Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde 25 Mayıs günü diyaliz sonrası rahatsızlanan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği olaydan sağ kurtulan Şahlan Demirci (54), "Her zaman seans bittikten 10 dakika sonra yatağımdan kalkıyordum. O gün kalkamadım. Vücudumda bir uyuşma oluştu, başım döndü, midem bulandı. Acil servise indirildim. Sonrasını hatırlamıyorum" dedi.
Burdur Devlet Hastanesi'ndeki 25 Mayıs'ta tedavi olan 33 kişinin rahatsızlandığı ve farklı hastanelere sevk edildikten sonra 3 kişinin öldüğü olay sonrası yeni bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişilerin raporu doğrultusunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 2 mühendis tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Burdur'da 25 Mayıs günü diyaliz tedavisinin ardından fenalaşınca hastaneye geri dönen, buradan da Antalya Şehir Hastanesine sevk edilen hastalardan 67 yaşındaki Somali uyruklu Amina Abas Jama da hayatını kaybetti. Olayda ölenlerin sayısı 3'e çıkarken, 18 hastanın tedavisi ise sürüyor.
Burdur Devlet Hastanesi'nde diyalize girdikten sonra tedavi altına alınan 33 hastadan 3'ü yaşamını yitirmişti. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala olayla ilgili akılalmaz bir iddia ortaya attı. TBMM'de ortak basın toplantısı düzenleyen Pala, "Hastanenin klima sisteminde kullanılan bir kimyasal, önce hastanenin arıtma sistemine oradan da maalesef diyaliz için kullanılan saf su tankına karıştı" dedi.
Son dakika haberi: Burdur'da diyalizden sonra tedavi alınan hastalardan bir acı haber daha geldi. Olaydan günler sonra Mustafa Demir hayatını kaybetmişti. Son olarak hastalardan Saniye Aksöz de yaşamını yitirdi.
Burdur'da 25 Mayıs günü çok sayıda hasta, diyaliz tedavisinin ardından fenalaşınca hastaneye yatırılmıştı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen ve entübe edilen hastalardan Mustafa Demir (70) hayatını kaybetti.
Dün Burdur Devlet Hastanesi'nde yaşananlar tedirginlik yarattı. Hastanede diyalize giren birçok hasta aynı şikayetlerle hastaneye tekrar geldi. Olayla ilgili Burdur Valiliği de devreye girdi, diyaliz merkezi kapatıldı. Evde fenalaşan hastaların sayısı dünden bugüne arttı. 33 hastadan 18'inin durumunun ağır olduğu belirtildi. 14 hastayla ilgili ise farklı bir gelişme yaşandı.
Uzmanlar bazı gıdaların sık ve düzenli tüketildikleri takdirde çeşitli hastalıklara yol açabileceklerini belirtiyor. Özellikle bu besinlerden biri böbrekleri bitirme noktasına kadar getirip hastanın diyaliz tedavisi görmesine neden oluyor. İşte. uzmanların dikkat çekip uyardığı o besin...
İngiltere’de Penelope Williams isimli bir hemşire çalıştığı hastanenin otoparkında diyaliz hastasıyla cinsel ilişkiye girdi. Yaklaşık 1 yıldır birlikte olan hemşire ve hastasının yakınlaştığı anlarda ismi açıklanmayan diyaliz hastası kalp krizi geçirdi. Hemşire ise ilişkilerinin ifşa edilmemesi için ambulans çağırmayı reddedince hasta feci şekilde hayatını kaybetti.
Yangın nedeniyle bazı hastalar tahliye edildi
Diyaliz (MYO) bölümü, sağlık sektöründe iş hayatına başlamak isteyenlerin dikkatle araştırdığı bölümlerden birisidir. Ülkemizde ve dünyada binlerce insan böbrek yetmezliği yaşamaktadır. Diyaliz Bölümü; yaşanılan bu sorunun giderilmesi için geliştirilen diyaliz aletlerini kullanabilecek, alanlarında yetkin kişilerin eğitim gördüğü bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıl olan Diyaliz (MYO) bölümü dersleri nelerdir, Diyaliz (MYO) mezunları ne iş yapar?
Sel bölgesindeki diyaliz hastaları hastaneye helikopterle ulaştırılıyor
Bağcılar'da diyaliz merkezinde darp edildiğini iddia eden bir adam, kendisi yakmaya kalkıştı. Pet şişedeki benzini üzerine döken adam, elindeki kağıtları uzattığı sırada polis ekipleri tarafından yakalandı.
Adana'da Tevfik Canbolat (82) diyaliz tedavisi için ambulans eşliğinde evinden hastaneye getirildi. Canbolat, iddiaya göre tedavi sırasında sedyeden düşerek hayatını kaybetti. Olaya ilişkin soruşturma başlatılırken Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda da Canbolat'ın kafa travmasına bağlı gerçekleşen beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Bunun üzerine Canbolat'ın ailesi Sağlık Bakanlığı'na 2 milyon liralık tazminat davası açtı.
Nakil sırasında bekleyen böbrek hastası Faruk Kolin: - "Böbreklerim tekrar çalışmaya başlarsa yapacağım ilk iş organ bağışı yapmak olacak" - Annesinin böbreğiyle hayata tutunan Seher Uygun: - "Yoğurt, su, çorba hep kısıtlı tüketebiliyordum. Fazla yediğim zaman diyalizde fazla sıvı çekiliyordu. Bu defa da halsiz, yorgun oluyordum. Nakil olduktan sonra hepsini yiyebiliyorum"
"Eskiden diyalize bağlanan hasta sayısında yılda yüzde 6-7 artış vardı. Şimdi onu yüzde 2'lere düşürdük. Devletin bu konuda tutumu, sağlık politikası gayet iyi. Hatta 'Avrupa'daki hastanelerle, diyaliz merkezleriyle boy ölçüşüyoruz' diyebiliriz. Yeter ki böbrek nakilleri sayılarımız biraz daha artsın" - "Eğer bir ülkede yaklaşık 23 bin kişi böbrek nakli bekliyorsa ve nakiller 3 bin 800, 4 binlerdeyse, sıkıntı var demektir"
Kırklareli'nde diyaliz hastalarını taşıyan minibüs devrildi, 7 kişi yaralandı
Türkiye'de, yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak bu hastaların yılda, sadece 500'ü bu imkana kavuşuyor.
Böbrek yetmezliği olan hastalar, "karından diyaliz" adı verilen yöntem sayesinde evlerinde tedavi olarak, hastanelerde saatlerce diyaliz makinesine bağlanmaktan kurtuluyor.