Emeklilik sistemi bir süredir gündemin en çok konuşulan konularından bir tanesi. Hem mevcut çalışanları hem de emeklileri kapsamasıyla milyonları ilgilendiren konuya dair HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan da değerlendirmeler geldi. "Sosyal güvenlik sistemimizdeki aktüaryel dengenin korunamaması ve bozulmasındaki asıl sorun, EYT veya emekli maaşları değil, kayıt dışı istihdam ve prim gelirlerinin tahsil edilememesi" diyen Arslan yıl sonuna doğru düzenleme beklentisine de vurgu yaptı.
Erken Yaşta Emeklilik 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar bir bir emeklilik dilekçelerini verirken staj sigortası başlangıcı olanların emeklilik başlangıcı olarak sayılmadığı için EYT'den faydalanamamıştı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT mağdurları için sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi geçen yıl mart ayında yürürlüğe girdi. SGK'nın verilerine göre ise bazı şehirlerde emekli sayısı çalışan sayısını geçti. Ayrıca emeklilik yaşının 4 yıl azalarak 49'a düşmesi ise dikkat çekti.
EYT kapsamına girmeyen çalışanlar kademeli emeklilik beklerken, ‘kademeli emeklilik gelecek mi? Ne zaman gelir?’ gibi sorulara yanıt arıyorlar. Milyonlarca kişi bu değişiklikleri yakından takip ederken SGK Başuzmanı İsa Karakaş tarih vererek düzenlemenin yapılmasının bir gereklilik olduğuna dikkat çekti. Uzman isim, “Adil değil. Eninde sonunda bunun yumuşatılması gerekiyor ki insanların sisteme inancı olması gerekiyor” dedi. 2027 yılını işaret etti.
18 yaşını dolduran herkes çalışmadan sosyal güvence ve emeklilik imkanına kavuşabiliyor. Üniversite öğrencileri de bu sayede ilk sigortalarını yaptırıp emekliliğe adım atabilir. Şartlar belli oldu. İşte detaylar...
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminde yapılacak düzenlemeye ilişkin sözleri gündem oldu. Avrupa ülkelerini örnek göstererek emeklilik yaşının yükselebileceğinin sinyalini verdi. SGK Uzmanı Dile Ete konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde 2008 sonrası sigortalı olanları ilgilendiren 3 çözüm önerisini sundu. Asgari ücretli çalışanın emekli olana kadar her ay emekli maaşından 25 lira eksildiğini dile getirdi. Emekli maaşlarındaki düşüşün nedeni ise belli oldu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenlemelerin yapılmasının ardından bütçenin zorlanmaya başladığı konuşuluyordu. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekirken, bugün Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düşmesi ise hükümetin bu konu hakkında düzenleme yapmasını gerektirdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler konu ile ilgili açıklamada bulundu.
EYT yasasında 1,5 yıl geride kaldı ancak devletin kasasına maliyeti halâ tartışma konusu. Kademeli emeklilik bekleyenlerin de yakından takip ettiği konuda yeni bir adım atılmaya hazırlanılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını verdiği yeni emeklilik reformu öncesinde herkesin merak ettiği konu açıklığa kavuştu. Peki EYT yasası iptal mi edilecek? İşte detaylar…
Bayram tatili sonrası Meclis’i yoğun bir gündem bekliyor. Meclis'in önüne gelecek düzenlemelerin içinde çok önemli reformlar da bulunacak. Bunların en başında ev kadınlarının erken emekliliği geliyor. Ev kadınları isteğe bağlı şekilde emeklilik için başvurduğunda sigorta primlerinin 3’te 1’ini devlet ödeyecek. Böylece asgari ücret üzerinden prim yatıranın 25 bin liralık ödemesi devletten sağlanacak. Öte yandan Bağ-Kur prim eşitlemesi ile 5 yıl erken emeklilik için de adım atılması bekleniyor.
Antalya’da yaşayan aşçı Taner Baysal (46), EYT düzenlemesiyle emekli oldu. Ancak emeklilik hayali kısa süren Baysal'ın 9 ay sonra emekliliği iptal edildi. Emekli maaşı yatmayınca durumu fark eden Baysal'a 27 yıl öncesinden borcu olduğu söylendi. Baysal ödeme yapıp tekrar başvurarak yeniden emekli oldu. Ancak bu kez de 9 ay boyunca ödenen toplam 101 bin liranın da Baysal’dan tahsil edileceği bildirildi. İşte detaylar...
EYT yasası ile milyonlarca kişi emekli olurken, düzenlemeden sadece 1 gün ile faydalanamayanlar 17 yıl daha fazla çalışacaktı. Kademeli emeklilik talepleri devam ederken çok tartışılan EYT düzenlemesine ilişkin detaylar netleşti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre EYT ile erken emekli olanların yarısının çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. İşte detaylar…
Sözcü TV ekranlarında Hazine Bakanlığı’ndaki bazı yetkililerle olan konuşmalarını aktaran Gazeteci Özlem Akarsu Çelik asgari ücret, emekli zammı ve EYT ile ilgili dikkat çeken bilgileri paylaştı. Akarsu Çelik, Merkez Bankası’nın hükümete açık mektubunu anımsatarak asgari ücrete ara zamma sıcak bakılmadığını dile getirdi. Emekliye seyyanen zammın bütçeye yükünü açıkladı. Yetkililerin kademeli emeklilik için örnek teşkil eden EYT’den ise ‘büyük bir hata’ olarak bahsettiğini belirtti.
9 Eylül 1999 ile 2008 arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlar kademeli emeklilik bekliyor. 2000 sonrası sigortalılar ‘Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak?’ sorusunun yanıtını bekliyor. Kademeli emeklilik çıkacak mı, yaş ve prim tablosu ne?
SSK, Bağkurlu olup emeklilik için başvuru yapanlar dikkat! Başvuru sırasında yaptığınız hatalar nedeniyle sürprizlerle karşılaşmayın. Emeklilik için hangi tarihi kontrol etmek hayati önem taşıyor?
Kademeli emeklilik bekleyenler için açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Bakan Işıkhan çok net olarak, "Staj sigortası ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok" dedi. 1999-2008 arası sigorta girişi olanların yakından takip ettiği konuya ilişkin Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır dikkat çeken bir yorum yaptı: “EYT bizim 10 yıllarımızı ciddi manada etkileyecek bir durum. Ama yanlış yapıldı. Yeni yanlışlar yapılır mı? Açıkçası yapılmaz diyemiyorum..."
9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlarların bazıları 1 gün için 17 yıl fazladan çalışacak. EYT kapsamına giremeyenler ‘kademeli emeklilik’ beklerken açıklamalar da peş peşe geldi. MHP’li vekil İsmail Akgül Meclis’te kademeli emeklilik talebini sesli olarak dile getirirken, Cemal Enginyurt ise, ‘kademeli emeklilik gelmez’ dedi. Staj ve çıraklıkta ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ tartışmalarına dikkat çeken bir yanıt verdi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini (EYT) kaçıranlar için son günlerde kademeli emeklilik yasası gündemden düşmüyor. 2000- 2008 arası SGK girişi olanlar torba yasa maddelerinde erken emeklilik teklifi olup olmadığını merak ediyor.SGK Uzmanı İsa Karakaş, emeklilik sisteminde er ya da geç düzenleme yapılacağını belirtti, son gelişmeleri yorumladı.
Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak? Milyonlar EYT yasası sonrası en çok bu sorunun cevabını merak ediyor. Erken emeklilik için dört gözle gelecek açıklamalar beklenirken, Yargıtay’dan herkesi heyecanlandıracak emsal karar geldi. Sigorta girişi tesciline dair açılan davalarda önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmak gerekiyor. Dava ise daha sonra! İşte haberin detayları…
Kademeli emeklilik gelecek mi? 1999 sonrası işe girenler için düzenleme yolda mı? EYT sonrası erken emekliliği kaçıranlar kademeli emeklilik talep ederken SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Erdursun bir sonraki genel seçimleri işaret etti, “Hükümetin bu konuda şu anda ben bir çalışma yapmadığını biliyorum” dedi. İşte detaylar…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi sonrası Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup da emeklilik başvurusu 'staj' ve 'çıraklık' nedeniyle kabul edilmeyenler için SGK'da toplantı yapıldığı iddia edilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Kademeli emeklilik son dakika gelişmeleri milyonlarca kişinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kıl payı kaçıranlar için 'Kademeli Emeklilik' düzenlemesi getirilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Aydın Milletvekili Karakoz, "Vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilsin" dedi.
Kademeli emeklilik son dakika gelişmeleri milyonlarca kişinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayanlar kademeli emeklilik haberlerini takipte. Peki kademeli emeklilik çıkacak mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun kademeli emeklilikle ilgili son bilgileri paylaştı.
EYT yasası geçtiğimiz yıl uygulamaya konulmuştu. 8 Eylül 1999 tarihini kaçıran birçok kişi ikinci bir EYT sayılacak kademeli emeklilik düzenlemesini bekliyor. EYT’den sadece 1 günle yararlanamayan Ahmet Sadık'ın hikayesi ise yaşanan süreçteki durumu en iyi şekilde özetliyor. 1 gün için 15 yıl daha çalışması gerektiğini söyleyen Sadık, “8 Eylül 1999’daki 8’den nefret ediyorum. Bu gerçek. Böyle bir takıntım yoktu. EYT fobik oldum” diyor.
Kademeli emeklilik son dakika gelişmeleri milyonlarca kişinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayanlar kademeli emeklilik için bekleyişe geçti. Son gelen açıklamalar 2000 – 2008 arası sigorta başlangıcı olanları üzse de açık kapı bırakıldı. Peki kademeli emeklilik ne zaman çıkacak? İşte kademeli emeklilik tablosu ile haberin detayları…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini (EYT) kaçıranlar için son günlerde kademeli emeklilik yasası gündeme geldi. 2000- 2008 arası SGK girişi olanlar torba yasa maddelerinde erken emeklilik teklifi olup olmadığını merak ediyor. TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Ankara kulis bilgisini paylaştı, "Kademeli emeklilik gelecek mi, çalışma yapılıyor mu?" sorularına yanıt verdi.
2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan kademeli emeklilik yasasını bekliyor. Tıpkı EYT’liler gibi erken emekli olmak için hesap kitap yapan çalışanların bu talebine çözüm yolu aranıyor. Kademeli yaş şartları için şu anda Meclis gündeminde olan yeni bir yasa teklifi, 2000 sonrasında işe başlayanlar için önemli değişiklikler öneriyor. Peki kademeli emeklilik şartları neler? İşte detaylar...
Denizli’nin Buldan ilçesinde, EYT işlemlerinde kolaylık sağlama vaadiyle kandırdığı mağdurlardan 10 milyon lira toplandığı iddia edilen SGK uzmanı ortadan kayboldu. Olayla ilgili çok sayıda kişi şikayetçi olurken inceleme başlatıldığı öğrenildi. Sırra kadem basan SGK uzmanının bulunması için de çalışma başlatıldı.
Milyonlarca kişi daha erken emeklilik hakkı yakalamanın hesaplarını yaparken 2000 sonrasında ilk kez sigorta başlangıcı olanlar için SGK Uzmanı Emin Yılmaz’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. “Şu anda Meclise sunulan ikinci bir EYT, yani 2000 sonrasında işe başlayanlarla ilgili bir yasa teklifi var” diyen Yılmaz, “Prim günlerinin kendi içinde kademeli olarak değişmesi, ikinci grup EYT ile ilgili yaşların da 43'ten başlayıp 50 ve 52 yaşa kadar ilerlemesi talep ediliyor” ifadelerini kullandı.
EYT düzenlemesiyle emeklilik başvurusunda bulunanlardan 1 milyon 632 bininin aylık bağlama işlemi tamamlanırken yaklaşık 200 bin kişinin de başvurusu reddedildi. Emekli olmayı bekleyen çok sayıda vatandaş kimlerin başvurusunun reddedildiğini veya sonradan iptal olduğunu merak ediyor. Tüm merak edilen durumları madde madde sıralayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, dikkat edilecekleri anlattı. Peki, kimlerin emekliliği iptal olacak, emeklilik başvurusu neden reddedilir? İşte detaylar...
Kademeli emeklilik hakkı için hazırlanan yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 3 Mart 2023'te çıkan ve milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlayan EYT düzenlemesi sonrası gözler 1999-2008 arasındaki sigortalıların durumuna çevrilmişti. 24 yıldır çalışmalarına rağmen emeklilik hakkını bir günle bile kaçıran çalışanlar varken, söz konusu mağduriyetin giderilmesi için harekete geçildi.
Erken emeklilik şartları milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. EYT yasası ile birçok kişi erken emekli olurken, kapsam dışında kalanlar içinse formüller ortaya çıktı. İşte emekliliği öne çekecek o 8 koşul...
Ekim’de açılacak Meclis, emeklilik hayatı için adımları peş peşe atacak. Bu kapsamda SGK Bağ-Kur prim eşitleme ile 9000 bin olan prim gün sayısı 7200’e düşecek. Bu da 5 yıl erken emeklilik anlamına gelecek. Ancak uzmanlar bu süreç başlamadan önce çok kritik bir uyarıda bulundu. 28 Şubat 2011'de çıkarılan kanun nedeniyle birçok kişinin sahte sigortalı olduğunu kaydederek, EYT sürecinin bitmesi ile topyekün emeklilik iptallerine geçileceğini söylediler.
Emeklilik, hemen hemen tüm insanlar için oldukça önemli bir konudur. Emekli olunduğunda her ay düzenli olarak alınan maaş sonlanmakta ve bu para yerine emeklilik maaşı alınmaktadır. Günümüzde çok sık gündemde olan konulardan biri emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT konusudur. Pek çok kişi bu yeni düzenlemeden faydalanabilmektedir. Bu düzenleme ile birlikte kademeli olarak adlandırılan emeklilik sistemi de gelmiştir. Peki, kademeli emeklilik nedir, şartları nelerdir?
Kısmi emeklilik şartları belli oldu. EYT’li olamayanlar için ikinci seçenek olan kısmi emeklilikte maaş detayı ortaya çıktı. Normal şartlarda emekli olup elde edilecek aylıktan yüzde 25-30 daha düşük oluyor. Ancak kök aylıkları ne olursa olsun 7500 lira aylık bağlanacağı için bir kayıp söz konusu olmayacak. En düşük emekli maaşı 10 bin TL olursa kısmi emeklilik imkanından yararlananlar da bu rakamı alacak.
Çalışan kişiler belli bir sigorta gününü ve prim ödemesini tamamladıktan sonra sigortalılık türüne göre belirlenen yaşı da doldurarak emekli olma hakkı kazanırlar. Emekli olan kişiler aylık ya da üç aylık gibi süreçlerde, çalışma alanlarına göre düzenli maaş da alırlar. EYT olarak da isimlendirilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar ise sigortası 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kişilerin emeklilik durumlarını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmiştir. Peki, EYT kısmi emeklilik şartları nedir?
EYT yasası sonrası erken emeklilik için milyonlarca kişiye umut doğarken, bazıları ise bu durumu fırsatçılığa çevirdi. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler ile sahte işyerlerine yönelik denetimleri sıklaştırarak duruma el attı. Bu kapsamda sahte işyerlerinde çalışan adına bildiren hizmetler iptal edilirken, ödenen emekli aylıkları yasal faiziyle geri alınıyor.
EYT yasası sonrası milyonlarca çalışan ‘nasıl erken emekli olunur?’ sorusuna yanıt ararken İş Kanunu'ndaki o detaylar yeniden gündeme geldi. Erken emeklilik hayali kuran çalışanlara büyük fırsatlar sunan İş Kanunu’nda çalıştığı halde girişi yapılmayan, sigortaya girişi geç bildirilenler için emeklilik hakkı mümkün. Hatta işçilik alacaklarını da alma imkanı bulunuyor. İşte detaylar…
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında mart ayında 1.8 milyon kişi emeklilik başvurusunda bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine yansıyan rakamlarda, emeklilik dilekçesi veren EYT'lilerin yaklaşık 719 bininin sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmaya başladığı ortaya çıktı. Bu da her 100 kişiden 40’ına denk geldi. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artması bekleniyor.
EYT yasası sonrasında 2,5 milyon kişi emeklilik hayaline kavuştu. Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren EYT düzenlemesinden ünlü isimler de faydalandı. Yıllardır çalışan ünlü isimlerin bazılarına EYT vurdu. EYT kapsamında emekli olan ünlüleri duyunca çok şaşıracaksınız.
EYT yasası sonrasında 2,5 milyon kişi emeklilik hakkına kavuştu. Ancak tüm şartları sağlamasının ardından emekli olmayı bekleyenler içinse Yargıtay'dan emsal nitelikte bir karar çıktı. Çalışmasına rağmen sigorta pirimi yatırılmayan EYT adaylarının geç kaldığına dikkat çeken Yüksek Mahkeme, SGK'ya bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerektiğine hükmetti.
Kademeli emeklilik şartları belirlendi. EYT düzenlemesinin ardından pek çok kişi emeklilik hakkı elde etti. Fakat 1999 sonrasında sigorta girişi olanlar kapsam dışında kaldı. Bilindiği üzere kadınlarda kısmi emeklilik için yaş koşulu 58, erkeklerde ise 60. Kademeli emekliliğe yönelik yeni emeklilik reformunda atılacak adımlar merak konusu oldu. İşte, kademeli emeklilik için aranan koşullar...
EYT ile emeklilik başvurusu yapanların birçoğu ilk maaşlarına kavuştu. Başvuru süreci devam edenlerin işlemlerinin kısa sürede tamamlanması planlanırken, henüz başvuru yapmayanlar için SGK Kanunu’nda önemli bir detay göze çarptı. Temmuz ayındaki emekli zammı öncesi henüz başvuru yapmayan EYT’lilerin refah payı artışı alıp alamayacağı belli oldu. Dikkat etmesi gereken kişiler ise brüt maaşı 20 bin TL’nin altında olanlar… İşte EYT’liye refah payı ve seyyanan zam haberinin detayları…
Son dakika haberi: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmen hayata geçirilmesiyle 2 milyonu aşkın kişiye emeklilik yolu açıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) EYT müracaatında bulunanların dosyalarını inceleyip karara bağlıyor. Bazı durumlarda EYT'lilerin maaşının bağlanması ise gecikebiliyor. SGK bunun için de yeni bir formül açıkladı. SGK'dan yapılan duyuruya göre, emekli maaşı 90 gün içinde bağlanamayan EYT'liler için avans müjdesi geldi. İşte detaylar...
EYT yasası ile milyonlarca çalışan, “Emeklilik dilekçesi Temmuz’dan önce mi sonra mı verilmeli?” sorusuna yanıt arıyor. Bu yıl içinde gerek EYT ile gerekse normal şartlarda emekli olmak için gün sayan SGK’lı, Bağ-Kur’lu, Emekli Sandığı kapsamındaki çalışanlar için merak edilen konu açıklığa kavuştu. Bu kapsamda emeklilik dilekçesinin Temmuz ayından önce veya sonra verilmesi sadece brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olanların kıdem tazminatını etkiliyor, emekli aylığına etki etmiyor.
EYT staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? Esnafın emeklilik primi sayısının SGK’lılarla eşitlenmesinde ayrıntılar belli olurken netleşirken kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat da konuya ilişkin araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi bilgi edinmek için arama motorlarında sorgulama yapıyor. Peki, EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? İşte, SSK, Bağkur’luya İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT'liler için staj açıklaması...
EYT yasasının ardından Bağ-Kur’lu çiftçinin erken emekli olmasına imkan sağlayacak yeni bir düzenleme yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, esnaf ve küçük tüccar gibi çiftçilerin de prim yükünün azaltılarak, erken emeklilik kapısı açılacağı duyurmuştu. Bu kapsamda üreticilerin 9000 prim günü yerine SGK’lılar gibi 7200 günle, 5 yıl daha erken emeklilik hakkına sahip olabileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.
SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki bazı vatandaşlar EYT ile emeklilik hakkı kazanmasına rağmen çalışmaya devam edecek. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden EYT’liler, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalıştıkları sürelerin emekli aylığını artırıcı veya azaltıcı etkisi olup olmayacağını merak ediyor. Bu kapsamda tek bir şart bulunuyor. O şartı yerine getiren hem emekli maaşını hem de kıdem tazminatını daha yüksek rakamdan alabilecek. İşte detaylar…
EYT kısmi emeklilik şartları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Milyonlarca kişi için emeklilik yolu açılmış olsa da bazı vatandaşlar az fark nedeniyle yasadan faydalanamadı. SSK ile iş kanuna göre Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamında olmalarına karşın primi yetmeyenler 15 yıl ve 3600 günü doldurmuşlarsa daha fazla çalışmadan emekli olabilecekler. Peki, EYT kısmi emeklilik şartları neler? EYT kısmi emeklilik şartlarından kimler yararlanacak?
Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı hız kesmeden sürerken, son bir haftada yatırımcı sayısı 600 bin artarak 4,5 milyonun üzerine çıktı. Borsaya gelen yeni yatırımcıların büyük bir kısmını EYT'lilerin oluşturduğu belirtilirken, tazminatını alan adeta borsaya koştu. Uzmanlardan ise dikkat çeken bir uyarı geldi. Ekonomist Aytunç Kocabalkan "Borsayı tanımadan 'borsada yatırım yapacağım' diyerek emekli paranı borsaya getiriyorsan zaten baştan kaybetmeyi kabul ediyorsun demektir" diye konuştu.
EYT düzenlemesi sonrası erken emeklilik için gözünü Ankara’dan gelecek açıklamalara çeviren milyonlarca kişi için yeni düzenlemeler birer birer devreye giriyor. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısının düşürülmesi gibi adımların ardından, EYT’den yararlanamayanlar için ‘kısmi emeklilik’ hayata geçirilecek. Milyonlar 15 yıl ve 3600 prim günü ile erken emeklilik hakkına kavuşacak. İşte haberin detayları…