Diş sıkma şikayeti yaşıyor olabilir ya da pek çok kişiden bunu yaşadığını duymuş olabilirsiniz. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İpek Necla Güldiken, Türkiye'de diş sıkma görülme oranının ortalama yüzde 70-80 olduğunu belirtti. Güldiken "Günümüzde bu şikâyetlerle bize başvuran hasta sayısı oldukça arttı. Bunun olası sebepleri modern yaşamın getirdiği ağır çalışma koşulları, postür kaybına neden olan bilgisayar başında uzun süreli çalışma, yorgunluk ve psikolojik stres” dedi.
Sabahları uyandığında baş ağrısı çekme sorunu toplumda sıklıkla karşılaşılıyor. Bu sorunu çözmek için altında yatan nedeni bulmak gerekiyor. Eğer ki baş ağrınızın neden bruksizmden kaynaklanıyorsa evde deneyeceğiniz yöntemler ile bu ağrılara son verebilirsiniz.
Bruksizm, halk arasında diş sıkma olarak da bilinen bir diş sağlığı problemidir. Çok yaygın olmasına rağmen çok az kişi bruksizm yaşadığının farkındadır. Diş gıcırdatma tedavi edilmezse mine kaybına, diş etlerinin çekilmesine ve dişlerin kırılmasına neden olabilir. Sabahları uyandığınızda çene ağrısı yapabilir. Stres, diş sıkmanın en büyük etkenlerinden biridir.
İyi genler, sağlıklı yaşam ve spor yapmak uzun bir ömrün anahtarı gibi görünse de başka faktörler de bu durumu etkileyebiliyor. Değiştirilebilir faktörler arasında ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Araştırmaya göre, önemli olan değiştirilebilir bir faktör, dişlerinizi günün belirli bir saatinde fırçalamak.
Yoğun stres ve hayat koşturması nedeniyle pek çok kişinin yaşadığı diş sıkma problemi, bazı hastalıklara neden olabilir. Peki hastalıklara yakalanmadan çene ağrısından kurtulmak mümkün müdür? İşte çene ağrısı yaşayanların şikayetlerini önlemek için uygulanacak tedavi yöntemleri...
Diş sıkma ve çene eşitsizlikleri küçük sorunlar gibi görülse de kişilerin yaşam kalitesi olumsuz olarak etkilemektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu diş sıkma sorunun için sıklıkla tercih edilen masseter botoks yöntemini sizler için anlatıyor.
Sabah uyandığınızda karşılaştığınız ve sebebini bilmediğiniz baş ağrıları gece boyunca dişlerinizi sıktığınız anlamına gelebilir. Üstelik gece boyu dişlerinizi sıkmak; çene bölgesindeki masseter kasını güçlendireceğinden belirginleşen çene kaslarına ve deformasyonlara sebep olabilir. Dr. Sevgi Ekiyor, botoksun diş sıkma tedavisindeki yeri hakkında bilgiler verdi.
Halk arasında diş sıkma ve diş gıcırdatma isimleriyle bilinen bruksizm, gece boyunca sıkılan dişlerin ağız sağlığını bozması olarak özetlenebilir. Uyku bozukluğu nedeniyle yaşanan bruksizm tedavisinde hangi yollara başvurmak gerekir?
Kaygı ve endişe halinin pandemi döneminde artmasının farklı travmalara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi.
Pandemi nedeniyle stres ve gerginlik yaşayan onlarca kişi diş sıkma nedeniyle çene ağrısı çekiyor. 1 yıldır hayatımızda olan pandeminin olumsuz etkileri arasında yer alan diş sıkma problemi yüzde 81 arttı. Konu ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Şafak Göktaş, masseter botoksu ile diş sıkma tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Bazı insanlarda özellikle geceleri uykuda diş sıkma problemi görülebiliyor. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olanlar diş sıkmanın zararları nelerdir diye merak ediyor. Uzman Diş Hekimi Burak Kapılı diş sıkmanın dişleri olumsuz etkilediğini belirtti. Peki, neden diş sıkarız? İşte detaylar…
Diş gıcırdatma dişlerin fonksiyon görmeden herhangi bir çiğneme yapmadan alt çene dişlerinin üst çene dişlerine geceleri veya gün içinde sıkılarak veya gıcırdatılarak birbirine sürtülmesidir. Bunun sebepleri net olarak bilinmemektedir. Tetikleyen faktörler psikolojik faktörler kişinin karakter yapısı çok rekabetçi ayrıntıcı mükemmeliyetçi kişilerde çalışma hayatı çok stresli olan insanlarda diş gıcırdatma süreci normal bireylerden daha fazladır.
Koronavirüs sonrası normalleşme adımları atılırken, ekonomi kapanması zor yaraların açılmış olması iş adamları, esnaflar, işini kaybetme korkusu yaşayan beyaz yakalılar başta olmak üzere pek çok kişi stres yaşıyor. Bu da bazı insanlarda bruksizm yani bilinçsiz diş sıkma hastalığını tetikliyor.
Diş Hekimi Batuhan Hıdıroğlu, temelde stresten kaynaklanan gece diş gıcırdatma ve sıkma problemlerinin (Bruksizm) her 3 kişiden 2’sinde görüldüğünü belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Genellikle uyku sırasında, istem dışı güçlü şekilde diş sıkma olarak görülen bruksizm problemi, kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Altında birçok sebep yatabilen bruksizm, ilerleyen süreçte dişlere zarar verirken, yüz yapısında da değişiklikler yaratabiliyor. Hastalığın özellikle yoğun stres altında kalınan günlerin gecelerinde, uyku sırasında ortaya çıktığı biliniyor. Peki, bruksizmin gün içindeki tepkilerinize yansıyabileceğini biliyor musunuz?
İş yoğunluğu ya da günlük yoğunluk nedeniyle ciddi stres dalgası içinde kalan pek çok insan gün sonunda farkında olmadan diş sıkma problemi yaşıyor. İstem dışı davranışlarda belirgin bir artışa yol açan stres sorunu, diş sıkma alışkanlığının nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Memorial Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Geçkili, diş sıkma ve gıcırdatma ile ilgili bilgi verdi.
Günümüzde büyük şehirde yaşamanın getirdiği zorluklar ile gün içerisinde farkında olmadan bir çok stres unsuruna maruz kalmaktayız. Bu maruz kaldığımız stress günlük yaşam kalitemizi ciddi oranda etkilemektedir.
Havaların soğuması ve karanlık günler yaşanması daha çok uyumayı ve hareketsiz kalmayı beraberinde getiriyor. Bu sebeple kişilerde stres ve depresyon eğilimi de artıyor. Bu durum da kışın daha çok diş sıkma problemi ile karşılaşılmasına neden oluyor. Kışın daha çok görülen diş sıkma sorunu çözümü en çok aranan hastalıklar arasında başı çekiyor. Diş sıkma botoksu da bu sorunu yaşayanların aradığı çözümler arasında yer alıyor. İşte detaylar...
Stresten dolayı ortaya çıkan hastalıklar arasında en sık görülenlerden biri olan bruksizm, farkında olunmasa da hastalara kalıcı hasar verebiliyor. Diş minesinde aşınma yarattığı gibi, yüz şeklinde de değişiklik oluşmasına neden olan bruksizm hastanın çene eklemlerinde problem yaşanmasına ve olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olabiliyor. Peki kimler daha çok diş sıkıyor? Diş sıkma tedavisi nasıl gerçekleşiyor?
Sabah uyandığınızda diş sıkma probleminden dolayı çenenizin ağrıdığını hissederek uyanıyorsanız siz de bruksizm yani geceleri uyku sırasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bruksizm tedavisi yani diş gıcırdatma tedavisi mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle stresli, aceleci ya da titiz kişilerde görüldüğü söylenen bruksizim yani diş sıkma sorunu sadece çeneyi değil baş ve boyun bölgelerini de etkiliyor.
Darlığa, sıkıntıya dayanmak; her türlü zorluğa katlanmak. "Biraz daha dişini sıkmalısın, inşallah yakında rahata kavuşacağız." Devir değişse de atasözleri değişmiyor. Maalesef biz hep bu öğretilerle büyüdük. Sık dişini; hayata direnmeyi ve dayanmayı dişlerimizi sıkarak becerdik. Peki ya dişler. Sıkmanın etkisiyle eriyen, aşınan boyları kısalan dişler ve çekilen diş etleri.
Bruksizm olarak bilinen ve genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilikten kaynaklanan, diş gıcırdatması, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da beraberinde getiriyor.
Bruksuzim olarak bilinen ve genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilikten kaynaklanan, diş gıcırdatması, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da beraberinde getiriyor.
Samsun-Sinop-Ordu-Amasya Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, günlük hayatın sıkıntılarından kaynaklanan stres sebebiyle oluşan diş gıcırdatma ve çeneyi kilitlemenin dişlere büyük zararlar verdiğini söyledi.
Bruksuzim olarak bilinen ve genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilikten kaynaklanan, diş gıcırdatması, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da beraberinde getiriyor.
"Bruksuzim" olarak tanımlanan diş gıcırdatma hastalığının, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olduğunu belirten Uzman Diş Doktoru Taner Dinç, gıcırtmaların aynı zamanda baş ve yüz ağrılarının habercisi olduğunu söyledi.
Tıp dilinde bruksizm ismiyle bilinen diş gıcırdatma, 7' den 70' e her yaştan insanda görülebilen bir durumdur. Uyku sırasında ortaya çıkan hastalıklar içinde uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada gelir. Görülme sıklığı kesin olarak bilinmemektedir, ancak insanların %10-20 kadarında olduğu tahmin edilmektedir. Agresif, sinirli, saldırgan ve hiperaktif kişilerde daha fazla rastlanır. Seyrek olduğu zaman önemli değildir, sık ve şiddetli olduğunda çok önemli komplikasyonlara yol açabilir.