Dolandırıcıların akılalmaz yöntemleri bitmek bilmiyor. Özellikle internete kol gezen bu dolandırıcıların ağına elini veren kolunu kaptırıyor. Son mağdur ise Gaziantep'te yaşayan bir ev hanımı oldu. Ünlülerin ve devlet büyüklerinin fotoğraflarını kullanan dolandırıcılara inanan kadın yatırım yaptığını, şirketten kar alacağını sanarken 6 milyon lirasından oldu. Bu süreçte evinden de oldu babadan kalma arsasından da...
Dolandırıcılar sosyal medya üzerinden kendilerini başka biri gibi tanıtıp haksız kazanç elde etmeye devam ediyor. İstanbul'da yaşayan 28 yaşındaki Mahmut K. bir uygulama üzerinde tanıştığı ve adını Ceren olarak tanıtan dolandırıcıya yarı çıplak fotoğrafını gönderdikten sonra tehdit edilmeye başlandı. Para isteyen dolandırıcının gönderdiği hesap ise 'Bülent' adında birinin çıktı.
Türkiye bu skandalı konuşacak! TurkishBank Moda Şubesi’nin müşterisi olan Aynur Saltoğlu’nun bankadaki 104 milyon lirasının kaybolduğu iddia edildi. Banka çalışanlarının yaptığı düzenbazlık yaşlı kadının hayatını kaybetmesiyle ortaya çıktı. Konuyla ilgili soruşturma başladı. Derinleşen soruşturmanın ardından yakalama kararı çıkınca banka çalışanları kayıplara karıştı. Şu ana kadar ortaya çıkan 15 mağdur olduğu tespit edildi.
Türkiye’nin son yıllarda en büyük market zincirleri arasına giren Tarım Kredi hakkında gelen bir haber dikkat çekti. Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ'ye yönelik dolandırıcılık iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 7 şüpheli gözaltına alındı. İddiaya göre şüphelilerin milyonlarca liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. İşte detaylar…
Altın bileziklerdeki ağırlık artışı, sahtekarların yeni hilesiyle dolandırıcılığa dönüştü. İçini boşaltıp deniz kumu veya ince tel koyarak gramajını artıran dolandırıcılar, bilezikleri normalden daha ağır gösteriyor. Bu yöntemle 3,5 gramlık bir bilezik, 5,5-6 gram arasında bir ağırlığa çıkabiliyor. Uzmanlar, vatandaşları bu tür hilelere karşı uyarıyor.
Bir şirkette yöneticilik yapan iş kadını Sibel G. adak keserek dertlerinden kurtulmak isterken sosyal medyada sahte hocaların tuzağına düştü. Sosyal medyadan 'Medyum Ömer Hoca'ya mesaj atan kadın ardından hayatının kabusunu yaşadı. Hem 100 binin üzerinde parasını kaybeden hem tehdit edilen kadın çareyi savcılığa gitmekte buldu. Savcılığın tespiti ise dikkat çekti.
Mynet İhbar Hattı'na gelen 'büyü' görüntüleri olay yarattı. 'Cinlere fısıldayan adam' adıyla canlı yayında para toplayıp büyü yapan sahtekar hocayı görenler şoke oldu. Hayvanların kalpleri ve kellelerini kullanarak aleni bir şekilde isim isim büyü yapan adamı onlarca kişi canlı yayında izlerken; beğeniler ve yorumlar şaşkınlık yaratıyor. Reklamın bile yapıldığı yayınlarda sahtekar hocanın "Yakalım, bağlayalım, çıkış yolu bırakmayalım. Kalbini mühürledim, kalbini bağladım." dediği duyuluyor.
Kendilerine kurban olarak bir kasabı gözüne kestiren dolandırıcılar, sahte polis kimlikleri de edinince filmleri aratmayan bir olay yaşandı. Sahtekarlar, kasaptaki Afganistan uyruklu çalışanı sınır dışı etmekle tehdit edip para almaya başladı ancak günün sonunda başlarına geleceklerinden habersizlerdi. Kasap dükkanının patronu olup bitene uyanınca adeta "firari boğa" gibi mücadele etti ve boğuşmaca yaşandı.
İstanbul’da kendini dövüş sanatları öğretmeni, oyuncu koçu, yapımcı ve yönetmen olarak tanıtarak gençleri kandıran dolandırıcı, süpürge sapıyla kılıç dersi verip, vaatlerle binlerce lira topladı. Milyonluk vurgunun mağdurları arasında şoförlerden çaycılara kadar herkes var!
Her gün farklı yöntemle vatandaşın karşısına çıkarak haksız kazanç sağlayan dolandırıcılara yönelik bir operasyon daha düzenlendi. Sosyal medyada bungalov kiralama ilanları vererek dolandırıcılık yapan çete lüks yaşamları dikkat çekince ekiplerin radarına girdi. Çökertilen çetenin 2 milyar TL'den fazla işlem hacmi olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan 20 kişiden 12'si tutuklandı. Ayrıca çetenin araçlarına da el konuldu.
Her geçen gün gelişen teknolojinin iyi yanları olduğu kadar kötü yanları da var. Bu kötü yanları da dolandırıcılar tarafından son dönemlerde oldukça fazla kullanılıyor. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte dolandırıcılık faaliyetleri de hat safhaya ulaştı. Dolandırıcıların son kurbanı ise Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan oldu.
Kiralık mali müşavir belgesi ile küçük esnafı dolandırdılar! Dolandırıcılar artık sınır tanımıyor. Prim ödemeleri, vergi ödemeleri için anlaştıkları mali müşavir 5 sene boyunca tüm parayı hesabına geçirdiği iddia edildi. Kız kardeşinin mağduriyetini aktaran Avukat Şeyma Barışkan, olayın tüm detaylarını anlattı.
Elazığ'da ev almak için yıllardır para biriktiren Murat Kaya, sazan sarmalı yöntemi ile 1 milyon 600 lira dolandırıldı. Tüm birikimini kaptıran talihsiz adam, "Yıllardır bir ev almak isterken, bu şekilde dolandırılmak kadar kötü bir şey yoktur. Suç duyurusunda bulundum" şeklinde konuştu.
Türkiye bir dolandırıcılık vakasına daha şahit oldu. Kendini uzman olarak tanıtan bir kişi coinler üzerinden milyonlarca lira haksız kazanç elde ederek kayıplara karıştı. Dolandırıcının yatırımcıları için önerdiği son coinin adının 'Hoşçakal' olması dikkat çekti. Sosyal medya ve WhatsApp grupları üzerinden yüzlerce kişiyi dolandıran sözde uzmanların ise şu anda nerede olduğu bilinmiyor.
İkinci el arabada şeytanın bile aklına gelmeyecek bir dolandırıcılık daha ortaya çıktı. Otomobil hırsızları şimdi de asrın felaketi 6 Şubat depreminde enkazdan çıkarılan hurda araçlara dadandı. Araçların şasi numarasını kopyalayan hırsızlar, yurt dışından çalıp Türkiye’ye getirdikleri bu araçlarda kullandı. Ucuza araç aldığını zanneden mağdurların ise tüm bunlardan hiç haberi olmadı. İşte araç alacak ve satacak olan herkesi ilgilendiren o haberin detayları…
Son 43 yılda toplam 12 kez evlenip boşanan Avusturyalı bir çiftin hain oyunu 12. boşanmada fark edildi. Sürekli boşanıp tekrar evlenerek kendilerine yüklü miktarda para alma olanağı sağlayan yasal bir boşluktan faydalanan yaşlı çift mali dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma altında.
Yüzlerce mağdur, kan donduran iddialar... Kendini ‘spiritüel danışman' olarak tanımlayan ancak lisans düzeyinde bir diplomaya bile sahip olmayan Yeliz Ergün davasında yüzlerce mağdur aileden biri konuştu. O ailenin avukatı Melih Demirer, "İntihar eden mağdurlar arasında 16 yaşındaki bir kız çocuğu yer alıyor." şeklinde sözleri infial yarattı. Ayrıca Yeliz Ergün bununla da kalmıyor ona para ödeyip dinleyen insanları ailelerinden uzaklaştıracak şekilde manipüle edip üstüne uyuşturucuyu övüyordu.
Sosyal medya fenomenleri her dönem karşımıza yeni bir haberle çıkmaya devam ediyor. Kimi zaman yasa dışı kumar, kimi zaman vergi konusuyla gündeme gelen fenomenlere bir yenisi daha eklendi. Bu kez konu çocuklara verilen akıl dışı tavsiyeler. Yeliz Ergün isimli çok takipçili bir kadın kendine fazladan anlam yükleyerek başkalarına verdiği tavsiyelerle onların hayatını mahvetti. Paylaşımlarına devam eden Ergün için inceleme başlatıldı. Öte yandan ünlü isimlerden de tepki gecikmedi.
Vatandaşları tuzağa düşürmek için çabalayan dolandırıcıların yeni yöntemi akıllara durgunluk verdi. Artık banka numaralarını da taklit eden dolandırıcılar, vatandaşların numaralarını banka arıyormuş gibi gösterip vatandaşın güvenini kazanarak bilgileri edinip hesapları boşaltabiliyor. Ekipler bununla ilgili çok önemli uyarılarda bulundu ve yapılması gerekenleri anlattı.
Dolandırıcılar yeni yöntemlerle vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. İkinci el ilan sitelerinde yaşanan mağduriyetler de gün yüzüne çıkmaya başladı. İkinci el ilan ilan sitesinden ürün alıp para transferi sırasında sahte evrak ile satıcıları mağdur ettikleri ortaya çıktı. Konu ile ilgili mağduriyete şahitlik eden Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Halan Özelmacıklı neler yaşandığını aktardı...
Dolandırıcılık olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Son örneği ise Tekirdağ'da yaşandı. 150 kişi parasını ödeyerek ev sahibi olma hayali kurdu ancak müteahhit ortadan kayboldu. Mağdurlar arasında tapusunu alan bile var ancak tamamlanan ev yok. Kayıplara karışan müteahhittin piyasa altında ev satmasından dolayı diğer müteahhitleri de zor durumda bıraktığı ortaya çıktı.
Karıştığı ölümlü kaza nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan milyarder iş insanı Alper Ferudun, polis Selin M. tarafından dolandırıldı. Selin M., iş insanına yardımcı olacağını söyleyerek 500 bin dolar ve yüklü miktarda Türk lirası istedi. Dolandırıldığını anlayan Ferudun şikayetçi olunca polis bu kez 'sevgiliydik' dedi. Selin M.'nin yaşadığı lüks hayat ise dikkat çekti.
Dolandırıcıların akılalamaz yöntemleri şaşırtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir Boğaziçili profesörü dolandırılan hırsızlar bu kez de ODTÜ'lü profesörü hedef aldı. 35 milyon dolandırılan profesörün avukat kızı durumu fark etti. Kandırmak için her yolu deneyen dolandırıcıların telefonda Atatürk'ü Gençliğe Hitabesi'ni dinlettirdiği de ortaya çıktı.
Son günlerde Efsane Kasım indirimleri nedeniyle internet siteleri üzerinden alışverişler artarken, uzmanlar, dolandırıcıların her zaman yeni yeni taktikler geliştirdiğini, özelikle sahte sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Bilgisayar Mühendisliğinden Öğretim Üyesi İlker Korkmaz, “İndirim mesajlarına ve uçuk indirimlere çok dikkat edelim. Linkleri hemen tıklamayalım. Çok iyi sahte oluşturuyorlar. En hızlı, en çabuk ‘ben kaçırmayayım' mantığına yönelmeye çalışıyorlar” dedi.
Nusret’in restoranlarında ödenen hesaplar Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de gündem olmaya devam ediyor. İlginç olay bu kez Almanya’da yaşandı. Almanya'nın Bavyera Eyalet Şansölyeliği'nde görev yapan Daniel B.'nin Nusr-Et’te yediği yemeğin faturası ağır oldu. 5 bin 381 Euro maaş alan Daniel B.'nin 1300 Euro değerindeki altın bifteği nasıl ödediğini araştıran Alman polisi, büyük bir yatırım dolandırıcılığını ortaya çıkardı. İşte detaylar…
Bartın'da yine telefon dolandırıcılığı vakası yaşandı. Bir kişinin terör olayına ismi karıştığı ve operasyon yapılacağını söyleyerek parası istendi. Polis, 100 bin TL dolandırılmaktan son anda kurtardı. İşte o detaylar...
Dolandırıcılar tuzak üzerine tuzak kurdular! Kimi intihara kalkıştı kimi evini sattı kimi arabasını... Önce borsa sonra kripto dediler. Akılalmaz bir vurgun yaptılar. Yüksek kazanç elde etmek isteyenler o ilana tıkladı sonra olanlar oldu! Adliyeye gittiklerinde bir şok da orada yaşadılar. İşte detaylar...
Son dönemde gündemde olan yasa dışı bahis siteleriyle reklam anlaşması sağlayan ünlü ve fenomenlerin dava süreçleri dolandırıcılara yeni bir kapı araladı. Dolandırıcıların odağına takılan Cemil K. oldu. Şahıs önce SMS yolu ile telefonuna gelen mesajı aldı. Sonrasında ise “Karabiber gibi yanarsın” denilerek kendisinden 82 bin TL istendi. Cemil K. dolandırıcıların elinden son anda kurtulurken diğer vatandaşları "İlk iş UYAP ve e-Devlet'ten kontrollerini sağlamak olmalı" şeklinde uyardı.
İnternetteki kişisel veri satışı herkesi tedirgin etti. Bir sabah uyandığınızda sizin adınıza yüklü miktarda kredi çekildiğini, kredi kartınızdan alış veriş yapıldığını, icralık olduğunuzu hatta işlemediğiniz bir suçun sanığı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Çünkü kimlik ve adres bilgileriniz internette satılıyor olabilir. Hem de sadece 200 TL'ye... Peki kendimizi dolandırıcılara karşı nasıl koruyabiliriz? İşte yanıtı.
Ünlü şarkıcı Burak Bulut şaşkına çeviren dolandırılma hikayesini anlattı. "Tavan hariç tüm parçaları değişmiş" diyen Bulut, arabasına karşı olan tutkusunu da anlattı. Boş zamanlarında arabası ile ilgilendiğini söyleyen Bulut, "Kimi balık tutmaktan zevk alır, kimi futboldan; ben ise boş zamanlarımda araba silmeyi bile seviyorum" sözleriyle tutkusunu gözler önüne serdi.
Bankadan kredi çekemeyen ve paraya ihtiyacı olan kişilerin tıkladığı sosyal medya reklamları başlarına bela açtı. Mağdurlar, üst düzey bankacıları araya sokacağını söyleyen reklam sahipleriyle halka açık yerlerde buluşuyor, 'Limitsiz Banka Sistemi' adı altında sahte başvurular yaptırılıyor ve böylece banka bilgileri dolandırıcıların eline geçiyordu. Soyguncular ağına düşürdükleri mağdurlarla görüşme yaptıkları sırada suçüstü yakalandı!
Ticaret Bakanlığı, yurt dışından hızlı kargo ya da posta yoluyla Türkiye'ye gelen gönderiler üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Bakanlık, "Posta ve hızlı kargo işlemlerinde Bakanlığımız birimleri ile gümrük idareleri vatandaşlara e-posta, telefon araması ya da mesaj yoluyla bir bildirimde bulunmamaktadır" sözleri kullanıldı.
Yılın belki de en çok alışveriş yapılan dönemi geldi çattı! Markaların indirim haberleriyle dolandırıcıların tuzakları da arttı. Kasım indirim kampanyalarını fırsat bilen dolandırıcılar, 'sipariş iadesi' bahanesiyle kişileri tuzağa düşürmeye çalışıyor. Bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sahte linklerle karşı uyarıda bulundu. Kısaltılmış linke tıklayan mağdurlar, sahte bir kargo formu aracılığıyla banka kartı bilgilerini ve kimlik bilgilerini paylaşmaya yönlendiriliyor.
Her sektörde bir yolunu bularak vatandaşı mağdur eden dolandırıcılar son olarak bir ev üzerinden aracı olarak 5.5 milyon lirayı hesaplarına göndertti. Emlakçı da evin alıcısı da neye uğradığını şaşırırken konu yargıya taşındı. Son dönemlerde alışveriş yapacaksanız dikkat, sizin de başınıza gelebilir. Bu dolandırıcılık yöntemi daha önce sıkça ikinci el araç satın alacak ve satacak kişilerin başına gelmesiyle de biliniyordu.
Dolandırıcılık vakaları dur durak bilmiyor. Gündemde sık sık yer edinen dolandırıcılık haberlerine bir yenisi daha eklendi. Sivas'ta koyunlarını satan bir vatandaş ödemesini IBAN ile aldı. Bir buçuk yıl sonra icra takibinin başlatıldığını öğrenen besici; hem koyunlarından oldu hem de koyunların bedeli kadar borçlandı. Konu ile ilgili Avukat Kürşat Hardal, dolandırıcıların yeni yöntemini anlattı.
İnternet üzerinden dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. İstanbul'da yaşanan olayda, "Evim kentsele girdi. Kentsele girdiği için de para lazımdı. Benim çalışmam lazımdı" diyen emekli bir adam, paraya ihtiyacı olduğu için iş ararken sosyal medyada bir iş ilanına başvurdu ama sonrasında yaşadıklarıyla "Hayatım karardı" dedi. İş ararken 790 bin TL dolandırılan talihsiz adam, dolandırıcıların o akılalmaz yöntemini anlattı.
Sahte dolarda çığır açan kadın herkesi şaşırttı, sadece insanı değil, makineyi de kandırdı. Dolandırıcının getirdiği parayı makineler bile anlayamadı, para sayma makinesinin yazılım sistemi bozuldu. Sonrasında başka bir makinden ise sahte dolarları geçirten kadın, 25 bin TL'yi alarak kayıplara karıştı. Döviz bürosunun sahibi şimdi her yerde o dolandırıcıyı arıyor.
Bedava tatil imkanı ve devre mülk vaadi cezbetti, sözleşmeler imzalatıldı. Dolandırıcıların taktiği dumur etti! Özel eğitimli kişilerle psikolojik şiddet uygulayarak 36 bin kişiyi 10 milyar dolandırdılar. Yalova Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbarlar üzerine yaptıkları operasyonda, çete lideri olmakla suçlanan Orhan Karaderili ve oyuncu Yusuf Atala'yı da gözaltına aldı. Soruşturma kapsamında yapılan hesaplamada dolandırılan kişilerin 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabilecekleri hesaplandı.
Suriyeli sahte şeyh köşe bucak aranıyor! Diyarbakır'da kendini şeyh olarak tanıtan Ahmed El Ubeyid, biri öğretmen olmak üzere 3 kişiyi 55 bin dolar dolandırıp sırra kadem bastı. İnandırıcı olmak için evlere birlikte gittiği İhsan Çapar, sahte şeyh sayesinde altın bulup ev ve işyerlerine sahip olduğunu söyledi. Sahte şeyh ise mum, tuz, bıçak, ibrik, beyaz çarşaf gibi malzemelerin yanı sıra Kur’an-ı Kerim'i de kullanarak dini istismar etti.
23 yaşındaki Okan A., 4 yıldır firari olarak aranıyordu, hakkında 61 yıl kesinleşmiş hapis cezası vardı. İhbar üzerine düğmeye basan polis ekipleri genç dolandırıcıyı Pendik'te yakaladı. Okan A.'nın bilgisayarında 400 bin kişiye ait kimlik bilgisi ve telefon numarası bulundu, ayrıca 42 suç kaydı olduğu ortaya çıktı.
İstanbul'da dolandırıldığı iddiasıyla polise başvuran mağdurun kaptırdığı para dudak uçuklattı. Y.Ö. 3.5 milyon dolar ve 5.7 milyon Türk lirası kaybettiğini söyledi. Dolandırıcılık şüphelisi Hakan E. kısa sürede polis tarafından yakalanırken, suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Şüpheli çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Samsun'da emlakçıların üyelik hesaplarını çalarak sahte ilanlarla 9 ilde 20 kişiyi dolandırarak 1 milyon lira gelir elde eden 2 kişi mahkeme tarafından tutuklandı.
Dolandırıcılar yöntemleriyle ağızları açık bırakmaya devam ediyor. Son olarak Ankara'da yaşayan Efe Berk Bulut eşine az rastlanan bir yöntemle mağdur edildi. Bir ilan sitesinden telefonunu satan Bulut'un telefonu tekrardan kendine iade edildi. Kargodan aldığı telefonun kendi telefonu olmadığını anlayan satıcı hayatının şokunu yaşadı. Konuyu yargıya taşıyarak çözüm arayan Bulut yaşadıklarına ise isyan etti.
Bir "lordla" evlendiğini sanan genç bir İngiliz kadın, onun kendisini on binlerce dolar borca sokan romantik bir dolandırıcı olduğunu öğrendikten sonra hayatının şokunu yaşadı.
Taylandlı YouTube yıldızı Natthamon Khongchak, takipçilerini yüksek faizli gelir yatırımı ile dolandırdı. Toplamda 60 milyon dolar dolandıran fenomen kaçtı ancak pasaport alırken milli marşı bilemeyince yakayı ele verdi.
Gözü dönen dolandırıcılar bu kez de İranlı aileleri hedef aldılar. Türkiye'de çocuklarının sınavsız bir şekilde tıp veya mühendisliğe geçiş yapabileceğini söyleyenler hırsızlar 700 bin dolarlık haksız kazanç elde etti. Olayla ilgili 9 kişi yakalanırken 7 kişi tutuklandı.
Dolandırıcıların isimleri, yerleri, yüzleri değişiyor ancak yöntemleri hiç değişmiyor. Gaziantep'te posta dağıtım merkezinde çalışan Şinasi Kozan çevresindekilerden yüzde 10 kar vaadiyle para topladı. İlk başta çarkını döndüren Kozan'a inanlar evlerini arabalarını satıp para kazanma hayali kurdu. Ancak hikayenin sonu yine şaşırtmadı ve milyonlarca lirayı alan Kozan kayıplara karıştı. Kozan'ı ele veren ise karısı oldu.
İş bulmak isterken, hem borca girdi hem de bütün birikiminden oldu. Sosyal medyada dolandırıcıların ağına düşen iki çocuk annesi kadın, iş vaadiyle 95 bin TL'sini kaptırırken; "Dolandırıldım, aklıma oynandı, kandırıldım" diye isyan etti. Parasını geri almak istediğinde ise ölüm tehdidiyle karşılaştı: "Dikkat et! Beynine sıkacağım." Onlarca vatandaşın da benzer yolla 60 bin TL, 50 bin TL gibi rakamları dolandırıcılara elleriyle teslim ettiği öğrenilirken, "İzmir'in Kralı" paylaşımı dikkat çekti.
Ortahisar ilçesinde R.V. (69), telefonla kendini savcı olarak tanıtan bir dolandırıcıya 390 bin TL gönderdi. Dolandırıldığını fark eden R.V., hemen karakola giderek şikayetçi oldu. Emniyet, olayla ilgili soruşturma başlattı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), son dönemde telefon ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılığa karşı yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
İstanbul'da halı yıkamacılığı yapan bir kadın, işe aldığı genç tarafından dolandırıldı. Üç öğün yemek, kalacak yer ve 30 bin TL maaş verdiği genç, bir gün kendisine iş teklifiyle geldi. Tanıdıkları olduğunu, uygun fiyata halı poşeti alabileceğini söyleyen genç, kadının 60 bin TL'yi belirttiği IBAN'a göndermesini istedi. Ancak halı yıkamacı kadın dolandırıldığını bundan sonra anladı.
Bedavacılar yeni bir taktik buldu, şimdi de 'lahmacun' çetesi ortaya çıktı. Restoranlara gidip toplu sipariş veren, o arada da menüden bir şeyler söyleyip güya onları da hesaba ekleten dolandırıcılar, tatlılarını da yedikten sonra sırra kadem basıyor. Son iki ayda üç kez dolandırılan restoran sahibi ise isyan etti: "Artık kendimi enayi gibi hissettim. Çıldırmak üzereyim"
Arkadaşını dinledi, 10 milyonundan oldu! Üstelik de ucuza araba alacakken tüm hayalleri yıkıldı. Oto tamircisi Mevlüt Gündoğdu başına gelenleri anlatırken sinirlerine hakim olamadı. Akrabalarını ve arkadaşlarını dolandıran çift ise birçok şikayet olmasına rağmen ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyor. İşte ibretlik bir dolandırıcılık hikayesi daha..
Annenizin sizi telefonunu açabilir hatta açtığınızda Ekrem İmamoğlu'yla bile konuştuğunuzu sanabilirsiniz, ancak ne arayan anneniz ne de sizinle konuşan Ekrem İmamoğlu... Dolandırıcıların yeni taktiği adeta gerçeklik algımızla oynayacak.
İstanbul Bahçelievler'de yıllardır eğitim veren bir kurs merkezine giden öğrenciler kurumun kapılarına kilit vurduğunu gördü. Ne olduğunu anlamayan öğrenciler durumu velilerine bildirdi. Ortalama 70 bin ila 100 bin arasında kayıt parası toplayan kursa veliler ulaşamadı. Kurstan da her hangi bir açıklama yapılmadı. Öğrenciler mağdur olurken veliler şikayetçi oldu.
Ticaret Bakanlığı vatandaşı fahiş fiyattan ve sahte ilanlardan korumak için çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bakanlık, Güvenli Ödeme Sistemi ile ikinci el araç satışında vatandaşı korumaya devam ediyor. Bir haftadır kullanılan bu sistemler ilgili satıcı da alıcı da memnun.
Mobil bankacılık kullananların son dönemde şikayetleri artarken, yüzlerce kişi hesaplarından haberleri olmadan para çekildiğini ve hatta adlarına kredi kullanılarak borçlandıklarını söyledi. Gece uyurken hesaplarından para çekilen ve yüzbinlerce lira borçlanan vatandaşlar, müşteri hizmetlerini kilitledi. Mobil bankacılık kullananlar hesaplarını kontrol etmeye başlarken, uzmanlardan 'bankadaki paranız buhar olabilir' uyarısı geldi: Sakın bunları yapmayın!
İnternette kurumsal bir kuruluşa ait burs ilanını görünce başvurmak istedi ancak kısa süre sonra bir gariplik olduğunu sezdi. Hatay'da burs başvurusunda bulunan bir üniversite öğrencisi az daha dolandırıcıların kurbanı olacaktı. Dolandırıcılar önce 10 TL gönderip sonra 5 TL'yi geri istediler. Dolandırıcının amacı ise kısa süre sonra anlaşıldı.
Dolandırıcıların akılalmaz yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez de dolandırıcılar ölen üniversite mezunlarının diplomalarını kullandılar. Sahte diploma skandalının bir üniversite çalışanının şifresinin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği ileri sürülürken 8 kişiye sanki o üniversitenin mezunuymuş gibi diplomalar hazırlandığı öğrenildi. Türkiye'nin en iyileri arasında yer alan bir üniversitede yaşanan olayda üniversite yönetimi de harekete geçti ve konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldı.
Tehdit ve hakaret ettiğini iddia ettiği iş insanıyla davalık oldu! Diyarbakırlı S.M., internet ortamında yapay zeka destekli WhatsApp yazışması ve fotoğraflar hazırlayarak iş insanı Hikmet Öztürk'ü tehdit etti. S.M. hazırladığı sahte konuşmalarla tehdit ve hakaret ettiği iddiasıyla Öztürk hakkında suç duyurusunda bulundu. S.M., Öztürk'ün avukatından davadan vazgeçmek için 100 bin lira talep etti. Öztürk'ün avukatının yaptığı araştırma sayesinde S.M.'nin sahte yazışma düzenlediği ortaya çıktı.
Dolandırıcılar bu kez Google Chrome'u hedef aldı. Vatandaşı mağdur etmek isteyen sanal korsanlar kredi kartı şifrelerine ulaşıp oradan da haksız kazanç elde ediyor. Fatih Portakal'dan konuyla ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi. 'Ben de kullanıyorum' diyen Portakal, 'Hepimiz tehlike altındayız' diyerek bir de uyarıda bulundu.
Sosyal medyada kadın fotoğrafı kullanan bir hesap, Hatay'da yaşayan depremzede Hilal Üner ile iletişime geçip ilan-ı aşk etti. Yemen'de görev yapan Amerikan ordusunda çavuş olduğunu söyleyen 'Maria Miles' isimli kullanıcı büyük bir ganimet ele geçirdiğini söyledi. Bunları duyan Hilal Üner, Miles'a istediği maddi desteği kargo ücreti adı altında yolladı. Ancak Miles sandığı kişi Mehmet K. çıktı. Mağdur Üner başkalarının da başı yanmasın diye uyardı.
Hatay'da özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 34 yaşındaki Hilal Hüner, 'Amerikan ordusunda asker olduğunu iddia eden 'Maria Miles' isimli bir kadın hesabı Türkiye’de yatırım yapacağını ve kendisine aşık olduğunu söyleyerek dolandırdı.
Kocaeli'nde toplam 120 bin TL değerinde sahte altınları orijinal diye göstererek kuyumcuları dolandırdılar. İlk etapta farkı anlamayan kuyumcular, dolandırıldıklarını fark edince durumu polise ihbar etti.
Uyurken dolandırılan genç kadın, sabah gelen mesajları görünce başından aşağı kaynar sular indi. İnterneti kapalı olmasına rağmen hesabından kredi çekildiğini ve paranın başka hesaba aktırıldığını gören kadın, bir gecede 550 bin TL borçlandı. Hemen bankayla iletişime geçen kadın 'Siz ödeyeceksiniz' yanıtıyla daha da şoke oldu. Herkesin başına gelebilecek bu olay mobil bankacılık kullananları tedirgin ederken Bilişim Uzmanı "Bu duruma nasıl önlem alabiliriz?" sorusuna yanıt verdi.
Dolandırıcılar telefona mesaj atarak ya da arayarak insanları kandırmaya çalışıyorken yeni yöntemleri mail üzerinde oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu, "Çift Ödeme İadesi” konulu sahte e-postalar için basın duyurusunda bulundu. SGK, "Mail yoluyla kişilerden IBAN ve kişisel bilgi talep edilmemektedir" şeklinde konuştu.
Ergün Özkök (51), 9 ay önce Türkmenistanlı bir kadına gönlünü kaptırdı. Kadınla parasını, evini paylaşan, ona piyasadaki en pahalı telefonlardan birini alıp tedavi masraflarını da karşılayan adam çok geçmeden aşk tuzağına düştüğünü anladı. Kendisine hastalık bulaştırdığını söyleyen kadından ayrılsa da kurtulamadı. Kadınsa şimdi iddiaya göre "Elimde görüntülerin var" diye şantajla para istedi, hatta tehdit mesajları gönderdi.
Her alanda olduğu gibi tatil rezervasyonlarında da talebin artmasıyla beraber dolandırıcılar burada da türedi. Sahte hesaplar açıp olmayan odaları kiralayan dolandırıcılar hem tatil yapmak isteyenleri parasından ediyor hem de ekonomiye zarar veriyor. TURVİB Başkanı Erdal Okurgan, "Gösterilen belgelerin mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'ın web sitelerindeki sorgulama bölümünden takibi yapılmalı." uyarısında bulundu.
6 Şubat depremlerinde olmayan ihaleleri var gibi gösterip 50 milyon lira dolandırıcılık yaptığı iddia edilen eski kaymakam Mustafa Kılıç hakim karşısına çıktı. Suçlamaları reddeden Kılıç kendisine komplo kurulduğunu vurgulayıp, "Gerekirse beni ev hapsiyle tahliye edin. Herkesin parasını ödeyeceğim" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya avcıları tuzaklarına devam ediyor. Tanımadığı kadının arkadaşlık isteğini kabul eden Şahin Dağdibi varını yoğunu kaptırdı. Yunanistan'da villada yaşadığını belirten dolandırıcı Dağdibi'yi 500 bin lirasından etti.
Amasya’nın Merzifon ilçesinde telefon dolandırıcılarının tuzağına düşerek 750 bin TL kaptıran çiftçi, kredi çektiği bankaya olan borcunu ödemek için ‘Emektar’ adlı 40 yıllık traktörünü satışa çıkarmak zorunda kaldı. Dolandırıcıların sözlerine kanıp zor günler için biriktirdikleri altınları bozduran ve bankadan 213 bin TL kredi çeken çiftçi “Ben o dolandırıcılar gibi şerefsiz birisi değilim. Ben şerefli bir Türk çiftçisiyim. Kredi borcumu ödemek için emektar traktörümü satılığa çıkarıyorum” dedi.
Antalya’da 8 aylık hamile 31 yaşındaki Burcu A., 1 yıl önce evlendiği 30 yaşındaki Ali A.’nın kendisine şiddet uyguladığı ve ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle boşanma davası açarak, uzaklaştırma kararı aldırdı. Burcu A., bir süre sonra eşi için çektiği kredi ödenmediği gerekçesiyle yasal takibe girdiği ve hesabındaki paranın eşi tarafından başkalarına gönderildiği iddiasıyla şikayetçi oldu.
Bilindiği üzere dolandırıcılık olayları süreklilik olarak artış gösteriyor. Telefonlarımıza gelen linklerden sahte internet sitelerine kadar çok dikkatli olunması gerekiyor. ATM kullanırken de oldukça dikkatli olunmalı. ATM'yi kullanmadan önce bu tuşa basarsanız tüm tehlikeyi yok edebilirsiniz. İşte o çözüm...
Sahte diploma üreten üretimi her geçen gün artarken; dolandırıcılar, yüklü para karşılığında bu belgeleri kendilerinden alıp kazanca çevirmek isteyenleri de dolandırıyor. Kendilerini uyanık sanan bazı kişiler, adeta kendi elleriyle tuzağa düşüyor. Adlarına düzenlenmiş sahte diplomaları kiraya verip kazanç elde etmeye çalışırken paralarını kaptıranlar, "Sahte diplomamı göndermediler" diye dolandırıcılardan şikâyetçi oldu.
İstanbul'da yaşayan avukat E.T. dolandırıcıların ağına düştü. Bir sitede gördüğü ilandaki bahçesi mobilyası almak isteyen E.T. , ödemeyi kendisine verilen hesaba yaptı. Kısa süre sonra E.T. ile temasa geçen dolandırıcılar, önce para iadesi yapacaklarını söylerken ardından da tehdit, hakaret, cinsel taciz ve şantaj yoluna başvurdu. E.T. , "Benimle yatarsan sana paranı veririm!" diyen şebeke üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mardin’in Midyat ilçesinde yalnız yaşayan, İsveç’teki ağabeyinin gönderdiği para ve evinde beslediği keçilerle geçimini sağlayan Amoniel Üneşi (67), aldığı yardım kolisi için bir kağıt imzaladıktan 1 ay sonra gelen tebligatla deyim yerindeyse hayatının şokunu yaşadı. Üneşi, gelen tebligatla 182 bin euro borçlandırıldığını öğrendi. Üneşi, avukatı aracılığıyla ‘yardım kolisi’ bahanesiyle senet imzalatan M.D. ve Ü.D. hakkında suç duyurusunda bulundu.
Tam 50 dolandırıcılıktan kaydı vardı! Cinsiyetiyle birlikte adını da değiştiren firari daha fazla kaçamadı. Muğla'da düzenlenen operasyonda hakkında 27 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Fırat Sedat Yıldırım yakalandı. Yıldırım'ın daha önceki adı da ortaya çıktı.
İzmir'de yaşayan bir kişi sosyal medyadan bir kadınla tanıştı ve onunla buluşmaya gitti. Ardından buluştuğu kadının suç ortakları devreye girdi ve 'kızımın namusunu kirlettin' diyerek tehdit etmeye başladılar. Darp edilen şahsın banka hesaplarını ele geçiren 2 kişi kendilerine 124 bin lira para gönderdi. Polise başvuran mağdur 2 kişiyi yakalattı.
İnternetten elektrikli süpürge almak isteyen bir vatandaşlar dolandırıcıların tuzağına düştü. 6 bin lira gönderen vatandaşa hesabın bloke olduğu söylenerek 6 bin lira daha göndermesi istendi. Ardından 12 bin lira ardından 24 bin lira derken vatandaştan 96 bin lira aldılar. Dolandırıldığını anlayan şahıs şikayetçi olarak işlem iptali için bankaya başvurdu.
Dolandırıcılar ne sınır tanıyor ne insanlık. Sosyal medyada tanıştığı kadınları ağına düşüren bir arsız 2014 yılında şehit olmuş bir askerin fotoğrafıyla çok sayıda kadını kandırdı. Mağdurlardan biri dolandırıldığını Cimer'den öğrendi. İşte sahte yüzbaşının şeytanın aklına gelmeyecek oyunu...
İstanbul merkezli yapılan operasyonda 750 milyon liralık vurgun yapan dolandırıcılık şebekesinin akıl almaz ‘çoban oyunu' da ortaya çıktı. Milyonluk hacizli araçları sahte belgeyle üçüncü şahıslara satan şebeke 8 ilde yapılan operasyonla çökertildi, 27 kişi gözaltına alındı. İşte detaylar…
Ünlü sanatçı Sezen Aksu'nun, arayıp kendisini Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı olarak tanıtan kişiler tarafından dolandırıldığı öğrenildi. 'Kimsesiz çocuklar' için bağış topladıklarını söyleyen şahıslar, ünlü isimden 220 bin TL aldı. Aksu'nun asistanının durumdan şüphelenip belediyeyle irtibata geçmesiyle gerçek anlaşılırken Aksu, emniyete giderek dolandırıcılardan şikayetçi oldu.
Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık türü ortaya çıkmasın. Bu kez de ucuza tatil hayali kuranların hevesleri kursaklarında kaldı. Yaptığı oyunlar yüzlerce kişi mağdur eden Selin Çakmak 'turizmin Seçil Erzan'ı' olarak anılmaya başlandı. Söz konusu vurgunda ise 80 milyon TL ortadan kayboldu.
Kırıkkale'de polis, 71 yaşındaki kadının parasını dolandırıcılara vermesini engelledi. Ekipler, kadının altınlarını bozdurup kendisini telefonda polis olarak tanıtan şüphelinin verdiği banka hesabına parayı yatırmasını önlerken bu sırada kadının damadı da aynı kişilerce telefonla aranıp, banka hesabına 80 bin lira yatırdı, yoldan geçen bir gencin uyarmasıyla paraya bloke koydurdu. Yaşlı kadın ise açıklamasında "Dolandırıcılar, damadımla kızımın sesini dinlettiler" dedi.
Dünya üzerinde 168 ülkeden toplamda 4 bin öğrenciye uzaktan eğitim göstererek faaliyet veren Sırbistan'da bir üniversitesinin aslında hiç olmadığı ortaya çıktı. Sözde üniversitenin rektörünün de aslında lise mezunu olduğu iddia edildi. Üniversitenin 2 ila 4 bin euro eğitim ücreti alarak kayıtları gerçekleştirdiği ifade edilirken, mağdurlar İstanbul Anadolu Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu.
Bursa’dan gelen kuyumcu vurgunu dikkat çekti. Suriyeli kuyumcu, kendisi gibi Suriye vatandaşlarından topladığı milyonlarca liralık altınla sırra kadem bastı. İşte ilginç dolandırıcılık hikayesinin detayları…
İzmir'de yüksek kar vaadiyle, Karşıyaka Spor Kulübü'nün 3 yöneticisi ile 4 iş insanını 250 milyon lira dolandırdığı ileri sürülen ve intihar girişiminde bulunan, ardından psikiyatri servisine yatırılan banka şube müdürü Hatice Ö.'nün tedavisi sürüyor. Hatice Ö.'nün, özellikle bankada yüklü miktarda mevduatı olanlarla temas kurup, dolandırıcılık ağının içine düşürdüğü iddia edildi.
Yüksek kar vaadiyle yapılan dolandırıcılıklar Türkiye'de gündem olmaya devam ediyor. Son olarak İzmir'de Seçil Erzan vakasının aynısı yaşandı. Bu kez başrolde Denizbank Bornova Şube Müdürü Hatice Ö. yer alıyor. Foyası ortaya çıkan şüpheli önce intihar girişiminde bulundu, sonra gözaltına alındı. Şimdi ise yemek yemeyi reddediyor. Öte yandan tüm malvarlığına da el konuldu.
Sabah saatlerinde faturalarını ödemek için ATM'den işlem yapan 70 yaşındaki adam, gece telefonunu şarja takıp uykuya daldı. Sabah, yağmur gibi yağan mesajlarla şaşkına dönen Haydar Demir, tüm banka hesaplarının boşaldığını ve adına kredi çekildiğini gördü. "Esnek hesap kredisi çekiyor. Yetmiyormuş gibi adıma 113 bin TL kredi çekiyor." diyerek isyan eden Demir, dakikalar içinde 245 bin TL'sinin yok olduğunu söyledi.
Kastamonu'da bir işadamı, "Borcu yoktur" yazısı almak isteyince başına gelmeyen kalmadı. İşadamı muhasebecisi tarafından 2 milyon TL dolandırıldığını öğrendi. Aynı muhasebecinin civardaki iş adamlarını 18 milyon TL'ye yakın dolandırdığı iddia ediliyor.İş adamı Hasan Kurt,"14 yıldır muhasebecimiz olduğu için kendisine güvendik ve kontrol etmedik fakat bunun bedelini de çok ağır ödedik" açıklamasını yaptı.