Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan 'Ertesi gün hapı' olarak da bilinen ilacın fiyatı zamlandı. Cinsel birlikteliğin ardından çocuk sahibi olmak istemeyen bireylerin kullandığı bu ilaç diğer kontrol yöntemlerinden biri.
Yaz aylarının başlaması ile gündeme gelen konulardan bir tanesi de güneş lekeleri. Özellikle kadınların rahatsız olduğu, yüz bölgesinde oluşan ve kendiliğinden geçmeyen güneş lekeleri ile ilgili Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, bilgilendirmelerde ve tedavisi hakkında önerilerde bulundu.
Doğum kontrol yöntemleri gebeliği istenmeyen veya planlanmayan bir şekilde önlemek veya ertelemek amacıyla kullanılan çeşitli medikal ve cerrahi yöntemleri ifade eder. Bu yöntemler, cinsel aktivite sonucu hamilelik riskini azaltmak veya kontrol etmek isteyen bireyler için büyük öneme sahiptir. Doğum kontrol yöntemleri, farklı etki mekanizmalarına ve kullanım biçimlerine sahiptir.
Doğum kontrol hapları günümüzde yaygın olarak kullanılan etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar, hamileliği önlemek için hormonal değişikliklere neden olarak üreme sistemini etkilerler. Ancak doğum kontrol haplarının yan etkileri hakkında bazı yaygın endişeler bulunmaktadır. Doğum kontrol haplarının kilo üzerinde etkisi uzun yıllardır tartışma konusu olmuştur. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını kullanmaya başladıklarında, kilo artışı yaşadıklarını fark edebilirler.
Hastalıklar tüm hayatımızın değişmesine sebep olabiliyor. Sedef hastalığı cildin değişmesine sebep olan hastalıklar arasında bulunuyor. Ciltte ortaya çıkan pul pul görünümler sedef hastalığını işaret ediyor. Vücudunun yüzde 90'ından fazlasının sedef hastalığıyla kaplandığı belirten genç kadın bu hastalıkla nasıl mücadele ettiğini anlattı.
Covid döneminde kadınların hastaneye gelerek virüs kapmaması için İngiltere ve Galler’de uygulamaya konan evde kürtaj uygulaması, kalıcı hale getirildi. Gebeliğin erken dönemde evde ilaçla sonlandırılması uygulaması pandemi döneminde başlamıştı. İngiltere ve Galler’de yaşayan ve istenmeyen gebelik yaşayan kadınlar 10 haftaya kadar gebeliği evde kendileri hapla sonlandırabilir.
Amerika’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın Tinder profilinde erkeklerle buluşmadan önce vazektomi yaptırdıklarına dair kanıt belge istedi. Bu istek sosyal medyada büyük tepki görürken kullanıcılar arasında tartışmaya neden oldu.
ABD’li bilim insanları, belirgin yan etkileri olmayan ve hormon içermeyen bir erkek doğum kontrol hapının fare deneylerinde yüzde 99 başarılı olduklarını açıkladı. Farelerde yüzde 99 etkili olduğunu belirten bilim insanları, bu yılın sonunda insanlı klinik deneye başlayacaklarını belirtti.
Uzmanlar, kamuya bağlı sağlık kuruluşlarında gebeliği önleyici hizmetlere erişimin zorlaşması sonucu istenmeyen gebeliklerin arttığı konusunda uyarıyor.
Tarih boyunca pek çok ilginç ve alışılmışın dışında durum yaşanmıştır. Ancak bazı olaylar var ki herkesi şoke edecek cinsten. Olayların birçoğunun gizemi hala çözülemese de gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar bu olaylara ışık tutuyor. İşte sizi gerçekten çok şaşırtacak, Zahra Ebutalib’in ilginç doğum hikayesi...
Doğum kontrol hapları gebelik oluşmasını önlemek amacıyla kullanılabilir. Ancak doğum kontrol haplarının bazı yan etkileri olabiliyor. Bu noktada doğum kontrol hapı kullananların yan etkiler konusunda bilgi sahibi olmaları ve ortaya çıkan belirtileri gözlemlemeleri önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Kocatepe, doğum kontrol haplarının yan etkileri hakkında bilgi verdi.
Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde altı aydır üst üste ölüm sayısı doğum sayısını geçti. Bu durum ülkedeki koronavirüs krizinin ne kadar ağır olduğunu gösteren bir veri olarak değerlendiriliyor.
Çin hükümeti, düşen doğum oranlarını yükseltmek için ülkenin kuzeydoğusundaki bazı eyaletlerde nüfus planlama ve çocuk sınırlamasına ilişkin politikayı kaldırmayı planlıyor.
Mısır halkını bir kez daha nüfustaki kontrolsüz artışa karşı uyaran Cumhurbaşkanı Sisi, aile başına iki çocuktan fazlasının çok büyük sorun oluşturduğunu belirtti.
Doğum kontrolü, gebeliği önlemek için kullanılan herhangi bir yöntemdir. Prezervatifler, spiraller, doğum kontrol hapları, sperm öldüren jeller ve vazektomi gibi birçok farklı doğum kontrol yöntemi vardır. Peki bu doğum kontrol yöntemleri yüzde yüz koruyuculuk sağlıyor mu, en iyisi hangisi?
İngiltere hükümeti, boz sincapların nüfusunun kontrol edilebilmesi için, sincaplara ağızdan doğum kontrol hapları verilmesi projesine destek çıktı.
2 yıldan az bir süreyle tekrar hamile kalmanın hem çocuğun hem de annenin sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, yeni bir hamilelik istemeyen çiftlerin doğum sonrası korunmaya önem vermesi gerektiğini söyledi.
Gebeliği önleyen en etkin ve güvenilir modern korunma yöntemlerden biri olan doğum kontrol haplarının kullanım oranı Avrupa'daki yüzde 60 iken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 8.
Anne sütü bebek için doğal ve oldukça değerli bir besindir. Emzirme sırasında hastalıklara karşı koruyucu olan protein yapılı maddeler (Antikorlar) bebeğe geçer ve ishal, solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ve zehirlenmelerden bebeği korur.
Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin (TAPD), modern korunma yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla Ekim ayında başlattığı "Artık Çocuk Değiliz" kampanyasının ardından, derneğin "Modern Korunma İletişim Hattı"nı bugüne değin 8.000'e yakın kişinin aradığı açıklandı. İletişim hattını hergün ortalama 100 kişinin aradığını belirten TAPD Genel Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu'na göre; kadınlar en çok doğum kontrol haplarını, erkekler ise ertesi gün haplarını merak ediyor.
Kadın vücudunun ergenlik döneminden itibaren salgılamaya başladığı östrojen ve progesteron hormonları, 'kadınlığı' sağlayan en önemli hormonlardır. Östrojen hormonu, kadın vücut tipinin gelişiminde en etkili hormondur. Kalça yapısı ve göğüslerin gelişimi, östrojen sayesinde gerçekleşir. Progesteron ise, hem rahimin gebelik için hazırlanmasını sağlar, hem de gebelikte çok etkili olan bir hormondur.
Anne adaylarının sakat çocuk ve düşük yapma tehlikesine karşı, hamilelik dönemlerinde mutlaka gerekli testleri yaptırmaları önerildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hatice Uğur, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sakat ve düşük doğum olaylarına sıkça rastlanıldığını, özellikle anne adaylarının hamilelik dönemlerinde mutlaka bir hekime başvurarak tarama testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.
Adapazarı'nda prefabrik konutlarda yaşayan depremzede bayanların isteği üzerine, İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından doğum kontrol dersi verildi.