Lenfödem ya da halk arasında bilinen adıyla "fil hastalığı" lenf sisteminin normal işlevini yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Fil hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak ve hastalığın etkilerini azaltmak önemlidir. Toplumda bu konuda doğru bilgiye sahip olmak, hastaların desteklenmesine ve tedaviye erişimlerine katkıda bulunabilir. Peki, fil hastalığı nedir ve neden olur?
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaşayan Tuncer Demirezen, 25 yıl önce ayaklarındaki karıncalanma yüzünden hastaneye başvurdu. Milyonda bir görülen ve tedavisi olmayan 'Fil hastalığı'na sahip olduğu ortaya çıkan Demirezen'in diz kapağından aşağısı her yıl 5 ila 7 santim büyüyor. 25 yıldır zorlu bir mücadele veren Demirezen'in bacakları şu anda 80 santimetre çapında.
Aydın'ın İncirliova ilçesinde yaşayan Aysel Dönmez (54), 'fil hastalığı' nedeniyle 200 kiloya ulaştı. 5 çocuk annesi Dönmez, hastalığı yüzünden aldığı kilolar nedeniyle 7 yıldır evden çıkamıyor. Hastalandığı zaman merdivenli itfaiye aracı ile balkondan dışarı çıkarılan Dönmez, 7 yıldır evin içerisinde hapis hayatı yaşadığını dile getirdi. Tek isteğinin ise diğer insanlar gibi gezip, dolaşabilmek olduğunu söyleyen Dönmez, ölümü bile göze alır duruma geldi. İşte detaylar...
Fil ayağı hastalığı sivrisinek ısırması sonucu hayatını kaybeden hastanın gündem olmasıyla sıklıkla araştırılan konular arasında yer aldı. Vatandaşlar fil hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir araştırmalarında bulundu. Fil hastalığının erken teşhis edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan doktorlar bu hastalığın belirtilerine karşı bilinçli olmanız gerektiğini belirtiyor.
Denizli'den Antalya'ya 9 sene önce çalışmak için giden güvenlik görevlisi Kadir Karaoğlanoğlu'nu çalıştığı otelde sivrisinek ısırdı. Isırık sonucunda fil ayağı hastalığına yakalanan Karaoğlanoğlu, doktor doktor gezse de hastalığına çare bulamadı. Karaoğlanoğlu dün kendilerine uzanacak bir yardım eli umuduyla çağrı yapmıştı. Yaptığı açıklamadan dakikalar sonra fenalaşan ve hastaneye kaldırılan Karaoğlanoğlu hayatını kaybetti.
Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem hastalığı son yıllarda görülme sıklığı artan hastalıklar arasında bulunmaktadır. Yaşamı oldukça etkileyen bu hastalığı önceden teşhis etmek önemlidir. Vücudun belirli yerlerinde bulunan şişkinliklere dikkat ederek fil hastalığını erken teşhis edip doğru tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.
Muş'ta, yakalandığı fil hastalığı nedeniyle evinden çıkamaz hale gelen Ayşe Bolat'ın, ayakkabı ve çorap giyme hayaline az kaldı. Ameliyatla sol ayağındaki şiş indirilen Bolat, 2022 Ocak ayında kontrole gidecek, gerekirse ikinci kez ameliyat masasına yatacak. Bolat, "İkinci ameliyat sürecinden sonra ayakkabı çorap giyme, çocuklarımla oynama, dışarıya çıkma gibi hayallerimi, 2022 yılının kasım ayında gerçekleştireceğim" dedi. Bolat'ın bacağından 8 kiloya yakın parça alındığı belirtildi.
David Lynch’in imzasını taşıyan “The Elephant Man (Fil Adam)” filminin baş karakteri Joseph Merrick tüm dünyanın yakından tanıdığı bir kişiye dönüştü. 1980 yılında çekilen bu filmin kahramanının aslında gerçekte var olan bir kişi olduğunu hiç düşündünüz mü? Dünyada oldukça nadir görülen bir hastalığa sahip Joseph Merrick yaşadığı dönemde âdeta işkence gördü ve ölümden yüzlerce yıl sonrasında hastalığına teşhis konulabildi.
5 yıldır fil hastalığı nedeniyle sokağa bile çıkamadan yatağa bağlı olarak yaşayan 5 çocuk annesi Aynur Tarhan, Ankara'da gördüğü tedavi sonrası yürümeye başladı. 1 ay 25 kilo kaybeden 46 yaşındaki kadın, çocuklarıyla sokakta gezebileceği günlerin hayalini kuruyor.
Fil hastalığı, lenfatik sistemden kaynaklanan ve toplumda oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Tüm dünyada yaklaşık 250 milyon kişinin fil hastalığına sahip olduğu tahmin edilmektedir. Hastalık daha çok orta yaş üstü kadınlarda görülmekle beraber her iki cinste, her yaşta ve hatta kalıtsal olan bir türüyle yenidoğanlarda bile görülebilir.
Tokat Reşadiye'de 61 yaşındaki Şennaz Çelik, halk arasında fil hastalığı olarak bilinen 'lenfödem' nedeniyle evden çıkamıyor. Geçirdiği kaza sonrası hastalığının başladığını belirten Çelik, "Pek çok doktora gittim, gezmediğim yer kalmadı. Fil hastalığı diyorlar. Kapıya bile çıkamıyorum, gezmeye gidemiyorum. Devletimizden, bilim adamlarımızdan ayağa kalkmak için yardım istiyorum" dedi.
Adana’da 6 yıl önce yapılan varis ameliyatı sonucu sol ayağında şişlikler başlayan ve ‘fil hastalığı’ teşhisi konulan İbrahim Şen, sağlığına kavuşmanın hayalini kuruyor. Şen, "Bana Allah rızası için yardımcı olun. Beni hastaneye yatırıp tedavi etsinler" dedi.
Diyarbakır'da 3 yaşında yakalandığı fil hastalığı nedeniyle 230 kiloya çıkan Gamze Kanik (25), fizyoterapi ve diyet tedavisiyle 15 ayda 67 kiloya indi. Hastalığı nedeniyle zaman zaman kilo alıp veren Kanik'in hedefi 60 kiloda sabit kalmak ve şarkıcı Murat Boz ile düet yapmak.
Bartın’da, fil hastalığı teşhisi konulan Sabri Reisoğlu (65), köydeki evine hapsoldu. Reisoğlu, her geçen gün şişen ayakları nedeniyle sıkıntı yaşarken, maddi imkanları yeterli olmadığı için tedavi göremediğini belirterek yetkililerden yardım istedi. İki bacağının çürümesinden dolayı ağır koku altında olan evde sürekli parfüm kullanılırken, Reisoğlu, kimsenin misafirliğe bile gelmek istemediğini belirtti.
Anadolu Lenfödem Dernek Başkanı Prof. Dr. Pınar Borman: - "Sadece meme kanseri sonrası değil karın içi veya pelvik organ kanserlerine bağlı ameliyatlardan sonra da fil hastalığı ortaya çıkabilir, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri ya da bazı cilt kanserleri sonrasında da lenfödem görülebilir" - "Yurt dışı kaynaklara göre bu tarz kanser cerrahileri sonrası lenfödem gelişme riski yüzde 50-80 arasında" - Dernek 2. Başkanı Prof. Dr. Figen Ayhan: - "Tedaviyi üstlenmek, özel masajları, bandajları yapmak, hatta yaraları tedavi edebilmek ve hastaların takibi için haftalar süren özel eğitim gerekli"
Filistinli Besam Ebu Yusuf: - "Doktor, hastalığımın Gazze'de tedavi edilemeyeceğini, seyahat masraflarını temin ettikten sonra bölge dışındaki hastanelere gitmem gerektiğini salık verdi" - "Artık hareket edemiyorum. Evin dışına adım atamıyor, temel ihtiyaçlarımı bile sağlayamıyorum. Daha önce düşünmeden yaptığım en ufak harekete dahi şimdi gücüm yetmiyor" - "Filistin kimliği olmadığı için Gazze dışına çıkamıyorum. Hükümet yetkilileri ile sağlık kurumlarından durumum daha da kötüleşmeden tedavi konusunda yardımcı olmalarını istiyorum"
Bartın'da 64 yaşındaki Sabri Reisoğlu yaşadığı damar tıkanıklığı yüzünden fil hastalığı ile savaşıyor. Ayak ve bacaklarında şişlikler ve yaralar oluşan Sabri Reisoğlu, yatağa bağımlı hale geldi.
Bartın'da, fil hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı yaşayan 64 yaşındaki Sabri Reisoğlu, sağlığına kavuşabilmek için kendisine yardım eli uzatılmasını bekliyor - Sabri Reisoğlu: - "Tedavisi illa ki vardır, ölümden başka her şeyin tedavisi var. Yetkililerden tedavi konusunda bana yardımcı olmalarını istiyorum"
Diyarbakır'da, 3 yaşındayken yakalandığı fil hastalığı nedeniyle yaşamı altüst olan ve 230 kiloya ulaşan Gamze Kanik, İstanbul'da gördüğü tedavinin ardından 19 ayda 77 kiloya düştü - Hastalığı nedeniyle ayakkabı giyemeyen ve okulu bırakmak zorunda kalan genç kız, tedavisinin ardından adeta yeniden hayata döndü, eğitimini tamamlamak için açık öğretim lisesine kayıt yaptırdı - Kanik: - "21 yıl aradan sonra ilk defa kadın ayakkabısı giyebildim. İstediğim gibi geziyorum, arkadaşlarımla dışarı çıkıyorum. Diyarbakır'ın güzelliğini gördüm. Hayat benim için yeni başladı. Konservatuvar okumayı çok istiyorum"
Hindistan'da sivrisineğin kendisini ısırması sonucu parazit solucanlar yüzünden enfeksiyon kapan 46 yaşındaki Saidalavi, ameliyat sonrası tekrar yürümeye başladı.
Doğu Afrika ülkesi Kenya'da yaşayan bir genç, cinsel organı yaklaşık 90 santimetreye ve 5 kilogram ağırlığına ulaşınca küçültmek için bıçak altına yattı.
Doğu Afrika ülkesi Kenya'da yaşayan bir genç, yaklaşık 90 santimetre boyunda ve 5 kilogram ağırlığındaki cinsel organını küçültmek için bıçak altına yattı. Arkadaş çevresinde Forence olarak bilinen Opiyo, bu durumu yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. 20 yaşındaki gence 'fil hastalığı' teşhisi kondu.
Niğde'de 49 yaşındaki Neriman Teksin, 25 yıl önce yakalandığı fil hastalığıyla mücadele ediyor.
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'nde emekli memur Rasim Sarıbaş, 'Fil hastalığı' olarak bilinen 'lenf ödem' ile ayak ve bacaklarında oluşan şişlikler nedeniyle 130 kiloya ulaştı.
Kocaeli'nin Gebze İlçesinde fil hastalığı ile mücadele eden ve şu anda 400 kiloya ulaştığı için yatağa bağımlı hale gelen 46 yaşındaki Saliha Satılmış, yardım beklediğini söyledi.
Fil hastalığı olarak bilinen ve tedavi edilmezse cilt altında oluşan enfeksiyon ataklarıyla hayat kalitesini düşüren lenfödem hastalığı, Kompleks Dekonjestif Terapi yöntemiyle tedavi edilebiliyor.
19 yıl önce fil hastalığına yakalanan Mardinli 8 çocuk annesi Mutia Akbaş (65), hayırseverlerden ve yetkililerden yardım bekliyor.
Doğuştan fil hastalığına yakalanan minik Ali Kaan, Büyükçekmece Belediyesi personelinin başlattığı yardım kampanyasıyla yeniden hayata tutundu.
Sekiz hafta kullanılan bir antibiyotiğin filhastalığına iyi geldiği bildirildi.