Gaziantep’te CHP milletvekili konuşma yaptığı esnada iki el ateş sesini duyulması korku dolu anlar yaşattı. Fıstıkçıların sorunlarını ifade ederken milletvekilinin 5 metre ötesinde havaya ateş açan kişiye vekilin korumaları müdahale etti.
Alanya’nın yaz-kış ayırt edilmeksizin severek tüketilen içeceği ‘fıstıklı limonata’ Alanya Belediyesi tarafından yapılan girişimler sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Fıstıklı limonata, 24 Mayıs 2023 tarihinde yapılan başvuruda, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 41'inci maddesi kapsamında korunmak üzere 17 Nisan 2024 tarihi itibariyle Mahreç İşareti ile koruma altına alındı.
Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı.
Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 100 bin adet fıstık fidanı dağıtıldı.
Siirt'te hasadı yapılan fıstıkların içinde kaydedilen ve sosyal medyadan paylaşılan görüntülerle ilgili bir şüpheli daha yakalandı.
Siirt'te fıstığın depolandığı yere girip, yüzen ve kabukları tüküren kişi, o anları sosyal medyadan paylaşmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı, görüntüler üzerine harekete geçti. Bakanlık, Siirt’te bir fıstık deposunda fıstıkların arasına girerek yüzen kişinin yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, "Depoda yapılan aramada 2 ton fıstığa el konulmuş, fıstık deposunun sahibine idari para cezası uygulanmıştır" denildi.
Siirt'te 'yeşil altın' olarak bilinen fıstığın depolandığı yere girip, yüzen ve kabukları tüküren kişi, o anları sosyal medyadan paylaştı. Depolanan fıstığın içine giren kişi, tepkiler sonrası paylaştığı görüntüleri sildi. Sosyal medya hesabını da kapatan kişinin bulunması için çalışma başlatıldı.
Bu sene fıstığın fiyatı cep yakıyor. Geçen yıl yaş olarak kilosu 80 ile 140 lira arasında satılan Şanlıurfa’nın tescilli fıstığı Keten Köyneği’nin fiyatı bu yıl 350 TL'yi, fabrikalarda tavlanan fıstığın kilosu ise 450 liraya kadar çıkıyor. Fiyatlar geçen seneye göre 100’den fazla yükselmiş durumda.
Siirt'te jandarma ekipleri fıstık hırsızlığına karşı termal kameralı dronla denetim yapıyor.
Gaziantep'in Nizip ilçesinde, sezonun ilk boz Antep fıstığını yetiştiren üreticiye altın hediye edildi.
Tatlıların vazgeçilmezi olan, özellikle Ramazan'da daha çok tüketilen baklavalara lezzet katan Antep fıstığı son dönemde birileri için adeta yatırım aracına dönüştü. Ramazan'a kısa bir süre kala kimileri bunu fırsat bildi ve baklavaya talebin artacağını öngörerek stok peşine düştü. Baklava üreticileri fıstık bulamamaktan ve fiyat artışından şikayet ederken tonlarca fıstığın stoklandığını söyledi. Fiyat artışına dair "3 kilo fıstığı hesap etsen, bir çeyrek altın ediyor" ifadeleri kullanıldı.
Hadise, başarıları ve özel hayatıyla sık sık konuşulan şarkıcılar arasında bulunuyor. Hadise'nin saçlarının dolgunluğu ve parlaklığı ekran önünden göz kamaştırıyor. Hadise geçen günlerde yaptığı röportajda saçlarının sağlığını korumak için yaptığı yöntemi paylaştı.
Ankara’da bir karga, evin balkonundan yer fıstığı çalarken yakalandı. Cep telefonuyla kaydedilen görüntüler, ortaya komik anların çıkmasına sebep oldu.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir tarladaki 800 fıstık ağacı, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kırıldı. Fidanları sulamak üzere tarlasına giden şahıslar, gördükleri manzara karşısında büyük bir şok yaşadı. Tarla sahibi, 3 yıl boyunca gözü gibi baktıkları fidanlarının tahrip edilmesi karşısında büyük üzüntü yaşadığını belirtti ve "İnsan olan bunu yapamaz" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya: - "Bu dönemde elde edilen yeni mahsullerle birlikte yıl sonuna kadar ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkacağına inanıyoruz. Ülkemiz, fıstık açısından dünya pazarında daha fazla söz sahibi olacaktır"
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı: - "Baklava başta olmak üzere birçok yemeğe katkı sağlayan Antep fıstığının işlenmesinin yüzde 80'i Gaziantep'te yapılıyor" - Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya: - "Şanlıurfa'da 29 milyon 700 bin fıstık ağacı var. Bu açıdan Türkiye'de ağaç sayısı bakımından birinci sıradayız"
TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin: - "Meriç yer fıstığı; yağıyla, unuyla, çerezlik olarak bölge çiftçisini kalkındıracak bir üründür. Coğrafi işaret alarak bu ürüne değer katacak önemli adımlardan birini daha atmış olduk"
Şanlıurfa Fıstıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Durmaz: - "Keten köyneği fıstığının verimi diğer fıstık çeşitlerine göre daha fazla. Bu değerli ürünümüzü Şanlıurfa'da işleyip, paketleyip marka halinde Türkiye ve dünya pazarına sunmaya çalışacağız"
Vali Ekrem Canalp: - "Tarım ürünleri, katma değeri her geçen gün yükselen ve bu ivmeyi bir trend haline getiren ürünler haline geldi"
Manisa’da büyük bir kesimi hayvancılık ve tütüncülükle geçinen Yuntdağı Bölgesinde 7 sene önce başlanan kırsal kalkınma projeleri sayesinde üreticiler katma değeri yüksek ürünlere yönlendirildi. Bir zamanlar bölge 50-100 ton civarında rekoltesi olan Antep Fıstığı üretimi bugün bin 200 tona yükselirken hem rekolte hem de verim üreticilerin yüzünü güldürmeye başladı. Kilosu 130-140 TL arasında alınan Antep Fıstığı sayesinde bölgeye 150 milyon TL’lik ek kazanç sağlanmış oldu.
Siirt'te 2002'de 40 bin dekar olan fıstık üretim alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik ve çeşitli kuruluşların verdiği destekle 400 bin dekarı aştı - Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan: - "Sulamayı sağlayabilirsek mevcut kuru şartlardan 3-4 kat fazla verim alabileceğiz. Siirt fıstığında üretim hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 bin tonu aşmak"
'Yeşil altın' olarak bilinen fıstığın kilosu 170 liraya çıktı. Batman'da, gelecek ay hasadına başlanacak fıstık bahçelerinde üreticiler, mahsulleri çalınmasın, diye silahla nöbet tutmaya başladı. Fıstık için hasat dönemlerinde 7 gün 24 saat nöbet tuttuklarını söyleyen Deveboynu köyünden İdris Aba, "Fıstık bahçelerinde emeklerimizin heba olmaması için buradayız. Olgunlaşan fıstıkların çalınmaması için uykusuz kaldığımız oluyor" dedi.
Türkiye’de 110 ülkeye ihraç edilen Antep fıstığının fiyatını Gaziantep’in Nizip ilçesi belirliyor. Fıstık ekonomisinin kalbinin attığı ilçeye günlük 3 bin ton fıstık geldiğini söyleyen Nizip Fıstıkçılar İşletme Kooperatifi Başkanı Ahmet Polat, “Antep fıstığının fiyatı Nizip’te belirlenir” dedi. Nizip’te 3 bin tonluk fıstığı kaldıracak kapasite olduğunu dile getiren Polat, bu hafta başı Nizip’e giren paranın 100 milyon lira üzerinde olduğunu söyledi.
Siirt'te jandarma fıstık hırsızlarına karşı devriye geziyor
Geçen yıl kırsal alanlarında 1 milyon 200 bin bıttım fidanının toprakla buluşturulduğu Mardin'de, bu yıl da ilk etapta yetiştirilen 600 bin fidan kırsal alanda dikilecek - Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş: - "Mardin, Türkiye'nin bir Antep fıstığı ve hatta Siirt fıstığı üretim merkezi haline gelecek"
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya: - "İklim şartları ve küresel krizleri göz önünde bulundurursak yakalamış olduğumuz ihracat oranı bizler için sevindirici. Şüphesiz önümüzdeki yıllarda Türkiye, fıstık açısından dünya pazarında daha büyük bir yere sahip olacaktır"
Kadayıf çeşitli şekilleriyle en lezzetli tatlılar arasında yer alıyor. Üstü kızartılınca çıtır çıtır bir tada ve görünüme kavuşan kadayıfı evde tam kıvamında yapabilmeniz mümkün. Eğer zor yapılan tatlılar yerine kolay ama lezzetli olacak bir tatlı arıyorsanız kadayıfı mutlaka denemelisiniz.
Aksaray'da, aniden başlayan morarma, nefes alamama ve öksürük şikayetiyle hastaneye götürülen 1,5 yaşındaki çocuğun, sağ akciğer girişindeki soluk borusunu tıkayan fıstık çıkarıldı - Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tuşat: - "Küçük çocukları olan ailelerin evlerinde kuruyemiş, şeker gibi taneli şeyleri ortalık yerlerde bulundurmaması gerekiyor"
Siirt fıstığında verim kaybının önlenmesi için ağaçlar aşılandı
Fıstık ezmesi spor ya da diyet yapan kişilerin alışveriş listesinin başında geliyor. Birçok alternatifle tüketilen fıstık ezmesinin zararları ise pek çok kişi tarafından bilinmiyor.
Siirt'in önemli gelir kaynaklarından fıstık üretiminde verimin artması ve çiftçinin sorunlarının tespit edilerek çözülmesi için kurulan "Fıstıkçılık Birimi"nde görevli ziraat mühendisleri, 4 yılda 565 kez köy ziyareti yaptı, 1760 üreticiyle görüştü - Çiftçi Fahri Üzüm: - "Bahçemizde sorunlarımız vardı, arayıp destek istedik. Sağ olsunlar yardımcı oldular. Sulama, budama konusunda ne gerekiyorsa hepsini anlattılar"
"Buradan söz veriyorum, Türkiye'mizin daha fazla kazanması için çiftçilerimize başta pamuk olmak üzere alım garantisi veren parti inşallah Türkiye Değişim Partisi olacaktır"
Afyonkarahisar'da, aniden başlayan morarma ve öksürük şikayetiyle götürüldüğü hastanede, sol akciğer girişinde soluk borusunu tıkayan fıstık parçaları tespit edilen 3 yaşındaki çocuk, başarılı müdahaleyle hayata döndürüldü - Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer: - "Yabancı cisim erken dönemde çıkarılmazsa sonrasında zatürreye sebep olmakta. Erken tanı hayat kurtarıyor. Soluk borusuna yabancı cisim kaçarak boğulma vakalarını 4- 5 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görmekteyiz"
Yemyeşil rengi, kendine has aromasıyla istisnasız hepimizin çok sevdiği Antep fıstığına ne yazık ki her daim mutfaklarımızda yer veremiyoruz. Burma baklavadan kadayıf tatlılarına, sütlü tatlılardan içli köfte süslemelerine kadar pek çok üründe kullanılabilen fıstık tozunu süs olarak kullanmak adına evdeki malzemelerle yapabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden en fazla ihracatı yapılan tarımsal ürün olan Antep fıstığında yılın 10 ayında 158 milyon 248 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi - Fıstık ihracatı, 10 ayda geçen yılın 12 ayına göre yüzde 33 arttı - Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya: - "İhracat rakamlarının yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli"
Kaju fıstığı oldukça sık tercih edilen atıştırmalıkların arasında yer alır. Güney Amerika ve Karayipler'e özgü olan kaju fıstığı dünyanın her yerinde sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilebilir. Sağlığa oldukça faydası olan kaju fıstığı uzmanlar tarafından öneriliyor. İşte kaju fıstığının inanılmaz faydaları...
Siirt’te kuraklık nedeniyle fıstıkta bu yıl rekoltenin düşük olmasından dolayı artan fiyatlar, fıstığın altınla yarışmasına neden oldu. Kuraklıktan dolayı geçen sene fiyatları 70 liraya satılan fıstık, bu yıl yarı yarıya düşüş göstermesinden dolayı iç piyasada 90 lira, dış piyasada ise 120 liranın üstünde satılıyor. Siirt’te yıllardır kuyumculuk yapan Cahit Özçelebi, "Büyük bir ihtimalle artık düğünlerde ise insanlar gramın gramı yerine bir kilo fıstık takmayı düşünecekler. " dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ‘yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı.Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
Konya’nın Bozkır ilçesinde çiftçiler tarafından menengiç ağaçlarına aşılanan Antep Fıstığının çoğalması ile yörede hem iş sahasının artması hem de ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor. Kilosunu 70 liraya satan çiftçiler, gençlerin köylerine geri dönerek ekonomiye katkıda bulunmalarını talep ediyor.
Elazığ’da ‘Mehmetçik’ lakabıyla bilinen 66 yaşındaki Mehmet Hanifi Türkay, yetişmez denilen fıstığı 32 dönümlük arazi üzerine 2 bin ağaç dikerek üretti. Hobi olarak başladığı işte çevresindeki herkesi şaşırtan Mehmet amca, başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmek için fıstık hasadına başladı.
Kilis’te yeni mahsul Antep fıstığının hasadı başlarken, yaşanan kuralık nedeniyle fıstık hasadında bu yıl rekoltenin düşük olduğu bildirildi. Kilis Çiftçi Mallarını Korumu Meclisi Başkanı Mehmet Kara açıklama yaparak, "Sualtı dediğimiz fıstık 20-21 TL, kavlak fıstık, 55-65 TL arasında, fıstık içi ise 150-180 TL arasında değişiyor. Rekolte çok düşük, Kilis genelinde rekolte düşük." dedi.
Gastronomi kenti Gaziantep’in dünyaca ünlü fıstığında ‘kavlatma’ mesaisi başladı. Türkiye’nin önemli tarım ürünleri arasında yer alan ‘Antep Fıstığı’ hasadının başlamasıyla kavlatma işletmelerinde de üreticiden gelen fıstıklar işleniyor.
Elazığ’da ‘Mehmetçik’ lakabıyla tanınan 66 yaşındaki Mehmet Hanifi Türkay, yetişmez denilen fıstığı kentte üreterek bir ilke imza attı. Mehmet amcanın hobi amaçlı 26 yıl önce diktiği fıstıklar, ABD başta olmak üzere yurtdışındaki bir çok ülkeye ihraç ediliyor.
Kavrulmuş Antep fıstığı içinin kilogramı 126 liradan işlem gördü
Çıtlak kavrulmuş Antep fıstığının kilogramı 72,50 liradan işlem gördü
Antep fıstığı ihracatı, yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artış göstererek 36 milyon 845 bin dolara yükseldi - Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir: - "2021 yılının ilk üç ayındaki ihracat rakamlarının yüksek olması sevindirici, inşallah yıl sonuna kadar bu rekor düzeye ulaşır"
Adana’da 12 yıl boyunca tekstil sektöründe çalışan ve o yıllarda iş toplantıları için gidip geldiği Gaziantep’te tatlıcıları gezmeyi alışkanlık haline getiren Şimşek Korkmaz (35), yaklaşık 5 yıl önce mesleğini bırakıp tatlıcı olmaya karar verdi. Adana’da açtığı küçük imalathanesinde kendi tarifi 'fıstık bombası' tatlısıyla dikkatleri üzerine çeken Korkmaz’ın közde pişirdiği bu tatlı, ilgi görmeye başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin ortak yürüttüğü proje kapsamında kurulan Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi'nin 2017'de hizmete girmesiyle önemli mesafe kat edildi.
Gaziantep'te fıstık hırsızlığı yaptıkları iddiasıyla yakalanan 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Yer fıstığı baklagiller familyasından bir bitkidir, genelde tropikal ve subtropikal bölgelerde hafif kumlu, nemli topraklarda yetişir. Yağ içeriği yüksek olduğu için çoğunlukla yağ endüstrisinde kullanılır.
Tüm dünyada ve özellikle de ülkemizde sıkça tüketilen fıstık, oldukça lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir besindir. Ülkemizde eşsiz tadı sebebiyle bolca tüketilmektedir. Fıstığı Türk mutfağında pek çok yemeği ve tatlıyı zenginleştirmek için kullanmamızın yanı sıra ara öğünlerde atıştırmalık olarak da tüketmekteyiz. Fıstık bunlarla birlikte oldukça sağlıklı bir besin deposudur.
Fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi kabuklu yemişlerin, başta kalp sağlığı olmak üzere birçok rahatsızlık için birebir olduğu belirlendi. ABD'li bilim adamları 10 yıl boyunca tam 86 bin kişi üzerinde gerçekleştirdikleri bir araştırma ile kuruyemişlerin birçok hastalığa iyi geldiğini kanıtladı.
Fıstık üzerine yapılan bir araştırmada 100 gram fıstığın günlük gıda ihtiyacının yüzde 73'ünü karşıladığı belirlendi.