Bir sendrom olarak ifade edilen fibromiyalji, kas ve kemiklerdeki ağrının sebep olduğu yorgunluğun kronikleşme halidir. Uzun süreli bir hastalık olan fibromiyalji, uyku düzeninde problemlere yol açar. Vücudun belirli bölgelerinde hassasiyete neden olur.
Diğer hastalıklar ile benzer tanılar gösteren fibromiyalji tanısının konulması oldukça zordur. Erkeklere oranla kadınlarda hastalığın belirtileri daha şiddetli görülür. Genler ile aktarılan fibromiyaljinin sıklıkla aynı ailede görüldüğü iddia edilmiştir. Bu hastalığın tedavi süreci de karmaşık bir yapıya sahiptir. Kesin bir tedavi sürecinin olmamasına karşın ilaç ve terapi yöntemleri önerilir.
Kas ve kemiklerin güçlerini yükseltmeyi amaçlayan tedavi sürecinde fizik tedavi, yoga, meditasyon, masaj terapisi gibi aktiviteler dikkat çekmiştir. Fibromiyalji hastalığı konulan kişinin diyet ve beslenmesi de önemli bir konu olarak ifade edilir.
Fibromiyalji, yaygın kas ve iskelet sistemi ağrıları ile karakterize edilen kronik bir sağlık durumudur. Genellikle yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları, ve duygusal stres gibi semptomlarla ilişkilidir. Fibromiyalji, kesin bir nedeni bilinmeyen ve genellikle karmaşık bir klinik tablo gösteren bir hastalıktır. Peki, günümüzde pek çok kişinin muzdarip olduğu fibromiyalji nedir?
Günümüzde birçok kişi yaşamın hızına ayak uydururken sık sık görünmeyen bir düşmanla, yani fibromiyalji ile karşı karşıyadır. Fibromiyalji yaygın kas ağrıları, yorgunluk ve uyku problemleri gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir ağrı sendromudur. Fibromiyalji hem kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkiler hem de tıbbi testlerle kolayca teşhis edilemediği için tedavisi gecikebilir, zor olabilir. Peki, fibromiyalji nedir ve belirtileri nelerdir?
Nöral terapi yaklaşık 100 yıl önce bulunmuş bir tedavi yöntemidir. 2008 itibariyle de ülkemizde uygulanmaya başlamış olan nöral terapi pek çok farklı hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniş olan nöral terapi aynı zamanda herkesin başvurabileceği bir tedavidir. Bu tedavi yöntemini kronik ağrılar için oldukça başarılıdır. Peki, fibromiyalji nöral terapi ile tedavi edilir mi, fibromiyalji tedavisinde nöral tedavinin faydaları nedir?
Son yıllarda kadınlar arasında sıklıkla rastlanılan fibromiyalji yatak odalarını da vuruyor. Ağrı ve sızılarla boğuşan, uykusunu alamayan, en ufak bir dokunmada ağrı hisseden, sürekli yorgun ve depresif fibromiyaljili kadın hastaların kocaları da mutsuz. Fibromiyalji hastası olan evli kadınların kocaları, bir süre sonra cinsel hayatlarının bittiğini düşünmeye başlıyor. Ancak, fibromilyajiye karşı iki tarafın da sabırlı olması gerekir.
Fibromiyalji, vücudun her bölgesinde yaygın ağrı, uyku sorunları ve yorgunluğun yanı sıra sıklıkla duygusal ve zihinsel sıkıntıya neden olan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Belirtiler genellikle fiziksel travma, ameliyat, enfeksiyon veya önemli psikolojik stres gibi bir durumdan sonra başlıyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen fibromiyaljide semptomlar tek bir tetikleyici olmaksızın zamanla kademeli olarak da ortaya çıkabiliyor.
Sürekli yorgun uyanmak, vücut ağrısı ve hafıza sorunları yaşamak görünmez hastalık fibromiyaljinin en önemli belirtilerinden bazıları. Son dönemde ve özellikle pandemi sürecinde kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülen, vücutta yaygın ağrı ve kronik yorgunluğa sebep olan fibromiyalji hakkında toplum yeterince bilgi sahibi değil. Peki fibromiyalji nedir? İşte belirtileri ve tedavi yöntemi...
Fibromiyalji hastalığı belirti göstermeden hiç fark etmediğiniz anda ilerleme gösteriyor. Birçok hastalıkla benzer belirtilere sahip olan fibromiyalji vücutta ciddi ağrılara neden olarak günlük aktiviteleri yapmayı bile zorlaştırıyor. Fibromiyalji hastalığı hakkında bilinçlenmek gerekiyor.
Günlük hayatta ve yaşantınızda fazla mükemmeliyetçi olup detaylara dikkat edenlerden misiniz? Bu durum işlerinizi çok daha iyi yapmanıza katkı sağlarken sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Yapılan araştırmalara göre mükemmeliyetçilik kronik bir hastalık olan fibromiyaljiye neden oluyor.
Halk arasında kulunç olarak da bilenen, yumuşak doku romatizması “fibromiyalji” günümüzün moda hastalıklarından biri haline geldi. Pek çok kişiyi etkisi altına alan fibromoyalji, kesin tanı konulması oldukça zor olarak görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Konu ile ilgili bilgi veren Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora, fibromiyaljinin yüzde 80 oranında mükemmeliyetçi kadınlar ve işkoliklerde görüldüğüne dikkat çekti.
Fibromiyaljiyi bir ızdırap hali olarak özetleyen Uzm. Dr. Dinçer Erdinç, fibromiyalji tedavisinin psikolojik yönden, bağırsak ve sindirim hareketleri yönünden ve enerji sistemi bozuklukları göz önünde bulundurularak uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Yapılan tetkiklerde hiçbir olumsuzluk elde edilemediğinden 'Hayalet hastalık' olarak da anılan fibromiyalji, kadınlarda daha sık görülmektedir. Neden kaynaklandığı tam olarak bilinmeyen fibromiyalji ile ilgili merak edilenler...
Çağımızın önemli sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanan ‘fibromiyalji’ dünya nüfusunun yüzde 4'ünü etkileyecek kadar yaygın görülen bir hastalık. Yorgunluk, uyku bozukluğu, hafıza ve duygu durum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet sistemi ağrısıyla yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor.
Çoğu kişi fibromiyalji ne demek bilmese de aslında bu rahatsızlığın belirtilerinden şikayet eder. Doktorlar tarafından yumuşak doku romatizması olarak görülen Fibromiyalji Sendromu toplumun %3’lük bir bölümünde görülen ve yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Peki bu rahatsızlığın belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? İşte bu soruların cevabı sizlerle.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Sarıkaya, daha çok kadınlarda görülen fibromiyalji sendromu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kronik ve yaygın kas iskelet sistemi ağrısı, uyuşma, karıncalanma, yorgunluk, uyku bozukluğu ile kendini gösteren fibromiyalji sendromu,her yaş ve cinsiyette görülebilirken ağırlıklı olarak kadınları etkiliyor.
Kireçlenmeden sonra en sık gözlenen romatizmal hastalık olan fibromiyalji, kadınlarda 8-10 kat daha fazla görülüyor. Nedeni tam olarak belirlenemese de ailesinde bu hastalığı olanlarda görülme riski 8 kat daha fazla oluyor. Uyku bozukluğu da hastalığın en sık karşılaşılan belirtilerinden birisi.
Yumuşak dokuda meydana gelen romatizmal ağrılar daha çok genç kadınlarda görülüyor. Kaslarda ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabahları “tutulma” hissi ile uyanma gibi belirtiler fibromiyaljiye işaret etmektedir. Fibromiyalji, nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek, haşimoto ve fibromiyalji gibi hastalıklardan kurtulmak ve cildi güzelleştirmek adına içilen idrara tepki gösterdi. Ve 'idrar terapisinin' sakıncalarıyla ilgili olarak halkı uyardı.
Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, fibromiyaljinin hassas yapılı, mükemmeliyetçi, çok titiz kişilerin hastalığı olduğunu söylüyor.
Modern çağın hastalığı olarak bilinen fibromiyalji hassas yapılı, mükemmeliyetçi, çok titiz ve duygu durumları çok çabuk değişen kişilerde daha fazla görülüyor.
Yaygın ağrıya neden olan ve çok sık görülen bir romatizma olan fibromiyalji, kronik bir rahatsızlık olup kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesinde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hicran Yeşilyurt, en az 3 ay boyunca yorgunluk hissedenlerin doktora gitmeleri gerektiğini söyledi.
Özellikle ağrı ve yorgunluk olmak üzere, pek çok farklı yakınma nedeniyle doktor doktor dolaşıyorlar.
Bir türlü geçmeyen ve gezici ağrılarınız mı var? Özellikle ruhsal gerilim yaşadığınız zamanlarda ağrılarınız alevleniyorsa bir nevi “stres romatizması” da dediğimiz “fibromyalji” akla gelmelidir.