Togg, Türkiye elektrikli otomobil pazarında, yılın 9 aylık döneminde gerçekleştirdiği 17 bin 49 adet satış ve yüzde 29 pazar payıyla marka sıralamasında ilk sırada yer aldı. Bu yılın ocak-eylül döneminde, "tam elektrikli" otomobil satış adedi yüzde 56 artışla 60 bin 838 olurken, Togg 17 bin 49 adet satışla pazar liderliğini sürdürdü.
Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatında uygulanan 7 bölgede 20 servis açma şartını hibrit motorlu araçların ithalatında da uygulayacak.
Ford Motor elektrifikasyon stratejisini bir kez daha gözden geçirerek elektrikli araçlara yönelik harcamaları yıllık sermaye harcamalarının yaklaşık yüzde 40'ından yüzde 30'una düşüreceğini açıkladı.
Çin ve Avrupa Birliği, Avrupa pazarına ithal edilen Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) uygulanması planlanan gümrük vergileri konusunda görüşmelere başlayacak. Peş peşe ek vergi kararlarının ardından Çin otomotiv firmalarının hisselerinde sert düşüş yaşanmıştı.
AB'de yeni otomobil satışları mayısta düştü. Elektrikli otomobil satışları mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yıllık yayımladığı Küresel Elektrikli Araç Görünümü raporuna göre, bu yılın ilk çeyreğindeki elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. Bu dönemde satılan elektrikli araçların sayısı 2020'nin tamamında satılan elektrikli araç sayısına eşit oldu.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinden (ODMD) derlediği verilere göre, Türkiye'de en az bir elektrikli model satan marka sayısı 2012'de birken, 2023 Ekim'de 27'ye yükseldi. Ocak ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden biri Togg oldu.
Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj soket sayısı 25 Aralık itibarıyla 12 bin 67'ye ulaştı. Türkiye genelinde en fazla elektrikli şarj istasyonu 1308 ile İstanbul'da bulunuyor, İstanbul'u 542 istasyonla Ankara ve 422 istasyonla Antalya takip ediyor.
Elektrikli arabalar geleceğin ulaşım araçları olarak öne çıkmaktadır. Dünya genelinde sürdürülebilir bir mobilite çağını başlatan elektrikli arabalar, normal arabalara kıyasla çevre dostu özellikleri, düşük karbon salınımı ve enerji verimliliği ile dikkat çekiyorlar. Bu olağanüstü taşıma çözümleri, sürücülerin yaşamlarını daha yeşil ve sürdürülebilir bir şekilde şekillendirmelerine olanak tanıyor.
Geleceğin ulaşımını şekillendiren elektrikli arabalar çevreci teknolojileriyle dikkat çeker. Sıfır emisyonlu çalışma prensibi, bu araçları çevreci alternatif hâline getirir. Etkileyici performanslar sergileyen araçlar, şarj teknolojileriyle de kullanıcılarına ekonomik bir sürüş deneyimi sunar. Bu bağlamda elektrikli araba ve diğer arabaların karşılaştırması da dikkat çeker. Peki, elektrikli arabanın farkları nelerdir? Elektrikli araba mı, dizel araba mı, benzinli araba mı ve hangisi daha iyi?
Geleceğin taşımacılık dünyası teknolojinin gelişmesiyle şekillenmektedir. Bu gelişimin öncülerinden birisi de elektrikli arabalardır. Elektrikli araçlar normal arabalardan farklı olarak çevre dostu, ekonomik ve performanslı bir sürüş deneyimi sunar. Elektrikli araçlar sadece bir taşıt değil, aynı zamanda çevresel ve ekonomik bir dönüşümdür. Bu yenilikçi çözüm sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılmış büyük bir adımlardan birisidir. Peki, elektrikli araba nasıl kullanılır?
Eskişehir'de araba tutkunu 21 yaşındaki Emirhan Kaya başarısıyla kendi çevresinde nam saldı. 35 yıllık bir araç alan Kaya benzinli aracı elektrikli araca çevirdi. 3 aylık çalışmanın ardından aracını kullanmaya başlayan Kaya artık 200 kilometrelik yolda sadece 20 liralık bir tüketim yapıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın elektrikli otomobil ithalatına ilişkin kararına otomotiv sektöründen tepkiler sürüyor. 20 adet bayi şartı sunulan otomobil markaları adına OYDER dün bir yazı yayımladı. “Bu tebliğ önemli sakıncalar doğurmuştur” denilen açıklamada, markalara yatırım yapan yetkili satıcıların iflasa sürüklenebileceği kaydedildi.
Ticaret Bakanlığı'nın elektrikli araçların ithaline ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye'nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması zorunlu oldu. Ayrıca ithalatı yapılacak aracın üreticisinin yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması da elektrikli araç ithalatı için gerekli hale geldi.
Ülkedeki elektrikli araçların sayısı her geçen gün artarken, pek çok apartman ve sitede, araçlarını uygun altyapı olmadan şarj etmek isteyen vatandaşlarla site yönetimleri karşı karşıya geliyor. Araç sahiplerinin şarj ünitesi montajını onay almadan yaptıramayacağını vurgulayan Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, güvenlik riskine dikkat çekerek merak edilen detayları açıkladı.
Avrupa Birliği emisyonu azaltmak için 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçları kaldırıp elektrikli araç kullanımını yüzde 100’e çıkaracağını duyururken, tüm dünyada yaşanan enerji krizi planları suya düşürdü. Kıtada birçok ülke yeni enerji politikaları ve tedbirler devreye girerken en kötü senaryo için çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Elektrikli araçların zaruri olmadıkça kullanılmaması gibi katı önlemleri de masada olduğu öğrenildi.
Elon Musk'ın üst yöneticisi olduğu ABD'li elektrikli otomobil devi Tesla, belirli 2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y modellerinden oluşan 321 binden fazla aracını geri çağırıyor. Tesla'nın arka lambaların beklendiği şekilde yanmamasına neden olan bir yazılım hatası nedeniyle geri çağırma adımını attığı açıklandı. Bu hatanın karanlık koşullarda "çarpışma riskini artırabileceği" söyleniyor. Fakat artık geri çağırma kararı alınmış durumda.
Emekli Kadir Kirpi'nin hayalinde kısa mesafelerde kullanabileceği, yakıttan tasarruf edebileceği bir araç almak vardı. Kirpi hayallerine gerçekleştirmek isterken dolandırıcıların tuzağına düştü. Piyasa değerinden 10 kat daha ucuza araba almak isteyen Kirpi, paralarını dolandırıcılara kaptırdı. Sosyal medyada gördüğü ilanla hayali kabusa dönüşen Kirpi, "Resmen ağlıyor araç, hoşuma gitti. Şimdi ağlayan yine ben oldum. Tokatladılar, tam tokatlandık" dedi.
Otomotiv sektörünün elektrikli araçlara yönelmesiyle platin pandemi sonrasında yeniden yükselişe geçerek altın ve gümüşü solladı. Endüstride önemli bir yere sahip olan değerli metal için Türkiye de harekete geçti. Türkiye’nin platin ithalatı, Temmuz ayında 33,98 kg 2005 yılından bu yana en yüksek rakama ulaştı.
Dünya küresel ısınma ile mücadele ederken Grönland'da buzulların 20 ila 30 yıl içinde ortadan kalkacağı öngörülüyor. Ancak dünyanın en zengin insanları bu durumu fırsat bilerek kolları şimdiden sıvadı. Bill Gates, Jeff Bezos ve Michael Bloomberg gibi milyarderler milyonlarca elektrikli araca güç sağlamak için kullanılabilecek kritik mineralleri bulmak için şirketlere finansman sağladığı ifade ediliyor.
İTÜ MTAL'de okuyan öğrenciler, atık malzemeleri kullanarak tek kişilik elektrikli otomobil üretti - Proje takım kaptanı Poyraz Alpaslan: - "Bataryamızın gücü 2,4 kilovat. Tüm bataryayla aracımız 50 kilometre menzile sahip. Ayrıca 50 kilometre hıza da çıkıyor"
Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile birlikte ithal elektrikli otomobil modelleri için ek vergi getirildi. Böylece elektrikli otomobil ithalatında ilave gümrük vergisi yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi.