Bilecik’te 210 metrekare serada yılda 5 kere ejder meyvesi hasadı yapan Mehmet Kılıç, taleplere yetişemediğini ve pazar sorunu da olmadığı söyledi. Kılıç "Ben bu meyveyi internette gördüm merak saldım 4 sene öncesi. Daha sonra evimin önündeki bahçede ufak bir sera yapıp denedim ve meyvemiz oldu. Daha sonra bu bölgede iklimde meyve olabileceğini düşünerek 210 metrekare sera yaptık" dedi. Kılıç "Meyveye şu an insanların çok büyük bir ilgisi var" ifadelerini kullandı.
Adana’nın Kozan ilçesinde oto yedek parçası ustası Mesut Mutlu, Mersin ve Antalya’da tadına baktığı ejder meyvesini boş arazisine dikerek 2 yılda 1 ton üretim yaptı. Çevresindeki herkesin ejder meyvesi üreteceğini duyunca tepki gösterdiğini ve 'Burada olmaz. Ne gerek var' dediğini söyleyen Mutlu, "Denemek için ektim. Rabbime şükür fazlası ile verdi" ifadelerini kullandı. Şimdi taleplere yetişmeye çalışan Mutlu "Yoğun bir talep var" dedi.
Sinop’ta yaşayan Emin Öztürk, Antalya’da yetiştirildiğini gördüğü ejder meyvelerinin fidelerini Dibekli köyünde deneme amaçlı dikti. 3 ay sonra fidelerden verim alan Öztürk, Sinop ikliminin ejder meyvesi için elverişli olduğunu söyledi. Antalya'da görünce bunu merakından hobi olarak yaptığını ve başardığını söyleyen Öztürk, bu meyvenin tanesinin pazarlarda 100 TL’den satıldığını aktardı.
Elma, portakal, muz ve çilek gibi meyvelerin yanı sıra son zamanlarda ejder meyvesi adı verilen egzotik bir meyve de popülerlik kazandı. Ejder meyvesi Asya ve Güney Amerika gibi bölgelerde yetişen pembe veya sarı renkte bir kabuklu ve tatlı bir içe sahip bir meyvedir. Ayrıca pitahaya olarak da bilinen ejder meyvesi, besleyici değeri yüksek olması ve farklı bir görünüme sahip olması nedeniyle giderek daha fazla tüketiliyor.
Girişimci Abdullah Sarılgan: - "Serayı 2-3 dönüm daha büyütmeyi, üretimi artırmayı hedefliyorum"
Sağlığımızın için meyve ve sebzeler oldukça önem taşıyor. Sık yemediğimiz birçok meyvenin sağlık için inanılmaz faydaları bulunuyor. Daha sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için bu meyveleri beslenme düzenine katmak gerekiyor. Fazla bilinmeyen ama mucizevi etkileri olan ejder meyvesinin faydaları duyanları şaşırtıyor.
Ejder meyvesi yetiştiricisi Nur Talih: - "Yazın fazla zorluğu yok ama kışın eşime çok fazla iş düşüyor. Isısını sağlamak için geceleri gelip soba yakıyor. Yazın temizlemesi, ilaçlamasını yapıyoruz. İlk meyveyi gördüğümüzde çok sevindik"
Girişimci Dilber Avcıoğlu: - "Geçen sene 9 bin 500 meyve hasat ettik. Bu yıl üçüncü yılımız ve maksimum verimi bekliyoruz. Bu yıl 18 bin meyve bekliyorum"
Antalya’nın Aksu ilçesinde yetiştirilen ejder meyvesine talebin genellikle otellerden geldiğini belirten üretici, ilk meyvelerin tanesini 120 TL’den, şimdi ise kilosunu 100 TL’den sattıklarını ifade etti. Sebzenin maliyetlerinden kaynaklı olarak ejder meyvesi üretmeye karar verdiğini kaydeden üretici Güllü Gürler, ürünün mazot işçilik, ve gübre masrafının olmadığını söyledi.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2015 yılında başlanan tropikal meyve üretimi, yatırımlarla 16 bini örtü altı olmak üzere 20 bin dekarlık alana yayıldı. Muzun yanı sıra son bir yıl içerisinde ilçede örtü altında 'ejder meyvesi' olarak bilinen pitaya meyvesinin de ekim alanı, bir yılda bin dekarı aştı. Kilosu 40 lirayı bulan meyvenin üreticisi, fiyat cazibesinden dolayı portakal ve mandalina üretimi yapılan narenciye ile nar üretilen bahçelerini bozarak, ejder meyvesi yetiştirmeye başladı.
Antalya’da bir kadınla bir gencin ilginç ejder meyvesi tartışması karakolda son buldu. Kovalamacayla başlayan tartışmada çığlıkların havada uçuşması ve ikilinin ellerinde cep telefonuyla birbirlerini suçlama anları görüntülere yansıdı.
Adana’da bir baba-oğlun internette görüp 1 dönüm alana ektiği ejder meyvesi dalında kilosu 35 liraya alıcı buluyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesinin tanesi 25- 30 liradan alıcı buluyor. Irak'taki Amerikan askerlerine ejder meyvesi gönderdiklerini belirten Zekeriya Akyar, "Amerikalılar, ejder meyvesini çok seviyor. Rusya, Ukrayna, Irak gibi ülkelere de ihracatı yapılıyor" dedi.
Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretim merkezlerinden Mersin'de, şimdi kilogramı 30 ila 40 liradan alıcı bulan ve şubat ayında fiyatı 60 liradan satılan ejder meyveleri üreticisini sevindirdi. Babadan kalma seraya ejder meyvesi diken Fatma Ergin, 3 tanesinin 1 kilogram olduğunu ve yılda dört kez hasat yaptığını belirtti.
Antalya'da yaşayan ev hanımı olan Güllü Gürler, iki yıl önce ekmeye başladığı ejder meyvelerinin sağlığa çok faydalı olduğunu belirterek, "Bu ürünü üretmekte geç kaldığımı düşünüyorum” dedi. Yurt dışına da ihraç etmeye başlayan Gürler, bir adet ejder meyvesinin 700 gram ile 1 kilo arasında değiştiğini belirtti. İlk hasat döneminde kilosunu 55 liraya satan üretici, fiyatların daha sonra 40 liraya kadar düştüğünü açıkladı.
İstanbul'da bir şirkette asistan olarak çalışırken yoğun tempodan sıkılıp Aydın'daki köyüne dönen 29 yaşındaki Vildan Uğurlu, devlet desteğiyle kurduğu serada ejder meyvesi üretimine başladı.
Protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminlerinin yanı sıra omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan pitaya bilinen adıyla ejder meyvesine olan talep koronavirüs döneminde daha da arttı. Pitayanın besin değeri bakımından çok zengin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya pitaya meyvesinin doğru kullanımına dair önemli bilgiler paylaştı.
Kaktüs türlerinden olan pitaya, alternatif tıp alanında en sık tercih edilen şifa kaynağı bitkiler arasında yer alır.
Ejder Meyvesi olarak bilinen Pitaya, Türkiye'de son zamanlarda özellikle Mersin ilinde birçok kişiye gelir kapısı oldu. Tanesi 10-16 liraya satılan ejder meyvesi, aslında bir kaktüs türüdür. Yetişen ülkeler ve buna bağlı olarak iklim şartlarına göre birçok türü olan Pitaya'nın içerdiği vitaminler açısından çok faydalı bir meyvedir. Peki ejder meyvesi nedir, faydaları nelerdir? Türkiye'de nerede yetişir?