Yan'an Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tıbbi ve çevre araştırmacılarından oluşan bir ekip, üniversitenin hastanesinden bir meslektaşıyla birlikte çalışarak, kendiliğinden oluşan düşüklerle hamile kadınların belirli hava kirliliği türlerine maruz kalması arasında bir bağlantı olduğunu buldu.
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından beslenmenin çok önemli bir süreç olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak ramazanda oruç tutmak isteyen anne adaylarına konuya dair uyarılarda bulundu.
Anne adayları gebelik sürecinde oldukça zorlu aşamalardan geçebiliyorlar. Bazı etkenler gebelikte düşük ihtimalini artırıyor. Düşüğe neden olan en büyük neden arasında enfeksiyonlar bulunuyor. Uzmanlar gebelikte oluşan enfeksiyonlara karşı uyarıyor.
Kekik çayının zararları konusunda hamilelere uyarıda bulunan Diyetisyen Özden Örkcü, kekik çayının düşüğe neden olabildiğini söyledi. Koronavirüs pandemisiyle birlikte bağışıklığı güçlendirerek salgından korunmak için bitki çaylarına yönelen pek çok kişinin yanlış tüketim nedeni ile bu çayların faydalarından çok zararları ile karşılaşabileceğini anlatan Örkcü, özellikle hamileleri uyararak, kekik çayı tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Hamileliğin ilk 20 haftası içerisinde, gebeliğin sonlanmasına düşük adı verilir. Fetüsün kaybıyla sonuçlanan bir olaydır. Düşükler, çoğu kişinin kontrolünde olmayan çeşitli tıbbi nedenlerle gerçekleşebilir. Ancak risk faktörlerini, işaretlerini ve nedenlerini bilmek, olayı daha iyi anlamanıza ve ihtiyacınız olabilecek herhangi bir destek veya tedaviyi almanıza yardımcı olabilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için gebelik kayıpları oldukça acı verici bir süreci de beraberinde getirir. Ancak konu ile ilgili bilgi veren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, gerçekleştirilen tedavilerle düşük yaşanmasının önüne geçilebildiğini anlattı.
Prof. Dr. Işıl Var, tavuk etlerinin çabuk bozulabilen ürünler olduğunu ve hayvansal ürünlerin yetiştirilmesinden sofraya gelene kadarki süreçte iyi muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Hamilelerin düşük yapmasına neden olan listeria bakterisinin yapılan araştırmalarda tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü uyarısında bulunan Prof. Dr. Işıl Var, "Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile listeria, soğuk koşullarda yaşamaya ve üremeye devam ediyor’’ dedi.
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, anne adaylarının tedbirlere 2 kat fazla önem göstermesi gerektiğini belirterek, korona virüse yakalanan hamile kadınların düşük riskinin arttığını söyledi.
TAJEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Demirel: - "Son üç ayda görülen kanamalar, plasentanın önde yerleşmesine ya da ayrılmasına bağlı kanamalardır. Bu durum, hem anne adayı hem de bebeğin hayatını tehdit etmektedir" - "Fazla sezaryen olduğunda sonraki gebeliklerde plasentada yerleşimde anormallik ihtimali artıyor ve kanama riski yükseliyor"
TAJEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Demirel: - "Son üç ayda görülen kanamalar, plasentanın önde yerleşmesine ya da ayrılmasına bağlı kanamalardır. Bu durum, hem anne adayı hem de bebeğin hayatını tehdit etmektedir" - "Fazla sezaryen olduğunda sonraki gebeliklerde plasentada yerleşimde anormallik ihtimali artıyor ve kanama riski yükseliyor"
Ağrı'da 3 aylık hamile olan kadının düşük riski üzerine yolu kapalı köye kar üstü araçla ulaşan ekipler, anne ve bebeği kurtardı
Gebelik hem doğal bir olay, hem de bir takım değişiklikle meydana gelebildiği için farklılıklar arzeden bir süreçtir. Gebeliği tek kategoriyle sınıflandırmak veya tarif etmek güçtür. Çünkü gebe kadının genç veya yaşlı olması, çok zayıf ya da çok şişman olması önemli bir farklılıktır. Veya anne adayı doğuştan bir takım genetik problemler taşıyabilir.
İsveç Karolinska Enstitüsü'nde yapılan araştırmalarla, kürtaj ve düşüğün meme kanserine neden olduğuna dair iddia çürütüldü ve her 2 durumda da kadınlarda meme kanseri riskinin yükselmediğini ortaya kondu.
Artvin Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr. Hüseyin Mıhçı, her kadının düşük yapabileceğini ifade ederek, "Düşük yapan kadınlar da sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir" dedi.