Resmi Gazete'de, Sosyal sigortalar genel sağlık sigortası kanunu ile diğer kanunlarda değişiklik öngören 7538 sayılı torba kanunu yayımlandı. Kabul edilen torba kanundan dolayı mağdur durumda kalacak vatandaşlar için ise SGK Başuzmanı İsa Karakaş, "Geçmiş yıllardan günümüze kadar değiştirilmeyen sistem resmen değişti" sözlerini kullandı.
Kademeli emeklilikte son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Özellikle EYT'den sonra hemen hemen her gün "Kademeli emeklilik mi geliyor? 2000-2008 arasında işe başlayanlar emekli olabilecek mi? Erken emeklilik sistemi değişiyor mu? Yaş sınırı şartı kalkıyor mu?" sorularına yanıt aranırken; birinci ağızdan açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kademeli emeklilik sorularına yanıt verirken; kademeli emeklilik tablosu da ortaya çıktı.
Emekli olanlar emekli maaşlarını, emeklilik bekleyenler de emekli olacakları tarihi araştırırken SGK emeklilikle ilgili titiz bir çalışma başlattı. Geçmişte hileli sigorta yaptıranların emeklilikleri iptal olma durumuyla karşı karşıya. Üstelik ödenen maaşların faiziyle geri alınması da konuşuluyor. Peki, vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenip incelenmediğini nasıl anlayacak? Bununla ilgili e-devlet üzerinden kontrol edilebilecek kritik bir detay var. İşte ayrıntılar...
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vergi indirimi olanlar ile yüzde 60 rapor alanların emeklilik haklarında değişikliğe gidilmesi yasa tasarısı gelerek şartlar değişti. Peki yeni dönemde emeklilik şartları ne oldu? Ekonomi Gazetecisi Faruk Erdem, yeni dönemdeki emeklilik şartlarının neler olduğunu aktardı...
TBMM Dilekçe Komisyonuna asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi, KPSS'de sürenin uzatılması, 25 yıl evli olan kadınlara emeklilik hakkı verilmesi, yere izmarit atanlara para cezası verilmesi, ülke genelinde piknik ve mangalın 5 yıl yasaklanması, İstanbul'un nüfusunun kontrol altına alınması, trafiği kapatıp kutlama yapan sürücülerin kısırlaştırılması gibi yüzlerce ilginç başvuru yapıldı. TBMM, vatandaşların parlamentoya ilettiği dilek ve şikayetleri tek tek inceledi. İşte onlardan bazıları.
Malulen emeklilik nedir? Bazı vatandaşlar özel şartları nedeniyle gereken şartları yerine getirmeden emekli olabiliyor. Malulen emeklilik olarak belirtilen bu durumda, iş gücünüzün en az yüzde 60'ının kaybetmeniz gerekiyor. Peki, iş gücünüzü yüzde 60'ını kaybetmeniz malulen emeklilik için yeterli mi? SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, malulen emeklilik için merak edilenleri cevapladı...
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, engelli çalışanların emekli olmasıyla ilgili hukuki düzenlemelerde de değişikliğe gitmeyi öngörüyor. Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdursun, "Kapsam 1.10.2008’den önce sigortalı olanları da içine alacak! Engelli emeklilik bitecek!" dedi.
'2025 yılında emekli maaşı ne kadar olacak?' sorusu son günlerin en çok tartışılan sorularından biri. Emeklilik bekleyenler ya da prim eksik olanlar 2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olmak daha avantajlı diye düşünüyor. 2024'te emekli olanların yüzde 30 daha fazla maaş alması gündemde. SGK Uzmanı İsa Karakaş "Borçlanmanın tam zamanı" deyip 2024'te ve 2025'te emekli olmanın yollarını işaret etti.
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli maaşlarına gelecek zamda. Bir yanda da emekliliğe hak kazanmış olup henüz emeklilik başvurusu yapmayan var. Onlar için gündemin en çok konuşulan konusu 2024'te emekli olanların alacağı emekli maaşı ile 2025'te emekli olacakların alacağı maaş arasındaki fark. Mali müşavir İsmet Çetinkaya "Köprüden önce son çıkış" uyarısı yaparken "Bu fark hiçbir zaman kapanmıyor ve diğer yıllarda aradaki TL olarak fark giderek açılıyor" dedi.
Milyonlarca emekli, emekli maaşlarına yapılacak zammı konuşurken bir yandan emeklilik bekleyenler kendi durumları, emekli olma tarihleri ve daha avantajlı olmak için sağlanması gereken koşulları araştırıyor. Mali müşavir İsmet Çetinkaya emeklilikte '7 yıl' kuralına dikkat çekti. Daha erken emekli olmak ve daha fazla maaş almak konusunda etkili olan detaylara değinen Çetinkaya, herkesin e-Devlet üzerinden kontrol edebileceği bir tarihe de dikkat çekti.
Emeklilik sistemi bir süredir gündemin en çok konuşulan konularından bir tanesi. Hem mevcut çalışanları hem de emeklileri kapsamasıyla milyonları ilgilendiren konuya dair HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan da değerlendirmeler geldi. "Sosyal güvenlik sistemimizdeki aktüaryel dengenin korunamaması ve bozulmasındaki asıl sorun, EYT veya emekli maaşları değil, kayıt dışı istihdam ve prim gelirlerinin tahsil edilememesi" diyen Arslan yıl sonuna doğru düzenleme beklentisine de vurgu yaptı.
Emeklilikte 2024 - 2025 yılları arasındaki maaş farkı bir süredir gündemde. Düzenleme beklentisi gündeme gelse de bu konuya kapılar kapandı. Kararsızlık yaşayan emekli adayları da artık dilekçesini hazırlamak üzere harekete geçti. Uzmanlara göre; emeklilik dilekçesini 2024'te veren SSK ve Bağkurlular, 2025'te verenlere göre yüzde 30-35 oranında daha yüksek aylık alacak. Örneğin 2024'te emekli olana 26400 TL aylık bağlandığı varsayılırsa aynı kişi 2025'te emekli olursa maaşı 18 bin TL'ye düşecek.
2024 yılında emekli olanların alacağı emekli maaşı ile 2025 yılında emekli olanların alacağı emekli maaşı arasındaki fark bir süredir gündemde. Söylentiler ve uzmanların açıklamaları peş peşe gelince emekliler de panikledi. Bir çalışma yapılacağı konuşulurken şimdilik o çalışma da rafa kalkmış gibi görünüyor. Bu yüzden emekli adayları başvuru için SGK'da yoğunluk oluşturmaya başladı. Vatandaşlar "Söylenti var, seneye düşüş bekleniyor. Çoğu kişi o yüzden istifa edip başvuru yapıyor" dedi.
Emeklilik sistemine düzenleme geleceği bir süredir konuşuluyordu. 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara yüzde 30 daha fazla maaş alacak olması, kıdem tazminatının fona devir olacağı ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin hayata geçirileceği konuşuluyordu. Bakan Vedat Işıkhan ise emeklilik sisteminde bir düzenlemenin olmayacağını söyledi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Antalya’da doğumunda adı ve cinsiyeti yanlış yazdırılınca başlayan hatalar zinciri sebebiyle yaşamı boyunca okulda, askerlikte ve iş hayatında 5 farklı isimle anılmaya başlayan Ersin Akbaş emekli olabilmek için ‘isim tespit davası’ açtı. Kayıtlarına bir türlü ulaşılamadığını ve mahkemenin davaya ret verdiğini belirten Akbaş “5 ismin içinde kayboldum gittim. Kendimi bulmak için kendime tespit davası açtım. Mağdurum sesimin duyulmasını istiyorum” dedi. Akbaş bu yüzden emekli olamadığını da ekledi.
Asgari ücret zammı pek çok kalemde etkili. Biri de doğum hizmet borçlanmaları. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücret artışının, emeklilikte eksik primlerini doldurmak için hizmet borçlanması yapacaklar açısından maliyet artışı anlamına geldiğini belirtip yılbaşından önce doğum borçlanmasına dikkat çekti. Karakaş, asgari ücretin en az yüzde 30 oranında güncellenmesinin söz konusu olabileceğini işaret edip kadınların yeni yıl öncesi yüzde 30 daha ucuz doğum borçlanması yapabileceğini söyledi.
Emekliler, emekli maaşlarına gelecek zammı konuşurken bir yandan da emeklilikte yeni sistem tartışılıyor. Ekonomi gazetecisi Faruk Erdem, madde madde yeni sistemin detaylarını açıklarken 'çalışan emekliye ikinci maaş' müjdesini anlattı. Peki, çalışan emeklilere ikinci maaş imkanı hangi koşullarda sağlanacak? 2024 ile 2025 yılları arasındaki emekli maaş farkında son durum ne? İşte EYT'liler de dahil olmak üzere tüm emeklileri ve emekli olacakları ilgilendiren o sistemin ayrıntıları...
Emekli maaşlarıyla ilgili 2024'te emekli olanlar ile 2025'te emekli olanların arasında oluşacak maaş farkı gündem olmaya devam ediyor. SGK Uzmanı İsmet Çetinkaya bununla ilgili neler yapılabileceğini değerlendirdi. Çetinkaya "Kanuni düzenleme gerekiyor. Ek bir maddeyle bu geçirilebilir. Şu denilebilir; 'sadece 2024'ü kapsasın diye 2024 yılında emeklilerin almış olduğu zam oranı kadar 2025 yılında dilekçe verenlerinki de korunacaktır, sadece bu seneyi kapsayabilir'" dedi.
Ekonomi gündeminde emeklilik sistemiyle alakalı yeni gelişmeler yaşanırken çalışmaya devam eden emeklileri ilgilendiren detaylar da masada. Edinilen bilgilere göre sosyal güvenlik sistemi değişiyor. Buna göre çalışan emeklilerden belli bir yaşa kadar GSS primi alınabilir. Diğer yandan tamamlayıcı emeklilik sistemi de öngörülen düzenlemeler arasında. Bu öngörülen sistemle şartlar yerine getirildiğinde birikim sahibine toplu para ya da ikinci emekli aylığı ödenmesi planlanıyor.
Yılların emeği olan kıdem tazminatı tüm çalışanlar için önemli bir noktada duruyor. Prim günlerini doldurmaya çalışanlar bazı haklardan ise habersiz bir halde. İş Kanunu'na göre çalışan herkesin , emekli olduklarında son işyerlerinde geçirdikleri süre uyarınca hesaplanacak tutar kadar kıdem tazminatına hak kazanıldığı bu sistemde ayrıntılar neler? İşte detaylar...
Emeklilik sisteminin değişeceği aylardır kamuoyunda konuşulurken, milyonlarca vatandaş da "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor. Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.
Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar "Ne zaman emekli olmalıyım?", "Bu yıl mı emekli olmak avantajlı?" gibi soruların yanıtlarını araştırırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, çok çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre emeklilik dilekçesini 31 Aralık'ta verenler, 1 Ocak 2025'te verenlerden en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Karakaş, bu konuya dair aylardır tedbir alınmadığını söyleyip "Sistemden hızla panik halinde kaçışların arttığını" belirtti. İşte emeklilik dilekçesindeki kritik tarih...
18 yaşını dolduran herkes çalışmadan sosyal güvence ve emeklilik imkanına kavuşabiliyor. Üniversite öğrencileri de bu sayede ilk sigortalarını yaptırıp emekliliğe adım atabilir. Şartlar belli oldu. İşte detaylar...
Çin, yaşlanan nüfus ve azalan emeklilik bütçesi nedeniyle 1950'den bu yana ilk defa emeklilik yaşını kademeli olarak yükseltmeyi planlıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren başlayacağı öğrenilen uygulamayla birlikte yasal emeklilik yaşından önce emekli olmaya da izin verilmeyecek.
Kademeli emeklilik bekleyen vatandaşlar için SGK Uzmanı Özgür Erdursun, detayları paylaştı. Erdursun, kadınların 46 yaşında erkeklerinde 48 yaşında emekli olabileceğini ileri sürdü. Peki Erdursun'un bu iddiası kimler için geçerli? İşte detaylar...
Türkiye’de emeklilik yaşı ile sigorta primi gün sayısı gibi koşullar karşılandığı zaman yaşlılık aylığı almaya hak kazanılır. Bir kişinin kaç yaşında emekli olacağını belirleyen temel unsurlar da sigortalı olduğu tarih ve ödenen prim günü sayısı olarak sıralanır. Bu bağlamda 5510 sayılı güncel kanun ile 506 sayılı eski yönetmeliğin içerdiği maddelere göre kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı şartının kaç olduğu açıklanabilir.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçtiğimiz hafta Orta Vadeli Programı açıklamasıyla ekonomideki üç yıllık yol haritası belli oldu. OVP'nin açıklanmasıyla birçok merak edilen sorunun da cevabı bulunmaya başladı. Daha önceki OVP'lerde de konusu geçen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin hayata ne zaman geçeceği belli olurken uzmanlar konu hakkında değerlendirmede bulundu.
Emeklilik sistemi değişecek mi? Emekli olmak için gerekli olan yaş ve çalışma gün sayısı güncellenecek mi? Milyonlarca çalışan bu soruların yanıtını ararken, beklenen açıklama AK Parti cephesinden geldi. Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni bir emeklilik sisteminin gerekli olduğunu belirtti. Bakanlığın çalışmalarının olduğunu söyleyen Güler, "Haftalık çalışma saati düşecek mi?" sorusuna da yanıt verdi. Güler'in sözleriyle ilgili ise dikkat çeken bir değerlendirme geldi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenlemelerin yapılmasının ardından bütçenin zorlanmaya başladığı konuşuluyordu. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekirken, bugün Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düşmesi ise hükümetin bu konu hakkında düzenleme yapmasını gerektirdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Emekli maaşlarının az olması nedeniyle emekliler isyan ederken şimdi de yeni bir tartışma başladı. AK Parti emeklilik sistemini değiştirmeye hazırlanıyor. Emeklilikle ilgili Avrupa ülkelerindeki örneklerin dikkate alınması gerektiğini belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım” dedi.
Milyonlarca çalışan emekli olacağı günü şartları merak ederken emeklilik sistemi ile ilgili reform çalışmalarının da başladığı öğrenildi. Yeni düzenlemede en çok merak edilen konuların başında ise prim gün sayısı ve yaşta değişikliğe gidilip gidilmeyeceği soruları oldu. Uzmanlar ise emeklilik sisteminde reformla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte emeklilik sisteminde beklenen reformun detayları…
Vatandaşlar herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına emekliliği hak etmiş durumdayken 2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olunmalı diye araştırma içerisine giriyorlar. Peki, emekli olmak için doğru tarih ne zaman? Sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz, bununla ilgili yaptığı hesaplamaları ve çok çarpıcı bilgileri paylaştı.
İkinci EYT düzenlemesi geliyor mu? Bayram sonrası özellikle küçük esnafın gözü Meclis'te olacak. Yaklaşık 1 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek olan ikinci EYT gibi, ev kadınlarına prim desteği verilmesi, çalışan anneye, yıpranma payının getirilmesinin de Meclis'in gündemine gelmesi bekleniyor.
Günümüzde birçok işlemin internet üzerinden yapılması, internetin çeşitli uygulamalar ile cep telefonlarına girmesi ve günlük hayatın neredeyse tamamını kaplaması son yıllarda resmî işlemleri de etkilemiştir. Birçok resmî işlem, dosya ve evrak takibi, dilekçe yazımı, başvuru gibi durumlar internet üzerinden yapılabilir ve takip edilebilir hâle gelmiştir.
Galatasaray'da şampiyonlukta büyük pay sahibi olan isimlerden Dries Mertens, ülkesinde verdiği bir röportajda emeklilik kararına dair yeni bir açıklamada bulundu. İşte detaylar...
Antalya’da yaşayan aşçı Taner Baysal (46), EYT düzenlemesiyle emekli oldu. Ancak emeklilik hayali kısa süren Baysal'ın 9 ay sonra emekliliği iptal edildi. Emekli maaşı yatmayınca durumu fark eden Baysal'a 27 yıl öncesinden borcu olduğu söylendi. Baysal ödeme yapıp tekrar başvurarak yeniden emekli oldu. Ancak bu kez de 9 ay boyunca ödenen toplam 101 bin liranın da Baysal’dan tahsil edileceği bildirildi. İşte detaylar...
Emeklilik, bir kişinin çalışma hayatı boyunca biriktirdiği sosyal güvenlik primleri veya özel birikimleri sayesinde, belirli bir yaşa veya çalışma süresine ulaştığında belirli bir gelir almaya hak kazanmasıdır. Emekliliğin başvuru süreci ve başvuru sonrasında da başvuru sorgulama süreçleri bulunur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun takibinde olan emeklilik süreçleri çeşitli yollardan takip edilebilir ve sorgulanabilir.
Milyonlarca çalışan prim tutarlarıyla emeklilik hesapları yaparken SGK'ya yatırılan fazla primlerle ilgili bir detay dikkat çekti. Kimler SGK'dan toplu para iadesi alabilir, koşullar neler?
Dünyaca ünlü yıldız Lionel Messi, verdiği bir röportajda geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilik ile ilgili düşüncesi sorulan Messi, "Artık performans gösteremediğimi, keyif almadığımı ya da arkadaşlarıma yardım edemediğimi hissettiğim an bırakacağımı biliyorum" dedi. İşte o sözler...
SSK, Bağkurlu olup emeklilik için başvuru yapanlar dikkat! Başvuru sırasında yaptığınız hatalar nedeniyle sürprizlerle karşılaşmayın. Emeklilik için hangi tarihi kontrol etmek hayati önem taşıyor?
Kastamonu'da 17 yaşında işçi olarak kamuda çalışmaya başlayan Mehmet Bekar, açık öğretimden ortaokul, lise ve yüksekokul diploması aldıktan sonra atandığı Özel İdare Strateji Geliştirme Müdürlüğü görevinden 65 yaşında emekli oldu.
"Ev hanımlarına emeklilik" haberleri milyonlarca kadın tarafından takip edilmeye devam ediyor. Çalışmayan ev kadınlarına emeklilik hakkıyla ilgili harekete geçildi. Kadınlar kaç gün, ne kadar prim ödeyecek?
Çalışmayan ev kadınlarına emeklilik hakkıyla ilgili harekete geçildi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal hazırladığı teklifi Meclis'e sundu. Sosyal devlet vurgusu yapılan metinde 25 yıl detayı dikkat çekti. İşte milyonlarca ev hanımı ilgilendiren teklifi detayları...
Emekli maaşına dün yapılan yeni ek zam gündem olurken; ev hanımları için emeklilik yolunu açan düzenlemede de sona gelindi. İki bakanlık çalışmalarında sona geldi. Düzenlemedeki prim desteği detayı ortaya çıkarken, ev hanımları ve Çalışan anneler için yıpranma payı da masada. Emeklilik hayalini kuran ev hanımları ise "Devletin prim desteği ne kadar? Aylık ne kadar prim ödenecek? Kimler emekli olabilecek?" gibi sorulara yanıt ararken; rakamlar da netleşti.
Son dakika haberine göre son zamanlarda EYT'den yararlanamayanlar için yeni bir çalışmanın olabileceği konuşuluyor. 2000-2008 yılları arasında sigortalı olanlar gözlerini emeklilikle ilgili düzenlemeye ilişkin gelecek açıklama çevirmiş durumda. Sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz, kademeli emeklilik konusunda alternatifleri masaya yatırarak şu anda var olan sorunları sıraladı.
Denizli’nin Buldan ilçesinde, EYT işlemlerinde kolaylık sağlama vaadiyle kandırdığı mağdurlardan 10 milyon lira toplandığı iddia edilen SGK uzmanı ortadan kayboldu. Olayla ilgili çok sayıda kişi şikayetçi olurken inceleme başlatıldığı öğrenildi. Sırra kadem basan SGK uzmanının bulunması için de çalışma başlatıldı.
Milyonlarca kişi daha erken emeklilik hakkı yakalamanın hesaplarını yaparken 2000 sonrasında ilk kez sigorta başlangıcı olanlar için SGK Uzmanı Emin Yılmaz’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. “Şu anda Meclise sunulan ikinci bir EYT, yani 2000 sonrasında işe başlayanlarla ilgili bir yasa teklifi var” diyen Yılmaz, “Prim günlerinin kendi içinde kademeli olarak değişmesi, ikinci grup EYT ile ilgili yaşların da 43'ten başlayıp 50 ve 52 yaşa kadar ilerlemesi talep ediliyor” ifadelerini kullandı.
EYT düzenlemesiyle emeklilik başvurusunda bulunanlardan 1 milyon 632 bininin aylık bağlama işlemi tamamlanırken yaklaşık 200 bin kişinin de başvurusu reddedildi. Emekli olmayı bekleyen çok sayıda vatandaş kimlerin başvurusunun reddedildiğini veya sonradan iptal olduğunu merak ediyor. Tüm merak edilen durumları madde madde sıralayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, dikkat edilecekleri anlattı. Peki, kimlerin emekliliği iptal olacak, emeklilik başvurusu neden reddedilir? İşte detaylar...
Türkiye'nin en önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR)'den çok konuşulacak bir karar geldi. Fabrikadan yapılan açıklamada emekli olmayı hak eden işçilerin yerine uygunluk şartlarını taşıyan çocuklarının işe alınacağı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Bütçe Komisyonu'nda 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde konuştu. Yılmaz, 'Emeklilikte yaş yükseltilmesine dair bir çalışmamız yok' ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 1 milyon esnaf için erken emeklilik geri sayımı başladı. Bakan Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamaya göre; yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeyle Bağ-Kurluların prim koşulu 7200'e düşürülecek. Böylece emeklilik kapısı 5 yıl daha erken aralanacak. Küçük esnafın gözü kulağı Meclis'ten geçmesi beklenen torba yasada. İşte detaylar!
Çalışanlar, emeklilik yaşı geldiğinde hem SGK'dan emekli olacak hem de 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti olmadan alınabilecek. Tamamlayıcı emeklilikte yai şartının 60 olması beklenirken, kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin tüm haklar da saklı kalacak. İşte detaylar...
Türkiye'de bir süredir gündemde olan ikinci emeklilik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. Orta Vadeli Program'da yer alan ikinci basamak emeklilik ile çalışanlar çifte maaş alacak. Kıdem tazminatı garanti olacak, ikinci emeklilikte yaş düşecek. Peki bu sistem nasıl uygulanacak ve kimler yararlanabilecek? İşte detaylar...
Yeni tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi gelecek yıl yürürlüğe konacak. Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde çıkarılması hedefleniyor.
Çalışan ve çeşitli kanuni koşulları yerine getiren her Türk vatandaşı belli bir süre sonra emekli olma hakkı kazanır. Emekli olan kişilere, çalıştıkları sektör, sigortalılık süresi gibi farklı nedenlere bağlı olarak maaş ödenir. Resmi olarak devletin engelli kabul ettiği bireylerin de sigortalılık durumlarına, engel oranlarına ya da prim ödeme günlerine göre değişiklik gösterebilen emeklilik hakkı bulunur. Peki, engelli emeklilik şartları nelerdir?
Daha geniş kapsamlı ikinci torba yasa için çalışmalar devam ediyor. Memur ve emekli zam oranlarının açıklanması ile 3600 ek göstergeden, taşerona kadroya, toplu sözleşmeden SSK Bağ-Kur prim eşitlemesine, farklı kurumlarda çalışanların 3.5 yıl kuralından kadınların erken emekliliğine kadar bir çok konu çözüme kavuşturuluyor. İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedar Işıkhan'ın önündeki önemli dosyalar...
Ev kadınlarına emeklilik geliyor. Bayram tatilinin ardından açılacak TBMM'de ilk olarak gelecek torba yasa ile memur ve emekli maaşları düzenlenecek. Daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasayla Aile Koruma Kalkanı Paketi devreye girecek. Bu paketle birlikte ev kadınları hem sosyal güvenceye kavuşacak hem de yıpranma hakkı benzeri bir uygulamayla erken emekli olabilecek. Ev kadınlarına emeklilik imkanı tanıyan düzenleme 4 adımda olacak. İşte ayrıntılar...
Ücretsiz izin hakkı gerek özel sektörde gerekse devlet kurumlarında çalışan tüm memur ve işçileri kapsayan bir hak çeşididir. Ücretsiz izin özel sektörde çalışan kişiler için en fazla altı aydır. Kamu sektöründe çalışan ve memur olarak görev yapan kişiler için ise bu izin süresi bir senedir. Bu izin süresi içerisinde emekliliğe hak kazanmış kişiler emeklilik talebinde bulunabilir. Ancak bunun için beli başlı şartların sağlanmış olması gerekir. Peki, memur ücretsiz izindeyken emekli olabilir mi?
Emekli olup çalışmaya devam eden veya iş sözleşmesi tamamen feshedilen kişiler için yıllık izin süresi ve ücretine yönelik olan detaylar önem arz eder. Bu nedenle emeklilik sonrasında çalışıldığı zaman yıllık izin hakkının kaç gün olarak kullanılabildiği belirtilmelidir. Yine emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyen bir kişi için birikmiş yıllık izin süresinin denk geldiği ücretin nasıl hesaplandığı açıklanmalıdır. EYT'den yararlanan çalışanlar yıllık izin kullanabilir mi?
Bağ-Kur'lu küçük esnafın 9.000 prim günü tıpkı SGK'lılar gibi 7.200 olacak. Ev kadınlarının ve annelerin erken emekliliğinin önü açılacak. Meclis'in gündemine gelmeye hazırlanan emeklilik reformunda detaylar netleşti. SGK ile Bağ-Kur prim eşitlemesi sonucunda 1 milyondan fazla esnaf 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edilecek. 2008'den önce sigortalı olanlar için son 3,5 yıla bakılarak yapılan hesaplama ise rafa kalkıyor. İşte detaylar...
İtalya’da yaşayan 60 yaşındaki bir adam, vefat eden annesinin emekli maaşını alabilmek için ölümü yetkililere bildirmedi. Annesinin cansız bedeniyle 6 yıl boyunca aynı evde yaşayan adam, polisin evine düzenlediği baskının sonrasında polise teslim oldu.
Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerin ikinci turu için çalışmalara başladığı belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun ilk turda Yeniden Refah ve Sinan Oğan'ın oylarını artıran 2000 sonrası sigortalılarda emeklilikle ilgili Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı ile görüştüğü aktarılarak "13-14 gün içerisinde bu konularla ilgili bir şeyler duyacağız" dedi.
Milyonlarca ev kadını ve anne için erken emeklilik ve sigorta imkanı geliyor. AK Parti’nin seçimden sonra Meclis’e sunmayı planladığı yasal düzenlemenin detayları ise ortaya çıktı. Buna göre primlerin bir kısmını devlet üstlenecek. Ayrıca doğum borçlanmasında sigortalılık tarihi zorunluluğu kaldırılacak. Aynı anda yürütülecek olan Bağ-kur SGK prim eşitliği gerçekleştiğinde de 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek. İşte haberin detayları…
Ankara Ticaret Odasının (ATO) 29. Dönem 6. Olağan Meclis Toplantısı'na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bağ-Kur'luların emeklilik şartlarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Bilgin açıklamasında, ATO Başkanı Gürsel Baran'ın Bağ-Kur'luların emekliliği hak etme koşullarının SSK'lılar ile aynı seviyeye getirilmesi yönündeki talebini hatırlatıp "Mikro işletmelerde prim gününü yeniden düzenlemek lazım. İlk fırsatta yapacağımız düzenlemelerden biri." dedi.
EYT düzenlemesi sonrası erken emeklilik için gözünü Ankara’dan gelecek açıklamalara çeviren milyonlarca kişi için yeni düzenlemeler birer birer devreye giriyor. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısının düşürülmesi gibi adımların ardından, EYT’den yararlanamayanlar için ‘kısmi emeklilik’ hayata geçirilecek. Milyonlar 15 yıl ve 3600 prim günü ile erken emeklilik hakkına kavuşacak. İşte haberin detayları…
Son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını kaçıranlar dikkat! Emeklilik hayatında yeni bir adım atılıyor. 3600 prim günü ile SGK’lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek. İşte EYT sonrası 3600 prim günü ile kısmi emeklilik şartları ve son dakika haberinin detayları…
AK Parti seçim beyannamesinde her ailede bir sigortalının olmasını sağlayan aile desteği sigortasının hayata geçirileceği duyurulmuştu. Ev hanımlarına prim desteği de sağlanacağı belirtilen beyannamede emeklilik yaşının çocuk sayısına göre aşağı çekileceği ve devletin yıllık prim desteğinin yıllık 12 bin 804 lira olacağı ifade ediliyor. Böylece bugün itibarıyla ev hanımlarının emekli olması için ödenecek aylık prim tutarı 3.202 lira yerine 2.135 lira olacak.
Fransa’da hükümetin emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesine yönelik yasa tasarısını onaylamasından sonra sokağın nabzı yükseldi. Ülke genelinde 16 Mart’ta başlayan protesto gösterileri şiddetlendi. Yasanın onaylanmasıyla birlikte halk sokağa döküldü. Düzenlenen gösterilerde kamu kurumları hedef alındı ve kamu malları ateşe verildi.
Son dakika haberine göre, Fransa Anayasa Konseyi emeklilik reformunun referanduma götürülmesi önerisini reddetti. Ülkede emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasını öngören yasa tasarısı onaylandı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yaşayan ve EYT düzenlemesiyle emekli olan İsmail Uzun, ilk maaşıyla aşevine destekte bulundu.
EYT, Bağ-Kur prim eşitlemesi derken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emeklilik için atılacak yeni adımı dün AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda duyurdu. Buna göre kadınlar için erken yaşta emekli olma imkanı ve prim ödemelerinde de devlet desteği sağlanacak. İşte haberin detayları…
Bağ-Kur'luların emekliliği için yeni düzenleme! Emeklilik için gereken 9 bin prim günü şartında yeni düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma yaptıklarını ve bir kriter uygulanacağını açıkladı. ATO'dan yapılan açıklamada ATO Başkanı Baran'ın 9 bin prim gün sayısının düşürülmesi talebini olumlu karşılayan Bilgin'in işverenlerin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısında düzenlemeyi içeren bir çalışma içinde oldukları müjdesini paylaştığı belirtildi.
Emeklilik çalışanların bir meslek ya da iş hayatında aktif olarak çalıştıkları dönemi sonlandırarak, belirli bir yaşa veya belirli bir süre çalıştıktan sonra, iş gücünden çekilerek kazanç elde etmeden yaşamlarını sürdürmeleri sürecidir. Emeklilik için gerekli olan yaş ve çalışma süresi ülkeden ülkeye değişebilir. Bazı ülkelerde emeklilik yaşı 60 ila 65 arasında değişirken, bazıları 70 veya daha fazla yaşta emekli olma fırsatı sunar. Çalışanların ne kadar süre çalıştıkları da önemlidir.
9000 prim günü ile emekli olabilen çiftçi ve hayvan yetiştiricileri, tıpkı 4A Bağ-Kur ve 4B SSK’lı gibi 7 bin 200 günde emekli olmayı talep ediyor. Primlerde eşitleme isteyen TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Çiftçilerimiz, emeklilik şartları bakımından 4/a kapsamında çalışanlar gibi 7 bin 200 günde emeklilik hakkına sahip olmaları sosyal adalet anlayışının da bir gereğidir" açıklamasında bulundu. Yasanın ise Meclis’in yaz tatiline girmeden önce çıkarılması gerektiği vurgulandı.
Fransa’da emeklilik yaşını 2 yıl daha uzatılmasını kararlaştıran yasanın ardından halkın karara tepkisi devam ediyor. Emeklilik reformu kapsamında emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten karar sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde emeklilik reformu karşıtı geniş katılımlı gösteriler sürerken sendikalara görüşebilecekleri sinyalini verdi.
Fransa'da tartışmalı emeklilik reformu karşıtları, Paris Charles De Gaulle (CDG) Havalimanı'nın girişini kapattı. Fransız basınındaki haberlere göre, ülkede emeklilik yaşını 2 yıl uzatmayı içeren tartışmalı reforma karşı kitlesel grev ve protestoların 9'uncusu düzenleniyor. Paris'te reforma tepki için sokaklara inen göstericiler, Roissy'deki Charles De Gaulle Havalimanı'nın girişini bloke etti.
Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Beyazıt Ablay, kentte emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yaklaşık üçte birinin başvuru yaptığını ve iki günde 420 kişiye maaş bağladıklarını bildirdi.
Zonguldak'ta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne uzun yıllar hizmet veren çay ocağı işletmecisi Ulvi Öztürk, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenleme kapsamında kentteki ilk emekli olmanın mutluluğunu yaşadı.
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuru yoğunluğunun yaşandığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürlüğü bahçesine çadır kuruldu.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen çalışanlar için yapılan emeklilik düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerin önlerinde yoğunluk oluştu.
Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesi için gözler önümüzdeki haftaya yani Meclis'in açılacağı tarihe çevrildi. 28 Şubat'ta Salı günü başlayacak Meclis mesaisinde EYT; genel kurul gündeminin ilk ve öncelikli başlıkları arasında olacak. Düzenleme için artık geri sayım başlarken SGK bahçelerinde yapılan hazırlıklar da dikkat çekti. İşte emeklilik hayali kuran milyonları heyecanlandıran o gelişmeler...
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından büyük bir yıkım yaşayan Hatay, 20 Şubat akşamı da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Depremden etkilenen illerde yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Depremzedelere aylık ve ödeneklerde bir dizi kolaylılar da sağlanmaya başlanacak.
İş kanunu’yla birlikte işveren ve çalışan hakları güvence altına alınıyor. İki tarafın arasındaki adil sürecin devam edebilmesi için belirlenen kurallar dahilinde iş sözleşmeleri yapılır. Sözleşme kapsamında çalışanların maaşları, izin ve mesai süreleri vb. hakları belirtilir. Çalışanın işten çıkması durumlarından biri de çalışanın emeklilik hakkını kullanmasıdır. En çok merak edilen konular içerisinde yer alan emeklilik hâlinde ihbar tazminatı alınır mı?
Staj ve çıraklık sigortasının EYT'yi etkileyip etkilemeyeceği araştırılıyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) için son düzlüğe girildi. Emekliliğin önünü açan kanun teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanınacak. Bununla birlikte, emeklilikte staj ve çıraklık sigortasının etkili olup olmayacağı da gündemdeki yerini aldı. Peki staj ve başlangıç sigortası EYT'yi etkileyecek mi?
Emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılması, en düşük emekli maaşının da 3.500 TL'den 5.500 TL'ye yükseltilmesinin ardından milyonlarca emekli zamlı maaşlarının yatmasını bekliyor. EYT, 3600 ek gösterge konuları gündemdeki yerini korurken çok sayıda çalışan erken emekliliğin hayalini kuruyor. Erken emekliliğe giden yolda kritik detay dikkat çekiyor. İşte tüm ayrıntılar...
Askerlik borçlanması, askerini yapmış erkek vatandaşlara erken emeklilik için verilen bir haktır. Askerde geçirilen süreler borçlanılır ve bunun karşılığında emeklilik için gereken süre kısaltılır. 2022 yılı için belirlenen ödeme tutarı kapsamında başvuru yapmak için sayılı günler kaldı. Peki, askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır? Askerlik borçlanması en ucuz ne kadar? İşte merak edilenler...
Son dakika haberi: EYT düzenlemesi için son viraja girildi. Tüm gözler yarın yapılacak Kabine Toplantısına çevrilirken, kritik toplantıda Balan Bilgin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapması bekleniyor. Özellikle yaş sınırı merak konusu olurken, uzmanlar borçlanma için 'acele edin' uyarısında bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanmalarında yılbaşı sonrası 80 bini bulacak artışlar olacak.
Çalışan çalışmayan birçok kişi emekli olmanın hayalini kuruyor. Emekli olmak için prim gün sayısının doldurulması, yaş şartının sağlanması gerekiyor. Belirtilen şartlar sağlandığında emekli olan vatandaş her ay emekli maaşını bankadan çekiyor. Peki nasıl daha erken emekli olunur? İşte detaylar...
Emekli maaşı ve emeklilik konuları son dönemin en çok konuşulan konularından bir tanesi. Vatandaşlar için büyük bir öneme sahip olan emeklilikle ilgili geçtiğimiz günlerde Isparta’da yaşayan Serpil Kavurt’un başına akılalmaz bir olay geldi. 8 yıl önce emekli olan kadın gelen bir tebligatla şoke oldu. Bir anda maaşı kesilen kadın üstüne üstlük bir de 205 bin lira borçlu çıktığını öğrendi. Talihsiz kadın bu olayın nedenini araştırdığında ise karşısına çıkan gerçekle bir kez daha dehşete düştü.
Çalışanlar emekli olmanın hayalini kuruyor. Emeklilik dönemlerini güzel geçirmek için çalışan vatandaşların bilmeleri gereken önemli detaylar bulunuyor. Bunların başında, 'daha yüksek emekli maaşı alabilmek için yapılması gerekenler' konusu yer alıyor. İşte detaylar...