İnsan ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen ekonomi sözcüğünün kökeni Yunanca'dır. Hane halkı anlamında kullanılan oikos sözcüğünden türemiştir. Ekonomi kavramı "ev yönetimi" anlamında kullanılırdı. İnsanların hayatlarını devam ettirebilmek adına yürüttükleri üretim, tüketim, ticaret ve dağıtım gibi faaliyetlerinin tümü olarak ifade edilir. Tarihsel gelişmelere bağlı olarak ekonomi kavramı farklı şekillerde anlam kazanmıştır. İlkel yaşamdan itibaren insanların ihtiyaçlarını karşılama düşüncesiyle ekonomi kavramı gündeme gelmiştir. Çeşitli ihtiyaçların giderilmesi için sağlanan çabanın bir ürünü olarak anlaşılmıştır. Sınırsız ihtiyaç ve beklentilerin kısıtlı kaynaklar ile karşılanması şekilde açıklanmıştır. Ekonomi kavramı, tarih boyunca üretim ve bölüşüm faaliyetlerinin tümünü içermiştir. Üretim faaliyetlerinin yanı sıra üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü de oldukça önemli görülmüştür. Sosyal bilimlerin arasında yer alan ekonomi, kıt kaynakların kullanılması noktasında alternatif kullanım şekillerini inceler.
Ünlü Ekonomist Özgür Demirtaş'ın eğitim ile ilgili sosyal medyasında paylaştıkları yakın zamanda olay olmuştu. Bir canlı yayın programına katılan Yatırım ve Tasarruf Uzmanı Mert Başaran, yaptığı konuşmada Özgür Demirtaş'a hak verdi.
Devletin ve yerel yönetimlerin, kamu hizmetlerinde harcanması amacı ile, yasalar doğrultusunda direkt olarak ya da kimi maddelere göre bazı hizmetlerin üzerine eklenerek dolaylı bir biçimde, vatandaşlardan topladıkları paralar vergi olarak adlandırılır. Peki, Özel İletişim Vergisi nedir? Özel İletişim Vergisi kimlerden alınır?
İnsanların eski çağlardan beri avcılık, toplayıcılık, hayvancılık gibi faaliyetlerle uğraştığı bilinir. Zaman içerisinde sanayi alanıyla teknolojiye verilen önemin artması ise meslek kollarının çeşitlenmesinde etkili olmuştur. Bu bağlamda günümüzde aktif olarak devam ettirilen ekonomik faaliyetler son derece kapsamlı bir hâl almıştır. Dolayısıyla insanların hayatlarını devam ettirmek ve yaşam standartlarını oluşturmak için gerçekleştirdiği faaliyet türleri 5 ayrı kategoride sıralanır.
2024 yılında ortaya çıkan veriler tüm Avrupa'da alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Geçen yıl doğum oranları, tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Uzmanlar böyle giderse 2070 yılından itibaren her şeyin terse dönebileceğine dikkat çekerken, güçlü ekonomiler; artık çalışacak, vergi ödeyecek ve yaşlılara bakacak genç insan bulamayabilir. Göçe bağımlılık ise kapıda. İşte tüm Avrupa'yı etkileyecek doğum oranlarıyla ilgili detaylar...
Yapımını SugarWorkz-TAFF Pictures’ın üstlendiği, yönetmenliğini Murat Şeker’in yaptığı ‘Çakallarla Dans 7’, 6 Aralık’ta sinema salonlarındaki yerini alacak. Türk sinema tarihinin en uzun soluklu serilerinden biri olan ve 2010 yapımı ilk filmden bu yana gişe rekorlarına imza atan ‘Çakallarla Dans’, yedinci filminde yine çok güldürecek.
Faizsiz Fırsatlarda Büyük Avantaj! %0 Faizli 75.000 TL Ve Taksitli Nakit Fırsatına Şimdi Başvur, Taksitli ve Faizsiz bir Şekilde Geri Öde.
Otopark problemi İstanbul'un kanayan yaralarından! İstanbul'da vale hizmeti vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Hem fahiş ücretler hem de araçların güvenliği noktasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Nişantaşı, Etiler, Caddebostan, Dragos, Beşiktaş, Kandilli, Kadıköy gibi elit yerlerde vale ücreti 500 TL'ye hatta 1000 TL'ye kadar çıkıyor. 42 gün sonra bu sorun çözülüyor.
Murat B. isimli şahıs, eşi Türkan B.’nin aşırı cimriliği ve büyü yaptırarak evliliği çekilmez hale getirmesi üzerine soluğu aile mahkemesinde aldı. Boşanmak isteyen Murat B. avukata başvurdu. Mahkeme, Türkan B.'nin aşırı cimri olduğu ve eşine büyü yaptırdığı gerekçesiyle ağır kusurlu bularak, çiftin boşanmasına karar verdi.
Rizeli matematik öğretmeni, hem eğitimcilikten hem de doktora yapmaktan vazgeçip çocukluk sevdası olan arıcılığa başladı. "Beni ekonomik olarak tatmin ediyor" diyen Murat Memoğlu "Gençler bu mesleği yapabilir. Gençler yaparsa çok daha başarılı olur. Hem ekonomik olarak tatmin eder" ifadelerini kullandı. "Öğretmenlik çok kutsal bir meslek" diyen Memoğlu "Bunu yapmak çok güzel ama bir yandan arıcılık da güzel. Bir tercih yapmak zorunda kaldım ve arıcılığı tercih ettim" şeklinde konuştu.
İzmir'de yaşanan olay Türkiye'yi yasa boğdu. 5 kardeş çıkan yangında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Ersan Şen, bu konuyla ilgili önemli bir çıkış yaparak 10 Kasım'ı ve Anıtkabir'e gelen 1 milyonu aşkın kişiye dikkat çekti.
Bu yıl Nobel ödülü alan ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, konuk olduğu YouTube programında Türkiye ekonomisinin nasıl düzeleceğine ilişkin 3 madde söyledi. Acemoğlu, yargı ve eğitim reformunun altını çizerek, teknoloji yatırımlarına dikkat çekti. Ayrıca Acemoğlu, Türkiye'nin en büyük probleminin 'fakirlik' olduğunu ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’nde Türkiye'ye neden yatırım yapılması gerektiğini anlattı. Türk ekonomisini anlatan Şimşek kişi başına 15 bin dolarlık gelire dikkat çekerek, "Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz." ifadelerini kullandı.
AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, partisinin ilçe Kongresinde bölgeye yatırım yapılmadığı eleştirilerine "Koskoca fabrika temeli atıyoruz, adam orada geliyor başka bir şey konuşuyor. Ahkam kesiyor. Yazıyor sosyal medyada, ‘ne yaptınız’ diyor. Memlekete gelip giderken OSB’ye gir bakalım. O yolları baban mı açtı? Deden mi açtı? Allah’tan korkun. Bu boş adamların, bu boş konuşanların bu memleketten uzaklaşması lazım. Boş konuşa konuşa bu memleketi bu hale getirdiler" şeklinde konuştu.
2024 yılının son çeyreğinde, dünyada oluşan hem ekonomik hem sosyolojik gelişmeler, ülkenin enflasyon ile mücadelesi derken, ekonomi piyasasında özellikle altın için, birçok uzman isim peş peşe uyarılarda bulundu. Stratejist Selçuk Gönençler katıldığı programda, 'Altın yükselecek mi?' sorusunu yanıtlayarak, yatırımcıların duygusallık katmadan dikkatle dinlemesini söyledi.
2024 yılının son çeyreğinde emeklilerin, memurların ve asgari ücretlilerin gözü, kulağı zam haberini büyük bir heyecanla bekliyor. Birçok uzman enflasyon hareketliliğini de dikkate alarak, zam oranını hakkında açıklamada bulundu. Bunlardan biri olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, maaşlara yüzde kaç oranında zam yapılacağını tahmini olarak belirtti.
Yatırım uzmanı Mert Başaran'dan gündem olan paylaşım: "Altın alırım, ev alırım ama araba almam!" Sosyal medya hesaplarında sık sık yatırım tavsiyesi veren Başaran'ın son videosu araba tavsiyesi oldu.
ABD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ülkenin ekonomik durumu ve tarım dışı sektörlerdeki istihdam düzeyi hakkında çeşitli unsurları yansıtır. Bu gösterge yorumlanırken verinin düşüşte mi yoksa yükselişte mi olduğuna bakılır. ABD’de tarım dışı sektörlerde hareketlenme olmasının dünya ekonomisini nasıl etkilediği üzerine yorum yapılabilmesi ise bilhassa yatırımcılar için büyük önem arz eder.
Ekonomik kriz, artan enflasyon derken, yalnızca yurtta değil dünyada da yatırımcılar hesaplarını yaparken ince eleyip sık dokuyor. Bu hususta kimi yatırımcılar yatırımlarını para üzerinden yaparken kimileri ise altın üzerinden yapmayı tercih ediyor. Ancak altını yatırım yapacakları büyük bir tehlike bekliyor. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, vatandaşları sahte altın hakkında uyardı.
Son yıllarda ekonomi piyasasında yaşanan büyük dengesizlik nedeniyle yaşam koşulları günden güne daha çok zorlaşıyor. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar ise, nerenin hesaplı olacağını düşünürken, altından yine kendi rekorunu kırdı.
Yaptığı tahminlerle ve açıklamalarla ekonomi piyasasında önde gelen isimlerinden olan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, herkesin tetikte olmasını gerektiren uyarıda bulundu. ‘Kriz ayı’ diyerek altın, dolar ve borsada tahmini verilerini paylaşan Memiş, ‘Fırtına kopacak’ diyerek durumu özetledi.
Dünya, ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin açıklanmasını beklerken, Ekonomist İslam Memiş, dolar karşısında altın ve diğer varlıklarda sert düşüşler olabileceğine dair uyardı.
Yaptığı ekonomi değerlendirmeleriyle gündeme gelen ve önerilerde bulunan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş isyan etti. Resmi sosyal medya hesabından hükümetin ekonomi alanında belirlediği politikayı eleştiren Demirtaş, "Henüz en kötüsünü görmedik" dedi.
Son yıllarda enflasyon nedeniyle market ürünleri, benzin derken bir de alkol ve sigaraya zam gelmişti. Yapılan istatistiki çalışmalar sonucunda bir vatandaşın dört bira ve bir paket sigara için ödediği verginin ücreti yüzde 125 arttığı belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin geçici vergi dönemleriyle ilgili harekete geçti. 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerekmeyeceği Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Nisan ve Haziran ayını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri için son gün yaklaşıyor. İş dünyasında, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılmıştı. Bunun üzerine 10 soruda merak edilen enflasyon muhasebesi açıklandı.
Son yıllarda enflasyon etkileri zam olarak em üreticiyi hem tüketiciyi oldukça etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu bu etkilerin doğru analizi yapmak için 11 ekonomistin katılımıyla yaptığı anket sonucunu açıklandı. Buna göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,64 arttığını tahmin ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumun (TÜİK) 2024 Temmuz ayının ekonomiye güven endeksini yayımladı. Buna göre, ekonomiye güven endeksi temmuz ayında yüzde 93,1 oldu. Bu veri ise 2021 Mayıs ayında beri en düşük seviyesini görmüş oldu.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Orta Vadeli Program gündemiyle, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Bu yıl Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci devam etmektedir. Büyüme kompozisyonunda dengelenme sürmektedir" denildi.
Fotoğrafçı Bennu Gerede sık sık oğlundan dolayı anılıyor. Tarkan'ın eski aşkı Bilge Öztürk ile aşk yaşayan ve geçtiğimiz günlerde ayrılan Deren Gerede'nin annesi Bennu Gerede ülkeye dönüş yaptı. Tatil için Türkiye'ye gelen ünlü isim açıklamasıyla dikkat çekti.
Sübvansiyon kelimesi Fransızcaya ait olup dilimize ödünçlenen ve ekonomi alanında destekleme anlamında kullanılan ifadelerdendir. Bu ifadenin devlet tarafından gerçekleştirilen ne gibi yardımları içerdiği yaygın olarak araştırılır. Dolayısıyla sübvansiyonun kimlere verildiği, hangi yöntemlerle uygulandığı ve nasıl sınıflandırıldığı açıklanmalıdır. Böylelikle devlet tarafından yapılan ekonomik, sosyal, kamusal yardımların örneklendirilmesi de mümkün olacaktır.
Dünya’da yaşanan olaylar küresel düzeyde ekonomiyi etkilemeye devam ediyor. Ortadoğu’daki gerilim, ABD’de yaşanan ekonomik veriler derken altın fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Yatırımcılar ise, ABD'nin tarım dışı istihdam rakamlarını açıklamasını bekliyor.
Hem ülkemiz hem de dünya ekonomisi yakından takip edilen konulardan biri. Ekonomi konusunu uzmanların yanı sıra gelecek tahminleriyle bilinen astrologlar da yakından takip edip analiz ediyor. Simge Fıstıkoğlu'nun sunumuyla gerçekleşen Gökyüzü Sohbetleri'ne katılan Ünlü Astrolog Öner Döşer, 'zor bir aya giriyoruz' diyerek ekonomi ve enflasyon hakkında tarih vererek uyarılarda bulundu.
Vatandaşlar, Türkiye’nin en önemli sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. ASAL Araştırma sonuçlarına göre ezici bir çoğunluk Türkiye'nin en önemli probleminin ekonomi olduğunu kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini yorumladı. Şimşek, Bahçeli'nin desteğinin çok kıymetli olduğunu söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken enflasyonla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Palandöken, "Yapılacak tek şey; enflasyonla mücadelede, vatandaşın bir kere güvenmesi lazım. Vatandaşın ekonominin düzeleceğine inanması lazım" düşüncesini dile getirdi.
Merkez Bankası raporuna göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 91,1 trilyon lira, yükümlülükleri ise 99,6 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Tüm sektörlerin borçluluk oranları diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun düşük seviyede gerçekleştiği görüldü. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYH’ye oranı 2024 yılının son çeyreğinde yüzde 103 seviyesinde gerçekleşerek önceki çeyreğe göre azalış kaydetti.
Yurt dışında yerleşik kişiler, 5 Temmuz haftasında 1 milyar 480,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alırken, DİBS stoku 12 milyar 412,1 milyon dolara çıkarak 6 Mart 2020 haftasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Katılım endeksi Borsa İstanbul tarafından oluşturulur. Hem yatırımcıların hem de şirketlerin katılım esasları üzerine farkındalık kazanmasını sağlayan bu endeksin farklı türleri mevcuttur. Bu katılım endeksi türlerinin ise alt kırılımlar olarak ele alındığı söylenmelidir.
Antalya'da tarlalara serilen binlerce el dokuması halı ve kilimin pastelleşme sürecine kadarki işlerin çoğu kadın işçiler tarafından yürütülüyor.
Çin'de gayrimenkul yatırımları, ilk 5 ayda yüzde 10,1 azalarak iki yıldır devam eden düşüşünü sürdürdü. Mayısta sanayi üretimi, yıllık bazda yüzde 5,6, perakende satışlar yüzde 4,1 artış kaydetti.
Finansal okuryazarlık üzerine eğitim alan bir kişi bütçe planlamasından olası finansal riskleri tahmin edip çözmeye varan pek çok konuda uzmanlaşır. Bu da finansal okuryazarlık kavramının doğrudan parayı yönetme ve etkili bir şekilde kullanma becerisiyle ilişkili olduğunu gösterir. Finansal okuryazarlık eğitimi ile sertifika seçeneğine ulaşmak isteyen kişiler ise çeşitli kurum, kuruluş, dernek ve üniversiteler hakkında bilgi edinmelidir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin güçlü ekonomi programı uyguladığını vurgulayarak, "Uluslararası kuruluşların yatırım yaptığı ülkelerden olmayı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.
ASAL Araştırma, Türkiye ekonomisinde yaşanan en önemli sorunları vatandaşlara soruldu. Vatandaşların ankete verdiği yanıtlar ise belli oldu. Türkiye ekonomisinin en büyük sorununun gıda fiyatlarındaki artış olduğu kaydedildi.
Rusya Devlet Başkanı Putin’den Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Putin, Türkiye'de değişen ekonomi politikaları ve Batı ülkeleri ile yakınlaşma sürecine ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur. Böyle bir tehdit var” dedi. Putin ayrıca Ukrayna’nın yaptığı saldırılarla ilgili de ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verin’ şeklinde bir çıkış yaptı.
Ekonomiye dair yaptığı açıklamalarla sık sık gündem olan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, son olarak yaptığı bir paylaşımla dikkat çekti. Paylaşımında "Maalesef size iyi haber veremiyorum" diyen Demirtaş, "Sene sonuna kadar çok daha kötüsü gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. İşte Demirtaş'ın gündem olan o paylaşımı...
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ekonominin düzelmesi için gerekli olanları sıraladı. Demirtaş, adalet, hukuk ve bağımsız kurumlara vurgu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Türkiye ekonomisine dair, "Türkiye sahalara geri döndü. Son yıllarda bazı zorluklar oldu. Umuyorum ki artık bu zorluklar arkamızda kaldı" değerlendirmesini yaptı.
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme için ses yükseltmeye devam etti. Erdoğan’ın ekonomide daha sert tedbirler alacağını öne süren Kılıçdaroğlu, Özel’i ‘kimse bu suça ortak olmamalı’ diyerek uyardı. İşte Türkiye’nin siyasetine damga vuracak o açıklamaların detayları…
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) elektrik üretimi için sözleşmenin imzalandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, Silvan Projesi'nin GAP'ın en önemli etaplarından biri olduğunu belirterek, "8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 adet bileşeni bulunan Silvan Projesi'nin, ekonomimize yıllık 20 milyar TL katkı sağlaması planlanıyor" dedi.
Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentileri aşarak yüzde 5,3 büyüdü. Ekonominin yeniden soğuma eğilimine girdiğine işaret eden martta sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 3,1 artış gösterdi.
31 Mart yerel seçimi maratonu geride kalırken ekonomi kurmayları da seçim sonrası ilk kez bir araya geldi. Bugün saat 16.00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayan toplantı sonra erdi. Yapılan açıklamada "Programımızın temel hedefi olan enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye yönelik güçlü politikaları uygulamaya devam ediyoruz" denildi.
31 Mart yerel seçimleriyle Türkiye yerel yöneticilerini seçti. Seçimlerin ardından iş dünyasından da 'ekonomi' vurgulu mesajlar geldi. İş dünyası enflasyona dikkat çekerek, "Yapılacak çok iş var" yorumlarını yaptı.
84 yaşında olduğunu belirten bir kişinin sokak röportajında ekonomik durumuna ilişkin açıklama sosyal medyanın gündemine oturdu. Kirasını ödeyebilmek için iş aradığını ve bulaşıkçı olarak iş baktığını belirten yaşlı kadının, "Bayram geldi giçti, daha benim evime et girmedi." sözleri duyanların yüreğini yaktı. O anlara ilişkin görüntüler sosyal medyada yüzlerce yorum ve beğeni aldı.
Türkiye'de geçen yıl 423 bin ton ömrünü tamamlamış lastik çevre lisanslı tesislerde geri dönüştürülerek, ekonomiye kazandırıldı. Hurda lastiklerden kauçuk granül, çelik tel, tekstil parçacıkları, pirolitik yağ ve gaz elde edilirken, pirolitik yağların işlenmesiyle de elektrik üretimi sağlanıyor.
Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Bafra Ovası'nda, brokoli hasadından 12 tondan fazla rekolte bekleniyor.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından Türkiye hakkında yeni bir karar aldığını açıkladı. Demirtaş, 'Çok üzülüyorum, hiçbir işe yaramıyor' diyerek bu kararı duyurdu.
Yerel seçim sonrası ekonominin durumu, dolar tahminleri ve enflasyonun ne olacağı şimdiden merak edilirken Ekonomi Gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz'dan herkesi endişelendirecek açıklamalar geldi. 1 Nisan sonrası 'vergi alarmları'nın çalmasıyla enteresan bir uyanış yaşayacağımızı belirten Oğuz, "Asgari ücretli, enflasyonun üzerinde maaş zamlarını unutsun. Çiftçi, destekleri unutsun. Sanayici de teşvikleri unutsun. Yani herkesin kendi yağıyla kavrulacağı bir 2024 yılı olacak." diye konuştu.
Farklı sosyal statülerden olmalarına rağmen birçok kişinin ortak problemi hayat pahalılığı... Sürekli artan kur ve enflasyon vatandaşın belini bükmüş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından bir süredir sürdürülen düşük faiz politikası terk edilerek faiz artırımı gerçekleştirilmişti. Ekonomist Emre Şirin, düşürülemeyen enflasyonun vatandaşın belini bükmeye devam edeceğini söyledi. Şirin ayrıca enflasyonun düşürülmesinin iki yolunu açıkladı.
Ukrayna ekonomisinin savaşla geçen iki yılın ardından toparlanabilmesi için 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu bildirildi.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, seçim sonrası için öngörülerde bulundu. “Seçim sonrası ekonomi kerpeten gibi sıkacak, hazır olun” diyen Demirtaş, enflasyonda düşüş için de tarih verdi.
Dünyanın en güçlü ekonomilerinin zirvesi değişti. Japonya'yı geride bırakan Almanya dünyanın en güçlü üçüncü ekonomisi oldu.
İngiltere ekonomisi son iki çeyrektir küçülerek teknik resesyona girdi. Hizmet, üretim ve inşaat sektörlerinde küçülme yaşandı.
Euro Bölgesi ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla büyümedi.
Euro Bölgesi ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla büyüme göstermedi.
Antalya'da babasının ahşap torna dükkanında çıraklık, kalfalık yapan ve meslek lisesinde eğitim alan Nuri Çıngı, babasından devraldığı küçük dükkanı, kardeşlerinin de desteğiyle 120 kişinin istihdam edildiği fabrikaya dönüştürdü.
ABD ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva Davos'ta küresel ekonomiye dair tahmini paylaştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Almanya’yı geride bıraktık ve dünyada beşinci sıraya yükseldik. Çin, ABD, Hindistan, Japonya ve Rusya. Avrupa’da birinciyiz." açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM), devam eden riskler ve belirsizlikler ortamında küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,4'e düşeceğini öngördü. Türkiye'de ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek için para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırdığı anımsatılan raporda, ülkede geçen yıl yüzde 3,5 büyüme tahmin edildiği, ekonomik büyüme öngörüsünün bu yıl için yüzde 2,7 gelecek yıl için de yüzde 3,1 olduğu aktarıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığının bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM'de önemli açıklamalarda bulundu. Orta Vadeli Programa vurgu yapan Şimşek, "Kararlıyız enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonda ivme kaybı çok net ortadadır." ifadelerini kullandı.
Antalya'da 125 ülkeden yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Growtech Tarım Fuarı, farklı kurumların organizasyonuyla 18 yabancı firma ile 100'e yakın yerli üreticinin ikili görüşmesine ev sahipliği yaptı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz basın toplantısında gelen soru üzerine mimikleriyle öyle bir tepki verdi ki sosyal medyanın diline düştü. İtalyan mevkidaşı Meloni'ye Almanya'daki bütçe krizi üzerinden soru yöneltilince Scholz ilginç bir yüz ifadesiyle gündem oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmeler yaptığı açıklamasında Eylül ayından sonra kısa vadeli yeni bir eylem planı ortaya koyacaklarını belirtti. Yılmaz açıklamasında enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek “Hedefimiz istikrarlı bir kalkınma modelidir. Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi önemli. Girişimcilik ekosistemini de destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya'nın Salzburg kentinde katıldığı panelde Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri için önemli açıklamalarda bulundu. "Bugünün bağlamında, Türkiye'nin Avrupa'nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar sizin (AB) de Türkiye'ye ihtiyacınız var" ifadelerini kullanan Şimşek, AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması'nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirtti.
Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi gören şeftalide ihracat ürünlerinin hasadına başlandı.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş sosyal medyadan paylaşımda bulunarak emeklilere yapılacak Temmuz zammı hakkında konuştu. Demirtaş paylaşımında üst üste gelen vergiler hakkında da önemli bir uyarıda bulundu. Öte yandan Demirtaş, ülkenin gelen zamlar karşısında ikiye bölündüğünden yakınırken, 'ciddi bir ekonomik kriz' olduğundan bahsetti... İşte haberin detayları!
Ekonomik dünyada iki kavram arasındaki farkı anlamak önemlidir: Slumpflasyon ve Stagflasyon. . Her iki durum da ekonomik kararsızlığı yansıtır, ancak nedenleri ve etkileri açısından farklılık gösterir. Slumpflasyon ile stagflasyon arasındaki farklar dikkate değerdir. slumpflasyon ve stagflasyon, ekonomik durgunluk dönemlerinde görülen farklı enflasyon türlerini ifade eder. Her biri kendi belirleyici özelliklere sahiptir ve farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Stagflasyon, ekonomideki durgunluk ve enflasyonun aynı dönemde meydana geldiği bir durumu ifade eder. Geleneksel olarak, ekonomik durgunluk dönemlerinde enflasyonun düşmesi beklenirken, stagflasyon durumunda enflasyon yüksek seviyelerde seyretmekte ve aynı zamanda ekonomi durgunluk yaşamaktadır. Peki, ekonomide stagflasyon nasıl bir durumu ifade eder?
Stagflasyon, ekonomik literatürde dikkat çeken bir kavramdır. Bir ekonomik durumu tanımlayan stagflasyon, ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyonun aynı dönemde gerçekleştiği bir durumu ifade eder. Bu fenomen, ekonomistler için oldukça endişe verici bir durumdur, çünkü genellikle ekonomik politikaların etkin bir şekilde uygulanmasını zorlaştırır.
Enflasyon endeksli tahviller yatırımcılara enflasyonla mücadele etme ve satın alma gücünü koruma imkanı sunan bir finansal araçtır. Bu tahviller, sabit getirili menkul kıymetlerin aksine, enflasyona bağlı olarak faiz ve ana paranın değerini artırır. Bu şekilde, enflasyonun neden olduğu değer kaybını telafi etmeyi amaçlarlar.
Enflasyon farkı ekonomik analizlerde kullanılan önemli bir kavramdır. Bu kavram belirli bir zaman dilimindeki enflasyon oranlarının farkını ifade eder. Enflasyon farkı fiyat düzeyindeki değişimleri takip etmek ve enflasyon trendlerini analiz etmek için kullanılan bir araçtır. Enflasyon farkı maaş ve ücret artışlarının belirlenmesinde de önemli rol oynar. İşçilerin ve sendikaların, enflasyon farkını dikkate alarak ücret taleplerini belirlemesi yaygın bir uygulamadır.
Enflasyon ekonomik bir fenomen olarak herkesin günlük yaşamını etkileyen önemli bir konudur. Fiyatların sürekli olarak yükselmesi ve satın alma gücünün azalması, enflasyonun belirgin özelliklerindendir. Ancak enflasyonun kaynağı ve nedenleri karmaşık bir konudur. Bu yazımızda enflasyonun nedenlerini ve kaynaklarını daha iyi anlamak için temel bir giriş yapacağız.
Döviz kurlarına ilişkin yaptığı değerlendirme ile gündem olan Özgür Demirtaş bu kez de gelen eleştirel yorumlar üzerine dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Ekonomiye ilişkin açıklamalarını basite indirgeyerek aktardığını belirten Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "Bunu ben de biliyorum" gibi yorumlar yapan bazı sosyal medya kullanıcılarını topa tuttu. İşte Özgür Demirtaş'ın o paylaşımı...
Son dakika haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından İngilizce paylaşımlarda bulundu. "Daha müreffeh ve dirençli bir Türkiye yaratmak için yol gösterici ilkelerimiz şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik olacaktır." ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, acil önceliklerinin, ekibi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamak olduğunu kaydetti. İşte son dakika haberinin detayları...
Dolar ve altındaki hareketlilik gündem oldu. Yükselişe geçen dolar, 23 TL seviyesini aşarak rekor kırdı. Benzer şekilde yükseliş kaydedilen altında da fiyatların rekor kırdığı görüldü. Piyasalardaki son durum herkes tarafından merakla takip edilirken ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan dikkat çeken bir paylaşım geldi.
Seçim sonrası sandık başındaki pozuna "Kaybettiniz" yorumları gelen oyuncu Pınar Altuğ "Ben bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum siz konuyu tam anlamamış olabilir misiniz?" diyerek dikkat çekmişti. Seçim sonrası tatile giden güzel oyuncuya bu sefer de ekonomi yorumu geldi, cevap ise gecikmedi.
Samsun'un Bafra, 19 Mayıs, Alaçam ile Yakakent ilçelerinde 165 bin 200 dekar alanda çeltik üretimi yapılıyor.
Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs seçimleri yaklaşırken sosyal medya hesabından yaptığı sandık çağrılarına bir yenisini daha ekledi. Kılıçdaroğlu yaptığı son paylaşımında ekonomiye dikkat çekerek “Bunlar gelirse dolar 30 liraya çıkacak. O oyu benim için değil kendin için vereceksin” dedi.
Elektrik faturası en yüklü gelen faturalar arasında yer alıyor. Her mevsim bütçeyi zorlayan elektrik faturalarının cep yakmasından şikayetçiyseniz farkında olmadan yaptığınız hatalara dikkat ederek elektrik faturasını düşürebilirsiniz.
Bir toplumdaki mal ve hizmetlerin üretimi ve dağıtılmasını kolaylaştıran organizasyonlara ve kurumlar sistemine kısaca ekonomi adı verilir. Ülkeler için çok önemli bir sistemdir. Bu nedenle ekonominin mutlaka uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerekir. İşte bu yüzden üniversitelerde Ekonomi bölümü vardır ve bu bölümde öğrencilere ekonomiye dair tüm bilgiler öğretilir. Bu bölümü okuyan öğrenciler, kendini geliştirerek Ekonomist olabilir. Peki Ekonomi mezunları ne iş yapar ve nerelerde çalışır?