Deprem ülkesi olarak her geçen gün yeni bir risk gündeme geliyor. Şimdiyse Türkiye'deki 24 ilin büyük tehlike altında olması tedirgin etti. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan'ın açıklamasına göre Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fay bulunuyor. Özellikle Bursa'daki bir faya dikkat çeken Aykan "7'den büyük deprem" uyarısında bulundu. Aykan ayrıca kırılma zamanı gelmiş 20 fayın her an kırılabileceğini ifade etti.
Türkiye her geçen gün yaşadığı yeni depremlerle tedirgin olmaya devam ederken fay haritası ile ilgili de tartışma yaratacak bir açıklama geldi. Bitlis'te 27 Kasım'da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin aktif diri fay haritasında olmadığı belirtildi. Doç. Dr. Hamdi Alkan "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi deprem planı çalışmaları kapsamında "Adana'da Fay Hatları ve Deprem Paneli" yapıldı. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili konuştu. Pampal, "Adana yıkılacak, yeniden büyük deprem olacak.' deniliyor. Böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde yapılan son çalışmalara göre, yeni bir fay hattı tespit edildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığında, deprem tehlike haritası tüm aktif fayları belirlenerek yeniden çizilecek.
Bursa'da 95 kilometrelik yeni bir fay hattı keşfedilmişti. Keşiften sonra tüm Türkiye, bu yeni fayın Büyük Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini merak etmeye başladı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük depreme ne kadar süre kaldığını ve hangi bölgelerin doğrudan risk altında olduğunu değerlendirdi. Ersoy ayrıca İstanbul'da deprem yaklaştı mı sorusuna da korkutan bir yanıt verdi...
Marmara’yı bekleyen deprem tehlikesinde gündeme yeni bir fay hattı daha geldi. Marmara ve Saros Körfezi arasında uzanan fay hattındaki olası bir depremin Tekirdağ ve Edirne'nin güneyi açısından risk oluşturabileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya Ganos fayı ile ilgili yaptığı açıklamada "1912 yılında olan ilk deprem 7,3 büyüklüğünde ve 1 ay kadar sonra olan ikinci deprem de 6,8. Bu büyüklükte depremler hem Marmara hem de Saros kıyılarındaki yerleşim birimlerini tehdit edebilir" dedi.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 ilin diri fay hattı üzerinde konumlandığına dikkat çekti. Tüysüz ayrıca İstanbul'da da derhal araştırmaların başlaması gerektiğine dikkat çekerken, İstanbul'daki 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin hasar göreceğini açıkladı. Hangi kentlerin öncelikli riskli olduğunu da açıklayan Tüysüz, bu kentlerde her an deprem olabileceğini ifade etti. İşte Tüysüz'ün işaret ettiği ve dikkat edilmesi gereken o iller!
Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bursa'da daha önce keşfedilmemiş bir fay hattı ortaya çıkartıldı. Önceki haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı, üç üniversitenin bölgede yaptıkları ortak çalışma sonucu keşfedildi. 95 kilometre uzunluğunda olduğu tespit edilen fay hattının alüvyon zeminin altında kaldığı ve Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçtiği ifade edildi. Öte yandan uzmanlar bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği konusunda da uyarıda bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentler yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, Doğu Anadolu Fay'ına dikkat çekti. Görür, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.' ifadelerini de kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Elazığ ile Bingöl arasındaki kırılmayan fay hattına dikkat çekerek korkutan bir uyarıda bulundu. Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralarda 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi. İşte detaylar...
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 8 ve 25 Ocak'ta meydana gelen depremlerin aynı fay hattı üzerinde gerçekleştiğini, ancak güncel fay haritalarında bulunmadığını belirtti. Kutoğlu, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'te büyük 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" dedi. Kutoğlu ayrıca, Orta ve Doğu Anadolu'da 4 noktaya dikkat çekip deprem uyarısında bulundu. İşte detaylar...
Beklenen büyük İstanbul depremi için "7.4'lük deprem senaryoları çöpe atıldı" diyerek ezber bozan bir çıkış yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a çok sert bir yanıt geldi. Prof. Dr. Naci Görür isim vermeden bu şekilde açıklama yapanların uzman olmadığını belirtti ve İstanbul’da beklenen deprem için yaptıkları araştırmaları tek tek anlattı. Görür, bu gibi açıklamalara karşı halkı uyararak “Onlar uzman değil, uzmanlık için bazı kriterler gerekir, inanmayın” ifadelerini kullandı.
Deprem tedirginliğinin hiç eksik olmadığı ülkemizde herkesi önlemini artırmaya sevk edecek türden bir keşfe daha imza atıldı. Son yapılan bilimsel çalışmalara göre Türkiye'de yeni fay hatları ortaya çıktı. Üstelik bu fayların hiç azalmayacağı, tersine hep artacağı değerlendiriliyor. Bir diğer yandan ise denizde fay hatları gündemde. Prof. Dr. Hasan Sözbilir son çalışmaların ayrıntılarını ve 'harita' detayını açıkladı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Toplam 485 diri fay hattı belirtilen haritada, denizlerdeki diri fay hatlarına ise yer verilmedi. Haritanın eksik yapıldığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "MTA'nın bugünkü aktif fay haritası Türkiye'nin gerçek veya toplam deprem potansiyelini tam olarak yansıtmıyor" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, eski deprem izi ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için hendek kazdıkları İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki fayın 7'ye varan deprem üretebileceğini söyledi.
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 6.5 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olduğu belirtilen Bolvadin Fayı'nın başladığı noktada, dağdan kopan kayalar yerleşim yerlerine yuvarlandı. Kayalar tarım arazilerine kadar ilerlerken, bölge halkı evlerinin tehdit altında olduğunu söyleyerek, yetkililerden yardım istedi. Bölgedeki kaya kopmaları sonrası bazı kayalarda da yarıklar oluştu. Köylüler, olay sırasında deprem olduğunu zannettiklerini, canları için endişe duyduklarını belirtti.
Bilim insanları harekete geçti, 1 ay süren saha incelemeleriyle beraber hava aracıyla kayıt altına alındı; 11 ildeki yaklaşık 400 kilometrelik yüzey kırığı kesintisiz olarak ilk kez bu çözünürlükte görüntülendi. Adeta yeryüzünün şeklini değiştiren Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Göksun ilçesi ve yakınlarında yeryüzünde gerçekleşen yer değiştirmeler sonucu derede meydana gelen oluşum dikkat çekti. Bölgedeki fayların 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu bildirildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Göksun ilçesinin kırsal Saraycık Mahallesi'nde arazide derin yarıklar ile yükselme ve çökmeler oluştu.
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki Akdağ Dağı'nda, depremlerde oluşan yarık ve çökmeler karların erimesiyle ortaya çıktı.
Depremlerin ardından fay hatları ve riskli binalar konusunda illerden peş peşe adımlar geliyor. Bolu'nun Gerede ilçesinde de 'Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projesi' çerçevesinde fay hattı ve fay hattının kuzeyinde kalan binalar yıkılmaya başlandı. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, yıkım çalışmalarını Nisan ayı sonuna dek bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Mikrobölgeleme yöntemiyle fay hattının nereden geçtiğini tespit eden ekiplerin, 700’ün üzerinde binanın yıkımına karar verdiği kaydedildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde, Hatay'ın Defne ilçesindeki bir zeytin bahçesinde 15 metre genişlik ve 10 metre derinlikte yarık meydana geldi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Olucak Mahallesi'ndeki mezarlıkta da hasar meydana geldi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da, bir bahçede bulunan zeytin ağacını görenler gözlerine inanamadı. Aktarılanlara göre, kırılan fay hattı ikiye böldüğü zeytin ağacının parçalarını 10 metre uzağa taşıdı. Yaşanan büyük deprem sonrası birçok yerde fay hattının bıraktığı izler ortaya çıkmaya devam ederken, söz konusu zeytin ağacı depremin yıkıcı etkisini ortaya koyan manzaralardan birini gözler önüne sermiş oldu.
Depremlerin ardından herkes fay hatlarına ilişkin endişe yaşarken uzmanlar yaptıkları araştırmalarla yeni ayrıntılara ulaşıyor. 'İzmir dış körfezi' olarak tanımlanan Foça-Karaburun bölgesinde 'Piri Reis' gemisiyle yapılan sismik araştırma sonrası Prof. Dr. Derman Dondurur, "Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı" dedi. Öte yandan Dondurur, Foça'daki 4.1'lik depreme de dikkat çekti.
Türkiye’yi kahreden depremlerin ardından uzmanlar incelemelerine devam ediyor. Depreme ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Serkan Irmak, Kahramanmaraş merkezli 7.7’lik ilk depremde kırılan fay çok uzun olduğu için yaklaşık 50 saniye sonra İskenderun ve Hatay civarında büyük enerji boşalımları olduğunu söyledi. Yıkıcı dalgaların oraya 50 saniye sonra ulaştığını belirten Irmak, “Bölgede iyi bir erken uyarı sistemi olsaydı 30-40 saniyelik bir zaman tanıma şansı verebilirdi” dedi.
Deprem faciasının boyutu gün geçtikçe gözler önüne serilmeye devam ediyor. Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi sınırlarındaki arazide, fay hattının başlangıç noktası olarak değerlendirilen bölgede oluşan devasa göçük ve yarıklar asrın felaketini gözler önüne serdi.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası Hatay'da Madenboyu köyünden geçen fay hattı, çiftliği ikiye böldü. Tarım arazilerinin bulunduğu depoyu ortadan ikiye yaran deprem, depoyu 4 metre aşağı çökertirken bir çok tarım malzemesinin de kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Deprem anına şahit olan çiftlik sahibi ise, "Kıyamet kopuyor zannettim." diye konuştu.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Ersoy, "İstanbul çevresinde, Marmara Denizi'nin içerisinde, İzmir ve Muğla'da da deprem olacak. Muğla büyük bir deprem bölgesidir. Türkiye'nin en tehlikeli yeri. Bütün kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni, işte bu faylar ve depremler. Dolayısıyla elbette riskleri de var. Konya'dan Tuz Gölü fayı geçiyor. Biz depremden kurtulamayız" dedi. İşte detaylar...
Ankara'da fay hattı var mı? Deprem riskinin en az olduğu düşünülen Ankara’da da diri bir fay hattı olduğu ortaya çıktı. Dikkat çeken bir başka detay da o fay hattının yeni bir yerleşim yerinden geçiyor olması ve o hat üzerinde çok ama çok kritik yapılar bulunması oldu. İşte Bağlıca’dan Yapracık’a kadar uzanan Ankara’daki o fay hattı ile ilgili detaylar…
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki bazı binaların yeri değişti.
Depremlerin ardından uzmanlar bölgede incelemeler yapıyor. Fay hatlarını inceleyen uzmanlar, depremin boyutuna ilişkin önemli veriler aktarırken zemin yapısına dair de dikkat çeken bulgular ortaya koyuyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir de bölgede incelemeler yaptı. Zeminle ilgili çok ilginç şeyler gördüklerini söyleyen Sözbilir, normalde 50-100 metrede görülen sıvılaşmayı bu depremlerde kilometrelerce uzunluğunda tespit ettiklerini belirtti. Sözbilir, bölgedeki kırılmayan faylarla ilgili de konuştu.
Deprem felaketine ilişkin bölgeden gelen her görüntü acının büyüklüğünü ortaya koyarken uydu görüntüleri de felaketin ne seviyede olduğunu gözler önüne seriyor. Japonya Tokyo Üniversitesi Enformasyon Biriminden Profesör Hidenori Watanave'nin dünyayla paylaştığı, fay hatları ve kırıkların boyutunu gösteren videoları herkesin dikkatini çekmişti. Tespitlerini anlatan Watanave, gelecek depremlerin bu yöntemle tahmin edilebileceğini belirtti.
Elazığ'da 17 Şubat'ta meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından suların çekildiği Keban Baraj Gölü sahasındaki yaklaşık 20 kilometrelik fay hattında yarıklar oluşturan zemin sıvılaşması dron ile görüntülendi.
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Ozan köyünde deprem sonrasında ilginç bir hadise yaşandı. Köyün ortasında yeryüzünde oluşan fay kırığının gözle görülür bir biçimde oluşması sonrasında bir evinde temeli ile birlikte 2 metre havaya kalktığı görüldü. Uzmanlar yaşanan durumun Türkiye’de başka bir örneğine rastlamadıklarını belirtti.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Elazığ'da da 17 Şubat’ta 4.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Merkez üssü Yolüstü köyü olan deprem sonrasında metrelerce uzanan fay hattındaki zemin sıvılaşması bir vatandaş tarafından görüntülendi.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Türkiye'de deprem açısından riskli bölgeler araştırılıyor. Geçtiğimiz gün Hatay'ın 6,4 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsılması yeniden binaların yıkılmasına neden oldu. MTA yenilenmiş diri fay hattı haritasını yayınladı. Peki Türkiye'de 1.2.3. derecede riskli deprem bölgeleri hangileri? Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası!
Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki Başpınar Mahallesi, fay hattı üzerine kurulu olduğu için depremde büyük bir yıkım yaşadı. Mahallede deprem sonrası 200 evden sadece 10'u ayakta kalabildi. Enkaz altında kalan köy sakini Mehmet Gökkaya, "Biz ölümü bekledik. Yaşamamız bir mucize" sözleriyle yaşadıkları dehşeti anlattı.
Hatay'ın Antakya ilçesinde Asi Nehri kıyısında yaşayan Şahan ailesinin depremle ilgili anlattıkları ağızları açık bıraktı. Evleri fay hattının çatlamasıyla oluşan yarığa düşen aile adeta kâbusu yaşadı. Ayşe Şahan o anları "Cehennem gibiydi. Yarıkların içerisine düşüp suya gömülüyorduk" sözleriyle anlatırken Kenan Şahan ise "Yer yarılmaya başladı, kaçacak yer yoktu" dedi. Verde Şahan'ın ise 2010'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kanser tedavisi için yurt dışına gönderildiği öğrenildi.
Kahramanmaraş depremi sonrası herkes 'Evimin altından fay hattı geçiyor mu?' sorusuna yanıt arıyor. Konuyla ilgili Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan diri fay haritasıyla birlikte, Türkiye'de diri fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski taşıyan iller belli oldu. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi. İşte detaylar...
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 11 ilden biri olan Hatay'dan çarpıcı görüntüler gelmeye devam ediyor. Antakya ilçesine bağlı fay hattının geçtiği Demirköprü köyünde evler yaklaşık 3 metre yerin dibine gömüldü. Vatandaşlar, yıkılan evler için yetkililerden yardım talebinde bulundu.
Deprem yüzyıllardır en büyük hasar bırakan doğal afet olarak görülüyor. Milyonlarca insanın ölümüne sebep olan depremin etkilerinden korunmak için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. İslam alimi İbn-i Sina'nın 'Zelzel' olarak adlandırdığı deprem hakkında yüzyıllar önce önemli uyarılarda bulunduğu öğrenildi.
Kuzey Anadolu fay hattının nerelerden geçtiği merak ediliyor. "Yüzyılın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremleri sonrası ülke yasa bürünmüş durumda. Olayın meydana gelişinden bu yana gündemde deprem konusu yer alıyor. Marmara bölgesinde büyük şiddete bir depremin beklendiği Kuzey Anadolu fay hattı yeniden gündeme geldi. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerelerden geçer? İstanbul'da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri?
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından, Doğu Anadolu fay hattının hangi bölgelerden geçtiği araştırmaları hız kazandı. Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması AFAD ve e-Devlet tarafından hizmete açıldı ve sorgulamalar bu şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı hangi şehirlerden geçiyor? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte AFAD fay hattı sorgulama ekranı...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası çekilen bir görüntü felaketin büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Tevekkeli köyünde çekilen görüntülerde, kilometrelerce uzanan fay hattındaki kırık ilk kez bu kadar net şekilde kaydedildi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde oldu. Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve diğer birçok ili etkileyen depremle ilgili kurtarma çalışmaları devam ederken, Doğu Anadolu fay hattının hangi illerden geçtiği ve özelliklerinin neler olduğu araştırılmaya başlandı. Peki Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı özellikleri neler? İşte detaylar...
Deprem sonrası son dakika gelişmeleri ve konuya ilişkin detaylar merak ediliyor. Ülkemizde iki adet olmak üzere Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunmaktadır. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olup 10 ilde depremin gerçekleştiği fay hatları Doğu Anadolu Fay Hattı'nı kapsamaktadır. Depremi sonrası fay hattı nedir, ne demek, kırılma türleri neler soruları yanıt aramaya başladı. Peki, Fay hattı nedir, kopar mı?
Düzce’de meydana gelen depremin ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ekipleri fay hattını mercek altına aldı.
Düzce merkezli olup İstanbul, Ankara, Sakarya gibi illerden hissedilen 5,9 şiddetli deprem sonrası depreme dair merak edilen sorular araştırılmaya devam ediyor. Bu doğrultuda Türkiye üzerinden geçen fay hatları gündeme geldi. Peki, Fay hattı nedir? Türkiye'de kaç tane fay hattı var? İşte e-Devlet AFAD deprem fay hattı sorgulama ekranı...
Fay hattı sorgulama ekranı, Bugün saat 04.08 sıralarında Düzce'nin Gökyaka ilçesinde gerçekleşen depremin ardından merak konusu oldu. 5.9 şiddetindeki deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'den de hissedildi. Birçok kişi internette "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun araştırıyor. İşte AFAD'ın yayımladığı Türkiye deprem haritası ve kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller...
Geçtiğimiz hafta İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 4.9'luk deprem büyük korku yarattı. Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 yıl önce yine İzmir'de olan 6.6'lık depremi hatırlatarak o yıl, Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının’ aktif hale geçtiğini belirtti ve Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Sözbilir, bölge için deprem fırtınası uyarısı da yaptı.