Çanakkale'de dün gece saatlerinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara yine beklenen büyük Marmara depremi geldi. Gökçeada açıklarında meydana gelen depremin Ege Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fay Zonunda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür Marmara'yı işaret etti: Devamında Marmara depremini bekliyoruz!
Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 12.28'de meydana gelen deprem yerin 4 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görür, Doğu Anadolu Fay hattını işaret etti.
Türkiye depremleri konuşmaya devam ediyor. Son olarak dün Tokat'ta 4,7 ve 4,1 büyüklüğünde sarsıntılar yaşandı. Bölge halkı paniklerken gözler uzmanların yorumlarına çevrildi. Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek 6 ve 6,5 büyüklüğünde depremin meydana gelebileceğini söyledi.
İstanbul başta olmak üzere birçok ilde deprem tedirginliği yaşanıyor. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Çorum ve çevresindeki aktif fay hatları ise Hitit Üniversitesi'nce yürütülecek proje ile araştırılacak. Kuzey Anadolu Fay hattının Türkiye’deki en aktif fay hatlarından birisi olduğuna dikkat çeken Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan, Türkiye’de son 100 yılda meydana gelen büyük yıkıcı depremlerin birçoğunun bu fay üzerinde meydana geldiğine işaret etti.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4 Şubat'tan bu yana 150'ye yakın mikro deprem meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, "Zaman zaman bu gerilmelerin neticesinde bu küçük depremlerin oluşturduğu yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentler yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, Doğu Anadolu Fay'ına dikkat çekti. Görür, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.' ifadelerini de kullandı.
Türkiye deprem korkusu ile yaşarken uzmanlardan gelen son dakika açıklamaları ile ilgili haberler de gündem yaratmaya devam ediyor. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Kayseri’de katıldığı bir panelde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Moriwaki açıklamasınra “Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1-3 metre yüksekliğinde tsunami meydana gelebilir” dedi. Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği ülkeleri ise tek tek saydı. İşte detaylar…
Bolu'da bu sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Söz konusu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) kuzey kolu üzerinde meydana geldiğini belirten Görür, 1999 depremini hatırlattı. "Kocaeli’nde kırılan KAF’ın kuzey kolu Bolu yöresinde tam olarak kırılıp ana kola ulaşamadı." diyen Görür, bölgede yeni depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden sonra Kuzey Anadolu fay hattında büyük bir deprem beklenmediğini belirtti. Moriwaki ayrıca 2-3 katlı yatay mimari uyarısında da bulundu.
6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından tüm açıklamaları ve uyarıları dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, son günlerde yaşanan Doğu Anadolu'daki fay hareketliliğine dair açıklama yaptı. Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceği yönünde uyarıda bulunan Görür, "Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir" ifadelerini kullandı.
6 Şubat depremleri sonrası Batman'da, çapı 100 metreyi bulan obruk oluştu. Bölgede incelemelerde bulunup obruk tehlikesine dikkat çeken Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Mehmet Şefik İmamoğlu "Depremin, alt tarafından çökmek üzere olan oluşumları harekete geçirmesiyle obrukların oluşması daha da hızlanır. Şu anda en tehlikeli obruk sıralamasında İç Anadolu Bölgesi'nde Konya yöresinin olduğu alanlar 1. sıradadır. Güneydoğu Anadolu bölgesi de artık 2. sırada diyebiliriz" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem konusunda alınması gereken önlemlerin altını çizdi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi'ne dikkat çeken Özhaseki, "Binlerce yıldır bu fay hatlarında bir hareketlilik var. Bunu bilerek hareket etmek lazım. Doğayla kavga olmaz. Siz oraya kafa tutarsanız, yüzde 100 yenilirsiniz" dedi" dedi.
6 Şubat deprem felaketinin ardından açıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Karabük fayına dikkat çekti. Prof. Naci Görür, "Kuzey Anadolu Fay hattı yılda 1 santimetre hareket ediyor. 500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. Karabük fayı ise ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir." dedi.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu kez Tunceli'yi uyardı. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın deprem süresinin dolduğunu belirten Görür, "Tunceli’nin kuzeyinde bir fay var. Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Yılda 2,5 santim hareket ediyor. Yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum." ifadelerini kullandı.
Fırat Üniversitesinde düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür ile ABD’deki Colorado Üniversitesi’nde görev yapan sismolog Roger Bilham, önemli açıklama yaptı. Bilham, 2020 ve 2023 depremlerinin normalde olduğundan daha büyük bir deprem olabileceğini, bunu bölgedeki ’quartz schist’li kayaların engellediğini söyledi. Görür ise Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en tehlikeli fayı olduğunu vurguladı.
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında Doğu Anadolu ve Marmara bölgesindeki olası depremlerle ilgili açıklamalar yaptı. Görür, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremin o bölgedeki depremleri tetikleyebileceğini söyledi. Beklenen İstanbul depreminin ise 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde olacağını belirten Görür, "Beklediğimiz deprem öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar verir. 2,5 milyon insan risk altında" dedi.
6 Şubat deprem felaketinin ardından açıklamaları dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından çarpıcı uyarılarda bulundu. '6 Şubat depremleri enerji transfer etmiş olabilir' diyerek 2 fay sistemine işaret eden Görür, "Hatay’dan Adıyaman’a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz" ifadelerini kullandı. İşte Görür'ün önemli uyarılar içeren o açıklamaları...
Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Balıkesir'de katıldığı "Deprem gerçeği: Türkiye ve Japonya arasındaki farklar" konulu sempozyumunda önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün yumuşak zeminli yerlerden başlaması gerektiğini belirten Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı için de dikkat çeken ifadeler kullandı. Moriwaki, "O kuzey kolunun bu noktasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Sivas özelinde veya Orta Anadolu özelinde çok uzun yıllar deprem üretmemiş ama aktif olduğunu bildiğimiz, uzun yıllar suskun olan fay hatları var. Bu fay hatlarının hasar yaratması için illa bir yerleşim yerinden geçmesi de gerekmiyor, bunu Elazığ ve İzmir'de gördük" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Amerikalı bilim insanlarının Malatya Pütürge'de deprem olabileceği yönündeki uyarılarına Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. Sosyal medya hesabından paylaşıma bulunan Görür, "Elazığ'dan Hatay'a kadar kırılmamış fay veya fay kesimlerinde küçük-orta boyutlu depremler olabilir ama Doğu Anadolu Fay Hattı/Ölü Deniz hattı üzerinde artık uzun bir dönem büyük depremler olmaz." ifadelerini kullandı.
Depremlerden sonra riskli bölgelerde endişe var, gözler uzmanlara çevrildi. Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram ’’Yedisu fayı adını verdiğimiz Bingöl’ün Kuzey Anadolu fay zonunun geçtiği bölümlerinde bulunan bir fay. Bu fay deprem üretirse 75 kilometrelik bir fay bu, 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceği hesaplandı” dedi. Akbayram, olası depremin Bingöl merkezde, ilçeler ve çevre şehirlerde etkili olabilecek bir deprem olabileceğini söyledi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Denizinden geçerek Tekirdağ’da denizden çıkıp kara ile birleştiği noktada bulunan Gaziköy’deki mahalle sakinleri her gün korkuyla yaşıyor. Denize sıfır konumda bulunan köyde deprem riskinin yanı sıra tsunami ve heyelan riski de bulunuyor. Mahallenin sit alanı olarak ilan edilmesi sebebiyle yeni yapıların yapılmadığı bölgede herhangi bir güçlendirmenin de olmaması mahalle sakinlerinin endişesini arttırmış durumda.
Prof. Dr. Şamil Şen, Marmara'da beklenen olası depremle ilgili korkutan bir uyarıda bulundu. Şen, ABD'de bulunan San Andreas ve Garlock fermuar fay sisteminin Doğu Anadolu ve Elbistan fermuar tipi fay hattına benzediğini söyledi. Marmara'nın da fermuar tipi fay hatlarına sahip olduğunu belirten Şen, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremi örnek göstererek, "Dolasıyla burada da çiftli deprem, yani son depremlerimiz gibi olabilir" dedi. İşte dikkat çeken o açıklamalar...
Türkiye deprem haritası ve diri fay hatları Kahramanmaraş depremleri sonrasında yoğun bir şekilde araştırılıyor. Vatandaşlar 'Diri fay hattı nedir?, Evim fay hattı üzerinde mi?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyorlar. Yayımlanan fay haritasına göre Türkiye'de 485 diri fay yer alıyor. Peki Diri fay hattı nedir, nasıl sorgulanır? Evim fay hattı üzerinde mi? İşte ayrıntılar...
Son dakika haberi: Türkiye Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yaralarını sarmaya devam ederken bugün Niğde-Bor merkezli gerçekleşen deprem bir kez daha endişe yarattı. Son depremi değerlendiren Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede 4.5'e varan artçı sarsıntıların beklendiğini belirtirken Tuz Gölü fay hattının çok daha büyük depremler yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirti. Tüysüz ayrıca "Türkiye’nin pek çok yerinde bu büyüklükteki depremleri yaşayacağız" dedi.
Aktif fay hatlarıyla Türkiye bir deprem ülkesi olarak kabul ediliyor. En etkin deprem kuşaklarından biri olan Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fat Hattı olmak üzere 2 büyük fat hattı bulunuyor. Sosyal medyada dikkatleri çeken bir videoda 1900’lü yıllardan itibaren Türkiye’de gerçekleşen irili ufaklı tüm depremler bir animasyonla gösterildi.
Kahramanmaraş depremi sonrası herkes bulunduğu konumun durumunu merak ediyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, 'Hangi illerde şehirleşme olmamalı?' sorusuna Erzincan cevabını verdi. Şengör özellikle 1939 Erzincan depreminin ardından şehrin yerinin yanlış seçildiğini, Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan Erzincan’ın "Çöküntü Ovası" içinde bulunduğunu söyledi.
Deprem felaketinden sonra herkes, kendi bölgelerinde deprem riski olup olmadığını araştırmaya başladı. Uzmanlardan peş peşe endişelendiren uyarılar geliyor. Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin, Tokat'ın Niksar, Erbaa ve Reşadiye ilçelerinin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekip “Depremin her an olabileceği bir bölge" dedi. Kuzey Anadolu fayı hattının dünyanın en büyük hatlarından olduğunu söyleyen Şahin, bu fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğünün 8,2 olduğunu aktardı.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Türkiye'de deprem açısından riskli bölgeler araştırılıyor. Geçtiğimiz gün Hatay'ın 6,4 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsılması yeniden binaların yıkılmasına neden oldu. MTA yenilenmiş diri fay hattı haritasını yayınladı. Peki Türkiye'de 1.2.3. derecede riskli deprem bölgeleri hangileri? Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası!
Jeoloji Mühendisleri Odası Edirne temsilcisi ve jeoloji mühendisi Can Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Yılmaz, Edirne’nin Saros Körfezi’nden başlayıp, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay hattının devamı niteliğindeki hattın Saros Körfezi sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğunu belirtti. Yılmaz, “Depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi” dedi.
Kuzey Anadolu fay hattının nerelerden geçtiği merak ediliyor. "Yüzyılın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremleri sonrası ülke yasa bürünmüş durumda. Olayın meydana gelişinden bu yana gündemde deprem konusu yer alıyor. Marmara bölgesinde büyük şiddete bir depremin beklendiği Kuzey Anadolu fay hattı yeniden gündeme geldi. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerelerden geçer? İstanbul'da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri?
Celal Şengör’ün televizyon ekranlarında kartonlarla basit bir şekilde anlattığı depremin oluşumu ile ilgili çok çarpıcı bir görüntü daha ortaya çıktı. Kahramanmaraş’taki büyük depremlerin nedeni olarak gösterilen Arap Levhasındaki hareketlilik dehşete düşürdü. İşte Türkiye’den geçen Doğu Anadolu fay hattı üzerinden Anadolu levhasını iten Arap levhasının animasyon üzerindeki o görüntüleri…
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından, Doğu Anadolu fay hattının hangi bölgelerden geçtiği araştırmaları hız kazandı. Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması AFAD ve e-Devlet tarafından hizmete açıldı ve sorgulamalar bu şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı hangi şehirlerden geçiyor? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte AFAD fay hattı sorgulama ekranı...
Doğu Anadolu fay hattı merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından gündeme geldi. Binlerce kişi, Doğu Anadolu fay hattı ile ilgili araştırmalar yapıyor. Ayrıca kullanıcılar bir yandan da e-Devlet üzerinden evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorguluyor. Peki Doğu Anadolu fay hattı hangi illeri kapsıyor, en çok hangi il riskli? İşte ayrıntılar...
Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiği bölgedeki fay hatları üzerine 3 bilimsel kitap yazan Prof. Dr. Süleyman Pampal, büyük yıkıma yol açan depremlerin beklenen depremler olduğunu söyledi. Pampal, "2 yıl önce Elazığ-Malatya’yı vuran 6.8 büyüklüğündeki depremi yaşadık. Depremden sonra sıklıkla dedik ki 'Doğu Anadolu Fayı kırılıyor, yırtılmaya başladı, güneye doğru devam edecek. Sincik Gölbaşı ve Gölbaşı Türkoğlu topun ağzında'. 'Kırılacak' diye bunu bu açıklıkta dile getirdik" dedi.
AÖF kayıt yenileme tarihi ve bütünleme sınavlarının ertelenip ertelenmediği 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki Kahramanmaraş depremleri sebebiyle arama motorlarında sorgulanıyor. Geçtiğimiz gün, Anadolu Üniversitesi'nden konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunuldu. Peki, AÖF kayıt yenileme ne zaman? AÖF bütünleme sınavları ertelendi mi? İşte detaylar...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde oldu. Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve diğer birçok ili etkileyen depremle ilgili kurtarma çalışmaları devam ederken, Doğu Anadolu fay hattının hangi illerden geçtiği ve özelliklerinin neler olduğu araştırılmaya başlandı. Peki Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı özellikleri neler? İşte detaylar...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 depremin ardından 10 ilde çok sayıda bina yıkıldı, binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Uzmanlardan yaşanan depreme, depremde yıkılan binalara ve beklenen depremlere ilişkin çarpıcı açıklamalar da geliyor. Prof. Dr. Ramazan Özçelik, yıkılan binaların büyük bölümünün 1998 öncesi yapılan binalar olduğunu söylerken “Bugün Doğu Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen deprem, yarın başka bir fay hattında meydana gelebilir." dedi.
Deprem sonrası son dakika gelişmeleri ve konuya ilişkin detaylar merak ediliyor. Ülkemizde iki adet olmak üzere Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunmaktadır. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olup 10 ilde depremin gerçekleştiği fay hatları Doğu Anadolu Fay Hattı'nı kapsamaktadır. Depremi sonrası fay hattı nedir, ne demek, kırılma türleri neler soruları yanıt aramaya başladı. Peki, Fay hattı nedir, kopar mı?
Düzce'de 23 Kasım'da korkutan bir deprem meydana gelmişti. Gölyaka merkezli 5.9 büyüklüğündeki deprem Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde hissedilmişti. Deprem sonrası Düzce merkezi ile Gölyaka'nın 20 santimetre kadar birbirinden uzaklaştığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Hakan Kutoğlu "Bu bize şunu gösteriyor. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'ndan bağımsız bir fay" diye konuştu.
Fay hattı sorgulama ekranı, Bugün saat 04.08 sıralarında Düzce'nin Gökyaka ilçesinde gerçekleşen depremin ardından merak konusu oldu. 5.9 şiddetindeki deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'den de hissedildi. Birçok kişi internette "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun araştırıyor. İşte AFAD'ın yayımladığı Türkiye deprem haritası ve kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller...
Son dakika haberi... AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Öte yandan Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.0 olarak duyurdu. Prof. Dr. Naci Görür depremin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Doğu Anadolu Fay hattının bu kesmi stres biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
Depremle çok acı hafızalara sahip Türkiye'de olumsuz sonuçlardan kaçınılması için önceden çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda yer alan çalışmalardan biri de Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda süren "yüzey akması"nın nedenlerine yönelik araştırma. Farklı üniversitelerden uzmanların katıldığı çalışmalarda hassas ölçüm cihazları kullanılıyor. Deprem ve fay hattıyla ilgili bilgi paylaşan Prof. Dr. Çakır, fay hattında 7 üzerinde bir depremin gerçekleşmesi için geçmesi gereken süreyi de açıkladı.
Son dakika: Malatya'nın Pütürge ilçesinde 17:02'de meydana gelen 5.2'lik deprem tedirginlik yarattı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Oktan Tüysüz katıldığı canlı yayında depremle ilgili açıklamalarda bulundu. 'Artçı deprem olur mu' sorusunu yanıtlandıran Tüysüz, Doğu Anadolu fay hattına ilişkin tehlikeyi açıklarken deprem bölgesindeki vatandaşlara uyarıda bulundu.
AFAD'ın düzenlediği etkinlik kapsamında, Ankara-Bolu-Düzce güzergahında depremin en somut izleri 5 durakta basın mensuplarıyla yerinde gözlemlendi
Yasa dışı yollarla çıkarılan ve Hatti uygarlığı dönemine ait olduğu belirlenen altın gaga ağızlı testi, Türkiye'ye getirilerek Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmeye başlandı - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: - "Kaçak kazıların önlenmesi için el ele vermeli, şüpheli her durumu, bakanlığımıza veya kolluk kuvvetlerimize haber vermeliyiz" - "Yurt dışında bulunan kültür varlıklarımızın iadesi önemlidir ancak bu süreçlerin sonu ancak yurt içindeki kültür varlıklarımızın korunmasıyla gelecektir"
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer: - "Depremler yaşamımızın içindedir ve her zaman da olacaktır. Fakat şunu iyi bilmekte yarar var. Bu zamana kadar herhangi bir bilimsel teknolojik alt yapıyla depremleri önceden kestirmek söz konusu değil" - "Her fayın tekrarlanma aralıkları var, bu zaman gelince deprem fayları hareket geçer. Süreci anlamak için sürekli yer kabuğunun hareketli olduğunu unutmamak gerekir" - "Depremlerden korunmanın yolu mühendislik hizmeti almış bina tasarımlarını sağlam zeminlere oturtmaktan geçiyor. Her bir aile bireyi için mastır planı oluşturulmalı"
İstanbul Kartal'da yaşanan 3.9 büyüklüğündeki depremin, denizde yaşanan depremlerden farklı ele alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Depremleri biz deniz içerisinde bekliyoruz. Fakat Kartal’daki deprem karada meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın ikinci kollarının birkaç tanesinin kara üzerine çıktığını biliyoruz. Marmara Bölgesi’ndeki bir depremde 100 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelip, 50 bin bina çökebilir” dedi.
Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, bu yıl içerisinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde deprem olabileceğini öngördü. Palu-Hazar ve Bingöl-Yedisu faylarının mutlaka incelenmesi gerektiğini kaydeden Yakut, bu fay hattının 6.5 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebileceğini dile getirdi.
Kütahya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri tarafından Çavdarhisar ilçesinde Simülasyon Tır’ı ile deprem tatbikatı yapıldı.Türkiye’nin ve Kütahya’nın deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken ve etkinliğe katılan Çavdarhisar Kaymakamı Armağan Yazıcı, ”Türkiye’deki Kuzey Anadolu fay hattı dünyanın en uzun ikinci fay hattı.