Milyonlarca emekli, emekli maaşlarına yapılacak zammı konuşurken bir yandan emeklilik bekleyenler kendi durumları, emekli olma tarihleri ve daha avantajlı olmak için sağlanması gereken koşulları araştırıyor. Mali müşavir İsmet Çetinkaya emeklilikte '7 yıl' kuralına dikkat çekti. Daha erken emekli olmak ve daha fazla maaş almak konusunda etkili olan detaylara değinen Çetinkaya, herkesin e-Devlet üzerinden kontrol edebileceği bir tarihe de dikkat çekti.
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de yayımlandı. İçerisinde birçok düzenlemenin olduğu programda sosyal güvenlik alanındaki reform hazırlıkları dikkat çekiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik yaşı gibi düzenlemeleri içeren programda esnek çalışma programları da göz önünde bulunduruldu.
Çalışanlar hem emeklilik sistemi için yapılacak reformu hem de çalışma saatlerinin düşürülüp düşürülmeyeceğini merak ediyordu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milyonlarca kişinin merak ettiği iki kritik konuda açıklamalarda bulundu. Ancak o açıklamalar kafaları iyice karıştırdı. Güler emeklilik sisteminin değişeceği mesajını verirken, mesai saatlerinin kısalmasına ilişkinse, “Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok” dedi.
Emeklilik sisteminin değişeceği aylardır kamuoyunda konuşulurken, milyonlarca vatandaş da "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor. Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.
Türkiye’de emeklilik yaşı ile sigorta primi gün sayısı gibi koşullar karşılandığı zaman yaşlılık aylığı almaya hak kazanılır. Bir kişinin kaç yaşında emekli olacağını belirleyen temel unsurlar da sigortalı olduğu tarih ve ödenen prim günü sayısı olarak sıralanır. Bu bağlamda 5510 sayılı güncel kanun ile 506 sayılı eski yönetmeliğin içerdiği maddelere göre kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı şartının kaç olduğu açıklanabilir.
Milyonlarca emekli zamlı maaşlarının hesaplarına geçmesini beklerken emeklilik sistemi reformunun detaylarına dair de detaylar şekillenmeye başladı. Yaş ve prim gün sayılarında değişiklik beklenirken uzman isim emeklilik sistemine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Ekonomi gazetecisi Yıldırım, emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 olarak sabitlenmesine ilişkin olarak "Olması gereken adım atılıyor" dedi.
Son dakika haberi... Enflasyon farkı, seyyanen zam ve refah payı, kök maaş çıkmazıyla gündemden düşmeyen emeklilik sistemi için hükümet harekete geçti. Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Hangi formüller masada, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı değişiyor mu? İşte ayrıntılar...
Yasal olarak belirlenen emeklilik prim günü ve yaş şartı gibi koşulları karşılayan kişiler, emeklilik tarihi sorgulama işleminin nasıl yapıldığını keşfetmek ister. Nitekim günümüzde e-Devlet platformu sayesinde hangi tarihte emekli olunacağı kolaylıkla öğrenilebilir. Emeklilik tarihinin yaklaştığını düşünen veya kaç sene daha çalışırsa emekli olabileceğini merak eden vatandaşlar e-Devlet bünyesinde yer alan SGK Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim? hizmetini kullanmalıdır.
Bazı meslekler için emeklilik koşulları diğerlerinden farklı olabilir. Hosteslik de emeklilik yaşı belli kriterlere bağlı olan mesleklerden biridir. Kişiler emekli olmak istedikleri zaman bu şartları yerine getirmelidirler. Hostesler için belirlenmiş emeklilik yaşı değişiklik gösterebilir. Emeklilik yaşı bir hostes için birkaç kriter göz önünde bulundurularak hesaplanır.
Çalışanların bağlı oldukları kuruma, çalıştıkları sektöre göre emekli olma koşulları vardır. Her mesleğin emeklilik kriterleri ve emeklilik için gerekli yaş sınırı farklıdır. Uzman çavuşlar için ise 25 yıllık bir hizmet süresi doldurma zorunluluğu bulunur. Emeklilik yaşları ortalama 55 yaş olarak belirlenmiştir.
Çalışan kişilerin emekli olmak için bazı koşulları yerine getirme zorunlulukları vardır. Bu koşullar yasalarla belirlenmiştir. Her mesleğin emekli olma kriterleri farklı olabilir. Emeklilik yaşları da buna göre değişiklik gösterebilir. Askerî pilotlar için de emekli olma koşulları farklıdır. Emeklilik yaşları ise aldıkları görevlere göre değişebilir.
Çalışan bir kişinin emekli olması için bazı koşulları yerine getirmesi gerekir. Bu koşullardan biri de yaş kriteridir. Bir kişi çalışma hayatında yasal olarak belirlenen hizmet süresini tamamlamalıdır. Emeklilik yaşı tüm meslekler için farklılık gösterebilir. Hemşirelerin doldurmakla yükümlü olduğu hizmet süresi bulunur.
Tüm meslekler için belirlenmiş emeklilik kriterleri vardır. Çalışan kişiler mesleklerine göre belli bir hizmet süresini doldurarak emekli olmaya hak kazanırlar. Kadın ya da erkekler için mesleklerde farklı emeklilik şartları mevcuttur. Pilotlar için de aynı durum geçerlidir. Pilotlar için de emekli olabilmek için yaş sınırı bulunur.
Mesleklere ve çalışılan kurumlara göre emeklilik şartları farklılık gösterebilir. Belli bir hizmet süresini doldurmak ana kriterdir. Emeklilik yaşı için belirlenen sınırlar kadın çalışanlar ve erkek çalışanlar için farklıdır. Memurluktan emekli olmak isteyen kadın çalışanlar için de aynı durum geçerlidir. Kadın memurlar için yaş sınırı ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenir.
Çalışanlar için bağlı oldukları kuruma ve mesleklerine göre emekli olma koşulları farklılık gösterir. Subaylar ve tüm askerî personel için de bazı emekli olma koşulları yerine getirilmelidir. Emeklilik yaş sınırı ise kadın ya da erkek çalışanlara göre değişkenlik gösterir.
Emekli olmak isteyen bir kişi bazı şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar devlet tarafından belirlenmiştir. Çeşitli sektörlere ve mesleklere göre farklı kriterler gerekli olabilir. Doktorlar için de aynı durum geçerlidir. Sağlık sektöründe çalışan kişiler için de emeklilik yaşı belli şartlara bağlı olarak hesaplanır.
Öğretmenler için emekli olma şartları çalıştıkları kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Doldurmaları gereken hizmet süresi ve yaş sınırı da kadın öğretmenler ve erkek öğretmenler için farklı şekilde belirlenmiştir. Bir öğretmenin hizmet yılına ve yaşa bağlı olarak emeklilik şartları değişkenlik gösterebilir.