Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2024 sayısını yayımladı. Buna göre, Brent tipi ham petrolün fiyatının bu yıl varil başına ortalama 80 dolar olacağı, 2025'te 73 dolara, 2026'da 72 dolara düşeceği tahmin edildi.
Dünya Bankası geçtiğimiz yıl Türkiye'ye sağladığı finansman miktarını 35 milyar dolara çıkararak Ankara'nın ekonomi politikasına güven duyduğunu ortaya koymuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G-20 ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak için Amerika'da bulunuyorken Reuters Türkiye ve Dünya Bankası için kritik bir duyuruda bulundu. Yapılan duyuruya göre Türkiye ve Dünya Bankası finansman desteğini artırmak için müzakerelere başladı.
Dünya Bankasından bu yıl Türkiye'ye sağlanan finansman 3,7 milyar dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dünya Bankası, 6 Şubat depremlerinden etkilenen küçük sanayi sitelerinin yeniden inşası ve bölgedeki işletmelerin faaliyetlerinin devamı için kullanılacak 600 milyon dolarlık krediyi onayladı" açıklamasını yaptı.
Dünya Bankası, Gambiya'ya 35 milyon dolarlık krediyi onayladı. Açıklamada fonun, ülkede devam eden sağlık tesisleri inşaatlarının tamamlanması, ulusal sağlık sigortası programının uygulanması gibi çalışmaları destekleyeceği kaydedildi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin enflasyonla mücadelesine değindi. Lopez aynı zamanda yılda Türkiye'ye gelecek finansman miktarını da açıkladı.
Dünya Bankası, 2024 ve 2025 yılı için Türkiye büyüme tahminini düşürürken, 2024 için küresel büyüme tahminini yükseltti. Dünya Bankası Türkiye'de enflasyonun Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde kalacağını ve 2025'te ortalama yüzde 29'a düşeceğini öngördü. Türkiye'de bütçe açığının Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ardından rehabilitasyon ve yeniden yapılanma maliyetleri sebebiyle yüksek kalması bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga ile görüştü. Bir saat süren görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Banga'nın ziyareti, uzun süre sonra Dünya Bankası Grubu Başkanı düzeyinde Türkiye'ye gerçekleştirilen ilk ziyaret olması bakımından önem taşıyor. Görüşme sonrası Bakan Şimşek'ten açıklama geldi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, halihazırda yürütülen tüm fonlara ek olarak Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman geleceğini bildirdi.
Türkiye ve Dünya Bankası, ormanları yangınlardan koruma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan 400 milyon dolar tutarındaki Türkiye İklime Dirençli Ormanlar Projesini uygulamaya koydu.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'na Dünya Bankası'ndan, 300 milyon Euro'luk kredi temin etti.
Dünya Bankası, küresel emtia fiyatlarının geçen yılki keskin düşüşün ardından dengelendiğini belirterek, bu durumun merkez bankalarının faiz oranlarını hızlı şekilde düşürmesini zorlaştırabileceğini bildirdi.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın ABD'deki temasları sürüyor. Başkan Karahan ve Washington'da Dünya Bankası ve IFC yetkilileriyle görüştü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sonra Dünya Bankası'ndan da Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) dokümanına ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, "Doküman neyi finanse edeceğimiz ve neyi finanse etmeyeceğimiz konusunda net." ifadesi kullanıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) dokümanına ilişkin sosyal medyadaki iddiaların asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlıktan, "Bu kredilerin İstanbul Sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi yoktur." açıklaması yapıldı.
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin raporunu açıkladı. Türkiye'ye de değinilen raporda "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor" yorumu yapıldı. Türkiye'nin bu yıl 3 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Dünya Bankası Grubu (WBG) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye için hazırlanan ve üç kilit kalkınma stratejisi (üretkenlik artışı, istihdam ve daha iyi kamu hizmet sunumu ve doğal afetlere karşı dirençlilik) üzerinde odaklanacak yeni Ülke İşbirliği Çerçevesini (CPF) onayladı. Buna göre 2024-2028 mali yıllarını kapsayan işbirliği çerçevesi üretkenlik artışı, istihdam ve daha iyi kamu hizmet sunumu ve doğal afetlere karşı dirençlilik başlıklı üç kilit kalkınma stratejisine odaklanacak.
Bakan Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen güçlü işbirliği kapsamında gelecek 5 yıllık döneme ilişkin mali işbirliği programı oluşturulduğunu belirterek, "Dünya Bankasının ilk 3 yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı, Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdi" dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Vatandaşların tapularının Dünya Bankasına teminat olarak gösterildiği" yönündeki iddiaları yalanladı.
Dünya Bankası, Türkiye’nin 2024’te yüzde 3,1, 2025’te yüzde 3,9 büyüyeceğini öngördü.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankasının yeşil dönüşüm için kaynak sağladığını açıkladı. Şimşek, "Dünya Bankası, Türkiye için 35 milyar dolarlık mali paket sağlayacağını açıklamıştı. Bankadan gelen finansman tutarı imzaladığımız yeni anlaşmalarla şu an yaklaşık 3,2 milyar dolara ulaştı" açıklamasında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 35 milyar dolarlık finansman desteği ile ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek, "Dünya Bankası'nın paha biçilmez ortaklığını ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yönelik güçlü bağlılığını takdir ediyoruz" dedi.
Dünya Bankası, Türkiye'ye 1 milyar dolar tutarında bir finansmanı onayladı. Onaylanan finasmanın 6 Şubat depremlerinde bölgede yaşanan tahribatı gidermek ve yeniden yapılaşmayı sağlamak için kullanılacağı kaydedildi.
Dünya Bankası, tarım, balıkçılık ve fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonlar için trilyonlarca doların israf edildiğini, bunun iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılabileceğini bildirdi.
Dünya Bankası'nın küresel olarak ekonomik büyümenin keskin şekilde yavaşladığını belirttiği raporda, Türkiye'nin büyüme tahminlerini güncelledi. Bu yıl Türkiye için yüzde 2,7 büyüme oranı bekleyen Dünya Bankası, bu tahminini yüzde 3,2'ye yükseldi.
Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseltti.
Depremin ardından yaralar bir bir sarılmaya çalışılırken Dünya Bankası tarafından yayımlanan bir rapor, felaketin ekonomik boyutunu da gözler önüne serdi. Hazırlanan rapora göre, art arda gerçekleşen iki depremin Türkiye’nin 2021 yılı GSYH’sinin yüzde 4’üne karşılık gelen yaklaşık 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtığı ifade edildi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrası birçok ülkeden ve kuruluştan peş peşe yardım haberleri geliyor. Son olarak Dünya Bankasından, "asrın felaketi" olarak adlandırılan depremler sonrası Türkiye'ye 1,78 milyar dolarlık destek sağlanacağı bildirildi.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
Dünya Bankası, 2023'te küresel resesyon riski arttığını duyurmuştu. Bir uyarı da Fitch'ten geldi. itch Ratings, İngiltere ekonomisi için 2023 yılı GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti ve daha keskin faiz artırımları ile birlikte daha derin bir resesyona girilmesinin büyük olasılık olduğunu bildirdi.
Dünya Bankası, "Küresel Durgunluk Yakın mı?" başlıklı yeni raporunu açıkladı. Raporda dünyanın en büyük 3 ekonomisinin keskin bir şekilde yavaşladığı belirtildi. Banka, yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023'te küresel resesyon riskinin arttığını da bildirdi.
1947 yılında hayata geçirilen Dünya Bankası (The World Bank), temel hedefi yoksul ülkelere ekonomik ve kültürel açıdan destek sağlamak olan bir kuruluştur. Neredeyse 189 ülkenin üyesi olduğu bu kuruluş, günümüzde hibe ve faizsiz kredi gibi sayısız yöntem ile ekonomik destek sunmayı sürdürmektedir. The World Bank nedir, Dünya Bankası’nın görevleri nelerdir?
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) müdahalesi için 500 milyon dolarlık ek finansmanı onayladı.
Dünya Bankası, Ukrayna'daki savaşın 1970'lerden bu yana yaşanan "en büyük emtia şokuna" neden olacağı uyarısında bulundu.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass yaptığı açıklamada, Rusya’nın saldırıları sonrasında Ukrayna'da gerçekleşen yıkımın ve altyapı hasarının maliyetinin, 60 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
BBC'ye konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu gıda krizinin "insani bir felakete" yol açabileceği uyarısında bulundu. David Malpass, gıda fiyatlarının rekor düzeyde artmasının yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa ittiğini ve yetersiz beslenenlerin sayısının da hızla arttığını söyledi.
Dünya Bankası yayınladığı Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme Bahar 2022 raporunda Türkiye için 2022 yılı büyüme beklentisini aşağı, 2023 tahminini yukarı yönlü revize etti. Türkiye için 2022 GSYH büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1.4'e düşürdü. Banka 2023 tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye yükseltti. Ocak 2022 raporunda ise Gelişmekte ve Kalkınmakta Olan Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin 2022'de yüzde 3,3, 2023'te yüzde 2,9 büyüyeceği öngörülüyordu.
Dünya Bankası'nın tahminlerine göre Ukrayna'daki savaşın ekonomik sonuçları dramatik olacak.
Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolarlık kredi ve hibeyi onayladı. Söz konusu desteğin Ukrayna hükümetinin kritik hizmetleri sağlamasına yardımcı olacağına işaret edilen açıklamada, Dünya Bankası Grubu'nun gelecek aylarda Ukrayna için 3 milyar dolarlık bir destek paketi ile Ukraynalı mültecileri kabul eden komşu ülkelere yönelik ilave bir destek de hazırladığı bildirildi.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna’daki savaşın küresel ekonomik büyümeyi azaltacağını söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle tüm dünyadan Rusya'ya yaptırım kararları açıklanırken önemli bir gelişme de Dünya Bankası'ndan geldi. Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı.
Dünya Bankası’nın Ukrayna’ya birkaç gün içinde 350 milyon dolarlık ek kredi sağlanmasının “hızla onaylanması” için çalıştığı iddia edildi
Dünyanın en yoksul ülkeleri bu yıl borç geri ödemelerinde 11 milyar dolar artışla karşı karşıya kalacaklar. Dünya Bankası raporuna göre bu ülkelerin büyük bir kısmının borçlarını yeniden yapılandırması gerekiyor...
Dünya Bankası Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini açıkladı . Buna göre, büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2’ye, 2023 yılı için ise yüzde 4’ten yüzde 3’e çekti.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'de Jeotermal Geliştirme Projesi için 300 milyon dolarlık Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) kredilerini onayladı.
Uluslararası Para Fonu İcra Kurulu, yapılan incelemelerde sunulan bilgilerin, IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın Dünya Bankası Üst Yöneticisi (CEO) olduğu dönemde 2018 yılı İş Yapma Kolaylığı Raporu'nda uygunsuz bir rol oynadığını kesin olarak göstermediğini belirterek, Georgieva'yı destek verdi.
Dünya Bankası, düşük gelirli ülkelerin borç yükünün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının etkisiyle 2020'de yüzde 12 artarak 860 milyar dolarla rekor seviyeye çıktığını duyurdu.
Dünya Bankası, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 5'ten 8,5'e çıkarırken enflasyon tahminini de yüzde 15,5'ten 17,7'ye yükselterek revize etti.
Dünya Bankası ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası anlaşmaya vardı. Şu anda 24 ilde yürütülen projede 25 yıl vade ile kredi desteği sağlanacak. Anlaşmanın ardından Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kripto para piyasasında dengeleri değiştirecek bir karar alan El Salvador, Bitcoin'i resmi olarak 7 Eylül itibarıyla kullanmaya başlayacak. Öte yandan El Salvador'a Fitch uyarıda bulunmuş ve Dünya Bankası yardım teklifini reddetmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ana uygulayıcısı olduğu "Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği" ile "Kamu Binalarında Enerji Verimliliği" projelerine Dünya Bankasınca toplam 465 milyon dolar kredi desteği sağlandı - Projeler sayesinde, kamu binalarının depreme dayanıklılığının güçlendirilmesi ve aynı zamanda enerji verimliliğinin artırılarak enerji faturaları ve zararlı karbon salınımlarının azaltılması hedefleniyor
Dünya Bankası, El Salvador’un ülkenin Bitcoin’i yasal para birimi haline getirilmesi konusundaki yardım talebini reddetti.
Dünya Bankası, Türkiye'ye deprem güçlendirme, enerji verimliliği ve iklime karşı dayanaklılığı artırmada kullanılmak üzere toplam 400 milyon dolarlık iki ayrı krediyi onayladı.
Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,6 büyümesini öngörüyor. Türkiye ekonomisinin büyüme tahmini ise yüzde 5 olarak korundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar: - "(AB IPA 2 Enerji Sektörü Teknik Yardım Programı) Faz 2 programı sonuçları kapsamında, 2017-2020 döneminde 4,8 milyar dolar yatırım yapıldı. Toplamda 1,2 milyar dolar tasarruf sağlanırken, 10 milyon ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirildi" - "Dünya Bankası ile Faz 3 ve Faz 4 programları kapsamında iş birliğine devam ediyoruz" - Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste T. Kouame: - "Enerji sektörünü ve yeşil dönüşümü güçlendirerek Türkiye'nin ekonomisini güçlendirme çalışmalarını desteklemeye kararlıyız"
Dünya Bankası, enerji tüketiminin yaklaşık 3'te 1'inin kamu, ticari ve konut yapılarında kullanıldığını belirterek, Türkiye'deki yaklaşık 175 bin kamu binasında enerji verimliliği için önemli bir potansiyel bulunabileceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin 2019-2023 yılları arasında yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımla 2033'e kadar 30,2 milyar dolara yakın tasarruf sağlamayı beklediği aktarıldı.
Etiyopya'nın yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede ve ülkenin elektrik sorunlarını iyileştirmesi için Dünya Bankası ile 907 milyon dolarlık finansman anlaşması imzaladığı bildirildi.
Ekonomik aktiviteye ilişkin veriler piyasaları desteklemeye devam ederken, bugün Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın gerçekleştireceği etkinliklerde yapılacak açıklamalar takip edilecek.
Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 5'e çıkardı.
Dünya Bankası Eğitim Baş Uzmanı Robin Horn, Türkiye'de eğitimin kalitesinin artırılması yönünde önemli başarılar elde edildiğini belirterek, "Ancak bu yeterli değil. AB'ye katılmadan önce daha kapsamlı bir eğitim reformu gerçekleştirilmelidir" dedi.
Dünya Bankası, Peru, Filipinler ve Çin'e vermeyi planladığı toplam 450 milyon doları serbest bıraktığını açıkladı.
Dünya Bankası tarafından temel eğitimi desteklemek amacıyla verilen 300 milyon dolarlık kredi anlaşmasın imzalandı.