Marketten satın alınan gıda ürünlerinin fiyatları her geçen gün artıyor. Son olarak 2014 yılından kalma bir market fişinin ortaya çıkması herkeste şaşkınlık yarattı. O dönem market fişinin toplam tutarının 62,23 TL olduğu görülürken aynı ürünler bugün satın alındığında alışveriş yapan vatandaş market fişinde 1.017,49 TL ile karşı karşıya kalıyor.
Kocaeli'de düzenlenen sahte fatura operasyonunda 57 şüpheli gözaltına alındı, 60 milyon TL değerinde sahte faturalar ele geçirildi. Dün de benzer bir görüntü Kırıkkale'de meydana gelmişti. Aralarında doktorların da olduğu 12 kişi hakkında adli işlem başlatılmıştı.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni adımlar atılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak fiş ve faturalarda yeni düzenleme yapılmıştı. Avukat Nimet Türe, alıcı ve satıcı arasında ödemeyi gösteren bir belge olmaması durumunda cezai yaptırım uygulanacağını söyleyerek, “Yeni düzenleme ile cezalar kademeli olarak artacak” şeklinde konuştu.
Fiş almayana da fiş vermeyene de bundan sonra her tespit için artırımlı olarak vergi cezası uygulanacak. Söz konusu gelişmede Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle alışveriş yaptıktan sonra ya da dışarıda yemek yedikten sonra fiş almayanlara 5 bin TL ceza gelecek. Bu gelişmeyi duyanlar, daha önce fiş almazken bundan sonra alacaklarını belirtti.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele için Hazine ve Maliye Bakanlığı tüm sektörleri incelemeye devam ediyor. Sporculardan, mobilyacilara, saat satıcılarına varana kadar incelemelerin devam ettiği bu dönemde Bakanlık Fiş ve fatura almayan vatandaşlara da ceza yazılacağını duyurdu. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin kesilmemesi durumuna dair yeni bir düzenlemeye gidildi. Bu gibi durumlarda belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
Bostancı'da bulunan bir mekanda 11 tane maytap için yaklaşık 3 bin TL para istenilince müşteri adeta çıldırdı.
Fiş dönemi 40 yıl sonra yeniden başlıyor. 80'li yılların en büyük kamu spotlarından biri olan 'bir alışveriş bir fiş' uygulaması yeniden hayata geçiyor. Vergi iadesi yazmak tarihe karışsa da Maliye, piyasadaki nakit akışını kontrol edebilmek için harekete geçti. Yeni uygulama ile birlikte artık sadece fiş vermeyen esnafa değil, fiş almayan müşteriye de ceza kesilecek. Peki fiş almamanın ya da fiş vermemenin cezası ne kadar? Uzmanlar, söz konusu cezaların 100 bin TL'yi bulacağını söylüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni bir vergi paketi üzerinde çalışıyor. Gelirinden çok harcayanlar, kirayı elden alanlar, IBAN ile ödeme yapanlar özellikle bakanlık kıskacındaydı ve düzenlemede sona gelindi. O paket önümüzdeki hafta meclise gelecek. İşte yeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları…
Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışılıkla mücadele sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Alışverişlerden sonra fişini almayana ceza yoldayken lüks yaşayıp gelirini saklayanlar içinse yeni adımlar kapıda. Harcamalarındaki farkı izah edemeyenlerin gelirlerinde de vergi alınacak.
Bahşiş bırakılmadığı gerekçesiyle hesaba servis ücreti adı altında eklenen ek ücret tartışmaları gündemde. Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, bu tür ek ücretlerin haksız olduğunu belirtiyor. Tüketicilerin bu ücretleri zorunlu ödeme yükümlülüğü olmadığını vurguluyor ve ödeme durumunda şikayette bulunabileceklerini ifade ediyor.
Sosyal medyada bir görüntü gündem oldu. İddiaya göre İstanbul'un göbeğinde bir işletme Arapça fiş kesiyordu. Vatandaşlar duruma "Şunu görüyor musunuz? İstanbul'un göbeğinde yemek yiyoruz ve böyle bize fiş veriliyor. Ben bunun bir kelimesini bile anlamıyorum" diyerek tepki gösterdi. Olayın ortaya çıkması sonrasında duruma önce zabıta sonra da Maliye el attı.
Farklı kodlar ve bilgiler ile oluşturulan virman fişinin ne için kullanıldığı ve hangi özellikleri taşıdığı pek çok kişi tarafından araştırılır. Temelde virman fişi, kişinin aynı bankadaki hesapları arasında gerçekleştirdiği para transferi için oluşturulan bir fiştir. Dolayısıyla virman fişi, virman işlemi olarak adlandırılan kişisel hesaplar arası para transferi için oluşturulur. Peki, virman fişi ne için kullanılır?
Yüksek elektrik faturaları hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşı zorlayabiliyor. Bilhassa kış aylarında doğalgaz ve elektrik faturasını düşürmek için yapılacak yöntemler vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Ev ekonomisine katkı sağlamak ve elektrik faturasını düşürmek için bazı basit yöntemleri uygulayarak etkili sonuçlar elde edilebiliyor. İşte yüklü elektrik faturalarını ortadan kaldırmak için birkaç ufak püf noktası...
Fişte bırakılan birçok cihaz bulunuyor. Bazı ev aletlerinin fişinin çekilmemesi gerekse de günlük kullandığımız ufak aletleri fişten çıkarmamız gerekiyor. Kuzey İrlanda'da yaşayan bir aile fişte unuttukları zararsız sanılan ev aleti nedeniyle her şeyini kaybetti.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor. Tüketim masrafı ise duyanları şaşırtacak türden...