Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe'de gerçekleşen programda yeni evlenecek gençleri destekleyecek ekonomik modelleri duyurdu. Evliliğe ilk adımı atacak gençlere 48 ay vadeli, 2 sene geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi desteği geldi! Bu destek şehir ayırt etmeksizin 81 ilde uygulanacak. Çalışan kadınların doğurganlık oranını artırmak adına yeni destek paketleri de yolda! Mynet'in özel haberi...
Çalışan kadınlar için doğum izinleri önemli bir konu. Aileleri etkileyen bu süreçte 3 ay ücretli izin olduğu gibi sonrasında ücretsiz izin de çok kullanılan bir hak. Büro Memurları Sendikası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ücretsiz izinin ilk 1 yıllık kısmının yüzde 50 ücretli olması talep edildi. Sendika bu taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ileteceklerini belirtti.
Son dakika haberi... Doğurganlık oranlarının düşmesinin ardından hükümetten doğuma teşvik için yeni adım geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıkladı. Doğurganlık oranının artırılmasına yönelik yeni politikalar için Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kuruldu. Bakan Göktaş gündemde olan ÖTV'siz araç düzenlemesine ilişkin de açıklama yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun doğum oranlarını açıklamasıyla hükümet harekete geçti. AK Parti'nin doğum iznini uzatma çalışmasının ardından MHP'den çalışan kadınların emeklilik süresini etkileyecek önerisi geldi. MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk kadınların işe girişten önce yaptıkları doğumlar için de borçlanma hakkı düzenlenmesini istedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışan bir memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebi reddedilmişti. Bu karar yargıya taşındı. Mahkeme, 'aile düzeninin olumsuz etkileneceğini' vurgulayarak işlemin durdurulması kararı vererek kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı tanıdı.
Türkiye'de doğum hızının düşmesinin ardından hükümet çalışma başlattı. 4 bakanlık harekete geçti. Doğum izninin uzatılmasının gündemde olduğu çalışmada yeni detaylar da ortaya çıktı. Çalışma kapsamında çiftlere destek ödemeleri gerçekleştirilecek.
Çalışan anne ve anne adayları için izin süreleri ile ilgili tartışmalar sürerken önemli gelişmelerin yaşandığı öğrenildi. Doğum oranları düşünce düğmeye basıldı ve çözüm için dört bakanlık ortak çalışma yürütmeye başladı. Doğum izni süresinin artırılmasının yanı sıra çocuk sayısına göre izin de gündeme geldi. İşte doğum izni ile ilgili son dakika haberinin detayları…
Çalışanların resmî olarak kanunlar doğrultusunda sahip olduğu birçok hak bulunur. Bu haklar maddi olabilir ya da olmayabilir. Çeşitli gerekçelere bağlı olarak verilen ücretli ve ücretsiz izinler de her çalışanın sahip olduğu haklar arasında yer alır. Peki, doğum izni nedir ve ne zaman başlar? Doğum izni kaç gün?
Kadın çalışanlar için gebelik sürecinde ve doğum sonrasında kullanılabilen ücretli izin türlerinin neler olduğu son derece önemlidir. Çünkü ücretli izin türlerine göz atıldığı zaman kadınların doğum öncesi ve sonrasındaki süreçte dinlenebilmeleri için yasal düzenlemelerin yapıldığı görülür. Bu nedenle ücretli ve ücretsiz doğum izni arasındaki fark ile doğum izinlerinin yıllık dinlenme hakkına dahil edilip edilmediğinin açıklanması mühimdir.
Ücretli izinlerle ilgili merak edilen hususlar arasında bu izinlerin türleri ve süreleri öne çıkar. Dolayısıyla ücretli iznin ne anlama geldiği açıklandıktan sonra dinlenme haklarının çeşitleri ve kaç gün olduğu hakkında bilgi verilmelidir. Bu sayede çalışanların dinlenme haklarını gerekli koşullar oluştuğu zaman kullanmaları kolaylaşır. Ücretli izin türlerine dair açıklamalar yapıldıktan sonra değinilmesi gereken bir diğer husus ise bu hakların kullanılmadığı durumlarla ilişkilidir.
Milyonlarca çalışan annenin doğum izni ile merak ettiği detaylar belli oldu. SGK’lı olarak çalışan kadınlar doğum yaptıktan sonra aldıkları izin döneminde işverenler sözleşmelerini feshedemezken yasal izin süresinde ihtiyaç duyulan maddi desteği de devlet sağlıyor. Bu kapsamda kullanılan 112 gün üzerinden en az 16 bin lira ödeme yapılıyor. İşte doğum izni ile ilgili son dakika haberinin detayları...
Anne adayı olan pek çok kişi, çocuk doğunca ne yapacağını bilemiyor. Devlet kadınların anne olduktan sonra haklarını güvence altına almış durumda. Sigortalı annelere hem izin veriliyor hem de maaş ödemesi yapılıyor.
Devlet memurları ile işçilerin, doğum izinleriyle ilgili hakları eşitleniyor. Memurların doğum öncesi ve sonrası ücretli izin süreleri, işçilerde olduğu gibi sekizer haftaya çıkarılıyor.