El Sanatları Haberleri

Otizmlilerin öğrenirken ürettiği hediyelik eşyalar, depremzede özel çocuklara gönderiliyor

Düzce'de hediyelik eşya, bez bebek yapımı ve taş boyama eğitimi alan otizmli öğrencilerin el emeği ürünleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen özel gereksinimli çocuklara gönderiliyor.

Yurthaber

Annesi de kanser tedavisi gören Büşra öğretmen hastalara moral oluyor

Konya Şehir Hastanesi Onkoloji Servisindeki hastalar, annesi de kanser tedavisi gören el sanatları öğretmeni Büşra Kiremitçi'nin desteğiyle yaptıkları hediyelik eşyalarla hastalığın stresinden uzaklaşıyor.

Yurthaber

Balıkesir'de misafir Avrupalı öğrenciler geleneksel el sanatlarını öğreniyor

"Dijital Toplumlar Dijital Sınıflara İhtiyaç Duyar" başlıklı Erasmus+ projesi için İtalya, Bulgaristan ve Portekiz'den gelen 15 öğrenci seramik boyama yaptı, ebru ve filografi sanatıyla tanıştı - Fatma-Emin Kutvar Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Yusuf Bozkurt: - "Bizim sanatımız farklı geliyor ve bunu da eğlenerek güzel bir şekilde yapıyorlar"

Yurthaber

Yalova emniyetinin üç kadın polisi resim ve el sanatlarında da hünerli

Trafik polisi Suna Yılmaz çini ve rölyef, polis merkezinde görevli Merve Şevik Yüksel yağlı boya resim, Çiftlikköy İlçe Emniyet Müdürlüğünden Aslı Çolak da kara kalem resim alanlarında eserler yapıyor - Bir kız ve üçüz erkek annesi Suna Yılmaz: - "Hayatın sadece meslek, çocuk, ev, yemek ve işle olmadığını öğrendim. Sanatla o rutin hayattan çıkmış oluyorsunuz"

Yurthaber

4. Dünya Göçebe Oyunları

İznik Gölü kıyısında el sanatları atölyeleri ile yöresel tanıtım çadırlarının bulunduğu alanda bıçakçılık, çinicilik, tespih, geleneksel ok ve yay yapımı gibi hem kültürel hem de sanatsal faaliyetler yapılıyor

Yurthaber

Kütahya'da çeyiz sandıklarının gözdesi iğne oyaları kayıt altına alınıyor

Geçmişi iki asır öncesine dayanan el işlerinden 120'sinin replikaları, usta öğreticiler tarafından hazırlanarak, Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi'nde sergilenmeye başlandı - Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli: - "İğne oyalarımızı, sadece kına gecelerinde, danelerde (yazma) kullanılan aksesuar olmasın diye bazı ev aksesuarı ürünler ile süs eşyalarına da uyguladık. Çiniyle kullandığımız iğne oyalarımız da oldu"

Yurthaber

El Sanatları mezunları ne iş yapar? El Sanatları bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

El Sanatları, geçmişten günümüze kadar taşınmış pek çok geleneğin ve kültürün özelliklerini içinde barındıran ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan bir sanat dalıdır. El Sanatları, geçmiş birikimleriyle birlikte yeni bir ürünün üretilmesi ve ülke kültürünün bir parçası haline gelmiş ürünleri gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışmalar gösterir. Eğitim süresi 4 yıl olan El Sanatları Bölümü mezunları ne iş yapar?

Egitim

Geleneksel El Sanatları mezunları ne iş yapar? Geleneksel El Sanatları bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır

Geleneksel el sanatları, kültürel mirasımızın devamlılığına katkı sağlamak için önemli bir bölümdür. Geleneksel El Sanatları bölümünde bu alana ilgili ve yetenekli kişilere teorik ve uygulamalı dersler verilir. Bölüm mezunları için özel sektörde de kamu alanında iş imkanları çeşitlidir. Bu bölümden mezun olanlar nerelerde çalışır?

Egitim

Hayvan derilerini işleyip tablo, çanta ve takıya dönüştürüyorlar

Bursa Olgunlaşma Enstitüsünde görevli el sanatları öğretmenleri Deniz Şenol ve Bahar Yağcı'nın 7 yıldır yürüttüğü çalışma kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvan derilerinden yapılan eserler enstitüde sergileniyor - Şenol: - "Yetiştirebileceğim öğrencim yok. Şu anda iki arkadaş çalışıyoruz. Alttan gelen bir nesil olursa tabii ki çok güzel olur"

Yurthaber

Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali Edirne'de başladı

Etkinliğe 23 şehirden katılan 51 el sanatları ustası, birbirinden özel ürünlerini sergileyecek

Yurthaber

Atık malzemeler, kadınların elinde süs eşyası oluyor

Erzurum Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren kadınlar, evlerindeki kağıt, cips poşetleri, karton, salça kutusu, yumurta kolisi gibi atıkları, vazo, saksı, tablo ve çeşitli süs eşyalarına dönüştürüyor - Geri dönüştürdükleri ürünlerin bazılarını evlerinde kullanan kadınlar, bazılarını da internetten satarak gelir sağlıyor

Yurthaber

Koca çınarlar el sanatları ve müzikle huzur buluyor

Gündüz Yaşlı Yaşam ve Etkinlik Merkezi'ne gelen 65 yaş üstü kişiler, yaşıtları ile vakit geçirerek sosyal etkinliklere katılıyor, yeni hobiler edinmenin mutluluğunu yaşıyor - Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel: - "Büyüklerimiz günlük ihtiyaçlarını burada karşılıyor"

Yurthaber

Afyonkarahisarlı kadınlar, ürettikleri hediyelikleri kazanca dönüştürüyor

Afyonkarahisarlı kadınlar, ürettikleri hediyelikleri kazanca dönüştürüyor

Yurthaber

Engelli bireyler geleneksel el sanatlarıyla hem üretiyor hem sosyalleşiyor

Samsun'un Bafra ilçesinde Engelli Koordinasyon Merkezi'nde açılan kurslara katılan engelli bireyler el sanatlarıyla sosyalleşme imkanı bulurken, merkezin sunduğu imkanlardan da yararlanıyor - Bafra Engelli Koordinasyon Merkezi kursiyerlerinden Yıldız Kaya: - "Burada engelli aracımız var hasta olan hastaneye gidiyor işi olanın işi görülüyor. Dışarıda şarj istasyonunda engelli araçlarını şarj edebiliyoruz. Burada dertlerimize de ortak oluyoruz"

Yurthaber

Uluslararası Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali Denizli'de başladı

Etkinliğe katılan 13'ü Türk dünyasından 40 el sanatları ustası, birbirinden özel performanslarını sergileyecek

Yurthaber

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları müzede hayat buluyor

Zengin tarihi ve kültürüyle pek çok müzeye ev sahipliği yapan Hatay, ipek dokuma, yakma resim, hasır örgü, mozaik işleme, cam üfleme, ahşap oyma gibi tekniklerle yapılan birçok eserin sergilendiği El Sanatları Müzesi ile de dikkatleri çekiyor - Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz - "Burada sadece el sanatlarını sergilemek değil, burayı yaşayan bir kültür müzesi haline getirmek istiyoruz"

Yurthaber

Dededen toruna! 3 kuşaktır şahmeran işlemeciliği yapan aile yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı

Mardin’de yaşayan Özcan ailesi dededen toruna, üç kuşak şahmeran işlemeciliği yapıyorlar.

Haber

5 metrekarelik dükkanda yapıp 32 ülkeye gönderiyor

Kocaeli’de dedesinden kalma ahşap yakma sanatını 40 yıldır 5 metrekarelik dükkanda sürdüren Gürcan Sarıbıyık, eserlerini 32 ülkede sergiliyor. Teknolojiyi sanatla birleştirip, eserlerini yaptığı makineleri da kendisi imal eden Sarıbıyık, eserlerinin gelecek nesillere miras kalmasını istiyor.

Finans

Bilecikli ev kadınları salgın döneminde meslek edindirme kurslarına yöneldi

Kovid-19 sürecinde ilginin arttığı Halk Eğitimi Merkezi kurslarında "altın bilezik" edinen kadınlar gömlek, kazak, pantolon, pardösü gibi giysilerin yanı sıra çanta, seccade, deri kemer üretiyor, çini tabak süslüyor - Bilecik Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Fatma Cansız: - "Bilgisayar, aşçılık, müzik, el sanatları, deri işlemeciliği ve benzeri onlarca kursumuz var. Talep patlaması yaşıyoruz"

Yurthaber

Hurda parçaları usta ellerde esere dönüştürülüyor

Bilecik'te, evinin alt katındaki 5 metrekarelik atölyesinde çalışmalarını sürdüren Sezer Sargıl, hurda araç parçaları, tren rayları gibi metalleri işleyerek kılıç, bıçak ve kılıf yapıyor - Sargıl: "Bu işin eğitimini almadım, sadece kitaplardan okuyarak öğrendiğimle buralara geldim. Atölyeye geldiğimde her şeyi unutuyorum. Bir komutanın savaşta askerlerine odaklandığı gibi ben de burada yapacağım kılıca yöneliyorum"

Yurthaber

Geçmişte kızların yapımını öğrenmeden gelin olamadığı karnavas bezi korumaya alınıyor

Erzurum'un Olur ilçesinde, geçmişte sadece kadınların örtünmek amacıyla kullandığı, şimdilerde ise yaşamın birçok alanında yer alan karnavas bezinin coğrafi işaret alması için çalışma başlatıldı - İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz: - "Karnavas bezini öne çıkarmak istiyoruz. Bir taraftan da bu bezin coğrafi işaretinin alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatta bulunduk"

Yurthaber

Eli belindeyle kadına şiddete karşı çıkacaklar

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, kadına yönelik şiddete karşı duyarlılık oluşturmak için "eli belinde" motifinin yer aldığı koleksiyonu kentin çeşitli bölgelerinde sergileyecek - Enstitü Müdürü Seher Coşkun: - "İnsanların motifi gördüklerinde kadına Anadolu'da verilen değeri hissetmelerini, bu duygunun yaşatılması, hissedilir olması için böyle bir çalışma yaptık"

Yurthaber

Teröristlerin yaktığı Halk Eğitim Merkezi yeni yerinde kadınların umudu oldu

Siirt'te 5 yıl önce terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği saldırılarda ateşe verilen ve iki ay önce yeni modern binasına taşınan Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslara 18-65 yaş arası 4 bini aşkın kadın katılıyor - Okuma yazmadan girişimciliğe kadar farklı alanlarda eğitim alan kursiyerler, üretime yönlendiriliyor - HEM ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Mehmet Saraç Batur: - "Geçici hizmet binasında geçen yıl açılan 476 kurstan 10 bin 267 kursiyer faydalandı. Bu yıl bu sayıyı iki katına ulaştırmayı hedefliyoruz"

Yurthaber

Kadınlar Doğu'ya özgü sembolleri halılara üç boyutlu işliyor

Iğdır Üniversitesince hayata geçirilen atölyede Türk bayrağı, Ağrı Dağı ve yöreye özgü semboller, kadınlar tarafından üç boyutlu olarak halı ve kilimlere işleniyor - Iğdır Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cavit Polat: - "Eğer ileride başarılı olursak her eve bir tezgah vererek 'Her kadın bir usta, her ev bir atölye' sloganıyla projemizi sürdürmeyi planlıyoruz"

Haber

Su kabağında açan çiçekler

"Ateşte açan çiçekler" olarak nitelendirilen Kütahya çinisinin motifleri, 61 yaşındaki el sanatları ustası Rasih Güven tarafından su kabağına işlenerek abajur, lamba, vazo, ibrik gibi süs eşyalarına dönüşüyor - Su kabağı işlemecisi Güven: - "Çalışmalarımı gören birçok kişi beğendiğini ifade ediyor. Bazen yakın çevremden veya internet üzerinden siparişler de geliyor. Müşterinin isteğine göre kabak üzerine fotoğraf, amblem, arma, ayet, hat yazısı gibi süslemeleri de istedikleri bir süs eşyası şeklinde hazırlıyorum"

Yurthaber

Su kabağında açan çiçekler

"Ateşte açan çiçekler" olarak nitelendirilen Kütahya çinisinin motifleri, 61 yaşındaki el sanatları ustası Rasih Güven tarafından su kabağına işlenerek abajur, lamba, vazo, ibrik gibi süs eşyalarına dönüşüyor - Su kabağı işlemecisi Güven: - "Çalışmalarımı gören birçok kişi beğendiğini ifade ediyor. Bazen yakın çevremden veya internet üzerinden siparişler de geliyor. Müşterinin isteğine göre kabak üzerine fotoğraf, amblem, arma, ayet, hat yazısı gibi süslemeleri de istedikleri bir süs eşyası şeklinde hazırlıyorum"

Haber

Altın eller Ahlat'ta hünerlerini sergiledi

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinlikleri için 50 ilden Ahlat'ta gelerek stant açan Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçıları, baston yapımı, sedef kakma, telkari, harik, çini ve kutnu dokuma gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını vatandaşların beğenisine sundu - Stantları ilgiyle gezen vatandaşlar, eserler ve yapım teknikleri hakkında ustalardan bilgi aldı, fotoğraf çektirdi

Haber

Altın eller Ahlat'ta hünerlerini sergiledi

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinlikleri için 50 ilden Ahlat'ta gelerek stant açan Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçıları, baston yapımı, sedef kakma, telkari, harik, çini ve kutnu dokuma gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını vatandaşların beğenisine sundu - Stantları ilgiyle gezen vatandaşlar, eserler ve yapım teknikleri hakkında ustalardan bilgi aldı, fotoğraf çektirdi

Yurthaber

Ahlat, Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinliklerine hazır

Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi'nin 948. yılı kutlamaları kapsamında etkinliklerin yapılacağı alandaki çalışmalar tamamlandı - "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisinde bayraklarla donatılan 400 bin metrekarelik alanda yaklaşık 30 kıl çadır, karakucak, yağlı ve şalvar güreşleri, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları, geleneksel el sanatları çarşısı ile bozkurt oyunlarının oynanacağı bölümler oluşturuldu

Haber

Ahlat, Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinliklerine hazır

Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi'nin 948. yılı kutlamaları kapsamında etkinliklerin yapılacağı alandaki çalışmalar tamamlandı - "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisinde bayraklarla donatılan 400 bin metrekarelik alanda yaklaşık 30 kıl çadır, karakucak, yağlı ve şalvar güreşleri, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları, geleneksel el sanatları çarşısı ile bozkurt oyunlarının oynanacağı bölümler oluşturuldu

Yurthaber

Anne sütü ve bebek saçından takı tasarlıyor

Öğretmen Elif Özcan, çocuk sahibi olmasının ardından mesleğine verdiği arada edindiği hobisiyle bebek saç telleri ve katılaştırılmış anne sütü kullanarak takı tasarlıyor - Elif Özcan: - "Yaygın olarak anne sütü ve saç kullanıyorum ama bazı anneler göbek bağı ve ilk düşen dişlerin ölümsüzleştirilmesini isteyebiliyor. En değerli parçalarını yıllarca saklayıp, aksesuar olarak kullanabiliyorlar"

Haber

Anne sütü ve bebek saçından takı tasarlıyor

Öğretmen Elif Özcan, çocuk sahibi olmasının ardından mesleğine verdiği arada edindiği hobisiyle bebek saç telleri ve katılaştırılmış anne sütü kullanarak takı tasarlıyor - Elif Özcan: - "Yaygın olarak anne sütü ve saç kullanıyorum ama bazı anneler göbek bağı ve ilk düşen dişlerin ölümsüzleştirilmesini isteyebiliyor. En değerli parçalarını yıllarca saklayıp, aksesuar olarak kullanabiliyorlar"

Yurthaber

Gazetecilik öğrencisinin telkari merakı

İzmir'de gazetecilik öğrencisi Ali Şahini, dedesi ve babasından emanet telkari sanatının inceliklerini öğreniyor - Ali Şahini: - "Ata mesleğine çok büyük sevgi duyuyorum. İleride farklı alanla ilgili bir iş yapsam dahi elimden geldiği kadar bu mesleği sürdüreceğim. Telkari bir şekilde hayatımda hep olacak"

Haber

Gazetecilik öğrencisinin telkari merakı

İzmir'de gazetecilik öğrencisi Ali Şahini, dedesi ve babasından emanet telkari sanatının inceliklerini öğreniyor - Ali Şahini: - "Ata mesleğine çok büyük sevgi duyuyorum. İleride farklı alanla ilgili bir iş yapsam dahi elimden geldiği kadar bu mesleği sürdüreceğim. Telkari bir şekilde hayatımda hep olacak"

Yurthaber

Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali'ne doğru

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş: - "Festivale 6 yabancı ülkeden, yurt içinden de 48 şehirden 124 sanatçı katılacak"

Haber

Türk el sanatları dünyada ilgi odağı

Türkiye'nin, yüzde 70'ten fazlasını el sanatları ürünlerinin oluşturduğu kültürel mal ihracatı, 3 yılda yüzde 38 artarak 24,6 milyar liraya yükseldi - Dünya vitrininde yer bulan Türk el sanatlarının ihracatı, bu dönemde yüzde 44 artışla 17,9 milyar lirayı buldu - Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürü Gülnur İz Yılmaz: - "Yurt dışında katılım sağlanan fuarlarda birebir yapılan görüşmeler sonucu, ahşap oyma, ipek dokuma, halı, bakır işleri, ebru, çini ve kuyumculuk sanatları ürünlerinin en çok ihraç edilen ürünler arasında yer aldığı söylenebilir"

Yurthaber

Türk el sanatları dünyada ilgi odağı

Türkiye'nin, yüzde 70'ten fazlasını el sanatları ürünlerinin oluşturduğu kültürel mal ihracatı, 3 yılda yüzde 38 artarak 24,6 milyar liraya yükseldi - Dünya vitrininde yer bulan Türk el sanatlarının ihracatı, bu dönemde yüzde 44 artışla 17,9 milyar lirayı buldu - Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürü Gülnur İz Yılmaz: - "Yurt dışında katılım sağlanan fuarlarda birebir yapılan görüşmeler sonucu, ahşap oyma, ipek dokuma, halı, bakır işleri, ebru, çini ve kuyumculuk sanatları ürünlerinin en çok ihraç edilen ürünler arasında yer aldığı söylenebilir"

Finans

Ata mirası keçe işleme sanatı geleceğe aktarılıyor

Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan ve unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan olan keçe işleme sanatı, Iğdır Üniversitesindeki atölyede öğrencilere öğretilerek yaşatılıyor - Atölyedeki tezgahlarda halı ya da kilim gibi dokunarak birbirinden güzel eşya yapılan keçe, öğrencilerin elinde pano, giyim eşyası ve ev aksesuarlarına dönüştürülüyor

Haber

Özel öğrencileri hayata hazırlıyorlar

Burdur Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu'nda zihinsel engelli öğrenciler, kurulan atölyelerde verilen eğitimlerle meslek sahibi oluyor - Okul Müdürü Emine Akkeyik: - "Benim çocuklarım çok saf ve temizler. Bilgi, beceri edindikleri alanda yaptıkları işi en temiz ve dürüst şekilde size teslim etmek için ellerinden geleni yapıyorlar" - Öğretmen Mehmet Serdar Albayrak: - "Eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin, çeşitli meslek kollarında yaşıtları gibi başarılı olduklarını gördük"

Yurthaber

Özel öğrencileri hayata hazırlıyorlar

Burdur Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu'nda zihinsel engelli öğrenciler, kurulan atölyelerde verilen eğitimlerle meslek sahibi oluyor - Okul Müdürü Emine Akkeyik: - "Benim çocuklarım çok saf ve temizler. Bilgi, beceri edindikleri alanda yaptıkları işi en temiz ve dürüst şekilde size teslim etmek için ellerinden geleni yapıyorlar" - Öğretmen Mehmet Serdar Albayrak: - "Eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin, çeşitli meslek kollarında yaşıtları gibi başarılı olduklarını gördük"

Haber

Doğu'nun sembolleri kaya tuzu ile dünyaya tanıtılıyor

Iğdır Üniversitesinin yürüttüğü çalışma kapsamında, Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki tuz dağından elde edilen kaya tuzu ile yapılan Ağrı Dağı, Nuh'un Gemisi, leylek, al elma, kayısı gibi Doğu Anadolu'nun sembollerinin maketleri dünyaya pazarlanarak yörenin tanıtımı yapılıyor - Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cavit Polat: - "Gelen siparişleri ustalarımız ellerinde şekillendirerek farklı ürünler ortaya çıkarıyor. Özellikle bu bölgede meşhur olan al elma, leylek, kayısı bir değer, bu tür çalışmalar yapıyoruz" - Tuz Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli Erol Güney: - "Iğdır'ın sembolleri olan leylek, Nuh'un Gemisi, elma en çok ilgi gören çalışmalarımızdandır. Üniversitemize hediyelik eşya olarak ürettiğimiz bu ürünleri stantlarımızda da satıyoruz"

Haber

Doğu'nun sembolleri kaya tuzu ile dünyaya tanıtılıyor

Iğdır Üniversitesinin yürüttüğü çalışma kapsamında, Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki tuz dağından elde edilen kaya tuzu ile yapılan Ağrı Dağı, Nuh'un Gemisi, leylek, al elma, kayısı gibi Doğu Anadolu'nun sembollerinin maketleri dünyaya pazarlanarak yörenin tanıtımı yapılıyor - Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cavit Polat: - "Gelen siparişleri ustalarımız ellerinde şekillendirerek farklı ürünler ortaya çıkarıyor. Özellikle bu bölgede meşhur olan al elma, leylek, kayısı bir değer, bu tür çalışmalar yapıyoruz" - Tuz Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli Erol Güney: - "Iğdır'ın sembolleri olan leylek, Nuh'un Gemisi, elma en çok ilgi gören çalışmalarımızdandır. Üniversitemize hediyelik eşya olarak ürettiğimiz bu ürünleri stantlarımızda da satıyoruz"

Yurthaber

El sanatlarının kadın usta adayları yurt dışına açıldı

Gaziantep'e özgü bakır, kutnu ve sedef işlemeciliği ile yemenicilik gibi geleneksel el sanatlarının geleceğe taşınması ve yeni ustalar yetiştirilmesi için geçen yıl kurulan Nurel-Enver Taner Olgunlaşma Enstitüsünde, usta öğreticiler ve kursiyerler tarafından üretilen ürünler, e-ticaret sayesinde yurt içinde ve dışında ilgi görüyor - Enstitü Müdürü Hatice Kutsal: "Henüz yeni bir enstitü olmamıza rağmen yaklaşık 50'ye yakın kalemde dış satımımız var. Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Yaptığımız yemeniler Amerika'da satılıyor"

Haber

El sanatlarının kadın usta adayları yurt dışına açıldı

Gaziantep'e özgü bakır, kutnu ve sedef işlemeciliği ile yemenicilik gibi geleneksel el sanatlarının geleceğe taşınması ve yeni ustalar yetiştirilmesi için geçen yıl kurulan Nurel-Enver Taner Olgunlaşma Enstitüsünde, usta öğreticiler ve kursiyerler tarafından üretilen ürünler, e-ticaret sayesinde yurt içinde ve dışında ilgi görüyor - Enstitü Müdürü Hatice Kutsal: "Henüz yeni bir enstitü olmamıza rağmen yaklaşık 50'ye yakın kalemde dış satımımız var. Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Yaptığımız yemeniler Amerika'da satılıyor"

Yurthaber

Alman kadınlar Türk geleneksel el sanatlarını öğreniyor

Alman kadınlar Türk geleneksel el sanatlarını öğreniyor

Haber

Alman kadınlar Türk geleneksel el sanatlarını öğreniyor

Alman kadınlar Türk geleneksel el sanatlarını öğreniyor

Yurthaber

Uludağ eteklerinde tohumdan abajura

Bursa'da 2 yıldır su kabağından süs eşyası ve abajur üreten Fatma-Erhan Güler kardeşler, yapım tekniklerini halk eğitim merkezlerindeki kurslarda paylaşarak 300 kişiye bu işi öğretti - Uludağ'ın eteklerindeki yerleşim birimlerine Antalya'dan getirilip dağıtılan tohumlardan yetişen su kabaklarıyla yapılan abajurlar, 80 ile 500 lira arasında alıcı buluyor

Haber

Uludağ eteklerinde tohumdan abajura

Bursa'da 2 yıldır su kabağından süs eşyası ve abajur üreten Fatma-Erhan Güler kardeşler, yapım tekniklerini halk eğitim merkezlerindeki kurslarda paylaşarak 300 kişiye bu işi öğretti - Uludağ'ın eteklerindeki yerleşim birimlerine Antalya'dan getirilip dağıtılan tohumlardan yetişen su kabaklarıyla yapılan abajurlar, 80 ile 500 lira arasında alıcı buluyor

Yurthaber

Anadolu'nun Altın Elleri: El Sanatları Festivali başladı

Türkiye'nin farklı kentlerinden Eskişehir'e gelen 33 sanatçı eserlerini sergiledi

Haber

Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali

Kütahya'da başlayan festival, ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının düzenleyeceği panel, workshop ve sergilerle 5 Ekim'e kadar sürecek - Vali Nayir: "Kütahya Anadolu'daki zenginliklere katkı vermiş ve bu zenginliklerinden pay almış bir şehir. Konu çiniye gelince ise Kütahya çininin başkentidir diyoruz"

Haber

Gördüğü rüya sanatı oldu

Sekiz sene önce gördüğü rüya üzerine tulum çalmaya ve yapmaya başlayan 30 yaşındaki Baykan Bayraktutan, Karadeniz yöresi ve müziğiyle özdeşleşen tulum yapımını gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor - Bayraktutan: - "Maalesef üniversitelerde tulum enstrümanına ilişkin bir bölüm yok. Tulum, ülkemizin değerli bir enstrümanıdır. Gelecek kuşakların bu enstrümanı öğrenebilmesi için üniversitelerde bu alan üzerine çalışma yapılmalıdır"

Haber

8 asırlık Tire Çarşısı eski günlerini arıyor

İzmir'in Tire ilçesinde, keçeci, nalıncı, semerci gibi el sanatları ustalarına ev sahipliği yapan 8 asırlık Tire Çarşısı'ndaki dükkanların bir bölümü artık depo olarak kullanılıyor - Tire Ticaret Odası Başkanı: - "Bizim en üzüldüğümüz bu güzelim çarşının dükkanlarının depo olarak kullanılması. Eskiden burada her dükkanda iş vardı. O günlerin özlemini duyuyoruz" - Semerci Abdullah Süren: - "Biz başladığımızda burada 23 semerci ustası vardı. Şimdi bir ben varım. Ben de yaklaşık 1 ay sonra kapatacağım dükkanı"

Haber

El sanatları ustaları Ahlat'ta buluştu

Çini, seramik, ebru, minyatür, dokumacılık gibi unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatan ustalardan yaklaşık 50'si, Malazgirt Zaferi'nin 947. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesine gelerek eserlerini kıl çadırlarda vatandaşların beğenisine sundu - Kültür ve Turizm Bakanlığı ebru-minyatür sanatçısı Suna Koçal: - "Devletin desteği ve bizlerin çabasıyla yurt içinde ve yurt dışında katıldığımız etkinliklerle kaybolan değerlerimizi yeniden ortaya çıkarıyoruz. Öz sanatlarımızı dünyaya tanıtıyoruz" - Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik sanatçısı İsmail Tekin: - "Eskiden devletin bize yardımı olmuyordu. Şu anda yok olmaya yüz tutan sanatlara, el yapımı ürünlere büyük destek veriyor. Her konuda, maddi manevi sürekli devlet yanımızda"

Haber

14. Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması başladı

22 ülkeden 62 sanatçının katıldığı 14. “Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması” festivali Pendik’te başladı

Haber

Sepet örücülüğünü kadınlar ayakta tutacak

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde 200 yıllık geçmişe sahip sepet örücülüğü, açılan kurslarda meslek sahibi olmalarının yanı sıra aile ekonomisine katkıda bulunan kadınların gayretiyle zamana direniyor - Sapanca Turizm Derneği Başkanı ve el sanatları öğretmeni Berrin Yılmazer: - "Sapanca'nın turizmi açısından sepet örücülüğünü canlandırmaya çalışıyoruz. Gerçekten çok güzel, yapması çok zevkli bir iş. Herkese tavsiye ediyorum, gelsinler öğretelim" - Kursiyer Pembe Tunç: - "Gençlerin bunları öğrenmesini isterim, dar zamanda iyi gelir. Bu çubuk, altın değerinde, altın örüyoruz. Öğrenmekte fayda var, geçimimi buradan sağlıyorum"

Haber

Müdür odası Diyarbakırlı kadınlara atölye oldu

Diyarbakır'da bir ilkokul müdürünün mesleki eğitim için tahsis ettiği odası, kadınların ipek kozasından sanatsal objeler hazırladığı atölyeye dönüştü - İpek kozası, 25-55 yaş arası 40'ı aşkın kadının hünerli ellerinde sanata dönüşürken, hazırlanan objelerin hem kursiyerlere gelir olması hem de kentin tanıtımına katkı sunması hedefleniyor - Okul müdürü Ekin: - "Arkadaşlarla benim odamda bir araya geldik. Ürünleri yaptıkça büyük keyif almaya başladık, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kalabalık olduğumuzda öğretmenler odasına geçiyoruz" - Kursiyerlerden Eşsiz: - "Kızımı kaybettikten sonra burası bana terapi oldu. Artık müdür odası da yeterli olmuyor bize. Daha çok üretebilmek, teşhir edebilmek, tanıtabilmek için yeni yere ihtiyacımız var"

Haber

Rizeli kadınlara 24 ayar iş...

Rize'de kadınlara istihdam sağlanması amacıyla açılan el sanatları merkezinde üretilen,24 ayar altın ve platin suyu ile boyanan vazo ve bardak takımları yurt dışına ihraç ediliyor.

Yurthaber