Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, kuzey yarımkürede grip, RSV ve hMPV gibi solunum yolu patojenlerinin neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini ve bu artışın mevsimsel eğilimlerle uyumlu olduğunu belirtti. Mevsimsel grip aktivitesinin birçok ülkede yüksek seyrettiğine dikkat çeken Tartar, küresel salgın riski konusunda uyarıda bulundu.
Hepatit B virüsünün kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ersen Hürmüzlü “Diş fırçası, tıraş bıçağı ve tırnak makasları gibi eşyalar başkalarıyla ortak kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmalıdır” dedi.
MR cihazında parmağı sıkışan yaşlı kadın kabusu yaşadı. Sol yüzük parmağında doku kaybı meydana gelen kadın enfeksiyon kapması durumunda parmağını kaybedebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV), genellikle soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkar ve insanların büyük bir kısmı beş yaşına gelmeden bu enfeksiyonu geçirir. Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, ilk kez enfekte olan bireylerde hastalık daha ciddi seyredebilirken geçirilen enfeksiyon sonrasında bağışıklık gelişir ve tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif atlatılır, diye vurguladı.
Son günlerde neredeyse herkes hasta. Hastanelerin acilleri adeta tıka basa dolu olunca akıllara 'yeni bir salgın mı var?' sorusu geldi. Grip salgını gibi duran bu durum aslında ortalıkta dolaşan birçok virüsten kaynaklanıyor. Canlı yayına bağlanan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Sıla Akan, Türkiye'de birçok kişiyi hasta eden virüsler hakkında açıklamada bulundu.
Miyom ameliyatı, rahimdeki miyomların cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Laparoskopik veya açık yöntemle yapılır ve genellikle 1-3 saat sürer. Riskler arasında kanama, enfeksiyon ve organ hasarı gibi durumlar bulunabilir ancak deneyimli bir cerrah tarafından yapılan operasyonlar genellikle güvenlidir. Peki, miyom ameliyatı nedir, nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Miyom ameliyatı riskli mi, zor mu?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Esma Eryılmaz Eren, salgınla mücadelede en önemli tedbirin el yıkamak olduğunu söyleyerek, "Bunu hayatımıza mutlaka oturtmamız lazım" önerisinde bulundu.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sahte alkol tüketildikten sonra ilk 24 saat içinde müdahale edilmezse can kayıplarının yaşanabildiğini söyledi. Şener, son günlerde sahte alkolün çok sayıda cana mâl olduğunu anımsattı.
Uzmanlar çocuk hastalıklarına dair aileleri sık sık uyarıyor. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demirhan, kış mevsiminde çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının arttığını söyleyerek, ailelere uyarılarda bulundu.
Son günlerde baş gösteren kış hastalıklarını kendinizden uzak tutmanın sırları burada. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Ciğerli, özellikle kış aylarında, havalar soğuduğunda enfeksiyon veya kuru hava gibi çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz ağrısına, 1 tatlı kaşığı bal ve toz zencefille doğal çözüme ulaşılabileceğini söyledi. İşte hastalıklardan korunmak için doğal ve etkili çözüm yolları...
Zatürre, akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir sorun. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler için tehlikeli olan zatürre için uzman isimden aşı tavsiyesi geldi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, zatürrenin hastaneye yatışın en önemli sebeplerinden olduğunu belirterek, aşı olunması tavsiyesinde bulundu.
Kış ayları ile birlikte hastalıklar da artış göstermeye başladı. Uzmanlar kış hastalıklarına dair sık sık uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılara bir yenisini ekleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Ölmez, kış ayları ile birlikte artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. İşte detaylar...
Kozmetik bir operasyonun korkunç bir şekilde yanlış gitmesinin ardından nadir görülen bir enfeksiyonla mücadele eden sosyal medya fenomeni Beatriz 'Bea' Amma, kadınlara operasyonlara dair uyarıda bulundu. Yağ eriten enjeksiyonları kendisine doğum günü hediyesi olarak aldığını söyleyen Amma'ya , et yiyen enfeksiyon bulaştı.
CA 125, genellikle 35 birimin altında olması gereken bir tümör belirtecidir. Yumurtalık kanseri, endometriozis, enfeksiyon veya menstrüasyon gibi durumlarda yükselebilir. Yüksekliği tehlikeli olup olmadığını belirlemek için diğer tetkiklerle birlikte doktor değerlendirmesi gerekir.
Erken teşhis ve düzenli tedavi ile HIV enfeksiyonunun kontrol altına alınabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yelda Öğütmen, “HIV, çoğunlukla cinsel yolla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatarak ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir virüs. Ancak erken teşhis ve düzenli tedavi ile bu hastalık kontrol altında tutulabilir” dedi.
İstanbul'da megakolon teşhisiyle 24 yaşında ilk ameliyatını olan Sinem Kabataş'ın sağlık sorunu yanlış müdahalenin ardından daha da büyüdü. 8 yıl içinde 33 kez ameliyat edilen Kabataş'ın durumu hekim ihmalleri iddiasıyla yargıya taşındı. Hayatı kabusa dönen Kabataş, "1 buçuk yıldır böbreklerimde takılı olan dren ile hayatıma devam ediyorum. Çocuğum olmuyor. Kalıcı bir enfeksiyon var ve ağrısı mideme vuruyor. Ağrılarından dolayı 2 günde bir hastaneye gidiyorum" dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, AIDS hastalığının ülkemiz için ciddi bir sorun olduğunu kaydederek, “2021 yılı raporuna göre dünyada HIV epidemisinin başlangıcından bugüne kadar 79,3 milyon kişi HIV ile enfekte oldu. AIDS ile ilişkili hastalıklar sebebiyle 36,3 milyon kişi ise hayatını kaybetti” dedi.
HIV isimli virüsün sebep olduğu AIDS, bağışıklık sistemiyle savaş halinde olan bir hastalıktır. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Ülkemizde 2012 yılından bu yana HIV olgusu 4 kat arttı. HIV virüsünün sadece yüzde 15-16'sını yabancı uyruklulardan alıyoruz. Artık bu virüs kendi ülkemizde. Durumunun farkında olmayan binlerce kişi var. Bu kişileri bulup tedavi etmemiz gerekiyor” dedi.
İzmir'de 13 yaşında bir çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. Çocuğun, HIV+ olduğu bilinmiyordu. Son evrede kemik erimesi nedeniyle hastaneye yatırıldığında artık çok geç kalınmıştı. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer, "Son 5-6 yıldır bu vakalarda artış oldu. 20 tane takipli cinsel yolla bulaşan AIDS hastası vakamız bulunmakta. 100 vakanın 20'si oluşturuyor oldukça yüksek bizim için. Toplam şuanda 5 vakayı kaybetmişiz" ifadelerini kullandı.
Türk sinemasının usta aktörü Kadir İnanır, beyin damarına pıhtı atması sonucu acil olarak yoğun bakıma kaldırılmıştı. 4 ay sonra taburcu olan İnanır akciğerinde oluşan enfeksiyon nedeniyle tekrar tedavi altına alınmıştı. Kadir İnanır'ın son durumunu hayat arkadaşı Jülide Kural açıkladı.
Akciğerlerin ürettiği, öksürük yolu ile vücuttan atılabilen kalın bir mukus türü olan balgam, birçok hastalık ya da enfeksiyon sonucunda meydana gelebilir. Üretilen balgamın vücuttan atılmaması ya da atılamaması çeşitli başka hastalıklar yol açabilir.
Diş eti sağlığı, en az diş sağlığı kadar önem taşıyor. Diş eti çekilmesi periodontisis olarak adlandırılıyor ve dişin desteklenmesinden sorumlu olan diş etinde oluşan ve hasar oluşturan bir enfeksiyon olarak açıklanıyor. Diş eti çekilmesi rahatsızlığına müdahale edilmediği zaman, dişin çevresinde bulunan kemiklerde ilerleyici kayıplar oluşabiliyor. Ciddi bir diş enfeksiyonu olan diş eti çekilmesi, dişlerin gevşemesine ve diş kaybına neden oluyor.
Diş iltihabı diş etleri veya diş köklerinde meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma durumu olarak ifade edilebilir. Bu durum genellikle ağız içinde meydana gelen sorunlardan kaynaklıdır. Diş çürümesi, diş eti hastalıkları gibi durumlar diş iltihabının ana sebebi olabilir. Acı ve sızı hissettirerek belirtiler verir. Peki, diş iltihabına ne iyi gelir? Dişteki iltihap en hızlı nasıl geçer? Diş iltihabı evde nasıl giderilir?
Bademcik şişmesi genel olarak enfeksiyon kaynaklı olan ve özellikle de bademcik iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur. Hemen herkeste görülebilen bu durum ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. İnsan bedeninde önemli organlar olan bademcikler, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı bademcik şişmesi yaşanır.
Uyuz hastalığı, deriyi etkileyen bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve "sarcoptes scabiei" adlı mikroskobik akarın neden olduğu bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Bu akar, derinin üst katmanlarına yerleşerek yuva yapar ve bulunduğu bölgelerde yoğun kaşıntıya yol açar. Uyuzun en belirgin belirtileri arasında geceleri artan şiddetli kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüleri ve içi sıvı dolu kabarcıkların oluşumu yer alır. Peki, uyuza ne iyi gelir?
Ayak mantarı, ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülerle kendini gösteren bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, ciltte soyulma, yanma hissi, kızarıklık, su kabarcıkları oluşumu, kaşıntı ve yaraların meydana gelmesine neden olur. Ayak mantarı, oldukça yaygın ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Genellikle genç ve yetişkin erkeklerde daha sık görülse de, kadınlar ve 12 yaş altındaki çocuklar da bu enfeksiyondan etkilenebilir. Peki, ayak mantarına ne iyi gelir?
Termometreler bir çıkıyor bir iniyor. Hava sıcaklığı her gün değişkenlik gösteriyor. Bu da hastalıklara doğrudan davetiye demek. Şu sıra hastanelerde büyük yoğunluk var. Soğuk algınlığı bir yandan gribal enfeksiyon bir yandan... Dikkat edilmesi gereken bu dönemde hastalıklardan nasıl korunacağını uzmanı açıkladı.
Makyaj malzemelerinin göz sağlığına etkisi ve kalıcı uygulamalar üzerine konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, makyaj malzemelerinin başkalarıyla paylaşılmasının enfeksiyon riskini oldukça fazla artırdığını söyledi. Kalıcı makyajın bir dövme işlemi olduğunu belirten uzman isim "Bu işlemle göz içi inflamasyonu, körlüğe kadar gidebilecek durumlar oluşabilir." dedi.
Tayland'da 20 yıldır hiçbir yeterliliği olmamasına rağmen cinsle organ büyütme operasyonları yapan bir adam tutuklandı. Hastaların büyük bir bölümünün enfeksiyon kaparak daha büyük sağlık sorunları yaşaması üzerine polis merdiven altı penis büyütme kliniğine baskın yaptı.
Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen rahatsızlık, tıp dünyasında "viral gastroenterit" olarak adlandırılır. Bu durum, sindirim sisteminde meydana gelen bir enfeksiyon olup, genellikle ishal, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Mide üşütmesine çoğunlukla virüsler neden olurken, nadiren bakteriler ve parazitler de bu hastalığın etkenleri arasında yer alabilir. Peki, mide üşütmesi nasıl geçer?
Dren, tıbbi müdahaleler ve cerrahi işlemlerden sonra, sıvı birikimlerini tahliye ederek enfeksiyon riskini azaltmak için takılan ve iyileşme sürecini hızlandıran önemli bir cihazdır. Drenin doğru bir şekilde takılması ve bakımının yapılması komplikasyonların önlenmesine ve hasta sağlığının korunmasına yardımcı olur.
XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları, bu varyantın yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yeni tehlike XEC hakkında uyarılarda bulundu.
Lezyon, vücutta meydana gelen herhangi bir doku ya da organ hasarını, yaralanmayı ya da anormal değişiklikleri tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Lezyon, vücutta bir doku ya da organda meydana gelen hasar ya da anormal değişiklikler sonucu oluşur. Travma, enfeksiyon, tümör gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır.
Hepatit B aşısı, insanların hepatit B virüsünden koruması amacıyla yapılan bir aşıdır. İçeriğinde yer alan inaktive ve rekombinant sayesinde insan vücudunun bağışıklık sistemini uyarır. Böylece vücut virüse karşı antikor üretir ve virüsle karşılaşıldığı zaman vücudun savunma mekanizması güçlenir. Virüsün enfeksiyon yapma kapasitesini ortadan kaldıran antijen içeren aşı, vücuda enjekte edildiği zaman bağışıklık sistemi yabancı maddeyi tanıyarak buna karşı koruyucu antikor üretir.
Dünya’da endişeye neden olan ilk Afrika’da görülen yeni salgın Maymun çiçeği virüsü hakkında birçok uzmandan açıklamalar geliyor. Türkiye’nin kapısına dayanan maymun çiçeği virüsü için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikroboloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, ‘Paniğe gerek yok’ dedi.
Tüketiciler Birliği, katıldığı çeşitli televizyon programlarında, M çiçeği (mpox) virüsüyle ilgili açıklamaları sebebiyle, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında Kayseri'de suç duyurusunda bulundu.
Son günlerde Dünya’da endişe yaratan Maymun Çiçeği virüsü beklerden, Türkiye’de ilk kez 2010 yılında görülen ve son 2019’da salgına yol açan Batı Nil virüsü yeniden görülmeye başlandı. “Culex" türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına karşı Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz uyarılarda bulundu.
Mukormikozis, yaygın olarak kara mantar hastalığı olarak bilinen, nadir bir mantar enfeksiyonudur. Bu hastalık, mukormikoz adı verilen bir küf mantarı grubundan kaynaklanır ve kafa içindeki sinüslerden akciğer, cilt ve beyne kadar geniş bir yelpazedeki dokuları etkileyebilir. Mukormikozis, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve hızla ilerleyebilen bir enfeksiyon olup, tedavi edilmediğinde hayati tehlike oluşturabilir. Peki, kara mantar hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, günümüz sağlık sorunları arasında giderek daha önemli bir yer edinmektedir. Bu hastalıkların yıllar içinde sık görülme oranı belirgin şekilde artmıştır. Bu hastalıklar arasında, üretrit, klinik uygulamalarda sıklıkla karşılaşılan bir enfeksiyon türüdür. Genellikle, korunmasız cinsel temaslar sonucunda bulaşan bu hastalık, cinsel yolla geçen patojenlerin etkisiyle ortaya çıkar ve tedavi edilmezse çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Peki, üretrit nedir?
Bağırsak enfeksiyonu, halk arasında ishal olarak bilinen ve yaşam boyunca sıkça karşılaşılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Her ne kadar yaygın bir sorun olsa da, tedbir alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bağırsak enfeksiyonunun nasıl bulaştığını ve başkalarına geçip geçmeyeceğini anlamak önemlidir.
Mide gribi, ya da tıbbi adıyla viral gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu bu hastalık, mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini belli eder. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde mide gribi, ciddi komplikasyonlar yaratabilir ve bu gruplarda daha dikkatli bir tedavi süreci gerektirir.
Özellikle yaz aylarında çocukların ve ebeveynlerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden bir olan çocuk oyun parkları ile ilgili enfeksiyon riski uyarısı yapıldı. Temas edilen salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanlarında önlem alınmadığı takdirde çocukların pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabileceğine dikkat çeken uzman isim, "Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra el hijyenine dikkat edilmeli, sık sık banyo yaptırılmalı" dedi.
Afrika, maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. Bu gelişmenin ardından Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi.
Sıklıkla yapılan kıyafet alışverişi dikkat edilmediği takdirde kabusa dönüşebiliyor. Uzmanlar, yeni alınan kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerektiği konusunda uyarıyor. Yeni alınan kıyafetler yıkanmadığı takdirde kişiyi bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Bir dönem tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, hastalığa karşı uyarılarda bulunurken, alınması gereken önlemleri de tek tek sıraladı.
Yaz ishali vakaları artmaya devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, yaz ishallerinin ölüme kadar ilerleyebilen ağır tablolara yol açabildiğine dikkat çekerek, “Kaynağı bilinmeyen suları içmeyin. El hijyenine çok dikkat edin. Güvenli gıda hazırlama kurallarına uyun” dedi.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde diş ağrısı şikayeti yaşayan Gamze Kılıçer, ilk olarak ilçedeki sağlık kuruluşuna başvurdu. Daha sonra bir tıp merkezine sevk edilen Kılıçer'e diş iltihabına bağlı göğüs boşluğunda enfeksiyon oluştuğu tanısı konuldu. Hemen ameliyata alınan Gamze Kılıçer, 3 saat süren operasyonun ardından sağlığına kavuştu. Konu hakkında 'diş apsesi deyip geçmemek lazım' diyen uzman isim bu durumun literatürdeki kitaplarda ölüme yüzde 70 neden olduğundan bahsedildiğini söyledi.
Osmanlının mutfak kültürüne kadar uzanan 'Meyan kökü şurubu' günümüzde de özellikle yaz aylarında vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Uzmanlar, su, meyan kökü, limon, fesleğen ve nar çiçeğinden oluşan karşımın serinlik içeceği olarak tüketilmesinin yanı sıra, çocuklarda bağışıklık sistemini arttırırken kronik akciğer, akciğer enfeksiyonu, yutaktaki enfeksiyon ve iltihap olan kişilere de faydalı olduğuna dikkat çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19'un yeni varyantları 'FLiRT' ve 'LB.1'in dünyada baskın hale geldiğini duyurmuştu. ABD'de LB.1 varyantı yüzünden acile başvurularda artış yaşanırken Türkiye'deki tablo da merak konusu oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Türkiye'deki iki yeni Covid-19 varyant grubu olan 'FLiRT' ve 'LB.1' tablosu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Yazın artan sivrisinek ısırıkları sonrası bilinçsiz yapılan bazı uygulamaların risklerine değinen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, “Yoğurt, soğan, bal vb. gıda maddelerinin ısırılan bölgeye uygulanması önerilmemektedir. Bu maddelere karşı kişide ekstra bir alerjik reaksiyon oluşabileceği ve ‘ikincil bakteriyel enfeksiyon’ denilen her türlü yaralanma sonrası o bölgenin bakteri enfeksiyonlarına karşı giriş kapısı oluşturabileceği unutulmamalıdır” dedi.