Esad rejiminin sona ermesinin ardından binlerce Suriyeli ülkelerine geri dönmüştü. Cübbeli Ahmet de Suriyelilerin gidişine üzüldüğünü, camilerin boş kaldığını söylemişti. Ece Üner'den Cübbeli Ahmet'e tepki geldi. Ünlü spiker sert konuştu.
Suriye'de Baas rejiminin muhaliflerce devrilmesinin ardından Esad ülkeyi terk etmişti. Halep'te bugün 12 yıl sonra yeniden Türk bayrağı göndere çekildi. Böylelikle 12 yılın ardından Türkiye ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden başlatılmış oldu.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından 2012 yılında kapanan Halep'teki Türkiye Başkonsolosluğu yeniden açıldı.
Beşar Esad yönetimini deviren Ahmed eş-Şara liderliğindeki yeni Suriye yönetimi, başkent Şam'a gerçekleştirilecek uçuşlarda İran ve İsrail vatandaşlarının taşınmasını yasakladı. Öte yandan THY, Şam uçuşlarını 23 Ocak Perşembe günü itibariyle yeniden başlatıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, "Bölgenin geleceğinde teröre yer yoktur. Suriye'nin parçalanmasına asla izin vermeyeceğiz. Zaman terör silah ve şiddetten arınma zamanı" diye konuştu. Fidan, "DEAŞ konusunda da operasyonel destek sağlamayı teklif ettik. Suriye'deki tüm dini, etnik, mezhepsel grupların artık kucaklaşma zamanı gelmiştir" dedi.
Suriye'de 61 yıllık Esad rejiminin devrilmesi ile Suriye sokaklarında da değişim yaşanıyor. Bir değişim ise yabancı para yasağının sona ermesi ile başladı. Şam'da sarraflar sokaklarda döviz bozduruyor. Dolar bozan bir sarraf, “Rejim döneminde dolar yasaktı, o yüzden daha yüksek değere sahipti” sözlerini kullandı.
Esad rejiminin devrilmesinin Suriye’den gelen haberler dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak Iraklı yetkililer, Kuzey Irak'ın Kerkük bölgesinde bir TIR'da 5 milyar Suriye lirası ele geçirdiğini duyurdu.
Esad rejiminin yıkılması ile beraber Suriye'de ticaret de canlanmaya başladı. Otomobil sektörü incelendiğinde ise 3 bin dolar civarında olan otomobillerin 15 bin dolara kadar yükseldiği görüldü. Ayrıca, ikinci el arabaların "Avrupa arabaları" denilerek satılması dikkat çekiyor.
Suriye'de devrik Esad rejiminin başkent Şam'daki işkence üssü Sednaya Hapishanesi'nde alıkonulanların idam edildiği yer olarak bilinen infaz odası tespit edildi. Görüntüler kan dondurdu. Hapishanenin yerleşkesinde "beyaz bina" ve "kırmızı bina" olarak adlandırılan 2 farklı gözaltı tesisi bulunuyor. İşte detaylar...
Suriyenin devrik lideri Beşer Esad'ın karısı Esma Esad'ın ajan çıktığına yönelik iddialar gündeme bomba gibi düştü. Suriye İstihbaratı tarafından hazırlanan eski belgelerde Esma Esad'ın MI5 ajanları gizli gizli otel odalarında buluştuğu belirtildi.
Suriye'de muhaliflerin yönetimi ele geçirmesinin ardından Rusya'ya sığınan devrik lider Beşar Esad ile ilgili dikkat çeken bir haber gündeme geldi. İngiliz basını Esad'a suikast girişiminde bulunulduğunu öne sürdü. Haberde Esad'ın Moskova'da zehirle öldürülmeye çalışıldığı belirtildi. Bu iddialarla ilgili olarak Kremlin tarafından şimdiye kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Askeri bir kaynak ise "Bir suikast girişiminin yapıldığına inanmak için her türlü neden var" dedi.
NTV'ye konuk olan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, Esad rejiminin yıkılmasının ardından gönüllü olarak ülkesine geri dönen kaç Suriyeli olduğunu açıkladı.
Suriye’de muhaliflerin yönetimi ele geçirmesiyle birlikte Ayşe el-Dibs, Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına atanmıştı. Yeni yönetimin ikinci kadın üst düzey görevlisi ise Suriye Merkez Bankası Başkanlığı’nda oldu. Esad yönetiminde bankanın başkan yardımcısı olan Maysaa Sabrin, yeni başkan olarak atandı.
Hatay’da yaşayan ve yıllar sonra ülkesine dönme hazırlığı yapan Suriyeliler araçlarını satabilmek için araba pazarına akın etti. Piyasanın altında satışa sunan Suriyeliler ile pazar hareketlendi. Ömer Arslaner "Esad rejimi bitmeden önce hiçbir Suriyeli burada aracını satmıyordu. Önceden gelip araç alırlardı ama satmaya hiç gelmezlerdi. Rejim bittikten sonra Suriyeliler buraya gelip araçlarını satmaya çalışıyor" dedi. Kimi 250 bin TL'ye kimi 300 bin TL'ye aracını satıp geri döneceğini söyledi.
İngiltere Başbakanlık kaynakları, Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a seyahat yaptırımı uygulanan bir şahıs olduğunu ve İngiltere'ye giremeyeceğini ifade etti. İngiliz Başbakanlık kaynakları ise kanser tedavisini İngiltere'de sürdürmek isteyen Esed'in doğduğu ve vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyeceğini ifade etti.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Esma Eryılmaz Eren, salgınla mücadelede en önemli tedbirin el yıkamak olduğunu söyleyerek, "Bunu hayatımıza mutlaka oturtmamız lazım" önerisinde bulundu.
Esad rejiminin devrilmesiyle beraber Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü gündeme gelirken bu durumun emlak piyasasındaki etkileri de araştırılıyor. Özellikle İstanbul'da son günlerde kiralık ev sayısında artış gözlemlenirken uzmanlara göre bunun nedenlerinden bir tanesi Suriyelilerin gitmeye başlaması, bir diğeri de gayrimenkul piyasasında ev satışlarının yükselmesi. İşte emlak piyasasındaki o gelişmeler ve beklentiler...
İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Suriye'nin devrik rejim lideri Beşar Esad'ın eşi Esma Esad, lösemiyle mücadele ediyor. Esma Esad'ın hayatta kalma şansının yüzde 50 olduğu bildirildi. Mayıs ayında lösemi teşhisi konulan Esad, Moskova'da tedavi görmeye devam ediyor. 2018'de meme kanserini yenen Esma Esad'ın, boşanma davası açarak İngiltere'ye taşınma kararı aldığı iddia edilmişti. Ancak Kremlin, bu haberlerin gerçeklerle örtüşmediğini açıkladı.
Suriye'de 8 Aralık'ta Beşar Esad iktidarının düşmesiyle yeni bir dönemin kapıları açılırken, dün bölgede yeniden silahlı çatışmalar yaşandı. Suriye'de eski bir videonun yayılmasıyla birçok kentte halk meydanlara indi. Sokağa çıkanların Esad yanlısı olduğu belirtilirken çıkan çatışmada 14 polisin öldüğü belirtildi. Tarus'ta gerginlik sürerken HTŞ hükümeti operasyon başlattı. HTŞ'ye bağlı güvenlik güçleri, Beşar Esad yönetiminden kalan askerlere karşı şehirlerde arama yapıyor.
Suriyeli sığınmacıların bir kısmı Esad rejiminin düşmesiyle ülkelerine dönmeye başladı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Suriyeli mevkidaşıyla aralarında geçen diyaloğu gazetecilerle paylaştı. Memişoğlu, Suriye'ye sağlık alanında her türlü desteği vereceklerini duyurdu.
Suriye'de seneler boyunca süren Bask rejimi devrildi. Esad, Rusya'ya kaçtı. Başarıya ulaşan muhalifler kendi yönetimlerini kurdu. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'ı ziyaret etmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da Suriye hakkında önemli ifadeler kullandı! Uraloğlu, Suriye parasının basımıyla ilgili, "Türkiye bu noktada muhtemelen bir destek verme noktasında olacak." dedi.
Esad rejiminin devrilmesi sonrası Şam'daki Sednaya Hapishanesi'nde bulunan mahkumlar serbest bırakılmış, görüntüler ise tüm dünyanın vicdanlarını sızlatmıştı. Hatay’ın Belen ilçesinde yaşayan Suriyeli Abdulwahed Aboosama Alhasan da söz konusu görüntüleri izlerken; yıllardır haber alamadığı oğlunu gördü. 11 yıl sonra öldü sandığı oğlunun görüntüsünü gören baba, Şam’a giderek DNA testi yaptırmak ve görüntülerdeki kişinin evladı olup olmadığını öğrenmek istiyor.
Esad rejiminin devrilmesiyle Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili tartışmalar gündem olmuştu. Hükümet Suriyelilerin dönüş politikasıyla ilgili atılacak ilk adımı duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 1 Ocak-1 Temmuz 2025'te Suriyeli sığınmacılara hazırlık için her aileden bir kişiye 3 giriş çıkış hakkı tanınacağını söyledi. Öte yandan Esad'ın Rusya'ya kaçmasının ardından Türkiye'den dönen Suriyeli sayısı da belli oldu.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Şam'da yarıda kalan çalışmalar şimdi Türkiye'nin de desteğiyle kaldığı yerden devam ediyor. Esad rejiminin düşmesi üzerine acil yardım ekipleriyle bölgede hazır bulunan Türkiye'den ekipler, Sultan Vahdettin'in mezarının bulunduğu bölgede restorasyon çalışmaları için yeniden kolları sıvadı.
Türkiye, Suriye'deki meselelere ilişkin çözüm çalışmalarını uzun süredir sürdürüyor. Esad ailesinin egemenliğinin sona ermesiyle birlikte bölgede yeni bir süreç başlıyor. Öyle ki, İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi'nde doktora yapan Hasan Şeybani'nin Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı olması dikkat çekiyor. Şeybani'nin tez konusu da ilginç...
Suriye'de 61 yıldır devam eden Baas rejimi muhalifler tarafından devrildikten sonra ülkede köklü değişiklikler birbiri sıra geliyor. Bugün gelen yeni haberlere göre, Esad'ın askerleri silah bırakarak teslim olmaya başladı. Görüntülerde silahını bırakmak için 'kimlik tespiti ve uzlaşı' merkezine gelen askerlere Beşar Esad'ın fotoğrafının çiğnetilerek binaya alındığı dikkat çekti. İşte haberin tüm detayları!
Suriye'de tarihi değişim sonrası gerçekler bir bir gün yüzüne çıkmaya başladı. Paralarla birlikte Rusya'ya kaçan Esad'ın Suriye'de yaşattıkları da unutulmayacak. Esad protestolarının merkezi olan İdlib kentine bağlı Maarat el-Numan ilçesinde rejim askerlerinin bombaladıkları yerlerin demirlerini sattığı ortaya çıktı.
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönüşü gündemde. Hatay’da yaşayan Suriyeliler geri döndüklerinde yeni bir yaşam kurabilmek için ziynet eşyalarını bozdurmaya başladılar. Kuyumcular, Suriyelilerin ülkelerinde kuracakları yeni hayatlarında nakit paraya ihtiyaç duyacakları için ziynet eşyalarını satmaya başladıklarını söyledi. Diğer yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımları devreye aldıklarını belirtti.
Suriye’de Esad rejimi sonrası yaşananlar tüm dünyada gündem yaratmaya devam ederken bölgeden gelen görüntüler de dikkat çekiyor. Akaryakıt istasyonlarından benzin sıkıntısı nedeniyle yol kenarlarında seyyar satıcılar, sebze ve meyvenin yanı sıra benzin de satmaya başladı. İşte seyyar benzincinin fotoğrafları…
Suriye'de muhaliflerin 27 Kasım'da başlattığı operasyonlar sonrası Esad rejimi 61 yılın ardından devrilmişti. Muhalifler Halep'i ele geçirirken Esad'ın Moskova'da oğlunun doktora mezuniyetinde olduğu öğrenildi. Ayrıca Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de yardım talep ettiği iddia edilen Esad'ın ülkeye döndükten sonra Moskova'ya kimlerle birlikte kaçtığı da ortaya çıktı.
Suriye’de Esad rejiminin yıkılışı ile birlikte yeni dönemin ilk adımları da atılmaya devam ediyor. Türkiye de bu süreçte Suriye’de önemli ziyaretler gerçekleştirerek dikkat çeken adımlar attı. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Suriye ziyaretinin ardından şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli bir hamle geleceği öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek 15 gün içinde Şam’a giderek Emevi Camii’ni ziyaret etmesinin planlandığı iddia edildi.
Esad rejiminin devrilmesi sonrası, Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği konuşulmaya başladı. Bu durum, kira ve konut fiyatlarına etki edip etmeyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Son olarak Hatay'ın Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinde tersine göç başlaması nedeniyle emlak fiyatları ve kiralar düştü. Emlakçılar 15-20 bin TL bandındaki kiraların 10 bin TL'ye kadar düştüğünü, 2 milyon TL'ye satılan evlerin de 1,5 milyon TL olduğunu belirtti. İlçede kiracı bulma sorunu da baş gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini en yakın tahmin eden anket şirketi Betimar'dan yeni anket geldi. Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin Türkiye'ye etkileri üzerinden katılımcılara sorular yönelten Betimar'ın anketinde AK Parti'nin yükselişi dikkat çekti. Suriye'de yaşananların ardından "Türkiye ve Erdoğan'ın tutumunu başarılı buluyor musunuz?" diye sorulan ankette, Esad sonrası farkın açıldığı görüldü. "Suriyeliler ülkesine döner mi?" sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekti
Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasının yankıları hala sürüyor. Başkent Şam'da toplu mezar ve cesetlerin tespit edilme işlemleri için Sivil Savunma ekipleri incelemelerini sürdürüyor. Seyyide Zeynep bölgesindeki bir ilaç deposunda gerçekleştirilen incelemelerde çok sayıda insana ait ceset kalıntıları tespit edildi.
Dünyanın Culani ismiyle tanıdığı HTŞ lideri Şera, Türkiye’yi yakından ilgilendiren açıklamalara imza attı. Şera, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle kayda değer oranda Suriyelinin “kitleler halinde geri döneceği” görüşünde. Suriyelileri en çok Türkiye’nin kucakladığını belirten Şera, “Yeni Suriye devletinin inşasında Türkiye'nin birçok önceliği var" dedi. Şera'nın, Esad rejiminin kısa sürede devrilmesiyle ilgili iddialara verdiği yanıt da dikkat çekici.
Suriye'de Esad rejiminin düşmesinin yankıları hala devam ediyor. Rejimin işkence merkezi olarak kullanılan Sednaya Hapishanesi'yle ilgili çıkan detaylar ve fotoğraflar dünya kamuoyunu şaşkına çevirmeye devam ediyor. Başkent Şam'daki hapishaneye ziyaret düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen hiç beklemediği bir protestoyla karşılaştı. Hapishanedeki mahkumlardan birinin yakını Pedersen'e ayakkabısını fırlattı. İşte o anlar!
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesi sonrası Suriye Merkez Bankası tekrar açıldı. Kasasında 26 ton altın rezervi olduğu ortaya çıkarken döviz rezervlerinin de 200 milyon dolar ile bitmek üzere olduğu öğrenildi. Diğer yandan bankaya yağmacıların da saldırdığı fakat ana kasaya giremedikleri kaydedildi. Bankanın ana kasasının bomba geçirmez olduğu, her biri farklı bir kişide bulunan üç anahtar ve bir şifre kombinasyonu gerektiği belirtildi. Öte yandan Esad için '2 ton para kaçırdı' iddiası da vardı.
Dünyanın son günlerde en çok duyduğu isimlerden biri Ebu Muhammed el-Culani. Suriye'de Esad iktidarını deviren muhalif gruplarını başını çeken HTŞ'nin lideri, kendi yaşamında da yeni sayfalar açtı. Öyle ki artık dünyanın onu tanıdığı ismi olan Culani olarak bilinmek istemiyor. Eş-Şera, Batılı ülkelere de ses getirecek bir çağrıda bulundu.
Suriye’de Esad rejimin yıkılışının ardından ortaya çıkanlar tüm dünyada dikkatle takip edilmeye devam ediyor. Son olarak Şam’ın 40 kilometre kuzeyindeki Qutayfah'da Esad rejimi tarafından katledilen en az 100 bin kişinin cansız bedenin bulunduğu toplu mezar bulunduğu öğrenildi.
Suriye'de 8 Aralık'ta muhaliflerin başkent Şam'a girmesiyle Beşar Esad rejimi sona erdi. Devrik liderin kaçışının ardından, M5 karayolunda terk edilmiş askeri araçlardan dökülen binlerce sayfa askeri evrak, savaşın dehşet verici izlerini ortaya çıkardı. Bu evraklar, askerlerin hangi bölgelerde görev yaptığı, hangi araçları kullandıkları ve aldıkları askeri emirleri detaylı bir şekilde içeriyordu.
Mersin’de, Esad rejiminin düşmesiyle ülkelerine dönmeye karar veren bazı Suriyeliler WhatsApp grubu üzerinden ev eşyalarını ve araçlarını satılığa çıkardı. Grupta, mobilya, beyaz eşya ve otomobil gibi pek çok araç ve eşya, uygun fiyatlardan alıcı bekliyor. Grubun kurucusu Lina Zaidan, Esad rejiminin düşmesiyle grup üyelerinin çoğaldığını söyledi. Zaidan "Önce grupta yoğunluk yoktu ama son zamanlarda her gün paylaşımlar yapılmaya başladı. Grupta "Suriyeliler ve Türk vatandaşları var" dedi.
Esad rejiminin düşmesinin ardından Suriye'deki hapishanelerde yaşanan acılar gün yüzüne çıkarken, geçen hafta CNN International muhabiri Clarissa Ward'un bir hapishaneden yayın yaparken 3 aydır karanlık bir hücrede tutsak bulunan Suriyeli bir adamın serbest kalma anına tanıklık etmesi dünya gündemine oturmuştu. Görüntüler kimi kesimler tarafından tartışmalı bulunurken, gerçek ise sonradan ortaya çıktı.
Son dakika haberi: Beşar Esad'dan Suriye'deki iktidarının çöküp Moskova'ya kaçması sonrası ilk açıklama geldi. Muhalif gruplar Şam'a girdiğinde attığı ilk adımı ve devamında yaşananları birer birer açıklayan Esad, "8 Aralık'a dek ülkeden ayrılmayı, istifayı düşünmedim. Şam’a girildiğinde Rus koordinasyonuyla Lazkiye’ye hareket ettim" dedi.
Yarım asırdan uzun süredir sorgu ve işkence merkezi olarak kullanılan "Filistin Şubesi"nin son hali tüyleri diken diken ediyor. Esad rejimi zamanında burası halka öyle dehşet veriyordu ki insanlar birbirini "Filistin Şubesi'ne mi düşmek istiyorsun?" diye uyarıyordu. Hücre duvarında Türkçe "Cimbom GS", "Canım memleketim 34 İstanbul" yazılarının kazınmış olması dikkat çekti.
Suriye'de Esad rejimin devrilmesiyle ülkenin geleceği de şekillenmeye başlıyor. Yıkılan Baas rejimi yerine yeni bir Suriye kurmak için kolları sıvayan Suriyeliler, ekonomide de radikal kararlar almak için harekete geçti. İlk olarak yıllardır kullanılan Suriye lirasını çöpe atıp imha eden Suriyeliler, büyük ölçüde Türk Lirası kullanamaya başladı. Şam, Halep, Humus... Bir çok şehirde TL'nin kullanılması uzmanlara göre milli para biriminin değerini artırabilir ancak bir tehlikesi de var.
MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Şam ziyareti, Suriye'de yeni dönemde yaşanan en çarpıcı gelişmelerden biri. Kalın'ın HTŞ lideri Culani'nin sürdüğü araçta oturması, Emevi Camii'ni ziyaret edip namaz kılması gibi detaylar dünya gündeminde de konuşuldu. Ziyaretin en merak edilen ayrıntılarından birine ise ilk kez Dışişleri Bakanı Hakan Fidan değindi. Fidan, Beşşar Esad iktidarının devrilmesinde ve Esad'ın Suriye'den kaçışında Türkiye'nin rolü olduğu gibi iddiaları da yanıtladı.
Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından İsrail ile Esad rejimi arasında gizli işbirliğini gösteren belgeler ortaya çıktı. Belgelerde "Musa" kod adlı bir İsrail ajanının Suriye askeri liderlerine gönderdiği mesajların yer aldığı belgelerde, en dikkat çekici husus ise "Suriye ordusu ile İsrail arasında Rusya'nın himayesi altında bir mesajlaşma mekanizması"nın olması. İşte 'çok gizli' olarak nitelenen belgelerin detayları...
Suriye'de yaşanan iç savaştan kaynaklı Türkiye sınırına yerleşen ve orada çadır kentlerde kalan Suriyeliler ülkesine dönmeye başladı. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye göç eden Suriyeliler şimdi de akın akın ülkesine dönmeye başladı. Esad rejiminin sona ermesinin ardından ülkelerine dönen Suriyelilerin arkasından işte bu görüntüler kaldı.
Suriye'de Esad devrildikten sonra önce 'ölüm kampı' olarak anılan Sednaya Hapishanesi'ndeki vahşet gün yüzüne çıkmıştı. Şimdiyse dünya kemiklerle dolu bir toplu mezara dönüşen Tadamon'u konuşuyor. Suriyeliler burayı 'infaz sokağı' olarak adlandırılıyor. Bölge sakinleri Esad'ın askerlerinin bölgeye düzenli olarak insan getirip önce silah seslerini duyduklarını, ardından yanık et kokusu aldıklarını söyledi. Şam yakınlarındaki Hüseyniye'de ise 75 bin kişilik toplu mezar alanı tespit edildi.
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönüşü gündeme geldi. Esad rejiminin sona ermesinin ardından binlerce Suriyeli ülkelerine dönmek için hazırlıklara başladı. Bazı Suriyeliler, kentin farklı noktalarında kurulan oto pazarlarına akın ederek araçlarını satılığa çıkardı. Suriyelilerin ülkelerine dönebilmek adına araçlarını piyasanın altında vermesi de dikkat çekti.