Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 47 ancak süreç bazı etkenler sebebiyle 40 yaşına kadar indiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopoza sebep olan faktörlerin başında ise sigara kullanımı geldiğini söyledi.
Menopozla birlikte, bazı kadınlarda sıcak basmaları, terleme, uyku problemleri, cilt değişiklikleri ve ruh hali dalgalanmaları gibi semptomlar görülebilir. Menopoz, kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktasıdır ve fiziksel ve duygusal açıdan bazı zorluklar getirebilir. Bu süreçte kadınların sağlıklı yaşam tarzı ve doktorun önerileriyle yakından ilgilenmesi, menopozun etkilerini hafifletmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir.
Erken menopoz çağımızın en sık rastlanılan hastalığı. Yapılan bir araştırmaya göre, erken menopoza giren veya hormon replasman tedavisi görmeyen kadınların felç geçirme riski daha yüksek çıktı.
Meyve ve sebze tüketmenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğu biliniyor. Uzmanlar bol meyve ve sebze içeren akdeniz diyetinin en sağlıklı beslenme şekli olduğunu savunuyor. Ancak yenilen meyve ve sebzeler de sağlık için risk oluşturabiliyor. Sağlıklı sandığınız o meyve ve sebzeler hormonları bozarak kansere yol açabiliyor.
Kadınlar değişen yaşam şartları nedeniyle sıklıkla hormon bozuklukları yaşıyor. Hormon bozukluklarının tedavi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar hormon bozuklukları hakkında uyarılarda bulunuyor.
Yaş arttıkça vücutta ve sağlıkta birçok değişiklik yaşanıyor. Bu değişiklikler arasında bulunan menopoz kadınlarda belirli bir yaştan sonra yaşanıyor. Menopoz süreci kadınlar için oldukça zorlu geçebiliyor. Bazı kadınlar menopoza çok daha erken giriyor. Erken menopozu önlemek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Sigara kullanmak birçok sağlık sorununun oluşmasına yol açıyor. Kanser gibi çok ciddi hastalıklara neden olan sigara kullanımı erken menopoza da sebep oluyor. Uzmanlar 40 yaş öncesi ortaya çıkan menopozun erken menopoz olduğunu söyleyen uzmanlar uyarıyor.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, menopozun kadınların yaşam sürecinin doğal bir parçası olduğunu söyledi.
Claire Pape, erken menopoz teşhisi konulan bütün kadınlara ilham olmak için sosyal medya hesabından kendi hikayesini paylaşıyor. Hayatı boyunca sadece bir kez regl olan ve henüz 13 yaşındayken menopoza giren Pape, çocuk sahibi olmayı çok istiyordu. Ancak 17 yaşında çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Pape, şimdi 43 yaşında ve 2 çocuk annesi.
Kadınların 40 yaşından önce adetinin sonlanmasına erken menopoz deniliyor. Bu dönemde yumurta sayısının ve kalitesinin azalması bu tanıyı alan kadınların gebe kalma şansını da önemli ölçüde azaltıyor. Ancak gelişen tıp dünyası, erken menopoz riski taşıyan kadınlara yumurta dondurma yöntemi sayesinde anne olma şansını sunuyor.
Kadınların yaşamlarında son derece önemli bir dönem olan menopozun erken yaşandığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, sigara kullanımının artması, beslenme hataları ve çevresel faktörlerin erken menopoz için zemin hazırladığına dikkat çekti. Yumurtalık işlevlerinin önceden belirlenmesinin kadının doğurganlığın korunması açısından çok önemi olduğunu hatırlatan Attar, konu ile ilgili bilgi verdi.
Bilim insanlarına göre, düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek erken menopoza girme riskini azaltabilir. Buna göre haftada bir veya birden fazla kez cinsel ilişkiye girenlerin menopoza erken girme ihtimali yüzde 28 daha az.
Kadın Hastalıkları-Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, menopoz sonrası kanaması olan hastaların zaman kaybetmeksizin bir kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanına başvurması gerektiğini söyledi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Niyazi Emre Turgut, erken menopoz riski olanların sağlıklı beslenme ile bu süreci yavaşlatabileceğine dikkat çekti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Emre Turgut, iyi bir yaşam tarzı ile erken menopoz sürecinin yavaşlatılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Menopoz bir kadının adetten kesilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor. Menopozun toplumda fazla bilinmemesi bu sürecin kadınlar arasında endişe verici bir dönemin başlangıcı olarak anılmasına yol açıyor.
Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz beklendiği dönemin tersine daha erken geldiğinde bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.
Uyku hormonu melatonin yumurtalıkları, stres ve yorgunluk östrojene müdahale ederek erken menopozu tetikleyebilir. Erken menopoz, kalp hastalığı ve osteoporoz riskini artırabilir. Yapılan yeni bir çalışmaya göre gece vardiyasında çalışan kadınların menopoza erken girme olasılıkları yüzde 9 daha fazla olduğu açıklandı. Bu önemli çünkü menopaza giren genç kadınlar kardiyovasküler hastalık, osteoporoz riski taşır ve hatta hafıza problemleri yaşayabilirler.
Menopoz yumurtalık aktivitesinin sona ermesi olarak tanımlanan durumdur. Kadınlarda hayat süresinin yaklaşık üçte birini kapsamaktadır. Bu dönemde yumurta atılımının durması nedeni ile kendiliğinden gebelik oluşmaz ve yumurtalıklardan salınan hormon düzeyleri oldukça azalır.
Eski Yunanca’daki men (ay) ve pausis (sonlanma) kelimelerinden köken alan menopoz kelimesi yumurtalıkların aktivitesi yitirilmesi sonucunda adet kanamalarının kalıcı olarak sonlanması durumunu ifade eder. Menopoz dönemi DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)' nün sınıflamasına göre üçe döneme ayrılmıştır. Premenopozal dönem, adet kanamalarının düzenli veya düzensiz olarak oluştuğu dönemdir.
Sigara içen kadınların 45 yaştan önce menopoza girme ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi. Oslo Üniversitesinden Dr. Thea F. Mikkelsen ve ekibinin 59-60 yaş arasındaki 2,123 kadın arasında yaptığı araştırmada, sigara içenlerin erken menopoza girme olasılığının içmeyenlere oranla yüzde 59 daha fazla olduğu belirlendi.
Uzmanlar uyarıyor, menopoz döneminde östrojen azalmasına bağlı olarak kalp damar hastalıklarının analizi yaparken sadece kolesterol seviyesinin ölçümüyle yetinmeyip, iyi kolesterolün aktifleşmesini taşınmasını sağlayan "Apo-A1", kötü huylu kolesterolün damar duvarına geçişini hızlandırarak damarlardaki hasarı artıran "homosistein" ve bağımsız risk faktörü olan "Lp(a)" düzeylerinin mutlaka tespit edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Schering Alman İlaç tarafından Türk kadınlarının menopoza bakışı ve menopoz tedavi yöntemlerine yaklaşımlarını anlamak amacıyla 19 ilde 1007 kadın üzerinde gerçekleştirilen "Türk Kadınları ve Menopoz Araştırması"nın sonuçları açıklandı.
Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Şenol Kalyoncu, sigara ve yetersiz beslenmenin menopozun erken başlamasını sağlayan önemli etkenler olduğunu belirterek, "Kadınlar sigara kullanmazlarsa daha geç menopoza girerler" dedi.
Kadınların kanser korkusu yüzünden menopoz tedavisinden kaçtıkları, buna karşılık kadınlık hormonu ostrojen azlığı nedeniyle kalp damar ve kemik erimesi hastalıkları ile karşı karşıya kaldığı bildirildi.
Kadın Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Zehra Demir, Türkiye'deki kadınların 5 yaş önce menopoza girdiğini öne sürerek, "Türkiye'deki kadınların ortalama yaşamının 26 yılı menopozla geçiyor" dedi.