Yenidoğan bebeklerin karaciğerindeki 'fenilanin enzimi' eksikliği sonucu ortaya çıkan ve ileri derecede zeka geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığının, erken teşhisle önlenebildiği bildirildi.
Karabük İl Sağlık Müdürü Ali Utkan Taşdemir, fenilketonüri hastalığında erken teşhisin öneminin büyük olduğunu belirtti.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, çocuklarda görülen ve zeka geriliği hastalığı olan Fenilketonüri için aileleri uyardı.
Anne veya babadan bozuk bir geni alan çocuğun anne veya babası gibi bir hastalığı taşımasına verilen isim olan Fenilketonüri'nin önlenmesi için Feniketonüri Tarama Programı çalışmaları Türkiye genelinde sürüyor.
Hatay İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, Avrupa ülkelerinde 10 bin ile 30 bin doğumda bir görülen fenilketonüri hastalığının Türkiye'de 3 bin ile 4 bin 500 doğumda bir görüldüğünü belirtti.
Uşak İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, doğumdan sonra bebeğin topuğundan alınacak iki damla kanın fenilketonüri hastalığına yakalanan bebeğin zeka özürlü olmasını önlediğini söyledi.
Fenilketonüri anne ve babanın genleriyle çocuğa geçen kalıtsal bir hastalıktır. Hem anne hem de babada bozuk gen varsa, her bir çocuğun hasta olma olasılığı %25'dir. Ebeveynlerinin birinden bozuk gen alan çocuk sadece hastalığın taşıyıcısı olur. Çocuğun hasta olabilmesi için hem anne hem de babadan bozuk gen alması gerekir.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Fenilketonüri hastalığının Türkiye'de yeni doğan bebeklerde görülen tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olduğunu belirterek, hastalığın erken teşhisle önlenebildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, kalıtsal bir hastalık ve Türkiye'deki tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olan Fenilketonüri hastalığına karşı kırmızı alarma geçti.