Milyonlarca emekli, emekli maaşlarına yapılacak zammı konuşurken bir yandan emeklilik bekleyenler kendi durumları, emekli olma tarihleri ve daha avantajlı olmak için sağlanması gereken koşulları araştırıyor. Mali müşavir İsmet Çetinkaya emeklilikte '7 yıl' kuralına dikkat çekti. Daha erken emekli olmak ve daha fazla maaş almak konusunda etkili olan detaylara değinen Çetinkaya, herkesin e-Devlet üzerinden kontrol edebileceği bir tarihe de dikkat çekti.
Emekliler, emekli maaşlarına gelecek zammı konuşurken bir yandan da emeklilikte yeni sistem tartışılıyor. Ekonomi gazetecisi Faruk Erdem, madde madde yeni sistemin detaylarını açıklarken 'çalışan emekliye ikinci maaş' müjdesini anlattı. Peki, çalışan emeklilere ikinci maaş imkanı hangi koşullarda sağlanacak? 2024 ile 2025 yılları arasındaki emekli maaş farkında son durum ne? İşte EYT'liler de dahil olmak üzere tüm emeklileri ve emekli olacakları ilgilendiren o sistemin ayrıntıları...
Emekli maaşlarıyla ilgili 2024'te emekli olanlar ile 2025'te emekli olanların arasında oluşacak maaş farkı gündem olmaya devam ediyor. SGK Uzmanı İsmet Çetinkaya bununla ilgili neler yapılabileceğini değerlendirdi. Çetinkaya "Kanuni düzenleme gerekiyor. Ek bir maddeyle bu geçirilebilir. Şu denilebilir; 'sadece 2024'ü kapsasın diye 2024 yılında emeklilerin almış olduğu zam oranı kadar 2025 yılında dilekçe verenlerinki de korunacaktır, sadece bu seneyi kapsayabilir'" dedi.
Emeklilik sisteminin değişeceği aylardır kamuoyunda konuşulurken, milyonlarca vatandaş da "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor. Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.
Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar "Ne zaman emekli olmalıyım?", "Bu yıl mı emekli olmak avantajlı?" gibi soruların yanıtlarını araştırırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, çok çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre emeklilik dilekçesini 31 Aralık'ta verenler, 1 Ocak 2025'te verenlerden en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Karakaş, bu konuya dair aylardır tedbir alınmadığını söyleyip "Sistemden hızla panik halinde kaçışların arttığını" belirtti. İşte emeklilik dilekçesindeki kritik tarih...
Yıl sonuna doğru ilerlerken emekli adayları dilekçelerini ne zaman vermeleri gerektiğini düşünmeye başladı. Merkez'in beklediği gibi yıl sonu enflasyonu gelirse 2025 yılında emekli olacakların yüzde 30 daha az maaş alacağı gündeme gelmişti. Emekli adayları bu söylentilerle karar vermekte zorluk çekerken SGK Uzmanı Ersin Konar, konu hakkında açıklamada bulundu. Konar, "Bununla ilgili herhangi bir çalışma yok" diyerek emekli adaylarına tavsiyede bulundu.
Türkiye, 'asrın felaketi' olan depremin açtığı yaraları sarmak için seferber olurken, milyonların beklediği EYT düzenlemesi için de gözler Meclis'e çevrilmişti. Deprem nedeniyle ara verilen Meclis'in çalışmalarına salı günü başlaması beklenirken, tarihin 28 Şubat'a çekilmesiyle EYT'liler için sürpriz oldu. İlk emekli maaşların yatacağı tarihle ilgili yapılan yeni açıklama ise dikkat çekti.
Emeklilik, sigortalı çalışanların belirli gün ve yaş dikkate alınarak işlerinin sonlandırılmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen emeklilik şartları farklılık göstermektedir. Emekli olmak için sigorta başlangıç tarihi, çalışanın yaşı, çalışılan gün sayısı oldukça önemlidir. Ayrıca çalışanın sigorta türü de emekli olabilmenin şartlarının değişiklik göstermesine neden olur. Peki, sigorta türüne göre emeklilik prim gün sayısı hesabı nasıl yapılır?
Emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlar dâhilinde sigortalı çalışanlara sunulan haklardan biridir. Emeklilik kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Kadınlar belirlenen şartlar yerine getirildiğinde erkelere göre daha erken yaşta emekli olabilmektedir. Emeklilik yaşı, tamamlanması gereken prim gün sayısı ve sigorta başlama tarihine göre de farklılık göstermektedir. Kadınların emeklilik şartları nelerdir?
İşsizlik, sosyal ve ekonomik risk faktörleri arasında oldukça önemli bir yeri kapsamaktadır. Bir sosyal devlet olan Türkiye’de İşsizlik Fonu ile bu risklere karşı çalışanların ya da çalışmaya devam etmek isteyen kişilerin ekonomik sıkıntılarını bir nebzede olsa yatıştırabilecek bir uygulama yürürlüğe girmiştir. Bu noktada hâlihazırda emekli olmuş ya da olacak olan kişilerin aklına takılan sorular bulunmaktadır. Emekliler işsizlik maaşı alabilir mi, işsizlik maaşı emekli maaşını etkiler mi?
"Doktorlar, 2008 sonrası göreve başlayanları da kapsayacak şekilde, imtiyazlı bir emeklilik maaşına kavuştu. Emeklilik ek ödemesi, beklenen pirim etkisinden daha yüksek. Kazanım, tamamı emekliliğe sayılacak 'tek kalem maaş' talebinin üzerindedir"