak yolu iltihabı olduğunu söyleyerek, tatilin kabusa dönüşmemesi için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Yüksek nemin yol açtığı terlemenin, gerekli duyarlılık gösterilmeyip, önlem alınmadığı takdirde kulak hastalıklarını tetikleyerek işitme kayıplarına neden olabileceği bildirildi.
Küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının tedavi edilmezse bir süre sonra kalıcı işitme kaybına neden olabileceği bildirildi. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Murat Karaşen, orta kulak iltihabının, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Murat Şirin, dış kulakta cilt problemi olanların yada dış kulak yolu enfeksiyonları bulunanların, tatillerinin burunlarından gelmemesi için, yüzme sırasında kulaklarına çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.