Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hala etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 kısıtlamalarıyla geçen iki yılın ardından yeni koronavirüs varyantlarına karşı duyarlılık sürerken Sağlık Bakanı Koca ise "Endişe konusu yapılmayacak bir gelişme" olarak duyurduğu varyantla ilgili hasta etme gücünün düşük olduğunu belirtmişti. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de bu kış döneminde solunum yolları viral enfeksiyonları arasında en yaygın ve baskın olarak Covid- 19'un görüleceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı, pandemi döneminde HES Kodu için kullanılan "Hayat Eve Sığar" uygulamasını aylar sonra ilk kez güncelledi. Eris varyantına ilişkin tartışmaların olduğu dönemde uygulamanın güncellenmesi "HES Kodu geri mi geliyor?" sorusunu akıllara getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Eris varyantı için, "Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiç bir durum yok." demişti. İşte detaylar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde ülkemizde de 9 kişide görülen 'Eris' varyantıyla ilgili açıklama yaptı. Endişelenecek bir şey olmadığını belirten Koca, 'Bilim insanları üzerinde konuşabilirler ama halkımız için gündem olmaya değer değil' dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyleyen Ceyhan, "Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi. İşte Ceyhan'ın o açıklamaları...
Eris varyantı belirtileri ve vaka sayısında son durum merak ediliyor. Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün EG.5.1 şeklinde tanımladığı Eris virüsü hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dakika açıklamasında bulundu. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri neler? Türkiye'de Eris varyantı vakası var mı?
Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün EG.5.1 şeklinde tanımladığı Eris virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Henüz Türkiye'de görülmeyen Eris varyantı nedeniyle dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandı. Omicron varyantına benzer olan Eris varyantı belirtileri arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı görülüyor” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid 19’un yeni varyantları Eris ve Pirola gündemde yer alıyor. Bir dönem etkisini artıran koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok tedbir uygulamaya konulmuştu. Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı iki yeni varyantın, yeniden kapanmayı gerektirmediğini belirtti ancak başta risk grupları olmak üzere vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Koronavirüs'ün yeni varyantı EG.5 (Eris),Orta Doğu ve Asya ülkelerinin ardından Avrupa'da da hızla yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de de görüldüğü iddialarının üzerine sosyal medyadan yeni bir açıklama yaptı.
Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris ile ilgili son dakika açıklamasında bulunuldu. Yeni varyant birçok ülkede görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Türkiye için bir risk durumu var mı?’’ sorusuna yanıt verdi. Peki, Eris nedir, belirtileri nelerdir? Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris Türkiye'de görüldü mü?
Yaklaşık 2 yıl boyunca tüm insanlığın korkulu rüyası olan Kovid-19 son günlerde yeni varyantın görülme sıklığının artmasıyla yine gündemde. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, DSÖ'ye pandemi dönemindeki gibi sağlıklı veriler gönderilmediğine değinerek "Onun için dikkatli olmakta fayda var" dedi. EG.5 (Eris) olarak bilinen yeni Kovid-19 varyantının daha sık saptandığına dikkat çeken Özlü, virüsün avantaj kazandığını ifade ederek hücreye yapışma özelliğinin arttığını söyledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris virüsü gündemde yer alıyor. DSÖ, 9 Ağustos'ta Eris varyantına ilişkin bir rapor yayımlamış, Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti. Acil Tıp Uzm. Dr. Gül Deniz Özkan, varyantın sonbaharda pik yapabileceği konusunda uyarıda bulundu ve belirtileri sıraladı.