Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beyin hücrelerinde oluşan etkileşimin bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Beyin fonksiyonlarında hasar oluşmasıyla kişide meydana gelen bir kronik rahatsızlık olup, nöbetler halinde kendini belli eder. Nöbet süresi yaklaşık 30 saniye-2 dakikadır. 5 dakikadan daha uzun süren nöbetler için tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Epilepsi hastalığının genetik olması mümkün bir durum olup anneden çocuğa geçmesi olağan bir durumdur. Vücut üzerindeki ani kasılmalar, şuur kaybı, sabit bir noktaya bakmak,seri bir şekilde baş sallama, korku ve hızla göz kırpmak gibi durumlarda kişinin epilepsi nöbeti geçirdiği anlaşılır. Epilepsi nöbeti geçiren hasta yan yatırılır ve etrafı boş bırakılarak rahat nefes alması sağlanır.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde, epilepsi krizi geçiren sürücünün kontrolündeki otomobil, karşı yöne geçip çöp konteynerine çarptı. Kazada yaralanan sürücü, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.
9 yaşındaki Mia-Ann Myerscough isimli küçük kız nadir görülen bri epilepsi hastalığına sahipti. Annesinin en sevdiği oyuncağı almak için birkaç dakika banyodan ayrılmasından sonra 9 yaşındaki kız küvette boğularak hayatını kaybetti. Tıbbi kayıtlar küçük kızın ölümünü kaza olarak nitelendirdi.
İngiltere'de epilepsi hastası bir çocuğun kafatasına nöbetleri kontrol altına almak için yeni bir cihaz yerleştirildi. 13 yaşındaki Oran Knowlson, dünyada bu yöntemin denendiği ilk hasta oldu.
Küçükçekmece'deki Menekşe Plajı'nda ailesiyle denizdeyken epilepsi nöbeti geçeren çocuk için vatandaşlar seferber oldu. Cankurtaran ekiplerinin kurtardığı çocuğa sağlık ekipleri ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaşanan hareketli anlar saniye saniye cep telefonu kamerasına yansıdı.
Epilepsi sosyal yaşamı etkileyebilecek bir dizi zorlukla ilişkilidir. Nöbetler iş performansını etkileyebilir, araç kullanmayı zorlaştırabilir ve kişinin günlük aktivitelerini kısıtlayabilir. Bu nedenle epilepsi hastaları için destek ve anlayış oldukça önemlidir. Peki, epilepsi nedir ve neden olur?
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde epilepsi nöbeti geçiren 8 yaşındaki çocuk, ambulans helikopterle hastaneye ulaştırıldı.
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde babasının kullandığı motosikletten düşen epilepsi hastası genç, başka bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Siirt'te epilepsi hastası genç, oturdukları 6. kattaki evin balkonundan düşerek yaşamını yitirdi.
Yemeklerin tadını daha lezzetli yapmak adına içerisine katılan birçok malzeme bulunuyor. Bu malzemelerden bazılarını elde etmek zor olduğu için daha pratik çözümler kullanılıyor. Ancak yemeğin lezzetli ve pratik olması için kullanılan bu malzemeler sağlığı büyük oranda tehdit ediyor. Dünyanın en zararlı yiyeceği birçok evde bulunuyor. İşte sayısız hastalığa neden olabilen o yiyecek...
Esenyurt’ta okul bahçesinde fenalaşan epilepsi hastası 6 yaşındaki Hiranur Dinç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çocuğunun hayatını kaybettiğini öğrenen baba, hastanenin giriş kapısının camını tekme atarak kırdı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 22 yaşındaki bir adam geçirdiği epilepsi nöbeti sırasında takma dişlerini yanlışlıkla yuttu. Ölümle burun buruna gelen genç adam ciğerine saplanan takma diş nedeniyle öksürük krizine girdi ve nefes alma zorluğu yaşadı. Hastaneye kaldırılan genç adamın röntgen sonuçlarını gören doktorlar büyük bir şaşkınlık yaşadı. Uygulanan tedavinin ardından hastanın taburcu edildiği ifade edildi.
Epilepsi hastalığı beyin ile alakalı bir sağlık problemi olarak bilinir. Beyindeki sinir hücrelerini yakından ilgilendiren bir sorundur. Kronik bir hastalık olarak tanımlanan epilepsinin kontrol altına alınması yaşam kalitesi açısından büyük bir önem taşır. Günümüzde epilepsi hastalığı için çeşitli tedavi metotları mevcuttur. Peki, epilepside oksijen tedavisi uygulanabilir mi, epilepsi hastalarının oksijen tedavisinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Parkinson hastalığı genellikle yaşlılık hastalığı olarak biliniyor. Bu hastalığı erken teşhis etmek tedavisi için büyük önem taşıyor. Parkinson'un en yaygın belirtisi el titremesi olmasına rağmen bu hastalık yıllar önce uyarı işareti verebiliyor. Yapılan araştırmalar Parkinson hastalığının 10 yıl önce uyarı verdiğini tespit etti.
Samsun'un Bafra ilçesinde, yalnız yaşayan epilepsi hastası evinde ölü bulundu.
Uyku gelince yaşanan belirli işaretler bulunuyor. Esnemek de genellikle uykusuzluğun yaşattığı durumlar olarak görülüyor. Ancak esnemenin tek nedeni uyku ile alakalı değil. Yapılan araştırmalar esnemeyle çok riskli sağlık sorunları arasında bağlantı olabileceğini buldu.
Covid-19 etkileri aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor. Toplumda birçok insan insan Covid’e yakalandı. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanan kişilerde 2 yıl sonra bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yaygın olduğu tespit edildi.
Zaman zaman öfke kontrolünüzü sağlayamıyor olabilirsiniz. Öfke kontrol bozuklukları hem kişinin hem de çevresinin hayatını olumsuz etkiliyor. Geçmeyen öfke probleminiz varsa bunun sebebini öğrenmek için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Yaşanılan öfke kontrol bozukluklarının altında yatan neden epilepsi olabilir.
Halk arasında ‘sara’ olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin ani ve kontrolsüz elektrik sinyali yollamasıyla oluşan ve nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Doğum sırasında veya daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişen epilepsi, çocuklarda erişkinlere nazaran daha sık görülüyor. Öyle ki ülkemizde 80.000 çocuğun epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor.
Epilepsi birçok çeşidi bulunan beyinde meydana gelen bir hastalık. Epilepsi, hastaların istemsiz kasılmalarına ve kısa süreli bilinç kayıplarına neden olabiliyor. Hastaları krizleri sırasında ayıltmak için pek çok yöntem uygulanıyor. Fakat bu yöntemlerin çoğunun hiçbir faydası bulunmuyor…
Çılgın Sedat'ın eşi Özlem Kapurtu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Çılgın Sedat olarak bilinen ünlü şarkıcı Sedat Karputu eşi Özlem Kapurtu ve oğlu ile ilgili konuk olduğu programda açıklamalarda bulundu. Peki Çılgın Sedat'ın eşi Özlem Kapurtu kimdir? Ne zaman evlendiler? Özlem Kapurtu ile Çılgın Sedat'ın oğlunun hastalığı nedir? İşte Özlem Kapurtu ile ilgili detaylar...
14 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, toplumun yüzde 60’ının çevresinde epilepsi hastası bireylerin olmasından rahatsızlık duyduğunu bildirerek epilepsi hastalarının karşılaştıkları ön yargıların hastalığın ötesinde bir zarar verdiğine dikkat çekti. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının bu yıl gönüllü elçisinin oyuncu Furkan Andıç oldu.
Küçükçekmece’de direksiyon başında nöbet geçiren epilepsi hastası şoförün kullandığı araç, önce direğe, sonra park etmiş araca, ardından da bir iş yerinin kepengine çarptı. Yaşananlar güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.
Antalya'da epilepsi krizi sonucu yüksekten düşerek hayatını kaybeden kişinin, 2004 yılında çöken ve 92 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı faciasında 132 saat sonra kurtarılan zabıt katibi Muhammet Saltuk Kalem (32) olduğu ortaya çıktı.
Yüksek öğrenim için gittiği ABD'nin New York kentinde kaldığı evinin banyosunda cansız bedeni bulunan 24 yaşındaki Gülperi Türker'in, ön otopsi raporunda düşerek başını taşa çarpma sonucu yaşamını yitirdiği tespit edildi. Epilepsi hastalığı bulunduğu belirtilen Türker'in cenazesi Türkiye'ye getirilerek, yarın Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde toprağa verilecek.
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde, Fatih Geyik (40) direksiyon başında epilepsi krizi geçirince otomobille duvara çarptı. Ağır yaralanan Fatih Geyik yaşamını yitirdi.
Beyindeki hidrojen sülfür (H2S) miktarının azaltılmasının bazı beyin rahatsızlıklarının tedavisine katkı sağladığı bildirildi.
7 yıl boyunca çalıştığı maden ocağında baret takmayan vatandaş, işten çıkarılınca yargının yolunu tuttu. İş Mahkemesi, ‘İşveren 7 senedir neredeydi’ derken Yargıtay, baret takmayan işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı.
Şırnak'ta yaşayan Turgun ailesi epilepsi hastası 5 yaşındaki Furkan için yardım istiyor
Zonguldak'ta kaybolan epilepsi hastası bulundu
Doğumdan sonra veya herhangi bir yaş grubundan bireyde farklı nedenlerle ortaya çıkan epilepsi, aynı zamanda kronik bir hastalıktır. Parsiyel epilepsi nöbetleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili tüm süreçleri bu yazımızda sizler için derledik.
Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığı, doğuştan veya bir kaza sonucunda oluşan nörolojik bir rahatsızlıktır. Peki birçok kişinin merak ettiği aralıklı nöbetler şeklinde seyreden epilepsi nedir? İşte tüm detaylarıyla epilepsi hastalığı.
Kayseri’de fiziksel engelli ve epilepsi hastası olduğu iddia edilen 5 yaşındaki yabancı uyruklu çocuk, odasında ölü bulundu.
Esenyurt’ta çıkan bir kavgadaki yaralılara müdahaleye giden ambulans, epilepsi krizi geçirerek kalbi durduğu için babasının kucağında gelen çocuğu hastaneye yetiştirdi. Çocuğun durumun ağır olduğu öğrenilirken babanın, “Lütfen yardım edin, oğlum ölüyor” feryatları yürekleri dağladı.
Kahramanmaraş'ta, epilepsi ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Dilber, dünyada sadece 12 kişide bulunan bir epilepsi çeşidine ait yeni bir gen belirledi - Prof. Dr. Dilber: - "Dünyada bugüne kadar yayınlanmış 12 hasta vardı. Biz 3 hasta daha bulunca dünyadaki vaka sayısı 15'e çıktı" - "Dünyadaki diğer vakalardan farklı olarak bizim hastalarımızda gördük ki yürümüyorlar, konuşmuyorlar ama oturabiliyorlar, algıları çok iyi değil ama 3 hastamızın da görme sinirleri sağlam ve görüyorlar. Dünyada yayınlanan epilepsilerden farklılığı olan ilk 3 yeni hasta diyebiliriz"
Koronavirüs salgınının epilepsi hastalarını da etkileyebileceğini belirten uzmanlar, epilepsi ilaçları ile koronavirüs ilaçlarının etkileşmesi nedeniyle nöbetlerin artabileceğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, 'Epilepsi hastalığı, Covid-19’a yakalanma riski oluşturmaz, Covid-19’un şiddetini de artırmaz' sözleri dikkat çekti.
Denizli'de yalnız yaşayan kişi evinde ölü bulundu
İstanbul Bağcılar'da epilepsi hastası olduğu öğrenilen 8 yaşındaki çocuk, 4 katlı binanın 3'üncü katındaki dairenin balkonundan düştü. Hastaneye kaldırılan çocuğun durumunun ağır olduğu öğrenildi. Çocuğun düşme anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı.
Halk tarafından sara olarak bilinen epilepsi tanısı için nöbet geçirmenin yeterli değil. Tanı için önemli olan noktanın epilepsi nöbetinin kaydedilmesi olduğunu söyleyen uzmanlar, epilepsi tedavisi ve epilepsi nöbeti sırasında yapılması gerekenleri anlattı.
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Öztürk: "Dünyada tahminen 65 milyon epilepsi hastası var"
Minik elleriyle hayata tutunan epilepsi hastası Asel bebeğe evde muayene
Antalya'da "kayıp" başvurusunda bulunulan genç cezaevinde çıktı
25 yıllık mücadele sonunda epilepsi hastalığını yenen, Türk Epilepsi ve Yaşam Platformu Başkanı Ebru Öztürk: - "Yaklaşık 950 bin epilepsi hastası var. Aileleriyle birlikte 4 milyon kişilik geniş bir kitleyiz" - "SGK'nin geri ödeme listesine aldığı ilaçların bu hastalar ve aileler için hayati önemi var. Epilepsi ilaçlarına da 'evet' denildiği, bu hassasiyet gösterildiği için çok teşekkür ediyorum"
İngiltere’nin Lincolnshire bölgesinde 3 yaşındaki Stefan Snowden, babasının hayatını kurtardı ve ülkede kahraman ilan edildi.
Lewis Carrol’ın dünyaca ünlü kitabı Alice Harikalar Diyarında kitabının baş karakteri Alice’in maceraları esnasında Alice’in dünyayı algılamasında önemli değişiklikler meydana gelir.
Balıkesir'in merkez Altıeylül ilçesinde yaşayan Kader Koç, serebral palsi ve epilepsi hastası oğlunun bir an önce iyileşip ayağa kalkacağı günün hayaliyle yaşıyor - Anne Kader Koç: - "Oğlumun ayağa kalkabilmesi, bağımsız olması, kendisini idare edebilmesi bizim için çok önemli. Oğlumun tam olarak ne zaman iyileşeceği belli değil ama yoğun fizik tedavi görmesi ona çok katkı sağlıyor"
Balıkesir'in merkez Altıeylül ilçesinde yaşayan Kader Koç, serebral palsi ve epilepsi hastası oğlunun bir an önce iyileşip ayağa kalkacağı günün hayaliyle yaşıyor - Anne Kader Koç: - "Oğlumun ayağa kalkabilmesi, bağımsız olması, kendisini idare edebilmesi bizim için çok önemli. Oğlumun tam olarak ne zaman iyileşeceği belli değil ama yoğun fizik tedavi görmesi ona çok katkı sağlıyor"
Norveç ve Almanya'dan araştırmacılar epilepsiye karşı yeni bir tedavinin önünü açabilecek bir çalışmaya imza attı. Çalışma epilepsi krizlerinin beynin savunma sisteminin çökmesiyle ortaya çıktığını gösterdi.
Bağımsız bir yaşam sürme, iyi bir eğitim alma, toplumsal hayatta ve iş bulmada hastalık nedeniyle sıkıntı yaşamama... Her insanın en temel beklentilerinden olan bu konular sürekli nöbetlerle baş etmek zorunda olan epilepsi hastaları için çözülmesi çok güç problemler anlamına gelebiliyor.
Muş'ta beyin felci geçiren kızının tedavisiyle ilgilenirken göğüs kanseri olduğunu öğrenen Bahar Taşkıner, yaşadığı bütün zorluklara rağmen kızının sağlığına kavuşması için mücadele ediyor - Epilepsi hastası olan eşinin de çalışamaması nedeniyle kızının tedavi giderlerini karşılayamayan Taşkıner, valilikten aldığı izinle yardım kampanyası başlattı - Bahar Taşkıner: -"Göğüs kanseri olduğum için ağır ilaçlar alıyorum ve kemoterapi görüyorum. Eşim ve kızım aynı anda epilepsi nöbeti geçiriyor. İkisine aynı anda yetişemiyorum. Kızım çok acı çekiyor. Artık ağlamasın, acı çekmeden yaşasın istiyorum"
Muş'ta beyin felci geçiren kızının tedavisiyle ilgilenirken göğüs kanseri olduğunu öğrenen Bahar Taşkıner, yaşadığı bütün zorluklara rağmen kızının sağlığına kavuşması için mücadele ediyor - Epilepsi hastası olan eşinin de çalışamaması nedeniyle kızının tedavi giderlerini karşılayamayan Taşkıner, valilikten aldığı izinle yardım kampanyası başlattı - Bahar Taşkıner: -"Göğüs kanseri olduğum için ağır ilaçlar alıyorum ve kemoterapi görüyorum. Eşim ve kızım aynı anda epilepsi nöbeti geçiriyor. İkisine aynı anda yetişemiyorum. Kızım çok acı çekiyor. Artık ağlamasın, acı çekmeden yaşasın istiyorum"
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde yaşayan Veziha Yardım, zihinsel engelli ve epilepsi hastası kızlarıyla yüzde 90 görme engelli eşinin ihtiyaçlarını karşılıyor - Veziha Yardım: "Hayatım gerçekten çok zor ancak hayat her şeye rağmen devam ediyor" - Emin Yardım: "Eşimin hakkını ödeyemem. Kendisi olmasa ben hiçbir yere gidemem"
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde yaşayan Veziha Yardım, zihinsel engelli ve epilepsi hastası kızlarıyla yüzde 90 görme engelli eşinin ihtiyaçlarını karşılıyor - Veziha Yardım: "Hayatım gerçekten çok zor ancak hayat her şeye rağmen devam ediyor" - Emin Yardım: "Eşimin hakkını ödeyemem. Kendisi olmasa ben hiçbir yere gidemem"
İzmir'de bir üniversitenin yüzme havuzunda hareketsiz halde bulunan epilepsi hastası mimar yaşamını yitirdi
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı: - "Sahur yaptıktan hemen sonra uyunması, sindirim sistemi sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle reflüsü olan hastaların sahurdan en az 1 saat sonrası yatması ve yüksek yastık kullanması olası sorunların önüne geçebilmektedir" - "Tansiyonunuz kontrol altında değilse oruç için ısrarcı olmayın çünkü sağlıklı kişilerin bile tansiyon ayarlarına çok önem vermesi gerekirken düzenli ilaç kullanan kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, bu dönemde çok daha dikkatli olması gerekmekte. İdrar söktürücü ilaç kullanmayan, yüksek tansiyonu uzun süredir kontrol altında olan ve başka bir ek hastalığı da bulunmayan kişiler, oruç tutabilir"
Halk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Peki epilepsi hastalarının hayatını kabusa dönüştürebilen yanlış bilgiler neler?
Samsun'da iki hafta önce otomobiliyle seyir halindeyken epilepsi nöbeti geçirerek kaza yapan kadın sürücü, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi
Samsun'da iki hafta önce otomobiliyle seyir halindeyken epilepsi nöbeti geçirerek kaza yapan kadın sürücü, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi
Epilepsi nedir sorusu beyindeki ritm bozukluğu olarak tanımlanırken her yaşta ortaya çıkabileceğinin altı çizildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Yeditepe Üniversitesi Rektörü ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, akraba evliliklerinin epilepsi riskini artırdığını söyledi. Türkiye'de yaptıkları bir araştırmaya dayanarak verdiği bilgilere göre, epilepsinin, akraba evliliği yapan bireylerde 40 kat daha fazla görüldüğünü belirtti.
Ressam Tülin Kanun'un "Bir Resim Yap" projesi kapsamında, ünlü isimlerin çizdiği resimler açık artırmayla satıldı - Müzayede sonucunda elde edilen gelir, Türkiye Epilepsi ile Savaş Derneği'ne bağışlandı
SBÜ Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Karadaş: - "Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan derin beyin stimülasyonunun benzer şekilde epilepsi de uygulanması hastalar için olumlu sonuçlar doğuracaktır" - "Derin beyin stimülasyonu, epileptik aktiviteleri baskılamasıyla nöbetlerin durulmasına yönelik bir tedavi şeklidir"
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü: - "Epilepsiye neyin sebep olduğunu bilmek, nöbetleri kontrol edebilmek adına büyük avantaj sağlıyor" - "Doğru bir antiepileptik ilaç kullanımı ile nöbetlerin yaklaşık yüzde 70’i kontrol altına alınabiliyor. Nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda ise cerrahi girişimlere başvurulabiliyor"
Toplumda sık görülen bir hastalık olan epilepsi, halk arasında “sara hastalığı” olarak da biliniyor. En çok bilinen türü; şiddetli kasılıp gevşemelerle görülen, bilinç kaybı ve birtakım istemsiz hareketlerin bulunduğu ve genellikle birkaç dakika süren nöbet tipi olmakla beraber, epilepsi hastalığının pek çok tipi bulunuyor. Gelin epilepsi nedir sorusuna detaylı bakalım.
İstanbul'un sembol yapılarından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla mor ışıkla aydınlatıldı.
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: - "Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalık. Bu hastalar günlük hayatlarını iyi bir şekilde sürdürmekle kalmaz, hatta sanat, bilim, yöneticilik gibi önemli alanlarda büyük başarılar elde edebilirler" - "Damgalanma endişesi, hasta üzerinde manevi baskı yapmakta ve sosyal ortamlarda nöbet geçirme korkusu, kişiyi evine hapsetmektedir. Hastaların yaşam kalitesini, nöbetlerden çok toplumdaki yanlış inanış ve algılamalar düşürmektedir"
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, epilepsi hastaları için üçüncü yılında da ‘’Epilepsi İçin Bak’’ dedi. Türkiye’deki yaklaşık 800 binden fazla epilepsi hastasının ve yakınlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmeyi hedefleyen toplumsal farkındalık projesi ‘’Epilepsi İçin Bak’’ bu yıl da binlerce kişinin sesi oldu.
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yaşayan epilepsi ve serebral palsi hastası Buse Doğan'ın 18. yaş gününü kutlamak için ailesi, düğün salonunda parti düzenledi
Epilepsi nöbetleri, farklı şekillerde meydana geliyor. Yere düşme, kasılma ve vücutta atmaların olduğu bazı nöbetlerin tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, epilepsi nöbeti geçiren kişiye su ve yiyecek verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Ankara'da ilkokulda epilepsi hastası otizmli M.F.D. (8) adlı erkek öğrenciye şiddet uyguladığı iddia edilen öğretmen hakkında, çocuğun ailesi suç duyurusunda bulundu. Kadın öğretmenin öğrencisini itip sandalye fırlattığı cep telefonu görüntüsü de delil olarak savcılığa teslim edildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, epilepsi hastaları göğüs boşluğuna takılan pille tedavi edilebiliyor - Doç. Dr. Hülagü Kaptan: - "Operasyon sonrasında hastaların nöbetlerinde ve şikayetlerinde yüzde 50-70 oranında azalmalar görülmektedir"
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, epilepsi hastaları göğüs boşluğuna takılan pille tedavi edilebiliyor - Doç. Dr. Hülagü Kaptan: - "Operasyon sonrasında hastaların nöbetlerinde ve şikayetlerinde yüzde 50-70 oranında azalmalar görülmektedir"
Hareket bozukluğuyla seyreden distoniyle mücadele eden Aygül Sarıkuş, epilepsi hastası kızına destek olabilmek için sağlığına kavuşacağı günü bekliyor - Aygül Sarıkuş: - "Kasılmalar bacağımdan göğsüme, sırtıma ve boynuma yayıldı. Artık dilimde de başladı ve konuşmamı etkiliyor. Başım sol tarafa doğru kasıldığı için sağ tarafıma rahatça bakamıyorum. Elimle destek verip kafamı çeviriyorum. Lastiği çektiğinizde nasıl geriliyorsa benim yüzüm de öyle geriliyor" - "En çok da kızım için bu hastalıktan kurtulmak istiyorum, rahatsızlığıma çare arıyorum. 'Ne yapılabilir?' sorusuna yanıt alacağım, beni bu konuda bilgilendirecek ve yönlendirecek bir doktora ihtiyaç duyuyorum" - Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Gülşen Parman: - "İstemsiz, süreğen, bükücü, döndürücü nitelikte kas kasılmalarıyla karakterize olan distoni, tekrarlayan istem dışı hareketlere neden olur ve geçici ya da kalıcı anormal duruşlara yol açar" - "Hastaların bir kısmı 'beyin pilinden' yarar görebilir. Bu daha çok tüm vücudu tutan daha ağır olgularda bu konuda uzmanlığı olan bir hekimin yönetiminde yapılabilir"
Epilepsi / sara hastaları sıcak havalardan olumsuz etkileniyor. Nörolojik rahatsızlıkları tetikleyen sıcak havalar epilepsi / sara hastalarının da korkulu rüyası oluyor. Epilepsi nöbetini (sara nöbeti) tetikleyen sıcak havalarda epilepsi tedavisi için ne yapmak gerekir? İşte epilepsi nedir? Epilepsi nedenleri nelerdir ve epilepsi tedavisi ve daha fazlası ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
İlaca rağmen nöbet sıklığında ve şiddetinde azalma olmayan dirençli epilepsi hastalığı, pille çalışan ve beyine kısa aralıklarla akım gönderen tedaviyle kontrol altına alınabiliyor - Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karadaş: - "Ayarlanabilir olması, hastaların nöbet geleceğini hissettiklerinde uyarı vererek, nöbeti atlatabilmeleri veya nöbet şiddetini azaltabilmeleri, ilaca dirençli epilepsi hastalarına uygulanan pilin en önemli avantajı"
Sürekli epilepsi nöbeti geçiren 8 yaşındaki İngiliz kızı beyin ameliyatına alan doktorlar kafatasını açtıklarında gözlerine inanamadılar. Küçük kızın beyninde tam 100 tenya yumurtası vardı. Küçük kız yumurtaların çıkartılmasının ardından sağlığını yeniden kazandı.
Sağlıklı iki oğlunun ardından Sturge Weber sendromuyla dünyaya gelen, çocuk felci nedeniyle sağ tarafını etkin kullanamayan, epilepsi hastası Samet ile dünyası değişen 52 yaşındaki Fatma Yanmaz, "Konuşamaz, yürüyemez, sadece bakar" diyenlere inat 15 yıldır mücadele vererek adeta oğlunu hayata bağladı - Anne Yanmaz: - "3,5 yaşında fizik tedaviye başladık. 10 yaşına kadar kucağımda taşıdım. Bağımsız yürüyemiyordu, tedavi sonunda yürümeye başladı. Gözünün içine bakarak konuşmasını sağladım" - "Sosyalleşmesi ve kaynaşması için okula gönderdim. Şu anda ortaokul son sınıfta. Okuma, yazması yok. Daha yeni yeni adını, soyadını yazıyor, dinliyor. Renkleri ve saati biliyor. Arkadaşlarıyla oynuyor. Bugüne sevgiyle geldik"
Sakarya'da doğum sırasında beyninde oluşan hasar nedeniyle çeşitli hastalıkları bulunan ve midesine takılan hortumla beslenen, cihaz yardımıyla nefes alabilen Ali İskender Aydoğdu'nun ailesi, çocuklarının bir an evvel sağlığına kavuşması için yardım bekliyor - Baba Fatih Aydoğdu: - "Nereye başvurduysak sonuç alamadık. Ayakları kasılmaktan yamulmaya başladı. Fizik tedavinin evde yapılması lazım"
Epilepsi ve serebral palsi hastası oğlunun her an yanında olan ve ihtiyaçlarını karşılamak büyük bir özveriyle mücadele eden Esmira Mammadova, onun birazcık da olsa kendini toparlaması, başını tutabilmesi, oturabilmesi ve suyunu isteyecek duruma gelebilmesi için fizik tedavisinin devam etmesi konusunda destek bekliyor - Anne Mammadova: - "Muhammet Ali için tüm dünyayı karşıma alabilirim, o her şey benim için. Muhammet Ali'nin bazı sağlık sorunları var ama bu onu daha da özel yapıyor benim için. Ben Allah'tan bir tane çocuk istemiştim. O bana böyle güzel bir melek verdi. Kulağını, gözlerini, kollarını, ellerini hepsini günahlara kapattı. Bu dünyadayken ona cenneti verdi" - "Benim bu hayattaki en büyük arzum Muhammet Ali'den bir kez bile olsa 'anne' sözünü duymak. Bu benim en büyük hayalim" - "Hayattır. Anne, babaya bir şey olursa Muhammet Ali azıcık kendini toparlamış halde olsun, suyunu isteyebilir halde olsun. Hatta yürümesini bile hayal etmiyorum. Sadece oturabilsin, başını tutabilsin ya da destekle emeklesin, hayalim bu" - "Vatandaşlığımız olmadığı için fizik tedaviyi ücretli almak zorundayız. İki senedir fizik tedavi görüyor oğlum. Eş, dost yardımcı oluyor ama bazen ücretini ödeyemediğimiz zaman Muhammet Ali'nin fizik tedavisini durdurmak zorunda kalıyoruz. Bu da çocukta sıkıntılara sebep oluyor, nöbetleri artıyor, kasılmalar çoğalıyor. Özellikle fizik tedavi konusunda bize yardımcı olabilecek insanlar varsa destek bekliyoruz"
DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baklan: - "Epilepsi nöbetleri, tansiyon ve kardiyak hastalık belirtileriyle karıştırılabilir. Uyku laboratuvarımızda bunu inceliyoruz ve hastaların yüzde 20'sinin yanlış tanı aldığını görüyoruz" - "Epilepsi nöbetleri sıçrama, hoplama, kavga çıkarma gibi garip hareketlerle seyredebiliyor. O zaman da ruhsal hastalıklarla karıştırılabiliyor"
Taksim Meydanı’nda epilepsi krizi geçirdiği iddia edilen genç, polis ekiplerini alarma geçirdi. Kendini yerden yere vuran genç, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Antalya’da sara nöbeti geçiren genç adamın cesedi su kuyusundan çıktı. Epilepsi hastası olduğu öğrenilen genç adamın 2 ay önce dünya evine girdiği öğrenildi.
Konya'da yaşayan epilepsi hastası Meltem Karakavak, kendisi ile aynı rahatsızlığa sahip kişilerin sorunlarını açtığı fotoğraf sergisinde aktardı - Karakavak: - "Bu fotoğraf sergisinde epilepsi hastalarının iş ve sosyal hayatlarını, ikili ilişkilerini ele aldık. Önce epilepsi hastalarının hikayelerini dinleyerek kaleme aldık, daha sonra bu hikayeleri modeller yardımıyla fotoğraf karelerine aktardık"
Prof. Dr. Temel Tombul: - "Epilepsi psikolojik, ruhsal ve bazı hurafelerde söylendiği üzere cin çarpması gibi bir şey değil. Tamamen beyindeki belli nöronların fazla elektrik aktivitesi üretmesinden meydana geliyor"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karadaş: - "Epilepsi tanısını koyarken en önemli veri nöbet öyküsüdür. Hasta ve hasta yakınlarından nöbet öyküsünü dinlemek ve bu öyküyü desteklemek amacıyla beyne yönelik laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır" - "Epilepsi tedavisi ömür boyu sürebileceği gibi, bazı kişilerde iyi düzeyde olabilir ve ilaç kullanımı sırasında 2-5 yıl nöbetsizlik dönemi olabilir. Bu şekilde uzun nöbetsizlik dönemi olan hastalarda, kullandığı epilepsi ilacı kademeli bir şekilde ortalama 6 ayda azaltılıp kesilir"
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Dünya Epilepsi Günü kapsamında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi hastalığına dikkat çekiyor. Direktörlük, beyindeki kontrolsüz elektriksel aktivite sonucu nöbetlerin neden olduğu anormal davranışların yanı sıra duyu ve farkındalık kaybına neden olabilen sinir sistemi hastalığı olan epilepsi nöbetinin herkeste görülebileceğini aktarıyor ve hekim kontrolünde düzenli ilaç kullanımıyla tedavi başarı şansının yüksek olduğunun altını çiziyor.
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeni: - "Epilepsi, herkesin başına gelebilecek kronik bir hastalık. Araştırma sonuçları, epilepsi ile ilgili ön yargıları gözler önüne serse de epilepsi hastası bireylerin birçoğu düzenli ve doğru bir tedavi ile çalışabilir, okula gidebilir, evlenebilir yani normal hayatlarına devam edebilir"
Epilepsi hakkında neler biliyorsunuz? Doç. Dr. Adnan Ayvaz Epilepsi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Diyarbakır’ın Ergani İlçe Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan, epilepsi hastası D.S.’yi (33) döverek, birden fazla kez cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla geçen Haziran ayında tutuklanan temizlik personel şefi E.K. ile hastane temizlikçisi B.E. hakkında, ’kendini savunamayacak kişiye karşı cinsel saldırı’ suçundan 18’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Şanlıurfa'da Kuran kursunun servis minibüsünde nöbet geçirip bayılan epilepsi hastası 5 yaşındaki Sami Çiçek, sürücünün kendisini fark etmemesi sonucu kapısı kilitlenen araçta aşırı sıcak ve havasızlıktan yaşamını yitirdi. Çocuğun servis aracında epilepsi nöbeti geçirdiği ve fark edilmediği için araçta kalarak hayatını kaybettiği iddia edilirken, kesin ölüm nedeninin yapılacak incelemenin ardından ortaya çıkacağı öğrenildi.
Zonguldak'ta annesine kötü davrandığı gerekçesiyle öz babasını 14 bıçak darbesiyle bıçaklayarak öldüren epilepsi hastası 23 yaşındaki Ömer Keskin, hakim karşısına çıktı. Olay anında şuurunu kaybettiğini söyleyen tutuklu sanık Keskin, "Annemi ölmüş gibi gördüm. Sonra ambulansla hastaneye götürdüler. Ben bunun sorumlusu olarak babamı görüyordum. Ben bir anlık sinirle gittim. Babama kaç bıçak darbesi vurduğumu hatırlamıyorum" ifadesini kullandı.