Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüberküloz hakkında yeni bir rapor yayınladı ve 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye yeni TB teşhisi konduğunu ortaya koydu. Bu sayı, WHO'nun 1995 yılında küresel TB izleme çalışmalarına başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olarak kaydedildi. Bu, 2022'de bildirilen 7,5 milyon vakaya göre önemli bir artışı temsil ediyor ve TB'yi 2023 yılında COVID-19'u geride bırakarak yeniden önde gelen bulaşıcı hastalık katili konumuna getiriyor.
Dünya’da korku ve paniğe neden olan yeni bir virüs salgını günden güne diğer ülkelere de sıçramaya devam ediyor. İsveç, Tayland, Pakistan’ın ardından Hindistan’da bir kişi de ilk kez Maymun çiçeği virüsü görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı aşı çalışmalarında olumlu sonuç "MVA-BN" için ön yeterlilik alan ilk aşı olduğunu duyurdu.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M çiçeği salgını yaşanıyor. Yılbaşından bu yana ölenlerin sayısı 450'yi bulurken vaka sayısı 10 bini geçti. Hükümetten yapılan açıklamada salgının komşu ülkelere yayılma riski olduğu uyarısında bulundu. Afrika’nın 2. büyük ülkesi olan Kongo'da bulanan 26 eyaletin 23’ünde M çiçeği vakası görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde, bir süredir İsrail askerlerinin kuşatması altındaki Nasır Hastanesinin artık hizmet veremediğini bildirdi. Ghebreyesus, hastanede hala 200'e yakın hasta bulunduğunu ve bunlardan en az 20'sinin acilen başka hastanelere sevk edilmesi gerektiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nden elektronik sigara kullanımına ilişkin dünyaya acil eylem çağrısı geldi. Elektronik sigaranın toplum sağlığına etkilerine ilişkin endişe verici kanıtlar ortaya çıktığı aktarıldı. 13-15 yaşlarındaki çocukların, yetişkinlere göre daha yüksek oranlarda elektronik sigara kullandığına dikkat çekildi.
Son dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada "Koronavirüs salgını artık uluslararası acil sağlık durumu değil." ifadeleri kullanıldı. Türkiye'de koronavirüs, ilk kez Mart 2020'de görülmüştü.
Dünya Sudan’da devam eden çatışmaları yakından takip etmeye devam ederken Dünya Sağlık Örgütü’nden korkutan bir uyarı geldi. DSÖ, Sudan'da halk sağlığı laboratuvarının işgal edilmesinin biyolojik sağlık riski oluşturduğunu duyurdu. İşte tüm dünyayı endişelendiren sağlık riski ile ilgili uyarının detayları…
Ebola ile yakın akraba türünde olan Marburg virüsü, Ekvator Ginesi'nde yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkede toplam 16 Marburg virüsü vakasının tespit edildiğini açıklayarak 11 kişinin ise hayatını kaybettiğini belirttii.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Son bir ay içerisinde bildirilen haftalık ölüm sayısının, ilk kez üç yıl önce "pandemi" kelimesini ilk kullandığımız zamandan daha düşük olduğunu görmek çok sevindirici. Bu yıl, Kovid-19'un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini söyleyebileceğimizden eminim." ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 ile mücadelede kaydedilen ilerlemelere rağmen virüs tehlikesinin sürdüğü uyarısını yaptı. Ghebreyesus, "Tüm ülkeleri koronavirüs verilerini paylaşmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kızamık yeniden yükselişe geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), artan kızamık vakalarına karşı açıklama yaptı. Koronavirüs vakaları ile beraber kızamık hastalığının da yeniden hortlaması dünya çapında panik yarattı. Bu kış ayının dünya için oldukça zor geçeceğinin altını çizen uzmanlar, çocukları kızamık salgınından korunması gerektiğinin altını çizdi.
Katar'da son on senede onlarca insan Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) diğer adıyla deve gribine yakalandı. FIFA 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar'da görülen bu hastalık nadir fakat ölümcül bir solunum yolu hastalığı olarak tanımlanıyor. Enfekte ettiği her 100 kişiden 35’ini öldürüyor. Peki deve gribi nedir, tehlikeli mi? Deve gribi belirtileri neler? İşte detaylar...
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde Kovid-19 salgınına bağlı can kayıplarında şubat ayına oranla yaklaşık yüzde 90 düşüş yaşandığını ancak varyantların artması nedeniyle salgına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya üzerinde eşit yapılmayan aşı dağılımının savunmasız insanları aşıdan mahrum bıraktığını açıkladı.
Maymun çiçeği virüsü dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada küresel çapta maymun çiçeği vakaları 70 bini aştı. Hastalık nedeniyle şu ana kadar ise 26 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Havuzda elde edilen yüksek besin değerine sahip spirulina yosunu, özel kağıtlarda kurutularak toz haline getirilip bir firma aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor - Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik: - "İklim değişikliğiyle tarım arazilerinde meydana gelebilecek verimsizlik ve insan popülasyonunun artması sonucu ileride yetiştiriciliği kolay ve ucuz şekilde elde edilebilen bir besin ihtiyacı oluşmaktadır. Spirulinanın da bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs nedeniyle haftalık can kayıplarının Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye geldiğini duyurdu. DSÖ yaptığı açıklamada Kovid-19 ile mücadelede bitiş çizgisine gelindiğini belirtti. Ayrıca, Kovid-19 ile birlikte maymun çiçeği salgınında da küresel oranda düşüşün sürdüğü aktarıldı.
Küresel ısınmayla birlikte Türkiye'de de farklı tür böcek ve sinekler görülmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, tropikal hastalıklarda artış gözlendiğini belirtti. Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması bekleniyor. Türkiye'de tropikal hastalıklar için polikliniklerin kurulması gerekecek. Şu an Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösteriyor'' ifadelerini kullandı.
Maymun çiçeği hastalığı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütünden maymun çiçeğine yönelik yapılan yeni açıklamada hastalığın 92 ülkede görüldüğü ve dünya genelindeki vaka sayısının 35 bini aştığını belirtildi. 12 kişinin öldüğü hastalıkta vakaların neredeyse tamamının erkek olduğu belirtildi.
Maymun çiçeği vakaları tüm dünyada endişe yaratmaya devam eder. Türkiye’de de olmak üzere birçok ülkede görülen maymun çiçeği açıklanan bilgilere göre köpeklerde de görülmeye başladı. Maymun çiçeği hastalığı Fransa’da yaşayan bir insandan evcil köpeğine bulaştı.
İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), dünyanın en çok korktuğu 3 virüs olan HIV, Kovid ve maymun çiçeğini yendi. Tulunay, geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. Maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşan Tulunay, bir anda dünyanın gündemine oturdu, dünyanın konuştuğu Türk hasta oldu. "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" diyen Tulunay başından geçenleri anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her 30 saniyede bir kişi viral hepatitten ötürü hayatını kaybediyor. Geçen yıl bir milyon kişi bu yüzden hayatını kaybetti, bu sayı HIV ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin toplamından daha fazla.