Eskişehir'de satışa sunulan son domatesler için pazarcı esnafı tezgaha 'Son elveda' yazılı etiket koydu. Esnaf "Bahçe domatesleri artık bitiyor, bu son parti. Daha gelmeyecek, bundan sonra sera olacak. Seradakilerle bunların arasında 2 kat fiyat farkı olur" şeklinde konuştu. Öte yandan esnaf "Yani ucuza son domates diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Bazı besinler şekilleri itibariyle insan vücudundaki organlarla benzerlik gösteriyor. Araştırmalara göre bu besinler benzedikleri organa daha çok fayda sağlıyor. Örneğin mideye benzeyen zencefil, mideyle ilgili rahatsızlıklara iyi geliyor. Bu ve bunun gibi benzediği organa çok fayda sağlayan 12 besini haberimizde derledik.
Adana’nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar kimsenin inanmadığını yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı. Kimsenin domates yetiştirebileceklerine ihtimal vermediğini anlatan Yasin Köse, babalarının da kendilerine inanmadığını belirtip "Hatta bize ’bunlar delirmiş’ demişlerdi" dedi. Köse "Bu domates tarlasını eken 3 kişiyiz. Şu anda köyde 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapmıştık" ifadelerini kullandı.
Balıkesir'de bir çiftçinin '2024' isyanı gündemde. 2024 yılı için "Çiftçinin maalesef malını üretip satamadığı, satıp da parasını alamadığı yıl olarak tarihe geçecek gibi gözüküyor" diye konuşan çiftçi, "Domateslerimizi hiç almıyorlar" diye yakındı. Çiftçinin nakit para iddiası da dikkat çekti. Öte yandan gazeteci Nihal Bengisu Karaca "Hükümetin bir planlaması yok. Herkes her şeyi kafasına göre ekiyormuş, ben bunu duyduğumda şoke oldum" sözleriyle konuya bir başka noktadan yaklaştı.
Gıda enflasyonu dinmiyor! Özellikle market ve pazar fiyatlarında adeta yangın var. Et ve süt fiyatları, peynir fiyatları, sebze meyve fiyatları her geçen gün giderek artıyor. Pazar esnafı 1 kilogram fiyatı yerine 'yemeklik' etiketiyle satış yapıyor.
Yaz mevsiminin bitmesi ile beraber kışlık hazırlıkları yapılmaya başlandı. Kışlık konserve hazırlıkları hem yaz boyu hem de yaz sonunda yapılabiliyor. Özellikle de domates konservesi en sık yapılan kışlıklardan biri. Peki, ev yapımı kışlık domates konservesi nasıl yapılır?
Çiftçiler fiyatlardan dolayı isyan etmeye devam ediyor. Bursa'da 30 dönüm tarlaya domates eken Ali İhsan Kardeş'in mahsulü tarlada kaldı. Ucuz fiyata vereceğine bedava vatandaşa vermeyi tercih eden çiftçi 600 bin lira zararı olduğunu belirtti. Tarlada 1 lira olan domatesin marketlerde 38 liraya satılması hem üreticiyi hem tüketiciyi isyan ettirdi.
Hakkâri Yüksekova'da kökeni Galapagos Adaları yani Güney Amerika olan siyah domates yetiştirildi. Yetiştirilen domatesler Güney Amerika ve Antalya’yı aratmazken, çiftçiler gelecek sene siyah domates için alan genişletmeyi hedefliyor. İlk kez siyah domatesin ilçede ekimi yapıldığını belirten Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, "Çiftçimiz tarafından ilkbaharda ekimi yapılmıştı. Şükürler olsun şu an verim vermeye başladı. Tek amacımız ilçemizi tümüyle tarımla buluşturmak olacak" dedi.
Tarlada kilo 5 TL'ye satılan Çanakkale domatesinin fiyatı İstanbul'daki marketlerde 40 TL'yi buluyor. Çiftçiler mahsulünün para etmemesinden şikayet ederken artan işçi, mazot ve gübre gibi maliyetler nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bazı çiftçiler bir kilo domates fiyatına bir bardak çay içemediklerini, bir kilo domatesi 5 TL'ye sattıklarını, ancak bir bardak çayın 7,5 TL olduğunu söylüyor. İşte domatesin tarladan çıktıktan sonraki o yolculuğu ve fiyatındaki değişim...
Kimi yaz ayları boyunca kim de yazın bitmesine doğru kış hazırlıklarına başlar. Mevsiminde tezgahlarda taze taze bulabileceğiniz meyvelerle, sebzelerle çeşit çeşit reçeller, turşular yapabileceğiniz gibi ev yapımı domates konserveleri de hazırlayabilirsiniz. İşte ev yapımı domates konservesi tarifimiz!
Ev hanımlarının en büyük mesailerinden biri olan konserve hazırlığı başladı. Yaz sebzelerini kışın da tüketmek için yapılan konserve hazırlığı oldukça zorlu bir süreç. Konserve yapılırken olmazsa olmaz bazı kurallar var. Eğer bu kurallara uyulmazsa işin ucu zehirlenmelere hatta ölüme kadar gidebiliyor. Basit sanılan ama aslında titizlikle yapılması gerekilen konserve hazırlığında dikkat etmeniz gerekenler bazı noktalar var.
Sosyal medyada bir görüntü gündem olmuştu. Görüntülerde kasalarca domatesin çöpe döküldüğü anlar yer almıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Basın Müşaviri Fatih Uysan, olayın Burdur'da gerçekleştiğini ve para cezası uygulandığını aktardı.
Elazığ’da 3 bin dönüm alana domates eken Erhan Arıkboğan hasada başladı. Pazarda fiyatların 25 ile 30 lira arasında olduğunu dile getiren Arıkboğan, vatandaşlara seslenerek, ’’Gelin tarladan 8 liraya alın’’ dedi. Arıkboğan, tonlarca domatesi yurt içi ve dışına gönderiyor.
Yaz aylarının en gözde sebzesi domates, hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydalarıyla bilinir. Kahvaltılarda taze taze yenen ya da yemeklere eklenerek tüketilen domates, günlük beslenme düzeni içinde her öğün tüketilebilir. Çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanı sıra insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu birçok vitamini ve minerali de içerir.
Türk mutfağının olmazsa olmazı et yemekleri, kalabalık sofraların baş tacıdır. Lokum gibi yumuşacık etler, bazen pilavla bazen çeşit çeşit salatalar eşliğinde servis edilir. Bu yemeklerden biri olan domates soslu et tarifimizi aşağıda bulabilir bu tarifle leziz sofralar hazırlayabilirsiniz.
Yazın tazesi kışın konservesi tüketilen domates her mevsim yemekleri süslüyor. Çorbadan menemene, ana yemeklerden kahvaltılıklara kadar birçok alanda kullanılan domatesler bazen hızlıca bozulabiliyor. Bozulan domatesin çürük kısmını kesip atıyor ve kalanını tüketiyorsanız dikkat! Bilmeniz gereken bazı bilgiler var...
Farklı dünya mutfaklarından çeşitli lezzetler denemeyi sevenlerdenseniz Fransa mutfağına has olarak bilinen köz domates çorbası tarifini çok seveceksiniz. Yapılışı son derece kolay olan bu çorbanın tadı da benzersiz. Şimdiden afiyet olsun.
Düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirten Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hücreleri canlandıran ve yaşlanma karşıtı 13 besini tek tek sıraladı.
Ciltten beyin sağlığına ve DNA onarımına kadar, iyi yaşlanmanız hatta yaşlanma etkilerini önleyip kırışıklıkları engellemeniz mümkün mü? Uzmanlara göre yanıtı bazı sağlıklı yiyeceklerde saklı. Pek çokları, sağlık üzerindeki büyük etkilerinden dolayı doğru ve besleyici seçimler yapmaya özen gösteriyor. Yaşlanma karşıtı besinler de bunlardan. Doktorların her gün tükettiği 5 altın besinle sağlıklı yaş almaya ve yaşlanma etkilerini azaltmaya hazır olun. Öğrenince pazardan kapış kapış alacaksınız.
Gıda saklama konusunda buzdolabının sağladığı pratiklik, bazı besinler için doğru bir seçenek değil. Bozdolabı pek çok gıdayı taze tutmak için kullanılır ancak her besin için buzdolabı uygun değildir. Bazı yiyecekler, soğuk ortamlarda hızla bozulabilir veya tadını kaybedebilir. Bu besinler, doğru koşullarda saklandığında daha uzun süre dayanabilir ve tazeliğini koruyabilir. İşte asla buzdolabına koymamanız gereken 12 yiyecek...
Türkiye'den 2023'te yapılan domates ihracatı, 2022 yılına göre yüzde 42,8 artarak 538 milyon 724 bin dolara yükseldi.
Domates, sağlık için oldukça faydalı bir besin olarak bilinirken, bazı yanlış tüketim yöntemleri sağlık risklerine neden olabilir. Domatesi yanlış şekilde yemek, besin değerlerini düşürebilir ve hatta bazı durumlarda potansiyel sağlık risklerini artırabilir. Domatesin sağlığa olan olumlu etkilerini korumak ve zehre dönüştürmemek için yapılan bu uyarının detayları haberimizde.
Mutfaklarımızın en önemli unsurlarından biri olan buzdolabı, yiyeceklerimizi taze tutmak için harika bir araç olabilir. Ancak, her besin bu soğutucu ortamda aynı derecede iyi saklanmaz. Bazı gıdalar, buzdolabına koyulduğunda beklenmedik şekillerde bozulabilir veya tadını kaybedebilir. Buzdolabı, bazı gıdalar için mükemmel bir saklama alanıdır ancak bazıları için uygun değildir. Asla buzdolabına asla koymamanız gereken 8 besin haberimizde.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Bölümü'nün 2 dönümlük serasında yetiştirilecek domateslerin geliri, ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanılacak.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde Yaşar Avcu'ya (43) ait domates ekili 2 dönüm seraya kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yabancı ot ilacı atılarak zarar verildi. Fidanları ölmeye başlayan Yaşar Avcu, "Dönümden 200 bin lira kazansam 2 dönümden 400 bin lira kazanacaktım. 400 bin lira zararım var" dedi. Kimse ile bir probleminin olmadığını, düşmanının bulunmadığını söyleyip "Nasıl böyle bir şey yaparlar?" diye soran Avcu, "Nasıl sökeceğim? Bu fidanlarıma nasıl kıyacağım?" şeklinde konuştu.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı ezber bozan açıklamalarla da gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez domatesi mercek altına aldı. Uzman isim domatesin bir sebze değil meyve olduğunu vurgulayıp içeriğinde fazla oranda şeker barındırdığını belirtti. Karatay yanlış bilinen bir konuya da değinip vatandaşları uyardı. Uzman isim "Domates böyle görünüyorsa tüketmeyin" dedi.
Batman'da yetişen dev köy domatesini görenler şaşkına dönüyor. Sason ilçesinin yüksek rakımlı köylerinde organik yetiştirilen domateslerin tanesi bir buçuk kilo geliyor. Dev domatesleri görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Isparta merkeze bağlı Deregümü köyünde, "Domates ve Karanfil Festivali" düzenlendi.
Bilecik'te hobi amaçlı kurduğu serada Bulgaristan'dan getirdiği ata tohumuyla organik sebze yetiştiren Mesut Kolay, geçen yılki 1,5 kilogramlık domates rekorunu bu yıl 1,7 kilograma çıkarmak istiyor. Kolay, "Geçen yıl 1 kilo 500 gramlık domates yetiştirdim. Bu yıl nasip olursa 1 kilo 700 gram hedefim." şeklinde konuştu.
Elazığ’da tarladan ortalama 5 liraya çıkan domatesin fiyatı pazarda 15 ve markette 30 liraya kadar çıkıyor. 3 bin dönüm alana domates eken Mehmet Salih Kıran, aracılara sitem edip halka çağrıda bulundu. Kıran halka seslenerek, “25 TL’ye niye domates alıyorsunuz. Gelin buradan 4-5 TL’ye domates alın. Bizde aç gözlü değiliz. İsteriz ki halk yesin” dedi.
Yiyecekler günlük beslenme rutininin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Market, bakkal ve pazarlardan alınan meyve, sebze gibi ürünler buzdolabında veya oda ısısında muhafaza edilebiliyor. Bazı gıda uzmanları, buzdolabının her yiyecek için uygun ortam olmadığı konusunda uyarıyor.
Günümüzde sağlıklı yaşam ve ideal kiloya ulaşma hedefleri pek çok insan için öncelikli bir konu haline gelmiştir. Bu nedenle diyetler, spor ve sağlıklı beslenme gibi konular her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Özellikle, birçok insanın merak ettiği konulardan biri de, kilo verme süreçlerinde tüketilebilecek besinlerdir.
Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan resmen çekilen Rusya, bu sabah Türkiye için önemli bir karara daha imza attı. Ülke Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'den domates ithalatı kotasını 350 binden 500 bin tona yükseltildiği duyuruldu.
Yiyecekleri korumaya çalışırken bazen de yiyeceklere zarar verebiliyoruz. Her yiyecek buzdolabında saklamak için uygun değildir. Özellikle sebze ve meyvelerimizin daha taze kalabilmesi için onları buzdolabında muhafaza etmemiz gerekiyor. Ancak bu gereklilik tüm yiyecekler için geçerli değil. Zira meyve, sebze ve sos gibi birçok yiyecek buzdolabına konulduğu zaman tadını hatta besin değerini kaybediyor.
Diş tartarı kötü koku ve istenmeyen görünümlere sebep olabiliyor. Dişin üzerinde biriken maddelerin yeterli seviyede temizlenmemesi ve farklı sağlık sorunları diş tartarına, plağa neden olabiliyor. Diş tartarı nasıl temizlenir sorusu sıklıkla aratılan konulardan. Evde bulunan malzemelerle diş tartarını kolayca temizlemek mümkün olabiliyor.
Kayseri'de belediye tarafından dağıtılan domates fideleri büyük ilgi gördü. Kocasinan Belediyesi tarafından Mimarsinan Parkı'nda 540 bin domates fidesi dağıtıldı. Bazı vatandaşların sabahın ilk ışıklarında gelip sıraya girdiği görülürken, yaklaşık 3 bin kişinin oluşturduğu uzun kuyruk dikkat çekti.
Buzdolabı birçok gıdanın uzun süre muhafaza edilmesini sağlayarak hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak buzdolabına konulan meyve ve sebzelere dikkat etmek gerekiyor. Bazı gıdaların asla buzdolabına konulmaması gerekiyor. Buzdolabına girmemesi gereken yiyecekler sağlığınızı tehlikeye atabiliyor.
Genel olarak günlük öğünlerde yerini alan domates, kahvaltılarda ve yemeklerde sıklıkla tercih edilmektedir. Domates geniş bir alanda üretilip, büyük bir kitle tarafından da tüketilmektedir. Domates içerik olarak vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Domates yetiştirilmesi çok zor olmayan bir besindir. Ev ortamında da üretilebilen domates, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında üretilir. Domates çimlendirme sonrası ne yapılır?
Domates dünyanın en çok tüketilen meyveleri arasında yer alır. Anavatanı Güney Amerika olan domates birçok dünya ülkesinde olmakla birlikte ülkemizde de yetiştiriliyor. Domates birçok mutfakta oldukça talep görüyor ve dört mevsim tüketiliyor. Talebin fazla olması domates yetiştiriciliğini destekleyen unsurlardan biridir. Bununla birlikte domates üretim işlemi oldukça verimli olduğundan çoğu üreticinin tercih ettiği bir üründür. Bahçede ve aksıda ve açık tarlada domates yetiştirmenin püf noktası
Taze domates ihracatına yasak getirilmişti. 50 kurumun yasağa itirazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Yurt dışına gerçekleştirilen ve iç arz nedeniyle yasak getirilen domates ihracatı yasağı kaldırıldı. 1 milyar dolarlık ihracatın yolunu açan karar, sektör tarafından memnuniyetle karşılandı.
Yiyeceklerin yanlış koşullarda saklanması sağlığı riske atabiliyor. Yiyecekler kolayca bozulmamaları için genellikle buzdolabında saklanıyorlar. Ancak bazı gıdaların kesinlikle buzdolabına girmemesi gerekiyor. Uzmanlar sıklıkla tüketilen bir sebzenin buzdolabında saklanmasının kanser riskini artırabileceğini belirtiyor.
Nasır özellikle kış aylarında kapalı ayakkabı kullanımının artmasıyla birlikte daha fazla görülmeye başlıyor. Yürürken bile rahatsızlık veren nasırlar yaşam kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Evde nasırları geçirmek için çözüm önerileri aranıyor. Her mutfakta bulunan malzemeler nasırların kökünü kurutabiliyor.
Tüm kızartmalarınızı, haşlamalarınızı, börek, kek gibi atıştırmalıklarınızı ya da ana yemeklerinizi Airfryer ile çok kısa süreler içinde pişirebilirsiniz. Airfryer’da pişirdiğiniz her yemek daha lezzetli ve daha hafif olacaktır. Airfryer’da peynirli domates dolması da hazırlayabilir ve davetlerinizde servis edebilirsiniz. Farklı çeşitteki ve tercih edeceğiniz peynirlerle hazırlayacağınız içleri domateslerin içine yerleştirerek airfryer ile kısa süre içinde pişirebilirsiniz.
Böbrekler vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyişi için hayati önem taşıyor. Böbreklerin görevini tam olarak yapabilmesi için tükettiğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı yiyecekler dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşlarına sebep olabiliyor. İşte böbrek taşı riskini artıran yiyecekler...
Yüksek tansiyon oldukça riskli durumlara sebep olabiliyor. Toplumda birçok kişi yüksek tansiyon hastası olduğunun farkında değil. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine; beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabiliyor. Tansiyonu yükselten çok tehlikeli yiyecekler bulunuyor. İşte yenmemesi gereken tansiyon yükselten yiyecekler...
Mutfağın demir başı olarak görülen domates neredeyse her yemeğin içerisinde kullanılıyor. Faydalarıyla ve lezzetiyle sıklıkla tercih edilen domates çok kısa süre içerisinde bozularak çürüyebiliyor. Çürüyen domatesleri çöpe atıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Çürük domatesin faydaları birçok problemi götürüyor.
Pazar kahvaltıda ne yapılır sorusu her hafta aratılan konular arasında bulunuyor. Tüm haftanın yorgunluğu güzel bir kahvaltıyla atmak isteyenler farklı tarifler arıyor. Domatesli kaşarlı yumurta kapama tarifi de enfes lezzeti ve iştah kabartan görünümüyle kahvaltıların yıldızı oluyor. Domatesli kaşarlı yumurta kapama nasıl yapılır merak ediyorsanız bu tarifi uygulamalısınız.
Sağlıklı beslenme sağlığımızın her alanında fayda sağlamaktadır. Gündelik hayatta yediğimiz bazı besinlerin öyle faydaları var ki duyanlar şaşırıp kalıyor. Zaman düşen cinsel gücü toparlamak ve kanseri önlemek gibi faydaları bulunan likopen mutfağımızda bulunan pek çok gıdada bulunuyor. Likopen içeren gıdaları daha fazla tüketmek birçok sağlık sorununun çözümü olarak görülüyor.
Meyve ve sebze yemenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğu her fırsatta vurgulanıyor. Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Ancak faydalı sanarak yediğimiz bazı meyve ve sebzelerin yan etkileri bulunabiliyor. Her mevsim severek yediğimiz o tehlikeli meyve ve sebze artrit ağrılarını tetikleyebiliyor.
Cinsel sağlık konusunda bilinmeyen birçok bilgi bulunuyor. Zamanla cinsel güçte azalmalar meydana gelebiliyor. Özellikle erkeklerde yaşanan bu durum psikolojik olarak da sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Erkekler için cinsel sağlığı ve gücü artıracak doğal gıdalar bulunuyor. Yaşam tarzınızı değiştirmek ve doğru besinleri tüketmek cinsel gücünüzü iki katına çıkarabilir.
Yiyecekleri uzun süre taze tutmak için buzdolabına koyuyoruz. Ancak buzdolabına konulan yanlış yiyecekler hem sağlığı hem de yiyeceklerin tadını mahvediyor. İşte uzmanlara göre buzdolabına asla konulmaması gereken yiyecekler...
Kahvaltıda yapacak yeni bir lezzet arıyorsanız mis gibi kokan domatesler ile domates tava tarifini yapabilirsiniz. Anında hazır olan domates tava çıtır çıtır ekmeklere en yakışan kahvaltılıklar arasında bulunuyor. Nefis domates tava nasıl yapılır? merak ediyorsanız bu tarifi denemelisiniz.
Yaşımız ilerledikçe sağlığımız gibi saçımız ve cildimizde de değişimler meydana geliyor. Saçtaki beyazlar saç boyaları ile kolayca kapansa da ciltte meydana gelen kırışıklıkları geçirmek için doğal yöntemler olmadığı düşünülüyor. Ancak düzenli olarak yapılan cilt bakımları ile en az 20 yaş genç gözükmek mümkün olabiliyor.
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri, normal bir prostat hücresinin DNA'sındaki anormal değişiklikler sonucunda gelişir. Prostat kanseri, sıklık bakımında dünyada yüz binde 28 iken ülkemizde bu oran biraz daha fazla olup, yüz binde 37’dir. Bazı uzmanlara göre doğru yiyecekleri yiyin ve prostat kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.
Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin: - "Özellikle yaz döneminde açıkta üretilen domateslerin yüzde 80'i ihraç edilmektedir. Bu da üreticinin yüzünü güldürüyor"
Taze domatesler kışa girmeye hazırlanırken yavaş yavaş pazarlardan, manavlardan çekilmeye başlıyor. Birçok kişi bu domatesleri kışın da kullanabilmek içi konserve yapıyor. Ancak kışlık konservelerin yapımında yapılan ufak yanlış sağlığınız için ölümcül etkiler oluşturabiliyor.
Erzincanlı çiftçi Sema Eren: - "Herkesin 'üniversite mezunu bir bayan domates üretemez, çiftçilik yapamaz' dediği bir köyde ben bu üretimi Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün desteği ile yapmaya çalıştım"
Ağrı'daki köyünde kiraladığı 8 bin metrekarelik tarlada domates üretimine başlayan Erol Şahin, bu yıl 40 dekarlık arazide ektiği domatesten 140 tonun üzerinde ürün almayı hedefliyor - Vali Osman Varol: - "Arkadaşlarımız bu ürünleri pazarlama konusunda da hiçbir sıkıntı çekmiyor. Yapılan girişim, bu rakım ve yükseklikte domates, biber ve salatalık gibi bahçe bitkilerinin yetişip yetişmeyeceğiyle ilgili de tartışmaları ortadan kaldırıyor"
Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde yaklaşık 100 dekar alanda günlük 100 ton domates, ikiye bölünüp tuzlandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor - Domates kurutan firmanın yetkilisi Burak Akbulut: - "2 bin 500-3 bin ton aralığında yaş domatesi kurutmaya bırakıyoruz. Daha fazla güneş olduğu zaman kurutma hacmimiz artıyor. Daha çok Avrupa'ya ihraç eden firmalara tedarik yapıyoruz"
Vitaminler ve mineraller vücudun sağlıklı olması için büyük önem taşımaktadır. Eksikliklerinde çeşitli problemler meydana gelmektedir. Mineral eksikliğinin önemsiz görülmesi daha büyük problemlere yol açabilir. Önemli mineraller arasında bulunan magnezyum eksikliği de kalp krizlerine neden olabilmektedir.
Isparta'nın 2 bin nüfuslu köyünde 1850 dekar alanda karanfil, 750 dekar arazide domates üretiliyor - Üretilen karanfil ve domatesler, iç ve dış piyasaya pazarlanıyor
Rusya-Ukrayna savaşından doğan sorunlar, birçok üründe olduğu gibi başta enerji olmak üzere birçok sektörü etkiledi. Avrupa'da üretim alanlarındaki dikimlerde yüzde 40 varan düşüşler yaşanıyor. Avrupa'da yaşanan üretim sıkıntısı, Türkiye'ye yoğun bir talep oluşmasına neden oldu. Birçok süpermarket zinciri ve tedarikçi, bu üretim açığından kaynaklanacak ihtiyacı gidermek için Antalya'da görüşmelere başladı.
Kahvaltı hayatımızda çok büyük öneme sahip. Güne daha sağlıklı ve zinde başlamamıza yarayan kahvaltıda yediklerimiz tüm günümüzü etkileyebiliyor. Sağlıklı olduğunu düşünerek yediklerimiz mide ve bağırsak problemleri yaşamamıza neden olabiliyor. İşte aç karnına asla yenmemesi gereken yiyecekler...
Kanser çağımızın tehlikeli hastalıkları arasına bulunuyor. Ölümcül sonuçlara neden olabilen kanserin çok tehlikeli çeşitleri bulunuyor. Erkeklerde sıklıkla görülen prostat kanseri de kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Toplumda prostat kanseri ile ilgili yanlış bilinen çok sayıda bilgi var. İşte o yanlış bilgiler...
Küresel sorunlar nedeniyle tüm dünyada yaşanan domates sıkıntısı, kış ayları öncesi alarm durumuna geçilmesine neden oldu. Özellikle Avrupa'da yaşanan üretim sorunu nedeniyle gözler Türkiye'ye çevrilirken Ticaret Bakanlığı domates ve salça ihracatını izne bağladı. Öte yandan enerji fiyatlarındaki artışın üretime yansıması sonrası yurt içi piyasada domatesin kış aylarında 50 lira olacağı öne sürülmüştü.
Domates yemeklerin olmazsa olmazı. Yemeklere hem tat hem de lezzet katan domatesleri kışın da kullanabilmek adına domates salçası yapılıyor. Evde yapıldığında çok daha lezzetli olan domates salçasının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.
Bitlis Tarım ve Orman Müdür Rıfat Çelik: - "Burada 250 bin metrekarede sergimizi açtık. Bu alanda ürettiğimiz 208 bin ton domatesin 7 bin tonunu kurutmalık olarak değerlendireceğiz. Bu da 700 tona tekabül ediyor. İklimimiz domates kurutmaya çok müsait"
Resmi Gazete’de bugün domates konservesi ve salça için yeni bir karar alındığı bildirildi. Buna göre Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesiyle domates konservesi ile salça ihracatına kısıtlama getirildi.
Son dakika haberine göre, domates, ihracı kayda bağlı mallar listesine alındı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, domates ihraç etmek isteyenler Ticaret Bakanlığından izin alacak. İşte son dakika haberinin detayları...
Nasır genellikle ayakta çıkan ve yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardan. Oldukça ağrılara neden olabilen nasırın etkilerini azaltmak için mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Nasırı geçirecek yöntemler doğal yollardan geçiyor. Bitkisel ürünler ile nasırı tedavi etmek mümkün olabiliyor. 'Evde nasır nasıl geçer?' diye merak ediyorsanız bitkisel nasır tedavilerine göz atabilirsiniz.
Terleme her açıdan rahatsız edici durumlara yol açıyor. Genellikle koltuk altı terlemesi yaşansa vücudun pek çok yerinde terleme meydan gelebiliyor. Ellerde ve ayaklarda yaşanan terlemelerde sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. El ve ayak terlemelerinden şikayetçiyseniz bu sorunu çözmek için doğal yöntemlerden yardım alabilirsiniz.
Toplum içerisinde pek fazla konuşulmasa da birçok erkek iktidarsızlık yaşıyor. Cinsel güçte yaşanan değişimler erkeklerin kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bu değişimleri doğal gıdalar ile önlemek mümkün. Domatesin içerisinde yer alan likopen cinsel gücünüze güç katacak.
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yaşayan Şahin Aydoğdu'nun salça zamanı telefonu susmuyor. 5 yıl önce ek iş yapmaya karar verip seyyar domates çekme makinesi alan Aydoğdu, 15 Ağustos ve 30 Eylül tarihleri arasında yoğun bir tempoya girerek ev ev gezip günde 5 ton salça çekiyor. Aydoğdu bu işlemden 5 bin lira kazanıyor. Aydoğdu, bu işi ek iş ve hobi olarak yapıyor.
Isparta'da "Domates ve Karanfil Festivali" başladı
Domates yazın en sevilerek tüketilen sebzelerden. Yemeğe renk ve lezzet veren domatesin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Salçasından, reçeline, kurutulmuş domatesine kadar oldukça lezzetli seçenekleri olan domatesin evde nasıl kurutulduğunu merak ediyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
"Üretici istediği zaman gidip ata tohumlarından alıp ekebiliyor. Bu da uzun zamandır yapmak istediğimiz bir şeydi, çok şükür. Şimdi hedefimiz bunu yaygınlaştırmak, tohumları üretici ve tüketiciyle buluşturmak" - Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol: - "Atadan, ebemizden, dedemizden gördüğümüz üretime geri dönme çağrısı yapıyorum. Lütfen organik, geleneksel tarıma dönelim. Topraklarımızı, sağlığımızı, geleceğimizi kurtaralım"
Covid-19 ve maymun çiçeği vakalarının ardından gelen domates gribi salgını tüm dünyada tedirginliğe neden oldu. Çocuklarda görülen bu salgın nedeniyle ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor. Ebeveynler internet üzerinden “Domates gribi nedir?” , “Domates gribi nasıl bulaşır?” gibi araştırmalar yapıyorlar. İşte domates gribi ile ilgili tüm merak edilenler…
Damar tıkanıkları çok ciddi hastalıklara yol açmaktadır. Damar tıkanıklarının mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalpte, beyinde, bacakta gibi alanlarda görülen damar tıkanıkları için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Damar tıkanıklarına iyi gelecek doğal besinler bulunmaktadır.
Domates yemeklere lezzetini veren sebzelerden. Domates kullanılmadan yapılan yemeklerin tadı bir yavan oluyor. Mutfağın olmazsa olmazı olan domatesi kışın da yiyebilmek için domates konserveleri yapılıyor. Domates konservesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız püf noktalarına dikkat ederek aşağıdaki aşamaları uygulayabilirsiniz.
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan: - "Aralık ayında da zemheride de seralarımızda üretim devam edecek"
Cildinizde zaman zaman kararmalar meydana gelebilmektedir. Bu kararmaların geçmesi için kararmaya neden olan etkeni bulmak gerekmektedir. Doğru bakımlar ile cilt kararmalarınızı önleyebilir, cildinizi beyazlatabilirsiniz.
Çürük domatesleri sakın çöpe atmayın. Çürük diye çöpe attığınız domateslerin faydalarını öğrenince çöpe attığınız her çürük domates için çok üzüleceksiniz. Hatta domatesler ne kadar çürükse faydası da bir o kadar artıyor. Tazesi kadar faydası olan çürük domatesler, saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlayabilir. Çürük domatesler, saçlarınızı uzattığı gibi daha güçlü olmasını da sağlayabilir. Çürük domateslerin aklınızın ucuna dahi gelmeyecek faydaları.
Domates çorbası yazın en sevilen içilen çorbalar arasında yer alıyor. Mevsiminde dalından toplanan taptaze domatesler ile domates çorbasının aromasını daha yoğun almak istiyorsanız közlenmiş domates çorbası tarifini mutlaka denemeniz gerekiyor. Bu çorbayı deneyen herkes tekrar içmek isteyecek! İşte sizler için hazırladığımız enfes domates çorbası tarifimiz...
"Domatesi üretiyoruz, kurutuyoruz ve başta İtalya olmak üzere ihracat yapıyoruz. Bu alanlarda 2 binin üzerinde vatandaşımızı da istihdam ediyoruz. İnşallah her yıl bunu artırarak devam ettireceğiz"
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yapımı tamamlanan 37 dönümlük tesiste, iki rüzgar türbininden elde edilen enerji ve bilgisayar kontrollü iklimlendirmeyle yılın 10 ayı topraksız tarım yöntemiyle üretim yapılıyor - Rüzgar türbinleri sayesinde seradaki enerji maliyetlerini doğal gaz gibi kaynaklara oranla yüzde 40-50 düşüren firma, önemli oranda tasarruf sağlıyor
.Temmuz ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 243.10 olarak yansıdı. Miktardaki kısmi artışa rağmen fiyat değişimi rekor düzeyde gerçekleşti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir: - "Yaklaşık 20 şehre ürün gönderirken, tedarikçi firmalar aracılığıyla da Almanya, İngiltere ve Katar'a ihracat yapıyoruz"
Domates üreticisi Hasan Dülger: - "Alıcılar da çok memnun. Allah bereket versin, şu anda çok güzel para kazanıyoruz. Benim 14 seram var, her tarafını ekiyorum"
İzmir Torbalı’da üretilen “kırmızı altın” domatesler, her yıl olduğu gibi bu yıl da kurutulmak üzere güneşe serildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliğinin verilerine göre 2020 de 83 milyon dolar olan kuru domates ihracat tutarı geçen yıl yüzde 17 artışla 97 milyon dolara ulaştı. Önceki yıl 31 bin ton olan ihracat miktarı yüzde 18 artışla, 36 bin 800 tona çıktı. Türkiye, 106 ülkeye kurutulmuş domates sattı. En fazla kurutulmuş domates ihracatı ise ABD’ ye yapıldı.
Sıcaklıklar Avrupa’da tüm zamanların rekorunu kırarken, sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Ölümcül risk oluşturan sıcak havaların etkilerine karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Özellikle güneşin cildimizde yarattığı tahribata karşı dikkatli olmak gerekiyor. Güneş yanığı riskine karşı güneş koruyucu krem ile beraber bu iki gıdayı da bol bol tüketmeyi ihmal etmeyin.