Balıkesir'de tatil için geldiği yazlık evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan ve evinin 4 kilometre uzağındaki dere kenarında kimlik, ehliyet, banka, kredi kartları ve kıyafet parçaları ile kendisine ait olduğu düşünülen kemik parçaları bulunan 84 yaşındaki ekonomist Korhan Berzeg’i arama çalışmalarıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Korhan Berzeg’e ait olduğu iddia edilen kemiklerin bulunmasının ardından yürütülen çalışmalar ara verildi.
Balıkesir'de tatil için geldiği yazlık evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan ve evinin 4 kilometre uzağındaki dere kenarında kimlik, ehliyet, banka, kredi kartları ve kıyafet parçaları ile kendisine ait olduğu düşünülen kemik parçaları bulunan Korhan Berzeg’i (84) arama çalışmaları 314’üncü günde sürdürülüyor. Diğer kemik parçalarının hava şartlarına bağlı olarak üstünün bitki örtüsüyle kaplanması ve toprak altında kalmış olması ihtimaline karşı alan taraması kadavra köpeği ile yürütülüyor.
18 yaşını dolduran ve seçmen kütüğünde kaydı olan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Seçim günü oy verme hakkına sahip her bireyin bu hakkı kullanması hem vatandaşlık sorumluluğu hem görevidir. Oy kullanımı esnasında bireylerin yanlarında bulundurması gereken kimlik belgesi gibi bazı önemli ve resmî belgeler de mevcuttur. Peki geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir mi, geçici kimlik belgesi nereden alınır?
Seçim gününde oy kullanma hakkına sahip olan kişiler, oy kullanımında gerekli belgeleri, sandık başında görevli olan kişilere göstermek ile yükümlüdür. Kimlik belgesi ya da kimlik kartı ve benzeri resmî belgeler olmadan oy kullanılması mümkün değildir. Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanımı esnasında hangi belgelerin gerekli olduğu hususunu resmî web sitesinde açıklamıştır. Peki, yeni evliler kimlik yenilemeden oy kullanabilir mi?
Ankara'da emekli hemşire F.K. (62), internette gördüğü 'deneyimli hemşire aranıyor' ilanına başvurmak isteyince hayatının şokunu yaşadı. İlan üzerinden iletişime geçtiği kişiye, işe giriş işlemleri için kimlik, ehliyet ve kredi kartı bilgilerini gönderen F.K., 350 bin TL dolandırıldı. Suç duyurusunda bulunan F.K., "Benim kefen paramı aldılar, elimde 5 kuruş param kalmadı" dedi. İşte detaylar...
Çakarlı araçla gezip siren çalarak sokaktaki kişilere kimlik soran şahıslar, canlı yayın açıp o anları da paylaştı. Şahısların "Polisler bizi alsa ne yapacak ya, dövecek mi? Biz en babası ceza yiyeceğiz. Suç işliyorsak bile ceza yeriz, cezamızı öderiz" sözleri dikkat çekti.
Yeni yıl öncesi ehliyet ve kimlik kartlarının yenilenmesiyle ilgili ortaya atılan 'Son tarih 31 Aralık, yenilemeyene ceza kesilecek' iddiası gündem oldu. Aralık ayının son günlerinde nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluklar dikkat çekerken, yetkililerden açıklama geldi. İddiaların aksine yeni kimlik kartı için bir son tarih olmazken; eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için son tarih ise 31 Aralık 2024.
Yılın bitimine kısa bir süre kala eski tip ehliyet ve kimlik sahipleri, ‘Ehliyet kimlik yenileme son tarih ne zaman, uzatıldı mı?’ sorusuna yanıt arıyor. Birçok kişi son sürenin 31 Aralık 2023 olduğunu düşünüyordu. Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler ise merak konusu oldu. İşte haberin detayları...
Ehliyet, trafikte resmî bir belge yerine geçmekte ve adeta bir kimlik olarak kullanılmaktadır. Trafiğe çıkıp araç kullanılabilmesi için öncelikli olarak ehliyet alınması gerekir. Yetkili kuruluşlar tarafından verilen bu belgeler kendi içerisinde de motosiklet, araba ve iş makineleri gibi farklı kategorilere göre ayrılmaktadır. Forklift ehliyeti de bu ehliyet türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki; forklift ehliyeti nedir, şartları nelerdir? Forklift ehliyeti nasıl alınır?
Bireyler, yasal olarak trafiğe çıkıp araç kullanabilmek için sürücü belgesi almalıdır. Ehliyet olarak da isimlendirilen sürücü belgeleri, yetkili mecralarca verilir ve trafikte adeta kimlik olarak kullanılır. Ehliyetler, her araç çeşidine göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Bu araçlardan biri motosikletlerdir. Motosiklet kullanabilmek için ehliyet alınmalıdır. Peki, 125 CC motor ehliyeti hangisidir, 125 CC motor için hangi ehliyet gereklidir?
Elektrikli bisikletler çağımızın hızlı ve tempolu yaşam tarzına uyum sağlayarak kullanıcılarına benzersiz bir ulaşım deneyimi sunar. Bu yenilikçi taşıma araçları sadece çevre dostu olmaları ile değil, kullanım kolaylıkları ve sağladıkları rahatlıkla da dikkat çekmektedir. Elektrikli bisikletlerin sunduğu rahatlık, sürüş deneyimini de etkiler. Özellikle şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığına takılmadan hareket etmeye yardımcı olur. Peki elektrikli bisiklet nasıl kullanılır ve ehliyet gerekir mi?
Yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlenmesinin ardından MTV, trafik cezaları, pasaport, kimlik, ehliyet harçları tek tek hesaplandı. 2024 yılında yeniden değerleme oranına göre zamlanacak listesinde trafik cezaları da yer alıyor. Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 liraya, hatalı park cezası 690,89 liraya yükselecek.
Psikolojik rahatsızlıklar bireylerin zihinsel ve duygusal sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen sorunlardır. Bu rahatsızlıklar arasında çoklu kişilik bozukluğu (ÇKB) özellikle karmaşık ve nadir görülen bir durum olarak öne çıkar. ÇKB, bireyin birden fazla farklı kişilik kimliği veya benlik hali geliştirmesi ile karakterizedir. Bu kişinin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir ve kimlik bütünlüğünü zedeler.
Trafikteki polis çevirmesi için sürücüleri yakından ilgilendiren haber dikkat çekti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile sürücü belgesi bilgilerini T.C. kimlik kartlarına taşıyanların sayısının 6 milyon 275 bine ulaştığını açıkladı. Söz konusu uygulama ile T.C. kimlik kartlarına taşıma yapanların, yanlarında ehliyet bulundurmaları gerekmiyor.
ALES sonuçları ÖSYM tarafından erişime açılacak. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Peki, ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak, ÖSYM tarih verdi mi? İşte, sonuc.osym.gov.tr ALES sonuçları ekranı...
YKS tercih işlemleri bugün itibariyle başladı. TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda gerçekleştirilen YKS sınavının sonuçları ÖSYM Başkanı Ersoy'un sosyal medya paylaşımı ile eş zamanlı olarak açıklandı. Adaylar ÖSYM'nin internet sitesi sonuc.osym.gov.tr'den TC kimlik numaraları ve şifreleri ile aldıkları puanı öğrendi. Şimdi ise tercih maratonu başlıyor. Adaylar "YKS'de tercih yapıp gitmezsem puan düşer mi?" sorusuna yanıt arıyor. İşte tüm detaylar...
Cumhurbaşkanı Kararı ile son dakika noter, pasaport ve vize harçlarına yüzde 50 artış Resmi Gazete' de yayımlandı. 2023 yılı için yüzde 122.93 olarak belirlenirken ceza, harç ve vergilerde artış yaşandı. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Günümüzde kullanılan otomobiller için B sınıfı ehliyet geçerlidir. Ehliyet alınabilmesi sürücü kursuna gidilerek belge alınmalıdır. Peki, Sürücü belgesi ehliyet harcı ne kadar, zam geldi mi? Temmuz zammından etkilendi mi?
Oy vermek için gerekli belgeler 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimlerinin başlamasıyla kullanıcılar tarafından sorgulanıyor. Bugün saat 08.00 itibariyle tüm Türkiye genelinde oy verme işlemleri başladı. Vatandaşlar Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasından tercihlerini yaparak oy kullanacaklar. Peki, Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı, kimlik gerekli mi? Geçici kimlik ve evlilik cüzdanıyla oy kullanılır mı? İşte YSK sık sorulan sorular...
Geçici kimlik belgesi ile oy kullanmaya dair sorgulamalar hız kazandı. Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimleri'nin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Oy kullanmak için geçerli belgeler başta olmak üzere seçime dair detaylar vatandaşların gündeminde yer aldı. Peki, oy vermek için gerekli evraklar nelerdir? Hangi belgeler ile oy kullanabilirim, kimliksiz oy verilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...
22 yıl önce dünyaya gelen Adem Zeybek, anne ve babası resmi nikah kıymayınca kimlik alamadı. Hayatını kimliksiz sürdüren Zeybek'in babası doğum belgesini de yırtınca işler daha da karıştı. Hastanedeki doğum belgesi yangında kül olan Zeybek'in hayatı altüst oldu. "Oy kullanamıyorum, askere gidemiyorum, ehliyet alamıyorum" diyen Zeybek, "Bir hastalığım olduğu zaman kendiliğinden geçmesini bekliyorum" diye konuştu.
Son dakika: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün milletvekili adayı olduğu bölgede vatandaşlarla bir araya geldi. Bir alışveriş merkezinde yaptığı açıklamada Bakan Soylu, "Bu yıl, ehliyet ve kimlikte bir sürpriz yapıyoruz. Ehliyetimizi çipli yapıyoruz. Çipli şekilde yaptığımız ehliyetimizin şöyle bir özelliği olacak. Ehliyetimizi kimliğimize, kimliğimizi de ehliyetimize yükleyebileceğiz" dedi.
Artvin’de 71 yaşındaki Ulviye Hekimoğlu'nun ehliyet azmi takdir topluyor. Kursa yazılan Ulviye teyze, yaşına rağmen otomobil kullanmayı öğrenmek için ders alıyor çünkü torunlarını gezdirmek istiyor! Kurs Eğitmeni "Ulviye teyzemiz 71 yaşında bize başvurduğunda 'Eğitimleri alabilir mi? Nasıl olur?' diye tereddütlerimiz vardı" dese de, Ulviye teyzenin kurslar başlayınca güzel bir şekilde eğitim aldığını söyledi. Ulviye teyze ise "İnşallah sınavları kazanıp torunlarımı gezdireceğim“ diye konuştu.
2016 yılının Mart ayından itibaren eski tip nüfus cüzdanları yeni tip çipli kimlik kartları ile değiştirilmeye başlanmıştır. Bu işlemi yapmayan kişiler için resmî bir açıklama ile bildirilen tarihten sonrasında ceza uygulanacağı söylenmektedir. Yeni kimlik kartı için son başvuru tarihi 31 Aralık 2023 olarak belirtilmiştir. Uygulama kapsamında yeni kimliklerin ehliyet ile birleştirilip birleştirilmeyeceği de açıklanmıştır. Peki, yeni kimlik ehliyet yerine geçer mi
Eski kimlik kartlarının yeni tip kimlik kartları ile değiştirilme işlemleri devam etmektedir. İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamalara göre belirlenen son tarihe kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ipli olan yeni tip kimlik kartlarını kullanması gereklidir. Yeni tip kimlik kartları için başvurular şahsen, internet üzerinden ya da çağrı merkezleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Peki, eski kimliklerin kullanım süresi ne zaman bitiyor, kimlik yenileme son tarih ne zaman?
Ehliyet sınavının ertelenmesi sonrası sınavın ne zaman yapılacağı merak edildi. Bazı sınavlar, Türkiye'de meydana gelen ve 10 ili etkisi altına alan yıkıcı depremler sonrası ertelenmişti. Ehliyet sınavı ertelenen sınavlardan biri oldu. Peki, Ehliyet sınavı ne zaman, ertelendi mi? Motorlu taşıt e-sınavları hangi tarihte yapılacak?
Ehliyet sınavlarına hazırlanan kişiler, 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler sonrası arama motorlarında yaptıkları sorgulamalara hız verdi. Birçok sınavın iptal edilmesi nedeniyle Motorlu taşıt e-sınavlarının ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 'e-Sınav tarihleri' açıklaması geldi. Peki, ehliyet sınavları ertelendi mi? Ehliyet sınavları ne zaman? İşte, motorlu taşıt e-sınavları ile ilgili detaylar...
Trafik cezası olan vatandaşlar cezaların son durumunu merak ediyorlar. 2023 yılı vergi borçları yapılandırma müjdesiyle başladı. Milyonlarca vatandaş trafik cezaları silinecek mi, ehliyet affı gelecek mi merak ediyordu. Konu ile ilgili son durum açıklaması AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'tan gelmişti. Peki trafik cezaları son durum ne? Ehliyet affı geliyor mu? İşte trafik cezaları ve ehliyet affı ile ilgili son gelişmeler...
Ehliyet affı son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası ehliyet affı ve trafik ceza puanı silinmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Erdoğan, milyonlarca sürücüyü ilgilendiren müjdeli haberleri peş peşe açıkladı. Peki, ehliyet affı çıktı mı, kimleri kapsıyor? Trafik cezaları ve ceza puanları silinecek mi? İşte ayrıntılar..
Ehliyet affı ile ilgili son dakika gelişmeleri dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan 'borç yapılandırma paketi' açıklaması sonrası vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Trafik cezaları da dahil 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2.000 TL’yi aşmayan borçlar ve cezalar silinecek. Buna göre yaklaşık 2 buçuk milyon sürücünün ceza puanı silinecek ve 10 bin vatandaşa ehliyeti geri iade edilecek. Peki, Ehliyet affı çıktı mı, trafik cezaları silinecek mi? İşte ehliyet affı açıklaması!
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ehliyet özelliği yüklenmiş çipli kimlik kartı kullananların sayısının 5 milyon 208 bin 331'e yükseldiğini bildirdi.
Son dakika haberi... 2023 yılı değerli kağıtların satış bedelleri ile yeni vergi ve harç miktarları belli oldu. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği pasaport, ehliyet ve kimlik kartlarının harç ve satış bedelleri belli oldu. Buna göre, B sınıfı ehliyetin satış bedeli 624 liraya, harç bedeli ise 2 bin 489,90 liraya yükseldi. Pasaportlarda değerli kağıt bedeli 501 lira olarak belirlenirken, 3 yıldan fazla süreli pasaportların harç bedeli ise 3 bin 295,50 lira çıkarıldı. İşte güncel fiyatlar...
Son dakika haberi: Bankalarda yeni dönem başlıyor. BDDK ile yürütülen çalışmanın kapsamında yeni kimlik kartları var. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak" dedi. Bakan Soylu, e-Devlet'ten yapılan işlem sayısına değinirken ayrıca bu yıl verilen ehliyet ve kimlik kartı sayılarını da duyurdu.
Ehliyet ve kimlik birleştirme işlemi ile ilgili bilgiler çokça kişi tarafından araştırılıyor. Nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluğun nedenlerinden biri de ehliyet ve kimlik birleştirme işlemi. Bu işlemi yaptırabilmeniz için ehliyet ve kimliğinizin yeni tip olması gerekiyor. Peki ehliyet ve kimlik birleştirme nasıl yapılır, ücretli mi? İşte detaylar...
Kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi alacaklar yılbaşında harçlara zam geleceği için Nüfus müdürlüklerine akın ettiler. Ülke genelindeki nüfus müdürlüklerinde T.C. kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi taleplerini karşılamak için hafta içi ve hafta sonu ek mesai yapılmaya başlandı.
Çipli kimlik ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 85'i çipli kimlik kartı kullanımına geçti. Ehliyet özelliği yüklenmiş çipli kimlik kartı kullananların sayısı ise 4 milyon 744 bin 867'ye yükseldi. Yeni tip sürücü belgesi, çipli kimlik kartına ücretsiz yüklenebiliyor.
2016 yılında yapılan yeni düzenlemeye göre araç türüne göre farklılık gösteren ehliyet sınıfları karşınıza çıkıyor. Bu ehliyet sınıfları içerisinde C sınıfı ehliyet, özellikle kamyon sürücüleri tarafından merak konusu oluyor. Kamyon ve çekici kullanmak için alınmasının zorunlu olan C sınıfı ehliyeti ve kapsamları nedir?
Ehliyet almak için sabırsızlanan birçok sürücü adayının kafasını karıştıran konu ehliyet sınıfları oluyor. Farklı harfler ve rakamlarla isimlendirilen bu ehliyet sınıfları, sürücü adayının kullanabileceği araçları kategorize ediyor. Her araç türüne göre farklı ehliyet sınıfları vardır ve bu ehliyet sınıflarını alabilmek için de gerekli olan şartlar farklılık gösterir. Otomobil kullanmak için gerekli olan B ehliyeti nasıl alınır?
Ehliyet, pasaport ve kimlik için gerekli olan birçok işlem Nüfus Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir ve tamamlanır. Dolayısıyla Nüfus Müdürlüğü çalışma günleri ve saatleri sıkça araştırılır. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Nüfus Müdürlükleri, kaymakamlık binaları kapsamında hizmet verir. Nüfus Müdürlükleri hangi günler hizmet veriyor, hafta sonu çalışıyor mu?
Tapuda yeni dönem başladı. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) artık Türkiye genelinde kullanılmaya başlandı. Yeni sistem ile tapuda sahteciliğin önüne geçilmesi hedeflendi. Peki bu sistem hayatımızda neler değiştirecek? Eski kimlikle işlem yapılabilecek mi? İşte tapuda EKDS sistemiyle ilgili haberin detayları...
Kimlik ve ehliyet yenileme ile ilgili milyonlarca vatandaş son dakika gelişmelerini merak ediyor. Kimlik, ehliyet ve pasaportta yeni dönem başlıyor. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişim süresi uzatıldı. Yeni kimlik kartları ise kredi kartı olarak kullanılabilecek. Öte yandan ehliyet ve pasaport harçlarına zam geliyor. Peki kimlik ve ehliyet yenileme nasıl yapılır? İşte yeni kimlik, ehliyet randevusu ve ücreti 2022 ile ilgili bilgiler...
Kimlik kartı doğrulama ya da sorgulama işlemlerinin yapılabildiği, biyografik fotoğrafın olduğu kişiye özgü bir karttır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, Türkiye’de de yeni çipli kimlik kart döneminin başlamasına etken oldu. Yeni çipli kimlik kartları ile kimlik sorgulama işlemleri daha kolay yapılabiliyor. Peki ehliyet ve kimlik yenileme işlemleri için kaç adet fotoğraf gerekli?
Yürürlüğe giren yeni kanunlarla birlikte ehliyet kimlik kartı üzerine entegre edilerek tek bir kart üzerinden takip edilebiliyor. Ehliyeti kimlik kartı üzerine entegre edebilmek için her ikisinin de yenilenmiş olması gerekiyor. Peki, ehliyet ve kimlik birleştirme nasıl yapılır?
Biyometrik fotoğraflar pasaport, vize, ehliyet, yeni tip kimlik kartlarında kullanılmaktadır. Resmî kurum ve kuruluşlarda istenilen belgelerde artık biyometrik fotoğraf kullanılıyor. Örneğin pasaport, vize başvuruları için gerekli olan belgeler arasında biyometrik fotoğrafta yer almaktadır. Biyometrik fotoğraflar belirli ölçüye ve özelliklere sahip fotoğraflardır. Ayrıca biyometrik fotoğrafların belirli bir kullanım süreleri vardır ve belli aralıklarla yenilenmelidir.
Biyometrik fotoğraflar yeni tip kullanılan kimlik kartları ile birlikte zorunlu hâle geldi. Artık birçok kurum ve kuruluşlar tarafından biyometrik fotoğraf talep ediliyor. Uluslararası evlilik cüzdanı, yeni kimlik kartları, pasaport, vize, ehliyet gibi belgelerde artık vesikalık değil biyometrik fotoğraflar kullanılıyor. Resmî belgelerin reddedilmemesi için biyometrik fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Peki, biyometrik fotoğraf çekilirken hangi renk giyilmeli?
Biyometrik fotoğraflar yeni kimlik kartları, uluslararası evlilik cüzdanı, vize, pasaport ve ehliyet gibi belgelerde kullanılmaya başlandı. Resmî kurum ve kuruluşlarda gerekli olan belgelerde biyometrik fotoğraf kullanılması zorunlu hâle geldi. Bu sebeple belgelerin reddedilmemesi için biyometrik fotoğrafların kurallarını bilmek gerekir. Peki, biyometrik fotoğraf sakallı olur mu?
Biyometrik fotoğraflar yeni kimlik kartları, pasaport, vize, ehliyet, uluslararası evlilik cüzdanlarında kullanılır. Resmî belgeler için zorunluluk hâline getirilmiştir. Biyometrik fotoğraflar hem kullanıldığı belgeler hem de ebadı ve özellikleri bakımından vesikalık fotoğraflara göre farklılık gösterir. Peki, biyometrik fotoğrafın farkı nedir?
Kimlik ya da diğer adıyla nüfus kağıdı yenilemeleri için devlet tarafından belirlenen süre azalıyor. Vatandaşlar eski iki renkli kimlikleri yerine yenilenen çipli kimlikleri kullanmaya başlıyor. Kimlik değişimi yapabilmek için bazı şartları yerine getirme zorunluluğu bulunuyor. Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre ise tüm Türk vatandaşlarının kimlik yenileme işlemlerini 2023 yılına kadar yapmış olmaları gerekiyor. Kimlik yenileme ücreti nereye ve nasıl yapılır?
Günümüzde kimlik kartları, sürücü belgeleri ya da pasaport gibi tüm resmi belgelerde biyometrik fotoğraflar kullanılmaktadır. Eski tip vesikalık fotoğraflarından çok daha gelişmiş özelliklere sahip olan biyometrik fotoğraflar dünya çapında standartlara sahiptir. Biyometrik fotoğraf vesikalık yerine geçer mi?
Her Türk vatandaşı geçerli sebepler göstererek kimlik kartı yenileme ya da değiştirme için başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Başvuru sırasında kullandığı mevcut kimlik kartını nüfus müdürlüğüne teslim eder. Müdürlükte eski kimlik delinerek geçersiz hale getirilir. Yeni kimlik gelene kadar ise eğer kişi talepte bulunursa kendisine bir geçici kimlik belgesi verilir.
Tüm Türk vatandaşları geçerli gerekçeler beyan ederek yeni kimlik talebinde bulunabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınacak randevunu ardından gerekli şartlar yerine getirilmelidir. Nüfus müdürlüğü başvuruyu değerlendirmeye alır. Yeni kimlik gelene kadar geçen süreç için kişinin talebine istinaden bir geçici kimlik belgesi verilir. Bu belge kimlik yerine kullanılabilir niteliktedir. Birçok resmi kurum ve işlem için kullanılabilir.