Kiralık daire fiyatlarındaki fahiş artış hâlâ vatandaşın gündeminde. Mevcut kiracılar, kiraya gelecek zammı konuşurken yeni kiralık daire bakanlar da piyasadaki yüksek fiyatlardan dert yanıyor. Ancak bu konuda tek mağdur kiracılar değil. Emlakçılar da kalitesiz evlere fahiş fiyatlar istenmesinden şikayetçi. Bir emlakçı kömürlük tarzı yerlerin daire yaptık denilip 15-20 bin TL'ye verilmeye çalışıldığını belirtirken Devlet eliyle kurulacak bir eksper sisteminin buna dur diyebileceğini söyledi.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı haberleri üzerine emlak ilan fiyatında fahiş artışa giden emlak işletmelerine para cezası kesildiğini belirtip konut sahipleri ve vatandaşlara yeni sözleşme uyarısı yapıp "Mal sizin fiyatı artırabilirsiniz ama yeni sözleşme yapmalısınız. Meslektaşlarıma fiyat artışında mal sahibinin yazılı onayını almaları gerektiğini söylüyorum. İspatlayamazsanız ilanı veren kişi olarak ceza yersiniz" dedi.
Ticaret Bakanlığı "konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı" haberleri üzerine, emlak ilan fiyatında fahiş artışa giden bir emlak işletmesine 100 bin lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Leva 8 TL, Lari 5 TL iken Türkiye’ye akın etmişlerdi. Bir dönem kıyafetten, yeme-içmeye tüm ihtiyaçlarını Türkiye’den alan sınır turistleri şimdi paraları daha değerli olmasına rağmen fiyatları fahiş bir şekilde artıran fırsatçılar nedeni ile ayağını kesti. Bölge esnafı bu durum karşısında isyan ederken, “Bazı fırsatçılar bu duruma getirdi. ‘Nasıl olsa Bulgar ve Gürcü alıyor’ diyerek 1’e aldığı ürünü 5’e satıp fırsatçılık yaptı” diyor.
Dünya’da ekonomik ve siyaset alanında yaşanan olaylar, Türkiye’deki enflasyon artışı market fiyatlarını ve firmaların giderlerini arttırıyor. Kimi firmalar, enflasyonu bahane ederek fahiş fiyat etiketiyle satış yapmaları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Geçen aylarda bakanlığın yaptığı uyarıları dikkate almayan kişi ve firmalara 327,3 milyon lira 'fahiş fiyat' cezası uygulandı.
2024 – 2025 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda servis, yemek ücreti derken bir milyon aşıyor. 1 Eylül tarihinde başlayan okullarda bu kez fahiş kitap fiyatlarına veliler isyan etti. Adana’da avukat olan bir veli bin TL’lik kitaplar için 30 bin TL istendiğini fark edince hem okula dava açtı hem de yayınevi ve okul arasındaki vurgunu ortaya çıkardı.
Özel okullara kitap kırtasiye masrafı sonrası bir hamle de gıda fiyatları için geldi. Ticaret Bakanlığı kasapları incelemeye aldı. Bakanlık, karkas et fiyatlarında düşüşü tüketiciye yansıtmayan kasaplara işlem başlattı.
Son yıllarda baş gösteren fahiş fiyatlar yaz aylarında iyice tavan yaptı. Son dönemde ise restoran fiyatları her gün bir başka adisyonla gündem oluyor. Kebap, döner, lahmacun derken ayran fiyatları bile tartışılmaya başlandı. Türkiye'deki restoranlarda her geçen gün giderek artan ve fahiş fiyatlar noktasına gelen ücretlerin ana nedeni sizce nedir? Buyurun ankete...
Aynı marka ürün, farklı marketlerde neredeyse 2-3 katı etiket fiyatıyla satışa sunuluyor. Fiyatlar arasındaki bu uçurumun ‘fahiş fiyat’ olduğunu belirten Avukat Özlem Şen, vatandaşın e-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayarak fahiş fiyat uygulayanları şikayet edebileceğini belirtti.
Türkiye'de yapılan bütün sosyal anketlerde yaşamı sürdürmedeki en büyük zorluğun hayat pahalılığı olduğu gün gibi ortada. Hem yazılı hem dijital basın, hem de anket firmaları bu durumu sık sık gündeme getiriyor. Marketlerdeki pazarlardaki ani ve ekstra zamlar, fiyatlardaki ulaşılamazlık tabiri caizse ailelerin belini büküyor.
Bodrum, Çeşme fahiş fiyatlar nedeniyle bu yaz bomboş kaldı. Ancak büyükşehirlerde de fiyatlar çok farklı değil. Vatandaşlardan tepki gören restoran ve kafeler yaptıkları zamma karşın sadece yüzde 10’luk indirim yapabildiler! Maliyetler sebep gösterilirken yüksek fiyatlar için adımı da tüketiciden bekleyen sektör temsilcileri, turistik yerlerin her zaman daha pahalı olacağını, tüketicinin bütçesine göre yerlerde yemek yemesi gerektiğini dile getirdiler ve ‘araştırın’ önerisini sundular…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı öncesinde şehirler arası otobüs işletmeciliği yapan firmalara yönelik denetimlerin hızlandırıldığını bildirdi. 10 günlük sürede 1 milyon liradan fazla ceza yazıldı. Emeklilere yönelik yüzde 20 indirim kararının uygulanıp uygulanmadığı da kontrol ediliyor.
Fahiş fiyatla düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından Ticaret Bakanlığı da denetimlerini sıklaştırdı. Kurban Bayramı öncesi marketlere düzenlenen denetimlerde kurallara aykırı bir durum görülürse yaptırımlar uygulanacak. Cezalar kesilecek.
Türk Ticaret Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler öngören 7511 sayılı yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni kanun, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılması, şirket sermayelerinin yükseltilmesi ve ürün ihtisas borsalarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Mal veya hizmet satış fiyatlarındaki fahiş artışlar için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan konuyla ilgili ilk yorum geldi. Bakan Bolat, mücadelenin süreceğini belirtti.
Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
TBMM'de fahiş fiyat ve stokçuluğa cezaların artmasıyla ilgili yasa teklifi konuşulurken kuruyemiş üzerinden ilginç bir diyalog yaşandı. Bolca tüketilen kuruyemiş Komisyondaki milletvekillerine de ikram edildi. Masasındaki kuruyemişi işaret ederek "Valla bunu yersek Başkanım, adam başı 60 lira zararımız var" diyen CHP'li milletvekili Arslan'a Komisyon Başkanı Mustafa Varank'ın yanıtı dikkat çekti.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.
Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandı.
Son zamanlarda artan şikayetlerin ardından fahiş fiyatlara karşı harekete geçildi. Fahiş fiyatla mücadele kapsamından cezaların 10 katı artması bekleniyor. Düzenleme ile fahiş fiyat artışı için öngörülen ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.
Fahiş fiyatlar nedeniyle geçtiğimiz ay boykot düzenlenen kafe ve restoranlar bu kez aldıkları servis ücretleriyle gündemde. Hesaba yansıtılan servis ücretinin 'zorunlu bahşiş' olduğunu düşünen de var, uygulanması gerektiğini düşünen de... Uzmanlar ise servis ücretlerine karşı uyardı...
Edirne'ye günübirlik alışverişe gelen Bulgar ve Yunan turistler, yiyecek sektöründe yüksek fiyatlardan şikayetçi oldu. ETSO Başkanı Sezai Irmak, esnafı komşu ülke vatandaşlarını küstürmemeleri konusunda uyarıp "Esnafın başına nöbetçi dikemeyiz ama esnaf makul kârlarla malını satarsa müşteri sürekli olur. Bir kere kazıklarsan arkası gelmez, bu insanları köreltmeyelim, küstürmeyelim ki alternatif yerler aramasınlar" dedi. Bir Bulgar turist ise "Eskiden daha uygundu, şu anda her şey uçmuş" dedi.
Son dakika: TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi ile Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılması için adım atıldı. Bu değişiklikler arasında, fahiş fiyat artışları ve stokçuluk gibi olumsuz uygulamaların önlenmesi için cezaların artırılması yer aldı. Kanun teklifi ile ekonomik düzenlemelerde yapılan değişikliklerin daha etkili olması ve tüketicilerin haklarının korunması amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz fahiş fiyatlarla ilgili olarak "Amacımız, yaptırımları daha etkili, caydırıcı hale getirmek ve bu şekilde de piyasada tüketicilere haksız fiyat uygulamalarının oluşumunu engellemek. Bu konuda bir yasal düzenleme ihtiyacı görünüyor. Yakın bir zamanda ben Meclisimizin gündemine bu tür tekliflerin geleceğini düşünüyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fahiş fiyatla mücadelede yeni dönemin sinyalini vermiş ve bakanlıkların harekete geçtiğini söylemişti. Konuyla ilgili bir açıklama da Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan geldi. Bolat, , “Fahiş fiyata neden olanlara ve fırsatçılara taviz vermeyeceğiz” dedi.
Enflasyonla birlikte artan fahiş fiyat tartışmaları, “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” düzenlemesini iptal eden AYM kararıyla yeni bir boyut kazanacak. Fahiş fiyat cezalarında üst sınır 2 milyon liradan 11 milyon liraya yükseltilmişti. Ancak AYM’nin kararı dolayısıyla 1 Mayıs’tan itibaren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat gerekçesiyle ceza kesemeyecek.
Milyonlarca liralık para cezaları kesildi, hatta son olarak kapatma cezası uygulanacağı bile konuşuldu. Gıdada fatiş fiyat artışı yapanları hiç biri durduramadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fahiş fiyatta yeni bir adım daha atılacağının sinyalini verdi. ‘Tavsiye edilen fiyat’ uygulaması ile artık ürünün fiyatını üretici belirleyecek. Böylece günlük fiyat değişimleri rafa kalkacak. Ticaret Bakanlığı ise yasal düzenleme için çalışmalara başladı.
Vatandaşların ana gündem maddelerinden olan fahiş fiyatlara karşı yeni tedbirler geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu ve sert çıkış yaptı. Erdoğan, "Kim yaparsa bedelini fazlasıyla ödeyecek" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi yoğun mesaisine devam ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için özel oturumun düzenleneceği Meclis'te gözler Ticaret Kanunu'nda yapılacak düzenlemelerde. Fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında işletmelere ağır yaptırımlar düzenlenmesi gündemde.
İstanbul Galata Köprüsü'ndeki bir restorana adisyon sosyal medyada gündem oldu. 41 bin 800 liralık hesabı görenler gözlerine inanamadı.
Fahiş fiyatla mücadele için düğmeye basıldı. Yeni düzenleme için taslak çalışması başladı. Fahiş fiyatlara katlamalı cezalar gelmesi masada. Cezaların her yıl enflasyon veya yeniden değerleme oranında artırılması tartışılıyor.
Ramazan Bayramı'nda otobüs biletleri tükenmiş, ek seferler düzenlenmişti. Bilet fiyatlarında da yüzde 30'a varan artış yaşanmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan fahiş bilet fiyatlarına ilişkin açıklama geldi. Uraloğlu, “Denetimlerimizde fahiş fiyatlı bilet satışı ve usulsüzlükler yapan otobüs işletmecilerine 5 milyon 321 bin 223 lira idari para cezası uygulanmıştır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen bin 22 ürün için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Esenyurt'ta sanayici ve iş adamları ile istişare toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Ramazanda gıda fiyatlarının bir anda yükselmemesi için bütün gıda firmalarını dolaştık. Vatandaşa haksız fiyat uygulamaya çalışan, zulüm etmeye çalışanlarla asla ticaret yapmayacağız" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası fahiş fiyat artışı gerçekleştiren 16 bin 839 mükellefi analize tabi tuttu.
Adana’da patates ve soğanda fahiş fiyat oluşmaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri halde üçlü denetim yaptı.
Özel okullarda erken kayıt dönemi başlarken fahiş zamlar yeniden gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlemesi ara sınıfları kapsarken birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflara kayıt yaptıracak velileri yüksek fiyatlar bekliyor. Bazı özel okullar MEB'in ara sınıflardaki fiyat düzenlemesini delmek için yan ödemelere fahiş zamlar yaptı. Hukukçular velileri haklarını hatırlattı, uyarılarda bulundu.
Turizm kenti Antalya’da, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremin ardından oluşan göç dalgasıyla kira fiyatları ciddi oranda yükseldi. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, yüksek fiyatlı kiralık dairelerin ardından, dükkan fiyatlarındaki balonun da patladığını söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı yoğun çalışma yürüttüklerini ve fahiş fiyat artışı tespit edilen işletmelere para cezası verdiklerini belirterek, "Stokçuların, karaborsacıların hevesini kursağında bırakacağız" dedi.
1 Ocak itibarıyla hem yeni yıla girdik hem de yeni fiyatlara maruz kaldık. Bazı mağazalar ilk günden birçok ürüne zam yaptı. Ancak zincir marketlerin etiket oyunu senenin ilk gününden vatandaşları isyan ettirdi. Etikette yazan fiyatla kasada çıkan fiyat arasıdaki fark 'bu kadar da olmaz' dedirtti.
Ticaret Bakanlığı asgari ücrete gelen yüzde 49 zammın ardından fahiş fiyat uygulayanlara karşı harekete geçti. Bakanlık piyasa denetimlerini sıklaştırmak için yeni yönetmelik hazırlığında. Yönetmeliklere göre denetim sayısı artacak, dijital platformlar da yakın takibe alınacak.
Hem sıfır otomobil hem de ikinci el araba piyasası yüksek fiyatların etkisi altında kalmıştı. Ancak getirilen önlemler araba fiyatlarını aşağı çekti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat canlı yayında yaptığı açıklamasında, “Anormal bir haksız ödeme vardı. İkinci el pazarı da sıfır araba fiyatlarının üzerindeydi. Yetkili satıcılar değil bireysel otomobil satışlarında bir kaos vardı. Bu kaos bitti” dedi. Maaş artışları öncesi ürünlere şimdiden yansıtılan zamlara da ceza yolda!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, iş dünyasının önde gelen isimleriyle gerçekleştirdiği buluşmada çimento ve betondaki fahiş fiyat konusu da gündeme geldi. Yılmaz, “Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları arttıracağız. Diğer tarafta bir liraysa burada 10 lira yapacağız” dedi.
Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat artışları için aldığı önlemler meyvelerini vermeye başladı. İş adamları bakanlığın önlemlerinin sonuçlarını gördüklerini belirterek, "Fiyatlar yavaş yavaş geri geliyor. Köpük ortadan kalktı" dedi.
Tarladan markete gelene kadar sebze ve meyve fiyatlarının fahiş yükselişi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin raporuna da yansıdı. Raporda bir elmanın 4 liradan başlayan fiyat yolculuğu markette 50 lirayla son buluyor.
Son dakika haberi: Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2023 yılının ilk 6 ayında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı belirlenen 369 firmaya 152 milyon 820 bin 477 lira idari para cezası kesildiğini duyurdu.
Ticaret Bakanlığı aldatıcı fiyat uygulamalarına karşı denetimlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Bakanlık fahiş fiyat uygulamalarını 11,2 milyon lira ceza kesildiğini söyledi.
Eskişehir'de bazı kiralık evlerin fiyatlarını fahiş fiyatlardan belirleyerek internette ilan verdikleri belirlenen 3 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, fahiş fiyat uygulamalarının bir yıl içinde tekrarında önceki cezanın iki katı para cezası verilecek. 100 bin TL’den başlayarak 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası verilebilecek.
Osmaniye'de, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut satışı ve kiralamada fahiş fiyat artışı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8 zanlı salıverildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat uygulayan "fırsatçılara" gerekli yaptırımların uygulanacağını ve bu suistimalin cezasız kalmayacağını bildirdi.
Asgari ücretteki artışın belli olmasının ardından marketlerdeki ürünlerdeki dikkat çeken fiyat artışı gündem olmuştu. Çok sayıda kişinin tepki gösterdiği bu olayda, asgari ücret açıklanmasıyla beraber marketler de bazı ürünlerinin fiyatlarına zam yapmıştı. Marketler gezildiğinde etiketlerdeki yeni bir değişim dikkat çekti. Buna göre ürünlerin fiyatlarının tekrar eski haline çekildiği görüldü. Ancak olan yine, etiketlerde zamlı fiyatların olduğu günlerde ürünleri satın almış vatandaşa oldu.
Marketlerdeki fiyat oyununa bir yenisi daha eklendi. Bir markette yüksek fiyattan satılan ürünler market kartı kullananlara daha ucuzdan satılmaya başlandı. Market bunu fırsat olarak duyururken aradaki fiyat farkı ise tüketicileri oldukça şaşırttı.
Marketteki ürünlere peş peşe gelen zamlardan vatandaşlar şikayetçi. Marketlerin yaptığı etiket oyunları hemen her gün ifşa olurken, eski market çalışanlarından ‘insan sağlığı bu kadar ucuz mu’ dedirtecek türden iddialar geldi. Hakarete uğradıklarını ve kendilerine mobbing yapıldığını iddia eden eski market çalışanları, tehdit edilerek istifa ettiklerini belirttiler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Önümüzdeki günlerde yeni uygulamaları devreye alacaklar" diyerek duyurduğu, marketlerde fahiş fiyatlarla ilgili denetim bugün başladı. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, reyondaki fiyatları ve etiket fiyatlarını inceliyor.
Son dakika: Üretici-market arasındaki fiyat uçurumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gündemine gelmiş ve yeni önlemlerin alınacağı sinyali verilmişti. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu soruna yönelik uygulanabilecek çözümler açıkladı. Ağaoğlu, fahiş fiyat uygulayanların ifşa edilmesini önerdi. İşte son dakika haberinin detayları...
Marketlerde etiket fiyatları alınan önlemlere rağmen düşmek bilmeyince farklı tedbirler gündeme gelmeye başladı. Konuya ilişkin net konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik bir talimat vererek ‘farklı uygulamaları’ devreye alacaklarını dile getirdi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise, “Üretim, tüketim, dağıtım fiyat politikalarını devletin belirlemesi lazım. Yasal düzenleme ile maliyet fiyatı üzerine en fazla yüzde 10 kâr sınırı getirilmeli” dedi.
İstanbul'da bir veli yüksek servis ücretine itiraz edince kızı servis listesinden çıkartıldı. Benzer durumu birçok kişinin yaşadığını belirten Salih Aygül "Heyet servis yetkililerine ulaşınca çocuğum birinci günün akşamında listeden çıkartıldı. Neden çıkartıldığını sorduğumuzda 'Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurduğumuz için' dediler" şeklinde konuştu.
Samsun'da TEKNOFEST öncesi otellerde fahiş fiyat denetimi yapıldı
Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fahiş fiyat artışına sebep olan 100 bin mükellef tespit edildiğini duyurdu. Saha denetimlerinin sürdüğünü belirten Bakan Nebati, "Piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmaya başladık." diye konuştu. Bakan Nebati, açıklamasının devamında sıfır ve ikinci el araç alım satımı yapan bayi, galerici ve kişiler hakkında da detaylı denetimler yaptıklarını söyledi.
Aşırı artan konut kiralarında farklı modeller masaya yatırılırken sektörden konuyla ilgili değerlendirmeler geliyor. Emlak Uzmanı Özelmacıklı Türkiye’de rezerv alanlarda sadece kiralama amacıyla inşa edilecek konutlarla fahiş kira artışlarına önlem alınabileceğini söyledi. “Türkiye’de de elimizde yeterli bir değer haritası yok” diyen Özelmacıklı, “Bizde ev stoklarının genel bir tanımı da yok. Puanlama sistemini uyarlamak zor ama hızlı olarak alınabilecek aksiyonlar var” ifadelerini kullandı.
Rekabet Kurumu tarafından "Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu" hazırlandı. Raporda zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması için Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi tavsiye edildi. Böylelikle ürünün çiftçiden alındığı fiyatın 5-10 katına satılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Van'daki marketlerde fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı sıkı denetimler sürüyor
"Ürün bulunmaması gibi bir durum kesinlikle olmayacak. Biz bunu bir kere daha garanti etmek istiyoruz"
Ardahan Valisi Hüseyin Öner, stokçuluk ve fahiş fiyat denetimi yaptı
"Vatandaşımıza haksızlık yapan hiç kimseye fırsat vermeyeceğiz. Ne cezai işlem gerekiyorsa onu uygulayacağız"
Şanlıurfa'da fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen 6 markete ceza
"Halkı galeyana getirerek izdiham yaratmaya çalışan marketler bunun bedelini çok ağır öder"
Ordu Valisi Sonel, "stokçuluk" ve "fahiş fiyat" denetimi yaptı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşları mağdur etmeye yönelik haksız fiyat artışlarının önüne geçmek için şikayet bildirim sistemi oluşturdu. Buna göre vatandaşlar, haksız fiyat artışına tanık olduklarında Bakanlığın internet sitesindeki şikayet bildirim kısmına şikayetlerini yazabilecekler. Haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen kişiler için yasal işlem başlatılacak.
Son dakika haberi: Ticaret Bakanlığı indirimli satışlarla ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre; indirimli satılan mal ve hizmetin satış fiyatı, önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri etikette olacak. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikte; indirimli malın fiyatının tespit edilmesinde, indirimden önce uygulanan son 30 gün içindeki en düşük fiyatın esas alınacağı da belirtildi. Öte yandan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yönetmeliği değişti. İşte son dakika haberinin detayları...
Son dakika haberine göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yönetmeliği değişti. Buna göre, fahiş fiyat artışı yapanlara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında para cezası verilecek. İşte son dakika gelişmesinin detayları...
Son dakika haberine göre market fiyatlarına organize yapılan zam yazışmaları ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’ndan 2.7 milyar ceza alan 5 zincir marketle 1 tedarikçinin birlikte hareket ettikleri yazışmalara da yansıdı. Yazışmalarda bir tedarikçi, zam yapmayan marketleri uyarıyor, sık sık fiyatlar için ’organize olalım’ çağrısı yapıyor. İşte son dakika haberinin detayları…
Örtü altı üretimin merkezi Antalya’da sebze ve toptancı hali ile marketler arasındaki fiyat farkı üreticinin tepkisini çekti. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’inde çiftçiden 12 TL’ye alınan patlıcan, hemen 500 metre uzaklıkta bulunan bir zincir markette 21 TL 90 kuruşa satılıyor. Çiftçiden 16 TL’ye alınan kıl sivri biber ise bir başka zincir markette 26 TL 90 kuruşa satılması dikkatlerden kaçmadı. Biber ve patlıcanın adeta tavuk fiyatı ile yarıştığı görüldü.
Market fiyatlarında yaşanan artış büyük tepkilere neden olurken Ticaret Bakanlığı ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Büyük bir market zincirinden alışveriş yapan vatandaşın yaşadıkları ise tepki çekti. Etikette 4,95 TL olan mandalinanın fiyatını, kasadan geçirirken 13,90 TL olarak görünce duruma tepki gösteren tüketici, kasiyerden ‘O fiyat etiketleri denetim içindi’ cevabını alınca şoke oldu.
Tüm Türkiye'de fahiş fiyat denetimleri hız kesmeden devam ediyor. İstanbul Tuzla'da yapılan bir denetimde 500 gramlık bir beyaz peynirin etiket fiyatı 49.99 Türk lirası olarak görünürken, kasa fiyatı 69,99 Türk lirası olduğu ortaya çıktı. Tuzla Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden Nevzat Cömert, "Etiketler arasındaki fark tamamen fırsatçılık. Biz onlara göz açtırmayacağız" diye konuştu.
Van ve Muş'ta marketlere yönelik fahiş fiyat denetimleri sürüyor
Trakya'da marketlerde satılan ürünler denetlendi
Sakarya ve Bartın'da marketlerde fahiş fiyat ve etiket denetimleri sürüyor
Kocaeli ve Zonguldak'ta marketlere yönelik fahiş fiyat denetimleri sürüyor
Mardin, Siirt ve Batman'da marketlerde "fahiş fiyat ve kur indirimi" denetimi
Bursa'da fahiş fiyat denetimlerinde 30 işletme hakkında yasal işlem başlatıldı
Bugün parti grubunda gerçekleştirdiği konuşmada çarşı ve pazarlardaki fahiş fiyatlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çarşı pazardaki kimi ürünlerde fahiş fiyat artışlarının çoğunun mantıklı bir izahı bulunmadığını da görüyoruz. Stokçulara bu ülkeyi mezar edeceğiz. Yapanlar varsa bedelini ödeyecekler." şeklinde konuştu. Peki stokçu ne demek, kimdir? İşte anlamı...
Kur ve enflasyona bağlı olarak son zamanlarda birçok ürüne zam geldi. Konuyu değerlendiren Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Tınastepe, zam aralığının 3 aydan bir aya indiğini belirterek, gelecek 4-6 ay arası çok ciddi tedarik problemi yaşanacağını ve imkânı olan vatandaşların alacakları ürünleri şimdiden almalarını önerdi.
Son zamanlarda marketlerde satılan fahiş fiyatlı ürünlerin ardından, Elazığ’da tarihi Kapalı Çarşı'da bulunan bir esnaf köyde üretilen peynir, tereyağı, süt gibi ürünlere geçen yıla oranla 1 lira zam geldiğini, fabrikasyon ürünlerin ise neredeyse yüzde 100 oranında zamlandığını belirterek, yetkililerin bu duruma çözüm bulmasını istedi.
Son dakika haberine göre Rekabet Kurumu, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A101) yaklaşık 2,7 milyar lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. Karar sonrası açıklama yapan Migros, "Yasal haklarımız süresi içinde kullanılarak kararın iptali için dava açılacaktır" dedi.
Mersin'in Silifke ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde çeltik hasadı başladı. Silifke Ovasında bu yıl 11 bin dönüm araziden 7 bin 700 ton çeltik rekoltesi bekleniyor. Çeltik üreticisi Duran Başar, Türkiye'nin gündemine oturan fahiş fiyatlara değinerek, "Çeltik piyasası 4 TL gibi bir rakam olarak duyulurken, her hangi bir markete girdiğimiz zaman 20-25 TL fiyatları görüyoruz." dedi.
Türkiye genelinde bir çok üründe olduğu gibi balıkta da bu işin emeğini çekenlerden 4 liraya alınan balıklar 30-35 liraya 10 ile 20 lira arasında alınan balıklar ise 50 ile 80 TL arasında tezgahlarda vatandaşa satılıyor. Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın,"20 liraya aldıkları balığı 60-80 liraya satıyorlar, vatandaşa yansımıyor, şimdi bu da mı devletin suçu kabzımalların elinde, yazıktır, günahtır" diyerek tepki gösterdi.
Perakende raporunda yer alan ‘süpermarket ombudsmanlığı’nı değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Tarım kesiminde ciddi bir kayıt dışılık var ve bazı tarımsal mallarda monopol, oligopol oluşumlar var. Önce bu sorunların tespit edilmesi gerekir” dedi.
Tarım Kredi'den yapılan yazılı açıklamada, Tarım Kredi iştiraki Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ hakkında son dönemde çeşitli basın ve yayın kuruluşlarındaki yanlış ve yanıltıcı bilgiler üzerine kamuoyuna doğruyu aktarmak için açıklama yapılmasının uygun görüldüğü belirtildi. Öte yandan Tarım Kredi fiyat listesini açıkladı. İşte Tarım Kredi'de satılan ayçiçek yağı, şeker, pirinç, mercimek gibi çeşitli temel gıdaların fiyatları...