İkinci el araç satın alacakların dolandırıcılara karşı dikkatli olması yönünde sık sık uyarılar yapılıyor. Dolandırıcılar pek çok farklı yöntem kullanarak alıcıları tuzağa düşürebilirken İstanbul'dan kalkıp Çorum'dan bir araç satın alan bir vatandaş da km oyunuyla şaşkına döndü. O vatandaş dönüş yolunda satın aldığı araç arıza verince kandırıldığını anladı ancak asıl gerçeği ekspertize götürdüğünde fark etti. Buna göre 320 bin km diye satın aldığı araç 'mil' detayıyla aslında 690 bin km çıktı.
Sürücüler trafik ve kasko sigortası kapsamında araçları için düzenlenen sigorta eksperi raporlarını e-Devlet üzerinden görüntüleyebilecek. Uzman isim uygulamanın avantajlarını değerlendirirken kaskoda yüzde 50'ye varan indirimlere de dikkat çekti. İndirimlerde 15 Ağustos'tan sonra terse dönebilir.
Araç sahibi herkesin bilmesi gereken yeni karar! Kazaya karışan araçlara ilişkin düzenlenen eksper raporları artık e-Devlet üzerinden görülebilecek. Böylece hem eksper atama işlemleri hem de eksper raporlarının görüntülenmesi işlemleri e-Devlet üzerinden yapılacak.
Araç fiyatlarında ciddi düşüşe rağmen durgunluğun devam etmesi oto ekspertiz firmalarına da yansırken, bir zamanlar kuyrukların oluştuğu, kimi zaman 2-3 saat beklenen ekspertiz firmalarında artık eski yoğunluk kalmadı. Ekspertiz firması sahibi Ufuk Olgun, “İşlerimizde yüzde 60 civarında düşüş söz konusu. Artık 2. el yatırım aracı olmaktan çıktı” dedi.
Konya’da otomobil almak isteyen bir kişi, almak istediği aracı ekspertiz için götürünce hayatının şokunu yaşadı. Araç sahibinin 2 parça değişeni var olarak bildiği, 6 ay önceki ekspertiz raporunu gösterdiği aracın, 3 farklı araçtan parçalarla toplandığı ortaya çıktı. Raporu gören alıcı, aracı satıcıya götürerek iade etti. Oto ekspertiz uzmanı, araç satın almak isteyenlerin ekspertizi mutlaka kendilerinin yaptırması gerektiği konusunda uyardı. İşte ilginç olayın detayları...
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, oto ekspertiz merkezlerinde belirli standartlar olması gerektiğini belirterek, "Baktığınız zaman aynı işlemlerin bir yerde bin liraya bir başka merkezde de 3 bin liraya yapıldığını görebiliyorsunuz. Kalite standartları ne denli önemliyse fiyat standardı da önemli." dedi.
Büyük bir heyecanla bayiden aldığı sıfır otomobil, adeta pert çıktı. Bir ay sonra şüphe üzerine ekspertize soktuğu aracın neredeyse her parçası değişmiş ve baştan aşağı boyalı olduğunu duyan adamın başından aşağı kaynar sular döküldü. "İlk anda şoka girdik. Ne olduğunu anlayamadık" diyen adam bayinin yolunu tutarken, "50 bin TL verelim" teklifini duyunca şaştı kaldı.
Son dönemde ikinci el otomotiv alım satımında çeşitli hileler yapan dolandırıcılar, araçlarda yolcular için hayati önem taşıyan airbaglere kadar uzandı. Konya’da ekspertize götürülen otomobilin kontrolleri sırasında airbaginden çıkan şey pes dedirtti. Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, ikinci el araç almak isteyenlere hayati uyarılarda bulundu. İşte detaylar...
İkinci el araba piyasasında pek çok hileye yıllardır tanık olunurken, bugüne kadar ise böylesi görülmedi. Hatay İskenderun'da bir galeriden araç satın alan müşteri, ekspertiz yaptırdığı araçla kendisine teslim edilen aracın aynı olmadığını satış işlemi gerçekleştikten sonra anladı. Oto yıkamacının tek bir cümlesiyle şüphelenen alıcı, farklı bir ekspertize gittiğinde duyduklarına inanamadı. Uzmanlar ise benzer olayın herkesin başına gelebileceğini belirtirken, araç alacakları uyardı.
Ekspertiz genelde ikinci el araç alanların ilk adresi olsa da sıfır araç alanların da ekspertiz raporu hayati önem taşıyor. Zira sapasağlam olması beklenen sıfır araçlar hasarlı çıkabiliyor. Peki bu durumda ne yapılması gerek? Uzmanlar sıfır araçların da ekspertiz merkezlerine gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Bayi hasarlı ürünle ilgili sorumluluk kabul etmiyorsa tüketicinin önünde bir dizi seçenek mevcut. İşte sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler...
Elektrikli otomobiller hayatımızda yer almaya başladı. Türkiye'de de giderek yaygınlaşan elektrikli otomobil sayısının her geçen gün artması beklenirken, elektrikli araçlarda ikinci el piyasası da oluşmaya başladı. İkinci el elektrikli otomobil alış-satışta bir soru öne çıkıyor. O da 'İkinci el elektrikli aracın ekspertizi nasıl yapılıyor?' sorusu... Peki, ikinci el elektrikli otomobil almak istiyorsanız ne yapacaksınız? İşte ayrıntılar...
Hayatının geri kalanında sıfır araca binmek için arazi satan Ali Bey Yaşar, aracı 200 metre sürdükten sonra hayatının pişmanlığını yaşadı. Antalya'da yaşayan Yaşar, 820 bin TL ödediği aracı bayi çalışanlarının ikna etmesiyle ekspertiz yaptırmadı. 200 metre sürdükten sonra yakıt almak için araçtan inen Yaşar'ın, fark ettiği tersliği bildirince aldığı cevap 'pes' dedirtti.
Satmak istediği aracını ekspertize sokan adam, hayatının şokunu yaşadı. Aracı inceleyen usta, tavandaki 'balık sırtı' aksesuarının iki tane olmasından şüphelendi. Tavanı aralayan usta, gördüğü mermiyle şaşkına döndü. "Kesme ekleme arabalar, iki parça hatta üç parça arabalar gördüm, kilometre düşürüp dolandırmaya çalışanı gördüm ama mermi çıkanı ilk defa görüyorum" diye konuştu.
Otomobil satışlarında yapılan hileler gün geçtikte artıyor. Bir ekspertiz firmasının sahibi otomobilin tavan döşemesini kaldırdı ve gördüklerine inanamadı. Arabanın tavan döşemesini kaldırdı ve tahtalarla desteklendiğini fark etti.
Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg’un ekspertiz videosu YouTube'da arama inceleme ve alım satım videoları çeken bir kanal tarafından yayınlandı. Isparta’ya teslim edilen ilk Togg T10X’in ekspertize götürüldüğü videoda, eksperi yapan usta Togg'da gördüğü etiket detayı karşısında ise büyük şaşkınlık yaşadı. Ustanın "Yok böyle bir şey" sözü ise dikkatleri üzerine çekti. İşte detaylar...
Otomobil alacakların korkulu rüyası olan 'kandırılma' şüphesi yeni nesil ekspertizlerle tarih olacak. Hastanelerdeki tomografi, emar gibi görüntüleme cihazlarına benzer olarak otomobillerin de artık röntgeni çekilecek. Söz konusu röntgen cihazıyla birlikte araçlarda herhangi bir değişen veya boya, vernik olup olmadığı anında anlaşılıyor. Türkiye'de ilk kez uygulanan röntgen uygulamasının fiyatı ise dikkat çekti. İşte detaylar...
İkinci el araç satın alacaklar dikkat! İstanbul’da bir genç eksper onaylı olan aracı gözü kapalı bir şekilde satın aldı ama o aracın aslında 500 bin kilometre üstünde olduğunu arızalanınca anladı. Üstelik aracın hava yastıkları patlak, motoru da bitikti. ‘Ben yandım siz yanmayın’ diyerek uyarıda bulunan Yavuz Özdemir, eksperle birlikte aracı satan kişinin kendisini dolandırdığını iddia ederek başından geçenleri anlattı.
‘Sıfır araç! Ekspertize hiç gerek yok’ Araba alırken bu cümleyi kurmadan önce dikkat! Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar otomobil piyasasındaki son durumu dikkatle takip ederken son zamanlarda artan sahte oto ekspertiz raporlarıyla 0 ve 2. el araçların kusursuz gibi satılmaya çalışıldığı belirtildi. Ekspertiz Uzmanı Kenan Öget de vatandaşlara TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olan ekspertizlere gitmeleri konusunda uyarıda bulundu. Öget, sıfır araçta dahi bazı sıkıntıların çıkabildiğini söyledi.
Araç sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artıyor! Araç kaskosunda poliçe bedelleri 5-6 kat artarken, zorunlu trafik sigortası ise ikiye katlanmış durumda. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyen araç sahipleri tavan fiyat uygulaması nedeniyle şirketlerin linkleri kapattığını iddia etti. Bu durum üzerine SEDDK harekete geçti. Yapılan açıklamada, “Tespit edilen sorumlular hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır” denildi.
Otomobil fiyatlarının artması ile birlikte otomobil ekspertiz kontrolünde de fiyat tarifesi yükseldi. 3 bin lirayı bulan ekspertiz kontrolünden eli yanan tüketici fiyatlara tavan fiyat uygulaması getirilerek sınır istemeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda 200-300 liraya yapılan otomobil ekspertizinin bugünlerde 3 bin liraya kadar yükselen fiyatlarla yapıldığı belirtiliyor. İşte araç ekspertiz fiyatlarındaki son durumun detayları…
Antalya'da galerici Kemal Yetkin (30) ve Tunahan Şimşek (30), ekspertiz raporu ile 285 bin liraya aldıkları 2014 model otomobili satmak için başka bir ekspertiz firmaya götürdüklerinde hayatlarının şokunu yaşadılar. Araç için 'ön taraftan işlemli, ortadan kesik ve ekleme yapılmış. Pert kaydı mevcut. Ağır işlem yapılmış' raporu verilince, galerici ortaklar neye uğradıklarını şaşırdı. Otomobilin önünün 2013, arkasının 2015 model kasadan birleştirildiğini öğrenen ortaklar, suç duyurusunda bulundu.
Adanalı iş adamı Muharrem Başak, İstanbul'daki bir bayiden 3 milyon 80 bin liraya sıfır kilometre lüks cip aldı. Başak, bir arkadaşının "Bu aracın çamurluğunda oynama var. Sıfır aldığına emin misin?" demesi üzerine aracı ekspere götürdüğünde motor kaputu ve çamurluk vidalarında oynama ve rötuş olduğunu öğrendi. Aracını değiştirmek isteyen Başak bir an önce mağduriyetinin giderilmesini isterken, hukuk mücadelesine hazırlanıyor.
Otomobil piyasasında yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hareketlilik başladı. Otomobil alacak vatandaşlar için uzmanlardan önemli uyarı geldi. Uzmanlar, "Vatandaşların mutlaka araçlarını ekspertize götürmeleri gerekiyor. Çünkü sıfır araçlarda bile bazen ezik, çürük, boyalı parçalarla karşılaşabiliyoruz" dedi.
Öğretmen Ufuk Bengi yanlış ekspertiz raporu nedeniyle büyük şok yaşadı. Bursa'da satışa çıkardığı aracı için 'Tamamı boyalı' raporu alan Bengi, aksini ispatlamak için başka firmalara gitti. İncelemelerde sadece kaputun boyalı olduğu belirtildi. Binlerce lira zarara uğradığını belirten Bengi, "3 farklı ekspertiz firmasına götürdüm. Benim vaat ettiğim şekilde boya çıktı" dedi. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık ekspertizden kaynaklı mağduriyetler için yasal düzenleme çağrısı yaptı.
Esenyurt'ta aracını ekspertize götüren kişi aracının kaportasına boya geldiğini görünce ortalığı ayağa kaldırdı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine taraflar birbirlerine yumruk yumruğa saldırırken, o anlar anbean görüntülendi.
İstanbul Esenyurt'ta yaşayan Mehmet Kaya, satmaya karar verdiği 2013 model otomobilini ekspertize götürünce, şoke eden gerçeği öğrendi. Otomobilinin 2 ayrı aracın parçasıyla birleştirildiğini ve kilometresinin de düşürüldüğünü öğrenen Kaya, duyduklarına inanamadı. Aracı 2 yıl önce bir arkadaşından satın aldığını belirten Kaya, 100 bin TL zararı olduğunu söyledi.
Piyasa değeri neredeyse 2 milyon TL’yi bulan otomobil sahibi hayatının şokunu yaşadı. Sıfır aldığı otomobilin sağ ön çamurluğunun boyalı olduğu ortaya çıktı. Oto ekspertizi Cihan Acar, böyle bir boyanın araçta yaklaşık 50-100 bin TL arasında değer kaybına yol açabileceğini belirtti.
İnternette gördüğü bir otomobili beğenerek almak isteyen Miktat Fırat, iddiaya göre otomobili satan kişi ile ekspertiz firmasının tuzağına düştü. Otomobili almak için satıcının götürdüğü ekspertiz firmasına güvenen Fırat, onlarca problemi olan otomobili satın aldı. Yaşananları anlatan Fırat, ''Yalan beyanda bulunan eksperi aradım. Bana, 'Devlet bana bir şey yapamaz' dedi. Aracı aldığım kişi ile görüştüm. Böyle bir araç satmadığını söyledi. Nasıl bir dolandırıcılığa düştüm anlamıyorum" dedi.
Tokat’ta ikamet eden Gazi Kürk, İstanbul’a gelerek bayiden aldığı sıfır aracı ekspertize götürdü. Kürk, 450 bin TL ödeyerek aldığı sıfır otomobilin 50 bin TL hasar kaydı olduğunu öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Aldığı sıfır aracı bayiye götüren Kürk, geçen 15 günlük süre içerisinde herhangi bir netice alamadı. Mağduriyeti giderilmeyen Kürk, yasal haklarını korumak için dava açtı. İşte olayın detayları!
İkinci el araç satışında uzman isimler vatandaşları, sahte ekspertiz raporuna karşı uyardı. Sahte ekspertiz raporu ile aracın 'sorunsuz' olarak gösterildiği aktarılırken oto ekspertiz işletmecileri araç alacaklar için, "kendi ekspertiz raporunuza güvenin" açıklamasını yaptı.
İnternet sitesinde görüp aldığı otomobilini satmak için oto ekspertize götüren bir kişi, yapılan kontrolde aracının 'change' olduğunu öğrenince büyük şok yaşadı. Aracının 'change' olduğunu öğrenen Sedat Talas "Ekspertizde karşıma çıkan bu şasi numarası ile ruhsatın birbirinden farklı olup uyuşmadığını söylediler bana, şaşırdım. Ben de şu anda hakkımı aramak için karşı tarafa dava açıp mahkeme süreci başlatacağım" diye konuştu.
İstanbul Sultangazi'de arkadaşına ait otomobili satın alan bir kişi, satış işlemleri öncesi bir ekspertiz firmasına götürdü. İddiaya göre, ekspertiz firmasında otomobilin herhangi bir kusuru bulunmadığına dair rapor verildi. Ertesi gün otomobilin motor kısmında arıza çıktı. Otomobildeki motor arızasının giderilmesi için 20 bin lira gerektiği belirtildi.
İstanbul’da yaşayan Sinem Eryılmaz isimli vatandaş, bütün parçaları orijinal diye aldığı cipi ekspere götürdüğünde 8 kaporta parçasının değiştirilmiş olduğunu öğrendi. Yaşanan olayın ardından Eryılmaz, aracı kendisine satan şahıs ve satın işlemi sırasında aracın tüm parçalarının orijinal olduğu yönünde rapor veren eksper hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ankara 10. Tüketici Mahkemesi, tüketicinin sıfır kilometre aldığı otomobilin kapısının değiştirilmiş olduğunun belirlenmesi üzerine aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesine hükmetti.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, vatandaşların sıfır araç alırken ekspertiz raporunu almaları gerektiğini söyleyerek, “Sıfır araçların bazılarında taşıyan tırların devrilmesinden kaynaklı hatalar var” dedi.
Ticaret Bakanlığı, 2. el oto satışında ekspertiz raporunun, satıştan önceki 3 gün içinde sistem üzerinden online olarak sorgulanabileceğini, raporsuz satış yapan işletmelerin ceza alacağını bildirdi.
Tam kapanmanın ardından çalışmalarına başlayan araç ekspertizleri, yeniden açılmasını bekledikleri işlerindeki durgunluğun yurt dışından otomobil gelmeyişine ve artan ikinci el fiyatlarına bağlıyor.